Ki mit vár egy megújuló LME-től?

 ( sas | 2007. június 11., hétfő - 10:29 )

Sziasztok!

Ha már Oldmannak köszönhetően megtörtént az LME RKGY eredményének bejelentése, máris indulhat a kérdés az LME-projekttel kapcsolatban, mivel az LME-t sokkal nyitottabbá szeretnénk tenni:

Ki mit vár egy megújuló LME-től? :))

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Első körben jó kommunikációt, világos célokat, átlátható működést.

--
trey @ gépház

Helyes. A kommunikációt most kezdjük :-)

A célok az alapszabiban vannak, ezek mentén kell a szétmorzsolódott projekteket újra összerakni. Fontos, hogy ismét érdemes legyen aktivistának lenni. Működés: a kommunikáció nyíltabbá tételével átláthatóbb lesz, sokan azt hiszik, hogy az LME egy kőgazdag szervezet, ahol átláthatatlanul tűnnek el a pénzek. Ez nem így van. A KHJ-ban benne van a pénzügyi jelentés. A célok érdekében végzett tevékenységek folyamatának viszont valóban átláthatóbbnak kell lennie.

Mi az a KHJ és hol van az alapszabi? Kommunikálj légyszi linkekkel.

Gondolom ez a szabi: http://www.lme.hu/egyesulet/LME-Alapszabaly.pdf

Kérdések:
Az új elnökség, központi bizottság, főellenőrzőcsoport, whátever.. fényében mi a konkrétabb, kézzelfogható célja az egésznek holnap, holnapután és hosszútávon? Mennyire van/lesz az aktivistákért? Milyen támogatást ad nekik? Mit képes adni?

--------------
Sok ember hord Superman-pizsamát. Superman Chuck Norris-pizsamát hord.

Szia,

nos, az általános célok az alapszabiban vannak lefektetve. Ezek a szokásosak:

a Linuxon futó szoftverek honosítása, ismeretterjesztés, doksikészítés, oktatás, lobbi, társszervezetekkel való 1üttműködés, stb. A hosszútávú cél, nyilván, hogy 1re többen használjanak Linuxot, ezért kell a fenti célokat követni. Az LME-nek volt már folyamatosan és sikeresen működő honosítás csoportja, előadásokat tartott eseményeken, a társszervezetekkel kezdeményező módon lobbizott jó sajtóvisszhanggal, stb.

Mindezt az aktivisták végezték és ez helyes. Mennyire van az aktivistákért? Semmi más dolga nincs, mint az aktivisták támogatása. Mit képes adni? Némi infrastruktúrát, és kedvező jogi hátteret az ezt igénylő tevékenységekhez, például megbízható szerződő fél lehet, stb. Folyamatosan összehozza a közösséget a közös alkotásra.

Hol érhető el ez a KHJ (aka Közhasznúsági Jelentés)?

1 kattintás a főlapról:

http://lme.hu/kozlemeny/index.html

:-)

1-2 helyesírási hiba azért van benne...
:-)

szólok, ha már van hozzáférésünk és megköszönjük majd a javítást :-)

Azt, hogy vegyek eszre, ha 2 eve nem fizetek tagdijat,az azert van mert nem akarok tag lenni es nem azert, mert nincs penzem.

Miert nem akarok tag lenni?
Minek lennek az? Nincsenek vilahgos celok es valos esemenyek amit jelenletemmel/tagsagommal tamogatnek. A Semmi melle tok felesleges allni.

Tagság. Érdemes-e LME tagnak lenni? Igazad van, a Semmi mellé tök felesleges odaállni, természetesen sokszor fontos, hogy ha az LME véleményt nyílvánít, akkor ez x100 ember véleménye legyen, de nyilván az ember egy erőteljesebb tevékenység mellé teszi oda szívesen a tagdíjat.

Szeretnénk újra eseményeket csinálni, ez pár hónapon belül akkor lehetséges, ha sikerül megindítani a párbeszédet azokkal, akik akarnak valamit vagy valaha akartak valamit az LME-től. Ez a topik vagy az LME nyílt lista tökéletesen alkalmas erre. Jöhetnek a kőkemény kritikák is :-)

A tagságról az Alapszabály szerint egy írásos nyilatkozattal mondhatsz le. E nélkül csak az elnökség tud "kizárni".

Ha akar.
:-)

nem akar :-) Az Egyesületnek nem célja senki kizárása, inkább a levlistán (lehetőleg a nyílt) hozd fel azon 5leteidet, melyre korábban nem kaptál semmi visszajelzést.

Szerintem az alapoktól kellene újrakezdeni. Először valódi, működő egyesületet kellene csinálni. Talán vissza kellene lépni a startkockára, és rendszeres összejöveteleken beszélgetni, segíteni egymásnak. Azt szeretném, ha az LME képes lenne együttműködni a többi civil szervezettel, segítséget adva és kapva. Ne vállaljon fel olyan dolgot, ami nem feladata (például ingyen wifi hálózat kiépítése), de amit felvállal, azt csinálja meg tisztességesen. Lehet, hogy először kevesebbet kellene vállalni, úgy jobb esély van megcsinálni. Soha nem értettem, hogy minek az LME-nek iroda és alkalmazott, de ha már új elnökség van, és vége az LME Kft. korszaknak, akkor kérem mondjátok már el, hogy mit csinál az alkalmazott? Nem tartom kizártnak, hogy újra kellene gondolni, hogy valóban szükség van-e rá.

