Használt autó vétel - mi a menet?

 ( Gyuszk | 2009. március 26., csütörtök - 17:01 )

Sziasztok. Biztos van köztetek aki vett már használt kocsit. Én most fogok. Ismerőstől. Én győri vagyok, ismerősék Kaposvár. Úgy van megbeszélve, hogy mire lemegyek érte (május 20 körül), addigra kész lesz a friss műszaki. Átverésveszély csekély, inkább csak laza az illető és talán rosszul tájékozott. Én tudni akarok mindent, mert csak akkor adom oda a pénzt / hozom el, ha tényleg minden rendben lesz.

A kérdésem az lenne, hogy ahhoz hogy még aznap (vagy max. másnap) el tudjam hozni, milyen papírmelókat kell megvalósítani és hogyan?

A műszakiztatáshoz hozzátartozik az új zöldkártya? Ha nem, nem gond, nem fizetem ki, ha nem lesz zöldkártya is. (vagy a meglevő le van járva).

1.) Gondolom, át kell íratni. Ehhez kell eredetiségvizsgálat? Az eredetiségvizsgálatot meg szokták csinálni azonnal? Noés az átíratást? Kérhetem hogy a győri címemre küldjék az új papír(ok)-at, ha nem lesz kész aznap? Elhozhatom valahogy a meglevő papírjaival?

2.) Biztosítás. A biztosítása már lejárt egy ideje. Az Allianznál gondoltam megkötni egy újat (új belépős kategóriában), mert ott a legolcsóbb. Biztosítás nélkül nem hozom el persze, mert a rendőr megbüntet. Ha aznap megkötöm és kifizetem mondjuk az első havit, kész passz?

Adásvételi, üzembentartói ... egyszerűen nem vagyok képben, legalábbis úgy érzem.
Szóval lécci világosítsatok fel hogy ezt hogy lenne érdemes.
Köszi!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azt mondják, hogy igazán keményen csak rokont, vagy ismerőst lehet átbaszni, mert ők számítanak rá a legkevésbé. (még akár akaratlanul is)

--
"Dude, you can't take something off the Internet.. that's like trying to take pee out of a swimming pool."

Pont nem erre voltam kíváncsi, de köszi. :) Ismeretlentől nem vennék használt autót, az 100%. A friss műszaki miatt vagyok biztos a dolgomban, a lényeg a PAPÍROK. Mert arról lövésem sincs.

********************
http://holo-media.hu
Debian GNU/Linux 5.0 "Lenny" i386

Friss műszaki miatt ne legyél biztos a dolgodban, lehet, hogy az autó ott sem volt, csak kapott egy plecsnit.
Majd a harmadik autónál tudni fogod, mit kell megnézni :)

------------------------

+1
Hirtelen ezt találtam. Link
----------------------------------------------------------
Sebeink emlékeztetnek arra, hogy a múlt valóban megtörtént

Eredetiségvizsgálat átíráshoz kötelező. Ezt az eladónak kellene megcsináltatni. (mert ugyan célszerűbb lehet, ha Te csináltatnád meg bizonyos esetekben, de ha "b"-s lesz, hivatalból feljelentést tesznek, és jobb, ha az eladó csináltatta). Cirka 15e pengő ft, kb, de lehet, hogy rosszul tudom. Autója válogatja. Ez 15 (vagy 30?) napig érvényes.
Adásvételi szerződés kell, három példányban. Lehet kapni nyomtatványboltban. 8 napon belül át kell iratnod az autót, ennek költsége van, 8-10 ft köbcentinként.
Amíg hazaviszed, az eladó biztosítása volna érvényes, ha lenne, mivel nincs, meg kell kötnöd. Ha most kötöd meg, első negyedévre fizetsz, visszamenőleg jan. 1-ig. Szóval várj vele, míg április lesz (2. negyedév).
Hirtelen ennyi.
------------------------

Köszi szépen.

Az eredetiségvizsgálatot akkor megcsináltatjuk. Műszaki eleve friss lesz. Csinálunk adásvételi szerződéseket, és még aznap vagy másnap átíratjuk.
Mivel májusban megyek érte, ahogy írtam, 2. negyedévtől kötök új biztosítást.
És akkor ennyi lesz, ha jól értem.

********************
http://holo-media.hu
Debian GNU/Linux 5.0 "Lenny" i386

A zöldkártyának van érvényességi ideje, ha a müszakin még érvényes nem kell ujat készitetni, de lehet nem egy komoly költség... ha viszont nem érvényes akkor ott is eltudják késziteni.

