Windows 7 RC tapasztalatok

Hozzászólások

A -ba -be és a -ban -ben ugye tudod, miben különbözik? Jelen formájában ugyanis a bántóan slendrián helyesírás miatt olvashatatlan.

Nem igaz, hogy nem tudsz odafigyelni, miután szóvá tettük a hibát... Ha magyar nyelvvizsgát akarsz majd tenni, szerinted milyen ívben fognak kivágni így? Komolyan mondom, az ilyen igénytelen emberektől hányingerem van. Menj szépen az MSN-re, és ott hintsd a nyelvi szegénységedet, ne itt -- ott legalább nem marad meg örök mementóként a trehányságod.
Néhány kérdés még... A munkádat hogyan dokumentálod? Hogyan kommunikálsz kulturált emberekkel írásban? Ha van diplomád, akkor a diplomamunkádat kik és hányan rágták át, miután megírtad, azért, hogy beadható legyen -- nyelvi szempontból is?
Ha meg tényleg sokadik nyelvként tanították a magyart neked, akkor meg próbálj tanulni a hibáidból, és javítani azokat. Köszi.

"Falun, vidéken tényleg eltűnőben van. De ez nem most kezdőtt. Ellenben helyesen (akár szóban, akár írásban) a -ban, -ben elkülönül, bántóan hangzik, iskolázatlannak hat, ha valaki mégse úgy használja."

A sog bunkólya4444! Oszt pástrű negyöjjennek ilenek+"%@! Dehonnem*!%

No rainbow, no sugar

Ki a bánat ez az alak? Ja, hogy az angol és az olasz nyelv nagy tudora... Azon kívül, hogy az anyanyelve -talán- magyar, azon kívül mi köze van a magyar nyelvtudomány dolgaihoz? Nem tudom, az általa egyetemi doktori szinten művelt angol nyelv esetén valaki összekeverné az "in the"-t és az "into the"-t... Ezen el bírt gondolkodni...? Az utolsó gondolataival kapcsolatban meg olvassa el az Euro English című szösszenetet, és gondolkodjon el azon, hogy jó lenne-e ugyanezt az anyanyelvével a valóságban megtenni...?

Egyébként igen, a -ba -be kontra -ban -ben tökéletesen logikai kérdés, pontosabban logikus gondolkodásra van hozzá szükség -- az igényesség mellett persze.

Ez az a csávó, aki egy elég komoly logikai hibával érvel és kijelenti, hogy a "médiák" alak helyes.

Nálam emiatt leginkább a komolytalan fun kategóriába sorolódik.

Szerk:

Ahogy elnézem, ez az ember nagyon szeret torzítani, ferdíteni, félremagyarázni, illetve logikailag sem teljesen korrekt a gondolatmenet.

Miért?

"A -ban ragot ma elsôsorban az írott nyelv, a tudatos normakövetô nyelvhasználat (no meg a korrektor) tartja életben, ha kevésbé literátus nyelvközösség volnánk, már eltûnt volna, ugyanúgy, mint a látá vagy a várnók."

"De valóban igaz, hogy a legtöbben nem használják már beszédükben a -ban ragot? Bizony igaz, tessék csak egy-két óra hosszat figyelni erre az apróságra."

Nevetséges. Rögtön feltűnik az embernek, ha "-ban" helyett "-ba"-t mond a beszélgetőpartner, eközben erős késztetést érez, hogy kijavítsa a másikat. Ha Nádasdy úr nem szokta észrevenni, talán user error.

"Egyébként néha a mûvelt felnôtt is elbizonytalanodik: -ba vagy -ban ragot írjon? Nyugati irányba(n) indult? Leült vele szembe(n)? Én -n-nel írnám, de ez már nem is logikai kérdés, csak tradíció, mint az ly---j közötti választás."

Logika hiánya megint. Ott van a cselekvés kezdetekor? Nem. Akkor "Nyugati irányBA indult", "Leült vele szemBE". Ha kicsit megváltoztatjuk, hogy már ott legyen az alany az adott helyen, akkor "A város nyugati irányBAN van", "vele szemBEN könyvet olvasott".

Ferdítés, félremagyarázás.

"A magyar beszélt nyelvben tehát az utolsó egy-kétszáz évben felszámolódott a -ban: Egerbe vagyok, Egerbe megyek, s már csak az írás (és az azt utánzó, kimódolt, pedáns beszéd) ôrzi a különbséget."

Ferdítés. Nem számolódott fel a "-ban", aki valamennyire műveltnek mondja magát, az sikítva menekül, ha egy hasonlóan műveltnek látszó egyén "Egerbe vagyok" alakot használ.

"Két magasrangú, mûvelt férfit idézek, mindkettôjüket a rádióból: Az utóbbi idôbe történtek olyan dolgok..., illetve Isten kezébe van az életünk. Az egyiket a köztásrasági elnök mondta a parlamentben, a másikat az esztergomi érsek a templomban. Értelmetlen volna azt mondani, hogy ôk hibásan beszélnek: amit ez a két ember hivatala gyakorlása közben, a legnagyobb nyilvánosság elôtt használ, az a magyar beszélt nyelv."

Kérdés, hogy ezt hogy írná le a két említett személy. Illetve kérdés az is, hogy, mivel a nyelvünk nem szereti a mássalhangzó torlódást, ez hogyan hatott a két említett személy hangképzésére.