Röviden összefoglalva: legyen az LME a linuxfelhasználók _egyesülete_ és nem politikai lobbyszervezet valaki(k)nek az érdekében. De az új vezetőséget látva úgy látom ezzel nem lesz gond. És ennek _nagyon_ örülök, és mégegyszer gratulálok.

Ez még a Victor Hugo utcában lévő iroda? Nem ott voltak az LME szerverei? Ha csupán ez a szerepe, akkor véleményem szerint "picit" olcsóbban el lehetne helyezni a gépeket máshol.
Tény hogy voltak mindenféle plakátok, papírok stb. a különböző rendezvényekre, amiket valahol tárolni kell.

Az alkalmazott feladatkörével kapcsolatos kérdéssel szintén egyetértek.

Üdv,
kisg

> voltak mindenféle plakátok, papírok stb. a különböző rendezvényekre, amiket valahol tárolni kell.

Nem "csak valami papírok" vannak ott tárolva, komoly méretű mára az LME Irattára.

Ezeket pl. szerinted hol kellene tárolni úgy, hogy "bárki bármikor" beléjük tekinthessen?

pontosan ezt akartam írni, köszönöm szépen :))

Gondolkoztunk ezen a dolog, hogy fent akarjuk-e tartani az irodát vagy sem, ez csak az LME jelenlegi anyagi helyzetében merült fel, soha korábban nem, mert normális esetben ez egy normális költség figyelembe véve a tárolási feladatokat a jó nethozzáfést, stb.

1. körben úgy gondoltuk, ha nincs még ennél is nagyobb dráma, fenntartjuk az irodát a jelenlegi formájában.
Most nyilván újra át fogjuk tekinteni a helyzetet, szerintem nem felesleges, de hangsúlyozom, magánvéleményem szerint, nem ez az LME legfőbb problémája.

Elnézést, hogy belekotyogok, de esetleg digitalizáltan az "interneten"?

Hali,

a rendszeresebb találkozókat visszahozzuk. Az LME szeretne képességeivel segíteni a többi civil szervezet munkáját, minden megkeresésnek örülünk és megunk is kezdeményezni fogunk ilyeneket. Elúszott vállalások: az LME-t projektként felfogva ennek megfelelő irányítás/követés kell. Az alkalmazott szükségességét egy közel 400 fős szervezet adminisztratív feladatainak fényében lehet megítélni. (hány ilyen munkaóra van hetente). Ezt most majd át kell tekinteni. Szemlyes véleményem, hogy az alkalmazott legyen érdekelt a pályázatfigyelésben, ami, ahogy látom erősíti, hogy legyen alkalmazott, de ezt még át kell tekinteni. Azt viszont mondhatom, hogy az LME aktivitása nem ezért csökkent.

Egyesület és lobbi valakinek az érdekében:

Az Egyesületnek az alapszabiban meghatározott célokat kell követnie. Ebben nincs benne közvetlenül a lobbi. Ám ilyet is hozhat az élet éspedig nem 'valakinek', hanem a Linux-felhasználók érdekében :-). Például, hogy normálisan működjön Linux alatt az ABEV :-) A gratuláció köszönjük és bízunk benne, nem okozunk csalódást :-)

Sas! Csak csendesen jelzem, hogy a Linux alatt is működő ABEVért már akkor is dolgoztam, mikor még ne voltam LME elnök, s az után is fogok, hogy már nem vagyok LME elnök.

"Azt szeretném, ha az LME képes lenne együttműködni a többi civil szervezettel, segítséget adva és kapva. Ne vállaljon fel olyan dolgot, ami nem feladata (például ingyen wifi hálózat kiépítése), de amit felvállal, azt csinálja meg tisztességesen."

Na, baszod. Már elnézést. De:
- 1.) ezt is szinte a mi elnökségünk (a "kft.-s") zárta le véglegesen, aminek köszönhetően nem ment csődbe az lme
- 2.) nem az elnökség tagjaival volt a gond, tudod legalább egy null forintos szerződést is szerettünk volna íratni vagy valami felelősségvállalásról szóló papírt, de ezt nem akaródzott sokaknak aláírni

Egyre inkább az az érzésem, hogy a személyes utálatod miatt dezinformációkat terjesztesz. Ennek van köze ahhoz, hogy az Andrews versenytársának számító Balabit Kft. egy alkalmazottja/résztulajdonosa is elnökségi tag volt?
Amit számomn kársz mi mind azt valósítottuk meg. Ezzel "üldöztük" el az aktivistákat. Péternek van egy stílusa amit szokni kell, ez tény. Viszont ha azt mondja, hogy a cseresznye piros, akkor két hét múlva nem mondja, hogy kék. Gondolom a hasonlat világos. Apropó, ha nincs lobbi akkor nincs 10 millió forint, amiből nincs két millió amit átadjunk az FSF.hu-nak, hogy az egyik tag cége felvállahassa a lektorálást pénzért az OpenOffice.org-hoz. Megjegyzem, hogy imho nem dolgozott drágábban, mint a piaci ár és nincs is kifogásom ellene. De olyan gusztustalan gyanusítgatásokra alapot adhatna, mint amiket itt most viszont látok a részedről. (LME Kft. stb.) Remélem sikerül az olvasók fejében is kis rendet rakni és rámutatni bizonyos dolgokra. Próbálj meg tisztességesen kommunikálni, úgy viselkedni, mert neked a képességeid alapján nem kellene ilyen kijelentéseket tenned, hogy eredményeid látszódjanak.

