Szűk keresztmetszet megtalálása

Sziasztok!
Van egy számlázó progink, ami a MS Jet adatbázismotort használja. Hálózatban használjuk, sajnos egy viszonylag gyenge gépet kellett kinevezni szervernek (2 Ghz Celeron, 256 MB DDR ram, 64 MB alaplapi videokártya), amin időnként lefagy, magyarul 20-30 másodpercig nem reagál, ha írok be valamit, utána az adott mezőben megjelenik amit beírtam. Egy bika gépen, hálózatban viszont működik jól. Szerintem Delphi-s program. Hogyan lehetne lemérni, hogy mi a szűk keresztmetszet?

Hozzászólások

A memória nevetségesen kevésnek tűnik, az lehet az egyik. Olcsón lehet sokat venni, ártani nem árt.
A proci nem hiszem, hogy kevés lenne, túl sokat nem kell neki számolni imho.
Ha ilyen a hw, akkor gondolom nincs alatta raid vagy ilyesmi, a disk i/o is lehet szűk keresztmetszet, terhelt adatbázisnál gyakran az. Erről pont nem írtál.
OS-ről sem írtál semmit, gondolom xp vagy gyérebb.
Hasznos lenne az is, hogy mikor, milyen tevékenység végzése közben lassul be.

Érdemes nézni a gép terhelését: taskmgr (cpu/mem/swap), log-ok (ami olyan amilyen, a semmitől több), sysinternals cuccok nagyon hasznosak.
Egy defrag is hasznos lehet.

Egyébként csak halkan jegyzem meg: a számlázógép szerverén nem igazán érdemes spórolni, százezres nagyságrendben szervert lehet venni, amit erre terveztek. Nem pedig "bika gépet"...
Ha nagyon faszkodnak a pénzen, akkor meg kell nekik mondani hogy képzeljék el azt a pillanatot, amikor a több éves adatuk elszáll...

Az a gond, hogy peer to per hálózat van, nincs szerver gép, ez csak ki van nevezve mint szerver (ezen készül a legöbb számla...).
Mint mondtam, hálózatban nem tapaszalok lassulást, csak az un. szerveren.
Ezért kérdeztem, hogy lenne-e olyan progi, ami alól indítva ezt, jelezné, hogy most procit, memóriát, HDD-t hassznál 100%-ban, azért vár.