A MadWifi dobja a bináris HAL-t használó driver-ét az ath5k kedvéért

 ( trey | 2007. szeptember 21., péntek - 8:38 )

A MadWifi fejlesztői csapata bejelentette, hogy felhagynak a jelenlegi, bináris HAL-t használó, Atheros chipset-ekhez használható MadWifi driver fejlesztésével és helyette a teljesen szabad, OpenBSD-s munkán alapuló ath5k fejlesztésének irányába folytatják a munkát. Nem csak a bináris HAL komponens szól a "régi" driver ellen. Mivel az nem használja a Linux kernel új, mac80211 névre hallgató wireless alrendszerét, nem lehetne a Linux kernel része.

Az OpenBSD-s Reyk Floeter reverse engineering munkájának köszönhetően az ath5k driver nem tartalmaz bináris HAL kódot. Reyk ar5k munkája alapján - amelyet az OpenBSD-s "ath" driver használ - elindult az "OpenHAL" fejlesztése. Az "ath5k" az "OpenHAL"-t használja.

2005-ben olyan vádak láttak napvilágot, hogy az OpenBSD-s ar5k (következésképpen az abból származó OpenHAL is) szerzői jogokat sért. Felkérésre a Software Freedom Law Center (SFLC) az Atheros embereivel együtt átnézte a kódot és megállapításra került, hogy az nem sérti az Atheros szerzői jogait. Ezek után az ath5k driver elől elhárult minden akadály, hogy a Linux kernel része lehessen.

A MadWifi fejlesztők a MadWifi driver-t "legacy"-nak jelölték. Ez azt jelenti, hogy a driver újabb nagy fejlesztéseket már nem, ellenben bugfix-eket és HAL frissítéseket még kap. Közben folyik az ath5k fejlesztése. Akinek stabil WiFi driver kell az Linux alá az Atheros chip-jéhez, annak egyelőre a MadWifi a megfelelő választás.

A bejelentés itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

vajon az uj driver tamogatni fogja az usbs csatolokat is? van egy 5523-as adapterem es csak ndiswrapperrel hajlando mukodni ami nem tul stabil. pl eltavolitaskor hajlamos csonta fagyni az egesz rendszer

udv Zoli

Na így kell ezt csinálni!

+1 elindult egy összefogás, amivel mindkét fél (*bsd, linux) csakis nyerhet. Sőt az Atheros chipsetes kártyák gyártói is...
---
;-(