Itt is leírom, hogy ne kelljen átmenni egy másik cikkhez:

Köszönöm a leköszönő LME elnökség rengeteg befektetett energiáját, remek munkát végeztek. Valóban egyenesbe hozták pénzügyileg az LME-t.

A fenti javaslatom nem minősített, nem dezinformált, pusztán néhány konstruktív javaslat volt a feltett kérdésre. Legyen az LME egyesület, ne vállaljon olyat, ami nem feladata. Ha ez korábban nem történt volna, hitem szerint most több aktív ember lenne az LME-ben. (Persze lehet, hogy nagyot tévedek, de szerintem hiba volt felvállalni azt a wifi projectet.) Az egyik új elnökségi tag megkérdezte, hogy ki, mit vár. Én javasoltam néhány dolgot a legjobb tudásom szerint, rosszindulat nélkül. Korábban valóban volt néhány nagyon karcos megjegyzésem, de ebben az esetben rémeket látsz. Olvasd el újra azt a néhány javaslatot.

Azal egyetértek, hogy hiba volt felvállani a wifi-s cuccot. Nem is, hiba volt folytatni, mikor már látszott, hogy nem lehet jó vége. Jól indult, jól is elsülhetett volna. Utána viszont olyan helyzetbe került az LME, hogy nagyon meg kellett gondolni, hogy merre lépjünk és ne kerüljön az lme nyakig a mocsárba. A, hogy felvállható dolgok kerültek-e az asztalra... nem volt olyan projekt, amit ne támogatott volna az egyesület, ha legalább egy tervet lerak az, aki akarja. Votl a múltkor Szörpinek egy írása itt a fórumon máshoz - sajna nem emlékszem az illető nevére -, hogy miként is várta el, hogy történjen valami, mikor csak annyit írt, hogy "de jó volna, ha nem így lenne, tegyünk már ellene valamit" és utána tőletek várta a csodát. Erre mi sem adtunk soha támogatást.

Sajnos sok téves információ hangzik el, hogy mit támogattunk és mit nem. Sajnos az LME-ben akik bevállatak dolgokat és nem teljesítették azt, amit vállaltak felháborodtak azon, hogy számo lettek kérve vagy nem kaptak támogatást. hát, így jártál barátom. Mellesleg volt egy feladat, amit én sem tudtam teljesíteni, nagyobb részben a rossz erőfelmérés miatt. Meg is kaptam az arcomba Pétertől mindig. És? Jogos volt. Nem lehet azzal takarózni, hogy volt még 2 ember aki segítséget ígért, de két biztató telefono kívül nem kaptam mást. Azzal kellett volna kezdenem, hogy mit akarok, mivel látom megvalósíthatónak, mi a haszna, mennyibe kerül. egyszerű.

Azt viszont belátom, hogy van, amikor azzal tud az egyesületnek valaki a legtöbbet segíteni, ha lelép, mert annyira vitatott a személye, hogy nem tudja bevonni az embereket. Az, hogy ez nem tudatos-tudatos lejáratás, félinformációk stb. eredménye, a végeredményen nem változtat. Lehet, hogy elkezdődik valami, a lendület biztos meglesz az elején. Lehet, hogy a friss vér segíteni fog.

Ago!

Kérlek hagyd Atyát! Az a képzés amit Ő kapott kommunikációbol nem ad neked esélyt, hogy érdemben vitatkozz.
Az meg teljesen felesleges, hogy engem védj. Nincs miért. Ha meg lenne, akkor az úgy sem védhető.

Persze a szándékot köszönöm.

az igazat védem. Ha elbaltáztad volna akkor nem védeném az elnökség teljesíytményét. Az, hogy Te az elnökség tagja voltál, az elnök, aki vállalta a felelősséget, az egy külön dolog. Különben is, a másik oldalt nehéz meggyőzni, ha elhatározott masszívan valamit. Meg kell ismertetni minnél szélesebb réteggel a véleményedet, a tényeket, ahogyan Te látod a dolgokat stb. Nem valaki ellen vagy valakivel vitatkozva. A saját megad mellett.

Elfelejtettem egy fontos dolgot: ha az LME nem képes egy tisztességes Linux információs oldalt (NEM híroldalt!) készíteni a linux.hu címen, akkor adja át egy másik szervezetnek, aki képes. Ha jól emlékszem, Trey is pedzegette, hogy felvállalná (javítson ki, ha tévedek), de a legjobb az lenne, ha az LME tudná _jól_ csinálni. Szerintem itt arra lenne szükség, hogy az oldal leírja, hogy mi az a Linux, mire használható és ki, milyen feltételekkel használhatja. Nincs szükség még egy híroldalra. Ha az LME akar híroldalt, akkor csináljon, de ne a linux.hu domain alatt. Azt a honi érdeklődők gyors és korekt tájékoztatására kell fenntartani. Ha jól meg van csinálva, akkor nem is kell vele naponta foglalkozni, és bőven megfelel egy statikus lap is, nem kell hozzá CMS.

kozosseg fragmentalasa szerintem is problema. hup.hu eleg hir/forum oldalnak. a linux.hu -n meg eleg egy link a hup.hu -ra Hirek/Forum menu alatt.

az nem baj, hogy lobbi is van az egyesulet mogott. a baj az, hogy nem tudni miert lobbizik.

jelenleg mik a celjai?
Eltudja valaki mondani egy mondatban, mi is az az LME? Szeretnek mar vegre hallani egy pontos pozicionalast, olyat amit olyan ember is megert,akinek fingja sincs a linuxrol (de a pc-rol OS-rol van).

szvsz amig ez nincs meg,kar minden energiaert, mert elfecserelt valami az egesz.

