Samba teljesítmény probléma

adott egy műholdvevő, amely crosslink ethernet kábellel egy PCre van kötve. 100baseTx FD kapcsolat. ez elég kellene, hogy legyen bármelyik HD adáshoz. mégis sebességproblémák miatt vannak elvesztett adatcsomagok HD esetében. a sat decoder CIFS kapcsolattal kapcsolódik a PC Samba serverére. mivel nem hagyományos filementésről van szó, hanem mediastream mentéséről, ezért a fileservernek használt PCnek minden pillanatban biztosítania kell a szükséges sávszélességet. azaz,
#1 elégségesnek kell lennie az ethernet kapcsolatnak. a 100mbit erre elég kell, hogy legyen. még a bluray filmnek is csak 54 Mbit/s a maxinális sávszéligénye, és a HDTV igénye jóval kevesebb.
#2 a samba servernek fogadnia kell az érkező adatokat. imho ez lehet a gyenge láncszem.
#3 végül természetesen a winchesternek rögzítenie kell a streamet. egy SATA HDDről van szó. annak a HD adás bitrátája nem okozhat gondot.

hogyan érdemes optimalizálni a sambat a feladathoz?
mind a sat decoderen, mind a PCn linux os van.
a sat decoderen a következő opciókkal mountoltam a samba meghajtót,
//bla on /var/mnt/hdd type cifs (rw,nodiratime,unc=\192.168.0.40\dreamshare,username=sambasanyi,rsize=16384,wsize=65536)

Hozzászólások

Hátha segít...

/etc/samba/smb.conf
[global]
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=16384 SO_SNDBUF=16384

--
maszili

Lehet hogy teljesen igazad van a számokkal, azt azért elmondanám, hogy hasonló dolgot egyszer csináltam, ott mondjuk videó szerkesztéshez kellett a fájlokat nézegetni a szerveren, és a 100Mbit kevés volt. Viszont 2 db 3e forintos Gbit-es D-link ethernet vezérlőt bepattintva OK volt a dolog. Lehet hogy a finomhangolás is megoldja a dolgot, de ez olyan összeg, hogy nem biztos hogy megéri a vacakolást.

+1
a 100mbit-et tcp/ip-vel nem lehet elérni, jó esetben 80-90%-kal lehet számolni. ezenfelül, a samba meg pláne tetű lassú lesz, akárhogy is optimalizálod. úgyhogy én simán el tudom képzelni, hogy sambával akadozzon az 54mbit/s továbbítása!
gigabitre olcsón át lehet állni, de azért a samba optimalizálás oda is elkél.

tévedés ne essék, 54Mbit/s nem a HDTV adás sávszélessége, az csak a bluray filmek elméleti maximuma. extrém példának hoztam, hogy ha egy TV adó bluray videot nyomna live, még arra is elég lenne a 100mbites ethernet. valójában maximum 20Mbit/s egy HDTV adás sávszélessége.
3 féle módon lehet felcsatolni a Sat decoderre a hálózati winchestert, NFS CIFS és SMB. az utolsó kettő elvileg ugyanaz kellene hogy legyen, a különbség az, hogy SMB esetében nem lehet opciókat megadni, illetve az nem működik :)
korábban NFS kapcsolatot használtam, de az még lassabb volt. NFS mellett a normál SDTV csatornák mentésével is voltak problémák. létezik egy másik tvfelvételi lehetőség is az ngrab használata. ehhez PC oldalon egy kis server programot kell elindítani, amely egyből .vob vagy .mpg formátumba menti az adást. ezzel mindig tökéletes a felvétel. innen gondoltam, hogy az nfs serverrel lehet teljesítményprobléma. utána próbáltam ki a sambat, ami már legalább az SDTV adásokhoz megfelelő sebességet tud biztosítani. de pont a HDTV lenne a feladata, mert SDTVt egyébként is tudok menteni ngrabon keresztül. HDTVk nagy része H.264 videocodecet használ, amivel nem tud mit kezdeni az ngrab servere.

hat, merevlemez cache szepen betud telni es bizony akkor elofordulhat teljesitmenyeses.
raid5, raid10? tesztnek sw raid is jo.
masik, ami meg lehet sztem, amit a sracok mar itt irtak, erdemesebb egy gb-es nicet beletenni.

samba nekem itt helyi halon siman viszi a 10 Mbyte/secet.

Attól tartok, hogy én is ugyanebben a cipőben járok: http://hup.hu/node/72973
Hétvégén állítunk be egy kiváltó szervert egy teljesen friss rendszerrel. Kiváncsi vagyok az eredményre.

ha ez segít valamit, ebben az esetben egyértelműen a samba a hibás. a közvetlen videostream mentésére szolgáló ngrab program probléma nélkül ment egészen magas bitrátás adásokat is, pl orf csatornák. az ngrab a PCn fut és ment, a párja a linuxos PPC beltériről küldi neki a streamet. de az ngrab sajnos csak mpeg2 dvb, atsc streammel képes megbirkózni, még a a HD adások általában h.264ben mennek, amiből nem tud .mpeg vagy .vob fájlt csinálni. így maradna a beltérihez cifs mountolt PC merevlemez, amire annak a rendszere ment, de ilyenkor HD adásnál kimaradnak képkockák, sebességprobléma miatt.