Érvényes biztositás nélkül nincs müszaki vizsga, feltétele...

Eredetiség vizsgálat alapkövetelmény az átiráshoz.
Az átirást vagy egy iroda végzi vagy te személyesen álsz sorba a kapitányságon.

Van Győrben pár használtautó kereskedő aki garanciát is ad az autóhoz,
a helyedben ott vennék 1et...

Állatbarátokat keresek http://hup.hu/node/66090

Kis hazánkban már a friss műszaki nem garancia arra, hogy jó a kocsi. Vannak erre szakosodott emberek akik bármit levizsgáztatnak. Én biztos átnézetném egy márkaszervizben ahol nem ismerik a régi tulajt. Ennyit biztos, hogy megér.
Elvileg csak érvényes zöldkártyával vizsgázhat le egy autó, de ha másnap lejár akkor is megvan a műszaki. És ennek megléte sem garancia arra, hogy tényleg jó is az autó. Sajnos ennek a papírnak sincs már semmi köze a valósághoz egyes helyeken.
Eredetvizsga a régi tulaj kötelessége, csak nem tudnak róla, ez egy hónapig érvényes. Az adásvételi után is van 15 nap haladékod az átírásra amit bármelyik okmányirodában elintézhetsz.
Én az üzembentartóival biztos nem foglalkoznék azzal mindig csak problémák vannak utólag. Ráadásul ha valamit kifizetsz akkor miért akarod ,hogy a más nevén legyen.

Szerkesztve: Látom míg fogalmaztam már mindent elmondtak neked.

Annyit még had tegyek hozzá a pontosítás kedéért:

Adásvétel aláír, jármű törzslapját átveszed a tulajtól, a pénzt odaadod, bemész a biztosítóhoz, kötelező megköt és már aznap elhozhatod legálisan.

Az eredetvizsgát és a többi okmányirodai hercehurcát meg a következő napokban otthon elintézed. Csak ne várj sokáig mert minden lejár, az eredetvizsga, stb csak pár napon belül érvényes az okmányirodában.

Kocsi vásárlásának menete:
Megnézed a kocsit alaposan, alul-felül mindenhol. Ha sürget az eladó inkább állj el a vételtől, mert biztos valami simli van a dologban. Én egyszer nem feküdtem be egy kocsi alá az alvázat megnézni, és be is buktam rajta fel millát.
Ha ismerőstől, rokontól, havertól veszed, különösen legyél óvatos.
Ha nem értesz az autóhoz, kérj meg egy autószerelőt, hogy ő nézze át.

Amennyiben úgy döntesz, hogy kell az autó akkor a következők kellenek:
Adás-vételi szerződés.
Törzskönyv.
Érvényes forgalmi engedély és zöldkártya
Eredetiség vizsgálat ami 60 napnál nem régebbi.
Kötelező felelősség biztosítás.

Kocsit csakis tulajdonostól vehetsz, tehát az adás-vételin a tulajnak a neve kell szerepeljen, és a törzskönyvben is. Ha az üzembentartótól veszed a kocsit akkor is. Lehetőség van az üzembentartási jog átadására, de vigyázz mert ez esetben nem kerül a kocsi a te nevedre! Az üzembentartási jog átadását szokták kihasználni lopott, lezúzott, vagy frankeistein jellegű kocsik eladásához. A hivatkozási alap, mindig az szokott lenni, hogy ez esetben az eladónak nem kell fizetnie az eredetiségvizsgálatért ezért olcsóbban kapod az autót.
Az ilyet kerüld mint a rossznyavaját, mert akár egy jól kinéző, de életveszélyes kocsi tulaja is lehetsz.
Az üzembentartói engedély azt jelenti, hogy más a kocsi tulajdonosa és más az aki üzemelteti. Saját tulajdonú kocsihoz ilyen nem kell.

Ha megvannak a fentiek, akkor a szerződés aláírása után már viheted is a kocsit. Ha ilyenkor megállít a rendőr akkor 15 napon keresztül az adás-vételivel igazolhatod a kocsi tulajdonjogát, és továbbra is évényes a műszaki rajta. Viszont, ha nincs érvényes műszakija, zöldkártyája, vagy kötelezője a kocsinak, innen kezdve a te sarad!
Első lépésben kötnöd kell egy kötelező felelősség biztosítást a te nevedre. Majd megcélzod a legközelebbi okmányirodát a papírhalmazzal amiből hosszas molyolás után visszakapod, az adás-vételit és az eredetiség vizsgálat jegszőkönyvét, plusz egy igazolást, hogy megkezdték a kocsi átiratását és az új forgalmi kiállítását. Jó esetben 15 napon belül postán megkapod a törzskönyvet és átveheted a forgalmit.