"Ha jól emlékszem, Trey is pedzegette, hogy felvállalná (javítson ki, ha tévedek), de a legjobb az lenne, ha az LME tudná _jól_ csinálni."

Valami ilyesmi. Igazából én csak felvetettem pár éve, hogy rendbe kéne tenni. Igazából én ebben nem kívánok részt venni.

--
trey @ gépház

Tökéletesen egyetértek. Már volt korábban is egy ilyen kezdeményezés amit igen sokan támogattunk...

Jelenleg szabad szoftver / Linux hírek témában a hup.hu az elsődleges magyar hírforrás. Egy RSS feed tökéletesen elég a linux.hu oldal szélére.

Üdv,
kisg

Ha hírek kellenek, lehetne akár egy digg-szerű valamit (hint: pligg), de szerintem is fölöslegesek a hírek, max. a HUP RSS-ből táplálkoztok.
Amúgy meg ja, egy-két leírás nem ártana (aka ha Pistike akar valamit tudni a linuxról, nem a kernel.org-ra fog menni, hanem a linux.hu-ra), meg hogy ne a news legyen a főoldal.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

1etértünk és teszünk érte :-)

Szerintem jó a linux.hu.
Flamentes hup.

Szerintem nem te vagy a valódi célközönség, hanem azok a számítógép használók, akik hallanak arról, hogy Linux alatt nincs vírus, meg biztonságosan lehet használni az interneten, és beírják a böngészőbe, hogy www.linux.hu. Olyan lapot kell csinálni, ami nekik segít eligazodni. Legyenek bevezető és kicsit mélyebb témák, és sok-sok utalás arra, hogy hol lehet még információhoz jutni. Hírekhez például a HUP-on. Ha valaki el akar kezdeni Linux-ot használni, akkor mit kell tennie és ilyen dolgok.

Jó propaganda anyag van rajta.

hupwiki van..
google a baratjuk.
distro wikik vannak.

linuxforum.hu van.

Igen, igen, igen, persze... és ezek után teljesen komoly arccal írd le azt, hogy "2008 a linux desktop éve lesz". Na nekem (és sokan másoknak is) meg ezután nem lesz komoly az arcom :).

http://www.szabilinux.hu/index.html

Ilyen oldalt szeretnétek a domainre inkább ?

Inkább olyasmit, mint a www.firefox.hu.

Azonnal letöltés gombon mi legyen ?
WUBi meg egy Ubuntu iso-ra egy link és leírás, ha vlaki a nehezebb utat választja (iso -t kiír)?

Vagy melyik distrot prefelalja majd a linux.hu. (gcc+kernel source :) )

Vagy meg akkarod zavarni a kezdőket, a választás szabadságával, és 16+ distrot ajánlani ?

Aki Linuxot akart kipróbálni, edig is megtalálta a módját.
Aki csak egy "download now" gombbal tudja megoldani a főoldalon ...

Aki magától Linuxot akkar kipróbálni szerintem ettől feljlettebb user.

(Bocs, ha nem "download now" volt a lényeg)

Screenshotos ( wiki (is)) oldal alaklmazásokról, és használatának bemutatásáról nem volna hülyeség, csakhogy a Linux a kernel neve, nem az alkalmazásoké.

+1 (megsokszorozva, de nem akarok floodolni)
--
ubuntu linux member

Én örülök, hogy fel lett dobva a téma, mert őszintén szólva, úgy az én szememben, mint szvsz általánosan az LME népszerűsége elképesztő mértékben csökkent.
Most írhatnám a feltett kérdésre válaszként azt, mint a többiek, hogy kommunikációt, konkrét célokat - de szerintem ha ezek nincsenek meg alapként akkor már nem is érdemes nekikezdeni...

Csupán pár javaslat a részemről:
-először is döntse el a szervezet, hogy hol, milyen szférában kíván aktivista lenni (oktatás, gazdaság, terjesztés etc), mert véleményem szerint ha párhuzamosan több egymástól eltérő területen válik produktívvá az felemészti az erőforrásokat, adódván abból, hogy ennek a szervezetnek a keretei - bármilyen téren - korlátozottak és szűkösek (de ne nekem legyen igazam)

-ha a gazdasági, piaci téren akar aktivistává válni a linux terjesztésében javaslom, hogy próbálja követni a külföldi már működő modelleket

-de ott van még az oktatás, az UHU Linux vagy Sulix fejlesztőkkel a magyar Free Pascal fordítócsapattal, dokumentációk készítésével, és persze némi marketing segítségével véleményem szerint hatásos eredményeket lehetne elérni

-továbbá ott vannak még a dokumentációk amik már elavultak, sokszor használhatatlanok, érdemes lenne ezekre is egy két embert ráálítani néha

hát most ennyi jutott eszembe, majd még írok


"Sose becsüljük le egy autópályán száguldó, kazettákkal megrakott furgon sávszélességét!" A. S. Tanenbaum

Hali,

Hol nyomuljunk? Szerintem mindig ott, ahol épp 1 vagy több aktivista akar csinálni valamit, az erőforrások csak ezen múlnak.

