html nyelvi kodolas

sziasztok,
van egy problemam amit google-val sem tudtam eddig megoldani.
a problema a kovetkezo, kellett csinalni egy weblapot ami magyarul van errol van link oroszra is. az oldal kesz, de nem tudom, hogy milyen nyelvi kodolast hasznaljak.
magyarra lehet az utf-8-at vagy az iso-8859-2-t, oroszra lehet utf-8-at es iso-8859-5-t is. lehet vhogy olyat, hogy pl a magyarra mind2-t vagy csak az egyiket? ha csak az egyiket akkor melyiket?
a valaszokat elore is koszonom!

Hozzászólások

Egyetértek.

Csak érdekességként jegyzem meg -nem tudom hogy más is találkozott-e ezzel már- hogy pl. a www.atw.hu-n létrehozott weboldalnál hiába van beállítva utf-8, mégsem abban jeleníti meg az oldalt és ezért ugye rosszul jelennek meg az ékezetes karakterek. A felső sávban van egy hirdetési rész banner-eknek. Lehet hogy ennek a kódolását veszi át mindenképpen az ilyen ingyenes oldalon elhelyezett oldal? Más tárhely szolgáltatónál is találkoztam már ezzel.

Ha ilyen ingyenes szolgáltatónál jegyzed az oldalt, akkor inkább próbáld ki hogy műkszik-e (tudom át lehet állítani a böngésződ az oldal megnyitásakor, de kicsit zavaró).

soniq@drone:~$ HEAD www.atw.hu | grep charset
Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2

egmont^utf, 4.3 HTML: "Másrészt ha mindkét lehetséges helyen szerepel karakterkészlet-információ, akkor a HTTP fejlécben lévő számít, a html oldal elemét hagyják figyelmen kívül a böngészők. Ez szerintem egy hatalmas tervezési hiba."

akkor jol csinaltam elsore. :)
viszont nem tudom, hogy egy egysegsugaru juzer ha kerdojeleket lat a weboldalon akkor vajon atallitja-e a kodolast a bongeszojeben, es tudja-e egyaltalan, hogy hogyan kell? :)
---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

Ha php - vagy valamilyen erre alkalmas dinamikus joszag - adja az oldalt, akkor - mielott meg barmit elkuldetnel a webserverrel - allitsd at a kodolast!


<?
  header('Content-Type: text/html; charset=utf-8');
?>

esetleg a Content-encoding mezot is..
Azert lenyeges, hogy ne legyen elotte olyan kod, ami barmit elkuld, mert a HTTP protokoll szerint a headert elobb kuldi el, mint a tartalmat, es ha a tartalmat mar elkezdte kuldeni, a header mar nem modosithato. (meg egy enter se legyen elotte lehetoleg)
---------------------
alert("This alert is here to inform you that alerts are annoying.");