mail szerver - merre induljak?

Sziasztok!
Levelező szervert kellene beállítanom a munkahelyem számára.
Ami biztos:
- debian alapon
- postfix
- courier imap/pop
- spamszűrés
- webmail
- felhasználóknak quota
- virtuális felhasználók

Ezzel kapcsolatban merültek fel kérdéseim:
1. virtuális felhasználókat miben lenne érdemes tárolni? Ldap és mysql között hezitálok, és ~ 30 felhasználót kellene eltárolnia. Fontos lenne, hogy Samba is tudjon authentikálni ebből a felhasználó adatbázisból (ldap-ból tudom, hogy tud)

2. Egy mail szervernek szánt debian telepítésénél mire kell figyelnem (milyen filerendszert érdemes választani, raid mennyire javasolt (ha igen, melyik), mit érdemes külön partícióra tenni, stb.)

3. Minden más, amire nem kérdeztem rá, de fontos! :-)

Byte, Sanyi

Hozzászólások

howtoforge.com falco ilyen temaju leirasait atnezni

kicsit bovebben:
1. ha samba is kell, azzal mit szeretnel? mert hogy jon ossze a virtualis felhasznalo a sambaval? 30 fonel plane?
2. filerendszer: ne ntfs legyen..:-), raid hasznos-e: szerinted? melyik: ha van penzed:hw, ha nincs sw, particiok: ez izles..., nem art, ha logok kulon vannak, nem art, ha a levelezes kulon, nem art, ha a tmp..., home.., arra gondolj 1, mi tudja felzabalni a helyet, es ezzel mit benitasz meg olyat, ami azzal azonos particion van. 2 a particiokkal kulon tudod szabalyozni a csatolasi jogokat rw/exe/ro..

1. jelenleg van egy win, és egy linux szerverem, a mail szerver lenne a 3. Eddig a két szerveren létrehoztam külön-külön a felhasználókat, és nem akarom a harmadik szerveren is létrehozni ugyanazokat, ezért arra gondoltam, csinálok ldap-pal virtuális felhasználókat, és mind3 szerver onnan azonosítana. Tehát 1 helyen lennének a felhasználók, nem akarom 3 helyen felvenni őket, valamint nem akarok valós linux felhasználókat sem (most a linuxon valós felhasználók vannak)

2. ext3-ra gondoltam, szoftveres raid1-gyel

Sanyi