Dokumentációk: az egyik LOK konferencia kapcsán alakult egy olyan csoport, ami ezzel is foglalkozott volna. Az 5letem az volt, hogy ha még van benne ember, kérjük fel ezt a csopit csak arra, hogy évente egyetlen 1x! nézzen rá a nyilvántartott tudásbázisra, és az elavult információkat javítsa ki a naprakészekre.

Van az LME mögött wiki is! Tessék használni! Legyenek ott LME projektek, stb.
covek@covek.hu

Miért is lenne az jó? Mert bárki belefirkálhatna?

De ki "felügyelné" a Wiki tartalmát?

A már hivatkozott KHJ-ben is szó esik az LME "új" Tagnyilvántartó programjáról, amiért az Egyesület kifizetett ha jól emlékszek 400e HUF-ot (bár az is lehet hogy nem ennyit).

E remélhetőeleg Online tagnyilvántartás (mint ahogy az már évekkel ezelőtt meg lett álmodva), hol érhető el ma egy LME tag számára?

Más:

Tételezzük fel, hogy adott egy lelkes LME tag (aka sas :-), aki összejön egy új, nyított szellemiségű ezidáig csak a Windows világát ismerő személlyel...

Mit ajánlanál neki HOWTO -ként?

Ami nem 1000 weboldalon van szana meg széjjel, és ami naprakész információkat nyújt _neki_!

Tagnyilvántartó:

egyáltalán nem értettem egyet azzal, hogy kezdjünk előlről íratni valamit, Gforge-alapú dolgot pártoltam volna, többek között épp azért, hogy kapásból látható legyen egy LME-tag számára. Szerintem ősszel ez rendben lesz.

másik posztban írom mindjárt, amit az infós oldalról gondolok.

A tagnyilvántrtó elkészült, és a feltöltése is szinte teljesen kész.
Legutóbb már a körlevelek kerültek tesztelésre.

Természetesen az új elnökség dolga, hogy kidobja vagy sem. A cél az volt a projektel (a régóta esedékes feladat megoldásán kívül), hogy legyen szabad szoftver (igen, ehhez még oldalt kell készíteni hozzá) és használhassa, használja más is (igen ehez is kell még doksi, bár meglehetősen bő a már mosz is az online helpje).

Azt sem árt tudni a tagnyilvántartó programról, hogy ez LMe különböző elnökségeinek és tagjainak évek óta vágyot dolga volt ez, mely az Ő terveik alapján elkészült.

Talábn érdemesebb tovább fejleszteni, mint kidobni.

Hali,

Természetesen fel sem merül, hogy az elkészült munkát kidobjuk, sőt, a lehető legjobban hasznosítani szeretnénk. Reméljük, minél előbb izzítható úgy, hogy a tagok is lekérdezhessék :-)

Kapcsolódó kérdések:

Mikor készült el ez az alkalmazás?

Mikor lett a megbízási díj kifizetve a fejlesztőnek?

A teljesen inaktív, semmit sem csináló, projekteket elkúró előző elnökség alatt lett megpályáztatva ( a pályázati anyagot konkrétan én készítettem el), kiválasztva a fejlesztő, tesztelve és átváve az alkalmazás valamint fizetve is. Jé, egy évek óta húzódó projekt amit megoldott az előző elnökség! Nahát! Micsoda véletlen. Talán dolgoztunk is, azért van ez? Hiába, a pofánkat kellett volna kinyitni és mosolyogni, hogy mi legyünk a kdves-okos emberek. Többet ér, mint a munka úgy látom.

Ago, légyszives ne légy már ilyen. Elkészült. Jól dolgoztatok, dolgoztunk 1ütt. Van aki nem is tudott a projektről. Most tud. Remélhetőleg minél hamarabb GPL alatt kiadásra kerül a szoftver és akkor örülhet mindenki. Az LME, ill. annak néhány tagja csinált valamit. Lehet örülni.
covek@covek.hu

Hmmm. _teljesen_ félreértettél úgy vélem.

Normálisan kérdeztem, lécci válaszolj Te is úgy.

Szerintem érthető volt a két feltett kérdés.

Gondolkodtam egy ideig, hogy egyáltalán hozzászóljak-e ehhez a témához,
aztán úgy döntöttem, talán nem lesz haszontalan. Ha csak egyetlen ember
megérti, amit modani akarok, már jó.

Elöljáróban szeretném hangsúlyozni, hogy amit írok, az a személyes
véleményem, így nem föltétlen tükrözi bármely szervezetnek az LME-hez való
hozzáállását.

Én az LME "problémáját" alapvetően abban látom, hogy míg egyesületet egy már
létező és aktív közösségnek/közösségért szoktak szervezni, addig
Magyarországon a "linuxos közösség" kialakulása a kezdetektől fogva
meglehetősen furcsa pályán haladt.

Kezdődött a dolog azzal, hogy annó a linuxos levelezési listákon szinte bűn
volt kérdezni. Teljesen általános volt a "kezdőzés", olyannyira, hogy a
nagymenők időnként egymást is kezdőzték. Aztán megalakult a linux-kezdő
levlista, amivel kapcsolatban én a "nagy" listán rögvest meg is kérdeztem,
hogy pontosan mi is az értelme, hiszen a dolog kb. olyan, mintha a
gyerekeket bezárnánk egy "iskola" feliratú épületbe tanár nélkül, aztán
boldoguljanak, vagy hülyék maradnak örökre.

Alakult később egy másik szélsőséges lista is (talán linux-extra vagy
ilyesmi lehetett a neve), ahol becslésem szerint 20-30 übermensch tobzódott.
A játék úgy működött, hogy aki szerintük nem kellően magas színvonalú
kérdést tett föl, azt 2-3 hétre kizárták a buliból, ami azt jelentette, hogy
olvashatta a listát, de nem írhatott rá. Én - természetesen - soha nem
voltam tagja a fényestekintetűek eme csapatának (mondhatni örök kezdő
vagyok), viszont kinyilatkoztatásaikat a CHIP magazin CD-mellékletén is meg
lehetett találni egy ideig, így jókat szórakoztam rajtuk. Azóta nem tudom,
mi lehet velük. Gondolom kipusztultak a túltenyésztés miatt.

Ami engem illet, később csak read-only üzemmódban használtam a magyar nyelvű
listákat, a tudásomat pedig gyakorlatilag kizárólag angol nyelvű könyvekből
szereztem.

Ennek megfelelően úgy gondolom, hogy az LME pillanatnyilag leginkább úgy
tudna önnön létének értelmet adni, ha valamiféle közösségépítő tevékenységbe
kezdene. Ez lehetne tanfolyamok szervezése, vagy néhány olyan ember
mozgósítása, akik értelmes kérdésekre értelmes válaszokat adnak egy
levelezési listán, és persze kellően tájékozottak is.

A rossz hír az, hogy ezt a tevékenységet minden bizonnyal évekig kell majd
folytatni ahhoz, hogy a jelenleg csak "csökkentett üzemmódban" létező magyar
linuxos közösség - akit az LME állítólag képvisel - erőre kapjon, és valóban
olyan jelentős tényező legyen, hogy akár politikusok is odafigyeljenek rá.

linux++ a lista neve, a tagja vagyok, meglehetosen kis forgalmu manapsag (2-3 honapja csend van), igy nyugodtan hivhatjuk nem mukodonek (bar ha valaki kerdezne rajta, szerintem gyorsan kapna par valaszt). A lenyege epp az, hogy a tagsaga meglehetosen onalloan dolgozik, nem gepiesen tobbe-kevesbe hasznalhato howto-kat kovet, ahogy az sajnos meglehetosen megszokott. Ennek megfeleloen kepesek is megoldani a problemaikat. Amit irasod szerint nem ertettel/ ertekeltel, az az, hogy foleg olyan emberek vannak a listakon, akik a sajat (szabad)idejuk terhere segitenek masokon. Meglehetosen unalmas, ha egy keresheto archivumu listan 1-2 hetente ugyanazok a kerdesek jonnek be. Mar az RTFM/ archivum ajanlasa is faradtsag tud lenni, nem veletlenul van az udvozlo level sem, amit aztan mindenki hanyagol. Eppen ezert lett 3 kulon lista letrehozva, es szepen mukodott is az eszkalacio, ha nem kapott erdemi valaszt egy kerdezo. Nagyjabol hasonlo felepitest talalsz a nagyobb cegeknel is, szoval en ebben semmi kivetnivalot nem latok. Az LME kapcsan is epp az onkentesseg a problema, mert nem vallalhat masok neveben felelosseget 1-1 projekt kapcsan, mivel vagy raernek foglalkozni valamivel, vagy nem.

Pontosan erre a válaszra számítottam, és pontosan ez az, amiből világosan látszik, hogy nem te vagy az az egy, aki megértette, amit mondani akartam.

Értem, és értékelem is, ha egyesek a szabadidejüket áldozzák arra, hogy másoknak segítsenek. A gond az, hogy ha félig csinálnak valamit, például mert kevés a szabadidejük, azzal lehet, hogy egyeseken segítenek, de összességében többet ártanak, mint használnak.

Lehet, hogy egynek elmagyaráztak valamit, de ha közben tíz másikat lealáztak/lekezdőztek/kitiltottak, akkor inkább ne is csináltak volna semmit. Ők is jobban jártak volna, meg a közösséget se bomlasztják.

Ami meg a linux++ listát illeti, ezt a kitiltósdit tényleg nem tudom értékelni. Egyszerűen röhejesnek találom.

Mint emlitettem ott a listak archivuma. Szerintem termeszetes elvaras, hogy az archivum, google, egyebek utan tegyenek fel egy kerdest, vagy akkor, ha elakadnak. A linux++ listan nem emlekszem kitiltasra, de lehet, hogy elofordult - mindenesetre ehhez eleg erdekes hozzaallas kellhetett a kerdezo reszerol. A kozossegepitesnek sokszor sajnos szukseges eleme a moderator. Nezd csak meg a hup-ot, par exhibicionista amokfutasat keptelenseg ellensulyozni, hiaba vannak tobbsegben a segitokesz, ertelmes hozzaallasuak.