"a mai beszélôk gondatlanságból vagy kényelmességbôl lehagyogatják a szóvégi -n-eket? Nem, mert senki sem mondja azt, hogy *az asztalo hevert, *üljö le, *szépe beszélt."

Tipikus alma a körtével eset. Az előző idézetnél a "időbeN", illetve a "kezébeN" nem hangsúlyos ezáltal elharapható. A fenti idézetben viszont az említett szó a hangsúlyos.

"Csak annyit mondhatunk, hogy a -ban rag kikopott a természetes beszélt nyelvbôl és átadta helyét a -ba ragnak."

Nem mondhatjuk, mert (szerencsére) a többség még nem adta fel.

Szóval egy újabb demagóg, félrevezető Nádasdy Ádám firkálmány, ami olyan erőltetett példákat hoz, hogy az a kiscsibének is feltűnik.

Szóval mostmár kettőre gyarapodott a száma az irományainak, amiért a komolytalan kategóriába tettem.

Hülyeség. Így van ahogy írtad: NEM ÉRT HOZZÁ. Igen, van egy _műveletlen_ réteg, aki hanyagul beszél, de

1. Nem kell behódolni nekik, s igényeinket a tahók szintjére leszállítani
2. Remélem e műveletlen népség még a kisebbség
3. Érdekes, nekem nem szokott a ban/ba gondot okozni, s remélem nem vagyok ezzel egyedül
4. Még ha netán van is efféle trend, hogy a ban kikopik a nyelvből, negatív változásokat és hülye divathóbortokat mely elszegényíti nyelvünk választékosságát, nem kell pártolnunk, nem kell neki reklámot csinálnunk.
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Na ezért a véleményedért kellett volna már rég KITILTANI téged a HUP-ról (s mindenhonnan, ahol jóérzésű emberek vannak), mert állandóan belerondítasz a komoly témákba, teleszemeteled őket mentális és memetikai szarral, zápult, posványos agyad elborult marhaságaival.

Biztos mert jobb nem telik tőled.

Bunkó. Megatroll. Egyszerűen undorodom tőled. Szellemi lepra, gondolatrohadás amit művelsz, komolyan mondom.
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Ha néhány műveletlen tahó elkezdi rongálni a nyelvünket, nem kell követni őket. Ezzel az erővel megtanulhatnál cigányul is, és úgy beszélhetnél, azt mondva hogy az valójában nem más mint a modern magyar nyelv, hiszen vannak Magyarországon, akik úgy beszélnek...

Nem, ne kövessük a nyelvi barbárokat. Horatiust idézem:

"Odi profanum vulgus"

(Babits fordításában: "Gyűlöllek, távol légy alacsony tömeg")
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Falun élek, de itt sincs eltűnőben. Néhány, nagyon bunkó kocsmatöltelék beszél csak "úgy", a többség nem.
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

ne hallgass rájuk!! tedd azt amit a környezeted diktál!! ..ööö, várjunk csak :)

ez volt az objektív véleményem, szubjektív pedig: tényleg elég nagy parasztság ennyire önnyelvújítani, kb mint aki minden szavát úgy írja ahogy a legparasztosabb egyéni tájszólásában ejti, mert azt hallja, aztán azt mondja nem az emberek használják a nyelvtant hanem a nyelvtan írja le a nyelvet, attól még valamilyen szinten igaz, ha pl ilyen helyen is mint a hup ahol ugyan elég sok hibát lehet látni, nem az a szint ahol a ban=ba

Ne haragudj, rolam igencsak lehet tudni, hogy szoktam szabadabban beszelni, de most egyaltalan nincs igazad. Enyhen muveletlensegre vall, ha valaki nem tesz kulonbseget, hogy nadragban csinal valamit, vagy nadragba csinal valamit.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nekem az nem tetszett, hogy alapból meg van osztva a c:\Users mappa. Ne legyen. Mert mi van ha létrehozok egy megosztást és kikapcsolom a jelszavas azonosítást globálisan?
Viszont furán kezeli a laptopom hűtését. Csutkán megy a hűtőventilátor, aztán leáll. Elég zajos így.

Szóval hétköznapi használtaban nincsenek olyan eget rengető különbségek a Vista és a 7 között. Ehhez képest nagy a hype körülötte. :)

naja, mondjuk a Vista nekem is megfelelő sebességgel ment, csak alá kell rakni azt a vasat, amit írnak ajánlotnak. Vistánál ott baszhatták el MS-ék, hogy a Capable matricát majdnem minden gép megkaphatta, és ugye akkor még nagyon gyéren teljesít a Vista.

_________________________
Hogyan?

Nekem a notebookomban 1,5 GB van... akkor ne is próbálkozzak vele? :P
(Nem igazán szándékoztam, bár azért kísérletezgetni fogok a rendszerrel...)

Asztali gépemben pedig 1GB van, le vagyok maradva kicsit... :D
(Mondjuk szimpla DDR-t sajnos nem vágnak az ember után olyan könnyen, ezen leginkább egy alaplap csere segítene + vele a többi.)

Meglátjuk. Valamikor fel fogom tenni vboxba kicsit kiismerni (valószínű, a notin), arra szerintem elég lesz... legalábbis addig kéne foglalkozni vele, amíg használható az RC. Megvenni nem szeretném. :)

Legfeljebb adok neki kicsit több RAM-ot és addig korlátozott mértékben terhelem az alaprendszert. :)

Csak azt kell még kiderítenem, merre lehet letölteni... majd keresgélek kicsit.