Egy vicces adalék: Kocsit csakis érvényes műszakival lehet átiratni. Hiába veszed meg lejárt műszakival, nem tudod levizsgáztatni, mert a kocsi nincs a neveden, de átiratni sem tudod, mert nincs rajta érvényes műszaki. Ugyanis a forgalmi engedély és a műszaki vizsga két külön dolog. A forgalmi engedély azt jelzi, hogy a gépjármű regisztrálva van, a műszaki pedig azt, hogy annak az állapota közúti közlekedésre alkalmas. Lehetséges, hogy a járműnek van forgalmi engedélye, de nincs műszaki vizsgája, viszont mégse lehet átiratni. Ez utóbbinak, nem jogi akadálya van, hanem szoftveres, ugyanis az a balfasz aki az ügyviteli szoftvert írta a műszaki érvényességi idejének csakis egy jövőben lévő időpontot enged megadni. Ez utóbbi miatt csak 90 napon keresztül szivattak egy örökölt kocsi esetén...
Műszakira az autó csakis érvényes zöldkártyával mehet. Anélkül nincs műszaki. Ha olyan friss műszakis autót akarnak rádsózni, amihez nincs érvényes zöldkártya, vagy épp lejár, jó eséllyel át akarnak verni. Ennek az-az oka, hogy a múszaki vizsga része a károsanyag-kibocsájtás mérése és olyan még nem volt a világegyetem történetében, hogy műszakira CO mérés élkül készítené fel a szerelő a kocsit.

Végül mégegy apróság: Ha valakinek kölcsön akarod adni a kocsit, akkor feltétlenül csináljatok egy nyilatkozatot, melyben feljogosítod az illetőt, hogy a te gépjárművedet használhassa. Ez vonatkozik a családtagokra is! Volt pár kellemetlen élményem korábban ilyen miatt.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez az Hiena! :)
De köszi a többieknek is!

********************
http://holo-media.hu
Debian GNU/Linux 5.0 "Lenny" i386

Hali!

Én kerestem egy céget (esetemben egy citroen szervíz volt), ahova bevittem az autót és egy kalap alatt megcsináltak mindent, biztosítást, eredetvizsgát, elintézték az okmányirodát, és mindent mást. Egyik nap bementem, ott hagytam nekik a pénzt, ha jól emlékszem másnap már mehettem is az új forgalmiért. És kértek érte plusz 5ezer kemény pénzt. De nem kellett csak egy helyre mennem, időpontra mentem, úgyhogy még várnom se kellett. Ha jól tudom használtautó kereskedők is foglalkoznak ilyennel. Esetleg ha még szervízeléssel is, akkor akár egy gyors állapotfelmérést is csinálnak. Nekem megcsinálták, és azért egy fillért nem kértek. Rendesek voltak.

Üdv

Üdv!

Tavaly Májusi saját tapasztalat:

Megveszed a kocsit, kifizeted, ha nem hiteles meg kell hogy kapd a törzskönyvet!
Ezekkel, de főleg adásvételivel azonnal menj a biztósítóba. Kötsz rá biztosítást, ugyanis azzal a napal megszünik az elöző amikor kelt az adásvételi! Ezután adásvételivel, törzskönyvel, nevedre szoló biztosítással mehetsz eredetiség vizsgára. Legtöbben már házhoz jönnek. Ez minimum 18 ezer forint!

ha ez megvan lehet hamarabb is, irány az okmány iroda. időpont kérés. Ott megkérdezed ha biztosan akarod tudni, de: Adásvételi, forgalmi, törzsköny, biztosítás, eredetiség vizsga papír kell! Köbcentinként fizetsz(tavalyi ár)18ft, plusz 8000 az új forgalmi!!!Kapsz majd csekket, gyors befizeted, mire visszaérsz kapod a papírokat a nevedre írva. Úgy készülj hogy minimum ez mind 50 ezer. Súlyadót csak jövöre fizetsz majd, az kilowattra van, minnél öregebb az autó, és minnél kissebb a teljesítménye annál kevesebbet. Ha jól rémlik 120-300/kw!
___________________
Debian lenny.Semmi cicó!