MAz önkéntességről: Az LME minden dolgáért a mindenkori elnök a számonkérhető, mert Ő az egyesület képviselője.

Mit is jelent ez:

Gipsz Jakabnak támed egy örlete, hogy mit kell csinálni. Szervez egy tlis capatot és pályázik mint LME. Az enök és az elnökség örűl, mert van történik valami.
Gipsz Jakab ötltéhez megnyeri az LME a támogatást. Elkezdődik amunka. Gipsz Jalab nagyon lekes, dolgozik a csapat persze fogy. Gipsz Jakabra egyre több feladat jut-
A projekt halad. Igen ám, de Gipszné Rozália közli, hogy...
Aminek az eredménye, hogy Gipsz Jakabnak az eddígi napi két óra helyett heti 2 órája jut a projektre.
A projekt nem halad, sokan morzsolódnak le, mert lám már Gipsz Jalkab se nagyon foglakozik vele. Persze a támogatás egy részét már a projekt felélte (most a példa kedvéért szabályosan).

S az elszámoláskotr az elnök az egyszemélyi felelős. Persze meg is csinálhatja a projektet, ha ért hozzá, ha elnökné nem ad neki is ultimátumot, ha idően észte veszi, hogy baj van stb.

Nos, ez egy örjítő dolog.

Az aktivistákról.
Az LME mint egyesület pontosan meghatározott személyekből, tagokból áll. Őjk csinálnak vagy nem csinálnak valamit.

Az FSFnek vannak (vagy nincsenek?) aktivistái. Én még annak idején egy alkalommal egy "aktivista" tevékenysége miatt és kerestem az FSF illetékeseit. A következő derült ki:

Azt bárki mondgóhatja magáról, hogy FSF vagy (xxx) aktivista, de (ez akkor volt igaz) az FSF vezetése senkit nem jogosított (akor ezt mondták) erre fel. (Lehet, hogy most 2 lvvel későb ez már másként van)

Szóval az LME-ben aktív tagok kellenek,akik képesek dolgokat megcsinálni.
Remélem ennek az elnökségnek sikerül ezt a dolgot elérnie.

Bocsánat, de ennek most pontosan mi köze is van ahhoz, amit én írtam?

szerintem ezen az oldalon eléggé jól definiálva van, hogy kik az FSF.hu aktivistái: FSF.hu Staff
--
ubuntu linux member

Aha. És?
Ez most hogy jött ide?

Babó néha tágabban értelmezi a kérdést, ééérted? :)

Nos...

Nem, nem értem.

Nem ismerem se őt, se téged (csak látásból). Azt viszont látom, hogy az FSF meg az LME kiválóan elvan egymás gyepálásával, így a továbbiakban azt hiszem nem is zavarnám kósza megjegyzéseimmel az egybegyűlteket.

Végezetül csak arra szeretném fölhívni a figyelmet, hogy bár a polgárháború is egyfajta közösségi megnyilvánulás, az egyrészt ritkán szolgálja a csoportosulás épülését, másrészt nem egyesületi keretek között szokott zajlani, hanem csak úgy spontán, teszem azt utcai lövöldözés keretében.

Szóval ezért kár mindenféle egyesületeket alapítani, elnökséget választani, alapszabályt kreálni, meg ilyenek. Egyszerűen tárazzatok be, símaszk a fejre, aztán hajrá.

Nem áll szándékomban gyepálni az FSF-et.
lehet, hogy válaszolnom is hiba volt.

Kénytelen vagyok pontosítani. Én személy szerint nem tartom jó vezetőnek Babót. Ennyi és nem több. Kérem ne keverj ebbe bele semmilyen szervezetet. Egyébként ha visszaolvasod, valóban tágan értelmezte a kérdésedet. Ez tény.

1. elnézésedet kérem, de nem neked válaszoltam...
2. ...hanem babo fsf.hu aktivistákról szóló eszmefuttatására.
--
ubuntu linux member

Nos én azt az oldalt akkor nem láttam, vagy butaságom vagy nem léte miatt.
A választ az akkori FSF vezetéstől kaptam.

LME aktivista nem létezik az LME alapszabálya és egyébb dokumentumai szerint.

Ki mit vár egy megújuló LME-től?
Szervác Attila - elnök helyettes

Ma az egyik kollegam (aki felel dunantulert) kerdezett valamit ami az o dolga es felelosege lenne eldonteni, sajat magatol. Ennyit mondtam neki:
-Sajnos sohasem lehetsz okosabb a kerdeseidnel, es sajnos a kerdeseid arulhatnak el, hogy alkalmatlan vagy a feladatra.

aszem megertette, mert nem kerdezett tobbet. es te? :)

Azért senki nem egy alfahím, aki mindenben a legjobb. Ha pedig valakinek van olyan ötlete, ami eddig nem merült fel, miért ne írhatná le azt.

Szerintem itt az új vezetés közül valóknak van már elképzelésük mit, hogyan, de a kommunikáció (l. fentebb) első lépése az, hogy a nagyközönséggel is tudatjuk, hogy változtatni akarunk.

Hali,

ha nekem szól a kérdés, akkor nem teljesen értem, többmindenről szól.

