Nyomtatás CD-re és egyéb "trükkök"?

Fórumok

A "linux és nyomtatás" témakör ma már igen előrehaladott. Vannak nagyon jó ingyenes (CUPS) és fizetős (Turboprint) programok, amik segítségével egy fekete szöveg, vagy akár egy szines kép kinyomtatása nem okoz különösebb gondot. Egyes feladatok megoldásakor viszont nehézségekbe ütközünk (ütközök)...
Az már problémásabb lehet, ha mondjuk fotót szeretnénk nyomtatni, mert a fényképet kezelő alkalmazáson nagyon sok múlik, hogy mit enged beállítani. Itt arra gondolok, hogy az egyes szoftverek beállításai nem teljeskörűek, és vagy jó barátságban kell lenni a nyomtatási parancsokkal, vagy a fenti programokat minden nyomtatás előtt megfelelően be kell állítani (felbontás, papír minősége, tintamennyiség, élesség stb). A gthumb-nál felbontás "klikkelős" beállítására például nincs mód, firefox pedig szinte csak egy `lpr` parancsot ad, érdemesebb pdf fájlba nyomtatni, mert az Acrobat Reader viszont egyből felajánl olyan lehetőségeket, mint:

 • kétoldalas nyomtatás
 • felbontás
 • páros-páratlan oldalak
 • több oldal egy lapon
 • meg ilyenek :-)

A CD-re történő nyomtatás megoldása viszont számomra felér egy "mission impossible" feladattal -mundjuk nekik mindíg sikerült...-, hisz valahogy be kellene állítani a lemez nyomtatható felületének méretét, a nyomtatandó anyagot pedig erre kellene méretezni... Windowshoz léteznek remek "easy print" szoftverek, csak erre a célra, linuxhoz még nem találtam...

Ennek szánnám ezt a témát. Hátha sikerül összeszedni az ehhez szükséges ismereteket, esetleg valami triviális megoldással is elő állhat valaki... :-)
Az egyéb "trükkök" részt pont a fenti eset miatt helyeztem el a címben: ha a cd-re nyomtatás egyből megoldódna, a hasonló témájú (szoftverek a nyomtatókhoz) kérdéseknek lehet a gyűjtőoldala.

Hozzászólások

Rögtön hozzá is szólnék a témához! :-)

Canon Pixma ip 5000 nyomtató "easy cd print" win-es szoftverének funkcióit ellátó linuxos megoldást keresek. A feladat: kép nyomtatása cd-re.
Tud valaki megoldást javasolni? Milyen programmal szoktatok ilyet művelni?

Előre is köszönöm az élénk érdeklődést! :-D

Kodmen

"A CD-re történő nyomtatás megoldása viszont számomra felér egy "mission impossible" feladattal -mundjuk nekik mindíg sikerült...-, hisz valahogy be kellene állítani a lemez nyomtatható felületének méretét, a nyomtatandó anyagot pedig erre kellene méretezni... Windowshoz léteznek remek "easy print" szoftverek, csak erre a célra, linuxhoz még nem találtam..."

Szerintem ezek az eszközök kellenek ahhoz, hogy megtudd, pontosan hová kell nyomtatni (ha a google nem segít):

 • pár darab cd alakú és méretű papír (a cd helyett a nyomtatóba helyezve)
 • mérőszalag vagy vonalzó
 • némi alkohol (nem inni:)
 • puha rongy
 • a célnak megfelelő tesztábra, plusz egy olyan program, melyben könnyen lehet pontosan és finoman állítani a kép pontjainak és vonalainak elhelyezkedését, és le is lehet olvasni azokat (pl. Inkscape)
 • tudás: a nyomtató nem nyomtat olyan területekre, melyek a képernyőn fehérnek látszanak (vagy fehérek is:)
 • némi idő, türelem és kitartás

A többit a fantáziádra bízom.

:)

Igen, azt is lehet, de inkább a talált vonalon haladtam tovább, és jó eredményeket értem el! Sőt! Érdemes volt elindítani a fórumot, mert sikrerült is megoldanom a problémám! A turboprintben lehet állítani többek között a "papír" típusát, itt ki tudtam választani a cd-r-t. Az alábbi tartalommal sablont hoztam létre cdr.template néven:

<?xml version="1.0"?>
<Glabels-templates>
<Template name="CD-Tray-Small" size="Other" width="130mm" height="238mm" description="Disc in Tray (Small Centre)">
<Label-cd id="0" radius="2.325in" hole="28.5pt" waste="0pt">
<Layout nx="1" ny="1" x0="3mm" y0="28mm" dx="4.425in" dy="4.625in"/>
<Markup-margin size="9pt"/>
</Label-cd>
</Template>
<Template name="CD-Tray-Large" size="Other" width="130mm" height="238mm" description="Disc in Tray (Large Centre)">
<Label-cd id="0" radius="2.325in" hole="58.5pt" waste="0pt">
<Layout nx="1" ny="1" x0="3mm" y0="26mm" dx="4.425in" dy="4.625in"/>
<Markup-margin size="9pt"/>
</Label-cd>
</Template>
</Glabels-templates>

Ez mindösszesen 2 dvd-be tellt -amit nem fogok kidobni-, és az eredmény szinte tökéletes (azért szinte, mert a fenti sablont még nem próbáltam, csak az elődjét, amin a kép kb 2-2 miliméterrel el volt tolódva a tengelyek mentén)! igazából két értéket kell állítgatni:

 • x0="3mm": ez mondja meg, hogy a lemez pereme milyen messze van a tálca szélétől, amire rárakjuk
 • x0="26mm": milyen messze van a lemez pereme a tálca tetejétől (amelyik végével berakjuk, az a teteje)

A teszt lemezem egy uhu-linux 2.1 dvd volt, s sajnos a 2. próba előtt sem jöttem rá, hogy vissza kellene venni a festékmennyiségből, mert túl sok a fekete.

Egy kérdés maradt nyitva: mi lett volna, hogyha nem a fizetős turboprint van fenn? Akkor hol állítom be a "papír" típusát? Mert most megnéztem a cups-ot, és ott is megvannak ezek a beállítások, de mi lenne, ha nem lenne fenn a turboprint?

Jó kísérletezgetést mindenkinek! Emiatt sem kell már windows-t indítani!!!! :-)

Üdv
Kodmen

u.i. Az alkohol és rongy megvolt! :-) Tudna valaki segíteni, hogy hogyan tudnám megleleníteni a többi, kacsacsőr között szereplő szöveget? Hiába használom a code párosokat...

Tegnap megpróbáltam 10x15-ös lapra fényképet nyomtatni. A gond csak az, hiába állítom be a papír méretét, úgy nyomtatja, mintha egy A4-es lap lenne benne, s annak a közepére nyomtatná. Ki is próbáltam A4-es papírral, és tényleg. A turboprint xtpconfig-ja sem segít...
Lehet ezzel valamit kezdeni? Ti hogyan nyomtattok fotót linux alatt?

Köszi a válaszokat!

Kodmen