HP4370 ScanJet és Kingston USB kulcs

 ( bendit | 2008. november 24., hétfő - 23:42 )

Sziasztok!

A következő történt. Szkenneltem a tárgyban említett készülékkel, minden úgy működött, mint szokott.

A beszkennelt képet rámásoltam a közben csatlakoztatott Kingston USB kulcsra. Innentől a további szkennelésnek annyi, ráadásul a szkennerből olyan hangok jöttek ki beolvasáskor, hogy megijedtem. A következő próbára már a xsane közölte, hogy nem tudja a szkennert elindítani. (Xubuntu 8.10). Mivel pár napja telepítettem a Debian Lenny RC1-et, azon is kipróbáltam, eredmény ugyan az. Akkor nézem az USB elosztómat, a Kingston még mindig rajta van. Leválasztottam és minden helyre állt. (Kingston USB elosztóban, szkenner az alaplapi aljazatban.)

Nem tudom mi okozta a problémát. Feltételezem, hogy ütköznek, lehet egy bug, vagy rossz BIOS beállítás (nem értek hozzá), de az aggaszt, hogy a szkenner abnormálisan viselkedett.

Találkozott valaki ilyennel, vagy hasonlóval?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ja, két napja XP-n. Szóttak, hogy ha bedugja a szintén Kingston Pen-t, akkor kihal az egér. Valóban kihalt. Egér ki, egér be, és az XP közölte, h nem képes felismerni az USB eszközt... Pen kihúzás után az egér vígan műxik egy ki-be játékot követően.

Köszönöm a hozzászólásokat és a linket, de sajnos nem beszélek angolul. Ha a rövid tartalmát megosztod, köszönöm. Arra rájöttem, hogy a Kingston (vagy akármilyen pendrive ?) felcsatolása okozta a problémát, de szerintem ezért a szkennernek nem kellett volna hibásan működnie. Az, hogy nem működik egy dolog, de kerregett, kattogott, tehát akár károsodhatott is.

Mitől lehet ez a kölcsön hatás? (Nem hagy nyugodni a dolog.)

A link egy jó régi geek urban legendről szóló írásra mutat.
A lényeg az volt, h egy DEC PDP-10es mainframe kompjúterre egy vicces kedvű szerelő felaprikált egy extra kapcsolót, aminek a felirata szerint két állása volt. Varázslat - Még több Varászlat. Az utóbbi állásban volt. Amikor valaki elkezdett kutakodni h mire való, és megnézte hova volt bekötve, látta, hogy csak egy kábel vezetett az áramköri lapok felé, ergo a kapcsoló igy nem funkcionálhat. És heccből átállította Magicre. A gép azonnal leállt. Többször megismételve is mindig ugyanez történt. Végül inkább kiszerelték. Azóta se tudják biztosan mi okozhatta. Lehet, hogy a szaki rájött, hogy a gépház(amin a kapcsoló volt) és a gép földelése(amihez az egy szál vezeték futott az áramköri lapra) között potenciálkülönbség volt, és ha a kettőt zárta, az olyan pillanatnyi ingadozást okozhatott, ami megfagyasztotta a gépet.

Egyszóval, nem hinném h linux specifikus a dolog. Fura dolog ez a számítógép.
Ugyan nekem még parportos szkennerem van, külső táppal, de ha jól sejtem
ezek a mai síkágyas cuccok már usb-ről kapják az áramot.
Lehet, hogy a pendrive csatlakoztatáskor még nem, de használatkor már annyi +áramot vett föl,
hogy a scanner már nem kapott eleget. És ezért kezdett furcsán viselkedni.
Vagy marad a Magic:)

+1 A lényeg nem abban van hogy mitől siklik valami félre. 1000 különféle nagyon okos és (ál)tudományos magyarázatot lehet adni z ilyen és hasonló jelenségekre. A lényeg hogy az USB -vel sajnos gondok vannak! Tapasztaltam hasonlót HP notebookal, ha bedugták a külső USB egeret, a DVD túl sok olvasási hobát produkált. SCSI diskek USB -vel akadtak össze.
A mai számítógépek, ahol az órajel hullámhossza a mikró tartományokba lóg, és ugyanakkor a bepumpált/disszipált teljesítményt minimalizálni kell, egy-egy "mágikus" hiba kikutatása olyan munjka és felszerelés igényes, hogy inkább bele sem vágunk! - kezeljük a problémát.
Tapasztaltad, figyeljetek oda hogy így nem használható, scanneld be, dugd be, másold ki és húzd ki.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

w4rp

Köszönöm a fordítást. Szóval akkor nálam marad a "Magic" :), mert nem az USB-ről, hanem külső tápról kapja az áramot a szkenner.

tovis

"Tapasztaltad, figyeljetek oda hogy így nem használható, scanneld be, dugd be, másold ki és húzd ki."

Igen, ezt fogom tenni.

nekem is van egy ilyen sztorim.
egy xp-s gépen, ha bekapcsolom a rákötött usb-s hp laserjet-et, akkor ha közben rákötök bármilyen usb-s mass storage-ot, akkor a gép felcsatolja, de az fs-ből semmi sem látszik. ha a laserjetet kikapcsolom, az sem segít, a probléma a következő rebootig fennáll.
(lehet, hogy driver gond...)
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos