VMware UHU-linuxra?

Fórumok

Az új 2.1-es UHU-ra szeretnék véemwarért telepíteni, és xpét szeretnék alá. Kérdéseim:

1 Lehet-e az UHU 2.1 alá? (és ha igen kérekszépen letöltési linket)

2 Újratelepíteni, vagy átrakni érdemesebb az xpét? ( http://www.pcworld.hu/story.php?sid=8308 )

3 Mire vigyázzak?

Előre is köszi a válaszokat!

Hozzászólások

Ha mindenképp VMware-re van szükséged, akkor próbálkozz a disztibúciód csomagkezelőjén keresztül, vedd fel a nem hivatalos UHU csomagok csomagforrásait.

Abban az esetben, ha a 2.1-hez nem készítettek még VMware csomagot, használd a 2.0-hoz készítettet. Csomagkezelőn keresztül:

deb http://uhu.linux.hu/2.0/mmp/ ./

. Maga a fájl: vmware_6.0.0-1.3_i386.uhu

Ha ez az út nem lenne járható, akkor bármikor telepítheted a hivatalos oldalról. Ne feledd, a Vmware nem ingyenes, de létezik 30 napos próbaverziója is.

Egy sokkal jobb alternatíva a VirtualBox, amely ingyenes és nyílt forráskódú. Beszerezni csak a hivatalos oldalról tudod.

Ha valami probléma merül fel közben (kernel modul, csoporthoz hozzáadás, additions telepítése), akkor írj.

Egyébként újratelepíteni érdemesebb, úgy, hogy a felhasználói fiók beállításait és a fájlokat átviszed a virtuális gépre telepített rendszerre, ha mindenképp szükségesek.
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

"Ha mindenképp VMware-re van szükséged"

Fenéket, nekem linux alatt kell winxp. Úgy, hogy a winxp teljes értékű legyen, mégha lassabb is. A linux lesz kint az interneten, míg az xp-t ne tudják kintről fertőzni. Nekem ez kell, ez a tervem. Hogy hogyan érem el, azt még nem tudom.

Kösz a segítséget!

Erre egyet még érdemes aludni (előtte agyalni). Ha a Linuxot amúgy is használod valamire, akkor persze van létjogosultsága a virtualizációnak, de azt tudni kell, hogy a virtuális gépen azért nem minden ugyanúgy megy.

Mitől lesz ez biztonságosabb az Vindóz oldaláról? Lesz egy gép előtte. A router-től függ, mit enged át. Hasonló a helyzet, ha valami router-t teszel elé. Illetve lehet, hogy valami használhatóbb, Vindózra készült tűzfallal jobban jársz.

Azonkívül se router, se tűzfal, se virtualizáció nem segít azon, ha a védeni kívánt rendszerben biztonsági rés, hiba vagy gubanc van.

Na-igen, ezek nagyon jó kérdések és ha lenne pénzem két különálló gépre és ha lenne a szobámban hely hozzá, akkor ezek a kérdések fel sem merülnének. Ugyanis akkor az egyik gépen windows-os munka, a másikon linuxos internet a Skype-val, és kész. Szóval ezt kellene egy gépen megvalósítani. Szerintem elég erős gép. 3.2GHz-e HT-s Pentium, 2GB RAM. Gondolom menne vele rendesen.

A múlthéten kipróbáltam valamit. Az xpén letiltottam a hálókártyát, kivettem a szolgáltatásokból minden internetre-hálózatkezelésre vonatkozó szolgáltatást, uninstalláltam a víruskergetőemet és tűzfalamat, stb. Láss csodát, az xpém szárnykat kapott! Mintha legalább dupla órajelű pricit tettem volna bele. A kikapcsolás-bekapcsolás mint a szél olyan gyors lett. A programok behívása, pittyre ment. A renderelés (AVI->MPEG2) Majd 30%-ot gyorsult. Szóval a biztonság, hogy a munkagép ne legyen a neten, na az is egy borzasztóan vonzó dolog, de ez a tempó amit lényegében a hálózatkezelés hiánya nyújt ingyen, hát az bizony egy nagyon-nagyon kívánatos dolog.

Naszóval innen már egyenes út az amit kérdeztem. Nekem a legszimpibb most az új UHU, de mindjárt az elején elakad az mber, hiszen nincs hozzá letölthető VirtualBox. Akkor hogyan tovább? Vagy érdemesebb az UBUNTU 7.1-el kísérletezni? Ahhoz ugyanis van. Vagy az egész nem jön be, mert bonyolult windowsos progikkal kell dolgoznom? (Canopus videóvágás) Szóval az egész téma nagyon-nagyon ködös. Jó lenne ha valaki olyan írna tanácsot aki már a valóságban is használta ezeket a rendszereket, nem csak próbából, és valóban el tud igazítani, hogy mit érdemes és mit nem.

"Azt tudni kell, hogy a virtuális gépen azért nem minden ugyanúgy megy."

A gyakorlatban igen, az egyetlen megkötés, hogy a jelenlegi virtualizációs megoldások nem képesek a 3D-s kártyát kihasználni, éppen ezért azok a programok amelyek futtatásához 3D-s OpenGL/Directx gyorsítás szükséges nem használhatók.

A másik, hogy a virtuális gép virtuális hardvereket emulál, amelyek teljesértékű használatához fel kell tenni a virtuális gépre telepített Windows-ra ezek illesztőprogramjait. VirtualBox alatt egy Guest Additions nevű cd képfájlról tudod ezeket feltelepíteni, amelyet a VirtualBox-hoz mellékelnek, de ha mégsem, maga a program ajánlja fel a letöltését a netről.

Valamint, ahhoz hogy használhasd a VirtualBox-ot egy vboxdrv mevű kernelmodul szükséges, amelyet a csomag tartalmaz, és jó esetben betölt (

modprobe vboxdrv

), a felhasználót viszont fel kell venned a vboxusers csoportba (

usermod -aG vboxusers felhasználónév

).

"Szerintem elég erős gép. 3.2GHz-e HT-s Pentium, 2GB RAM. Gondolom menne vele rendesen."

Nekem egy 1.3Ghz-es Celeronom van 384Mb RAM-mal. Teljesen rendesen megy vele a Windows XP VirtualBox alatt, bár most Windows 2000-et használok aktívan.
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

700 MHz-es P3-mal, 512 MByte RAM-mal is futtattam virtualbox-ban XP-t, jól ment. Bár a 700-as P3 lehet, hogy nem lassabb, mint az 1,3-as P4 Celeron.

Viszont. Minden processzorigényes művelet, pl. a videovágás, átkódolás, tömörítés, stb. sokkal lassabb lesz virtuális gépen. pl. 2D grafikus műveletekre megvannak a virtuális driver-ek, de a számításigényes dolgokkal egyszerűen nem lehet mit kezdeni.

Illetve lehet, ma már van hardveres virtualizáció-rásegítés, de az csak a legújabb procikon. cat /proc/cpuinfo kimenetében a flag-ek között vmx-et vagy svm-et kell keresni. Ha van, akkor lehet kvm-et telepíteni. Majdnem olyan gyors v-gépet ad, számításokra is, mint a fizikai. P4-en viszont tudtommal még nincs ilyen lehetőség.

Ami azt illeti az 1300Mhz-es Celeron P3 alapú. Az egyetlen különbség a P3 és a Celeron között, hogy ez utóbbinak fele annyi L2 cache-ja van (256kb). Egy 700Mhz-es P3-nál gyorsabb, de egy 1Ghz-esnél már nem biztos. A P4 alapú Celeron-ok még rosszabbak.
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

Na ezt nem hagyhattam szó nélkül. :) Mondom, mi a gondom:
1. Az UHU 2.1-hez igenis van hivatalos VMware, sőt VirtualBox is! Ehhez elég kiadni egy apt-get update után egy apt-get install vmware esetleg apt-get install virtualbox. A VMware csomag tartalmazza a vmplayer nevű progit is, amivel ingyen futtathatod (és nem warezolva esetleg) a már létrehozott virtuális gépeket.

Charlos
--- www.uvegcsont.hu ---

Rájöttünk, olvasd végig a hozzászólásokat: http://hup.hu/node/51338#comment-510810

Első alkalommal tényleg nem tudtam, hogy van-e vagy sem, mivel nem használok UHU-Linux-ot. Arra viszont emlékeztem, hogy 2.0-hoz van VMware.

SZVSZ a VMWare teljesen felesleges otthoni célokra, a VirtualBox sokkal célszerűbb és jobb.

_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

Értelemszerűen ha nincs szüksége hardveres gyorsításra, és nem szándékozol hozzá használni speciális hardvereket (pl. Canopus videószerkesztő kártyák), akkor mennie kell.

A virtuális gép hardverkörnyezete általános, ami nem használ hardveres gyorsítást annak mennie kell.

Végsősoron kipróbálja és meglátja mi a helyzet, nem ismerem a Canopus szoftvereit.

Eddigi tapasztalataim alapján a Microsoft Office-tól kezdve a Visual Studio-ig, minden program a megszokott módon működik, még a játékok is, ha szoftveres renderelést választok.
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

Ha van a 2.1-hez is Vmware és VirtualBox csomag, akkor innentől valóban pofonegyszerű, ahogy btami írta.

Ha az apt-get nem lenne szimpatikus, találsz egy Synaptic nevű programot, aminek a segítségével grafikus felületről választhatod ki a feltelepíteni kívánt csomagokat, a listán kell lennie a VmWare-nek és a VirtualBox-nak is.
A Synaptic induláskor jelszót kér, ami vagy a root jelszava (amit telepítéskor adtál meg), vagy a saját jelszavad, nem emlékszem pontosan, hogy az Uhu használ-e sudo/gksu-t..
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

Olvasom az UHU hivatalos lapját és mit látok rajta?

"Új programok
Cheese fotó készítő és videófelvevő
Virtualbox virtuális gép
Qt4"

Hümmmm, akkor ezt én hogynem láttam. majd megint fel kell insatallálnom a 2.1-et és bepipálni a VirtualBox-ot is. :-)

"Majd megint fel kell insatallálnom a 2.1-et és bepipálni a VirtualBox-ot is. :-)"

Ezt utólag is megteheted, mint írtam, apt-get/Synaptic segítségével, nem kell újratelepítened az egész rendszert. A VirtualBox telepítéséhez indítsd el a Synaptic-ot (Alkalmazások --> Rendszer --> Synaptic), válaszd ki listából a VirtualBox-ot, jobbklikk, telepítés. Majd véglegesítsd a dolgot, és menj az Alkalmaz gombra (egy ilyen pipa).

Vagy ugyanez apt-get segítségével, nyiss meg egy terminált.
1. Írd be, hogy

su

, kéri a root jelszavát ad meg neki. Írd be, hogy:

apt-get install VirtualBox

2. Ha van sudo Uhu Linux-on, és jól be van állítva, akkor:

sudo apt-get install VirtualBox

3. Harmadik lehetőség, írd be, hogy:

gksu apt-get install VirtualBox

. Ekkor feljön egy ablak, kéri a root jelszót, megadod neki.
Figyelj oda, mert kis/nagybetű érzékeny, tehát nem mindegy, hogy virtualBox, vagy Virtualbox, vagy virtualbox, ez három különböző csomagot jelölne.

Minden Linux disztribúcióhoz tartozik egy csomagkezelő, az UHU esetében ez az apt-get, és annak grafikus felülete a Synaptic, és tartoznak csomagforrások, amik az UHU esetében a /etc/apt/sources.list fájlban megadott szerverek. Ezeken a szervereken UHU csomagok találhatók, ami a csomagkezelő segítségével telepíthetőek.

Mivel az UHU egy Linux disztribúció, ezért másféleképpen is fel lehet rá telepíteni a programokat, de ez a legkézenfekvőbb módja, mivel az UHU csomagokat az Uhu Linux-ra készítették.

Az UHU Linux telepítő ugyanezt csinálja, amikor felajánlja az összetevők kiválasztását, csak nem szerverekről, hanem a telepítő CD/DVD-ről szerzi be a szükséges csomagokat.
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox