Vim tankönyvre/kézikönyvre lenne-e érdeklődés?

 ( quintus | 2008. szeptember 17., szerda - 9:32 )

Az Ad Librum kiadott a közelmúltban egy Ubuntu-könyvet és lesz hamarosan egy másik a MySql triggerekről. Szívesen adnánk ki más, tankönyvnek, kézikönyvnek használható művet is.

Az egyik ötlet a Vim részletes és jól megírt, OpenDocument licencű leírásának (Vim User Manual) kiadása lenne. Tudtommal nem érhető el magyarul, és bizonyosan nem adták ki könyv alakban.

A kérdés, hogy lenne-e a magyar változatára nyomtatott könyvként kereslet. Nem is az érdekel, hogy van-e a hupon a Vimnek lelkes felhasználója (ebben elég biztos vagyok), hanem hogy segítené egy ilyen könyv a Vim terjedését és használná-e valaki oktatásra.

A könyv két kiadásban jelenne meg: (1) a Getting Started rész alapfokú tankönyvként (kb. 100 A5-ös oldal), (2) a teljes könyv kézikönyvként profi felhasználóknak (kb. 250 oldal). Ki lehetne egészíteni egy kivehető billentyűkód listával és tippek és trükkök gyűjteménnyel (mármint ha akad olyan, aki elkészíti).

A másik kérdés, vállalkozna-e valaki a fordításra. Amit az Ad Librum egy ilyen könyvnél ajánlani tud, az a forgalomból egy százalékosan magas, nominálisan ...hmm... nem olyan magas összeg. Jó referencia lehet viszont a nyomtatásban megjelenés annak, aki fordítói szolgáltatásait akarja eladni informatikai vállalkozásoknak.

Ha lenne remény arra, hogy az első évben 100 példány elkel, már belevágnánk. Az Ad Librum egyébként hasonló konstrukcióban kiadna mást is: disztró kézikönyvet, céges szoftver termékleírását (ha vannak rá ügyfelek), irodai és grafikai programok (pl. OpenOffice.org, Inkscape) tankönyvét - sőt, akár Emacs-könyvet is!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sega!

Semmi komoly ajánlatot nem tudok tenni, de az biztos, hogy én megvenném! :)

p00t

100 példányra lenne kereslet szerintem. Kérdés, hogy mekkora forint összegért kínálnátok?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Mondjuk 2000 és 4000 HUF lenne a két változat.

jelentkezem :) — szerintem már csak így is, hogy megjelent a a ~15k felhasználós HUP fórumán, már adott 100 ember, aki megveszi első évben, mégiscsak 0.66 %-a a helyi populációnak, amely meg szerintem érdeklődik az ilyen iránt.

... és akkor még nem is küldtétek be hírként a megjelenés napján:)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Biztosan lenne rá igény. De amint megjelenik PDF-ben (márpedig megjelenik), akkor az előzetesen mért kereslet 80%-al visszaesik.
Ilyen világ ez...

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Az 500 20%-a is 100.

Az elsőt nem venném meg, a másodikat feltétlenül, ha meg lehetne rendelni.

Engem is erdekelne mindketto.
Oktatasban nem nagyon tudom elkepzelni hogy hol jelenne meg, maximum olyan formaban tudom elkepzelni, hogy Programozas gyakorlaton azt mondom, hogy ez bizony jo, es javaslom, hogy hasznaljak az emberek. De bevallom en mar annak is nagyon orulok, ha valaki egy 20 soros C programot mcedit+xterm segitsegevel ir meg, nem Eclipse-szel. (Megj.: En sem hasznalok egyebkent vi-t, meg lusta voltam megtanulni, jelenleg geany-zek)

Mi az, amire az oktatásban lenne szükség (szorgalmatos hallgatókon kívül), ha nem vim-könyvre?

engem mindenkepp erdekelne a konyv!
a vimdocban az egyetlen, ami nem tetszik, hogy nagyon regi infok vannak benne, tehat gyak. a vim 5.0 doksija, jo lenne az uj feature-oket is legalabb bemutatni (megiscsak 7.2-nel jarunk, vagy mi)

Nem pont ide tartozik, de a mysql-esről lehet valamit tudni?
(Mikor, mennyiért, hol, mennyire beginner / advanced, stb...)

KoviX

http://adlibrum.hu/Jenei-Imre/
Jövő héttől elérhető.

Vegulis a vim annyira nem rossz otlet, mert ez talan kevesbe gyorsan avul el, mint mondjuk egy disztro dokumentacioja.

Altalaban az elavulas a fo ok, ami miatt kulonosen az open source szoftverekkel foglalkozo konyveket nem szoktam megvenni, hiszen ott jellemzoen minden uj kiadas jelentos valtozasokat hoz. (Ezzel szemben pl. az AIX LVM jopar eve nagyjabol vatozatlan...)

szerk. ooo, amit kihagytam, hogy ha lenne ilyen konyv, meg a ceget is magprobalnam ravenni egy-ket peldany beszerzesere.

Hogy oktatásra használják azt - közel - kizártnak tartom.
Jó ha egy főiskolán tanítanak vmit unix/linuxról, így nem hiszem, hogy tankönyv lehetne belőle. (Windowson meg tipikusan valami IDE-t használnak.)
Ami már elhangozott, hogy esetleg az oktató megemlíti, hogy "akit érdekel...", ezzel az a baj, hogy egy átlag hallgatót nem érdekli semmi további tanulnivaló ha az nem kell a 2-es jegyhez.
Viszont azok körében népszerű lenne, akik már hallottak a vimről, csak eddig nem mertek belevágni.
Talán én is beszereznék egy példányt, bár az emacs-os jobban érdekelne. :)

ui.: Üdvözlet Mindenkinek! (Első postom itt.)

Engem érdekelne, ha jól sikerül (könnyen átlátható, ami gyorsan kellhet; és olvasmányos, ami leírás jellegű). Vennék belőle, bár az ára _nekem_ sok, ha valóban 4000Ft lesz a bővebb...

Szerintem csak a "guru"-k költenének érte 4000Ft-ot, mivel a "guru"-k használnak vi-t annyira, hogy kb 10-15 parancs ne lenne elég.

A "guru"-k meg úgyis megtanulták/ják a man-ból.

Én nem venném meg ennyiért, pedig naponta használom a vi-t, de tényleg csak 10-12 parancsot config fájlok, és kis sh scriptek írására.

Egy kézikönyv hasznos lehet, amit csak előveszek és könnyen megtalálhatom benne, amit épp keresek. Viszont 1000Ft-nál többet nem költenék rá. Ha belefér ebbe a keretbe, most elő is rendeltem :)

Újrahasznosított papírra nyomtatott egyszerű és tömör könyvet képzelek el.

--
http://sandor.czettner.hu

Engem erdekelne...

>>Tell your parents not to ruin the world that you will live in.<<

Bizony, engem is. Az "expert" biztos, de lehet, hogy a "beginner" is.
Van valami fejlemény egyébként?