1: Az _elnökség_ kötelessége, hogy döntsön a törvényes működés ügyeiben és támogassa az alapszabály céljaiért végzett munkát

2: Tsabi és én pár hónapja sok konkrét 5letet leírtunk, amit szeretnénk csinálni, ezt az LME wikiben újra közzé is tesszük.

3: Szeretnénk elérni, hogy az LME minél több tagja is akarjon valamit, mert nem az az LME, amit egyes tagok csinálnak, akár az elnökségi tagok napi közösségi munkáját is beleértve. Reméljük, minél több embernek van véleménye az LME-ről, akár minél szigorúbb kritika is. 1.-re már ez is valami.

Nem hiszem, hogy igazad lenne. A kérdésekre adott válaszok velvetik a problémákat. Azokat, amik másoknak okoznak fejfájást. Szerintem a jó vezetőnek nem az a dolga, hogy nem hallgatja meg a javaslatokat, mindent a saját feje után csinál. A jó vezető figyel, kérdez, mérlegel és döntést hoz. Lehet, hogy a te kollégádnak el kellett volna tudni dönteni, hogy egy vagy két csomag kávét rendeljen (fogalmam sincs, hogy mi a kollégád dolga), de az LME elnökségének nem így kell működnie. Szerintem tudniuk kell, hogy mit akar a tagság (bár itt inkább a szélesebb Unix közösség lett megkérdezve, ami szerintem jó), aztán a lehetőségek és a célok mentén kitalálni, hogy merre kell menni.

Ha nem titkos, mennyi tagja van most az egyesületnek, mikor voltak a legtöbben, és mikor hagyták el a legtöbben?

--
trey @ gépház

Titkos? Ilyen adat egy közhasznú szervezetnél? 350-380 között lehet valahol. Most vannak a legtöbben, mert hivatalosan nem történt tagdíj nemfizetés miatti kizárás mostanság. Tagként én nem tudok ilyenről, pedig a feleségem is kijelentette már szóban, hogy Ő bizony soha többet nem akar fizetni. Most épp az van, hogy sok tag van de akitivista annál kevesebb. Csak meg kell keresni a korábbi közgyűlések létszámadatait. Abból kiderül szinte minden. Folyamatosan csökken az érdeklődés, aktivitás. Ez a gond.
covek@covek.hu

Ok, nem a zombikra, hanem az aktív emberekre gondoltam. Legyenek akkor az aktivisták. Ők mennyien vannak?

--
trey @ gépház

2007 júniusában ezt maximum 2 kézen meg lehet számolni.

És ebből legyen 5 a mindenkori elnökség.

Na hát ezt kell most megfordítani :-))

10-5 = 5, akárhonnan nézem ;)

bocs, egy ilyen komoly topicba bűn viccelődni, de kihagyhatatlan volt :)

Na ja! Nem is vicc ez kéremszépen!
covek@covek.hu

Hello

Azzal kezdeném, hogy én nem vagyok, nem voltam, és kitudja talán még leszek LME tag.
De ha már itt tartunk, akkor én a célok közt tudnám elképzelni, a például RTH által indított ( http://hup.hu/node/38316 ) kezdeményezések támogatását.
Illetve miért ne lehetne az LME -nek is hasonló projektjei.
Nem tudom, hogy ma hol tart a LOK az LME -n belül, de támogassátok jobban a LOK -ot, és ezalatt azt is értem, hogy adjatok valami gépeket az iskoláknak, persze előre konfigurált linux -al (Ma$ is így csinálja). Egyébként használt, más cégek által selejt sorsra váró gépekre gondoltam. (Ez ügyben talán segíthetek).
Jogilag is fel kellene lépni pár dolog ellen, ( ha már a nyílt levél nem válik be.) lásd APEH, IHM, ..... stb. . Nem vagyok jogász de biztos vagyok benne, hogy engem nem kötelezhetnek arra, hogy meg vegyek egy M$ oprendszert azért hogy az adómat bevalljam.
Meg kell jegyeznem, hogy ez a saját véleményem, illetve meglátásom, ami lehet, hogy nem helyes, vagy téves, de mivel "vita" indító ez volt, ezért én leírtam, én ezt várnám el, és kitudja talán még aktivista is válhat belőlem, nemhogy LME tag.

Háló,

LOK: a LOK-ot az egyik legjobb független Linuxos kezdeményezésnek tartjuk és büszkék lennénk, ha támogathatnánk = szeretnénk támogatni. Én személy szerint rajta vagyok az FSF-féle LOK listán, tehát minden adott, hogy kiderüljön, miben segíthet az LME :-)

Gépadás iskolákba: ide kapcsolódik, hogy van most nálunk elég sok Linuxos könyv, amit szeretnénk odaadni az iskoláknak és ezt ősztől bemutató előadásokkal egybekötve fogjuk tenni. Ez is egy beinduló tevékenység, amit az LME eddig nem csinált, most meg fog :-) E mellé lehetne otthagyni 1-1 ilyen gépet, de ez csak akkor lehet, ha van jelentkező aktivista, aki szervezi, + jelenleg az LME-nek nincs helyisége gépek tárolására, tehát e feltételnek is valahogy teljesülnie kellene.

Jog és lobbi. Jogi csatározásokba nem kívánunk kezdeni, noha természetesen itt sérülnek az esélyegyenlőséghez való jogok, de úgy gondoljuk, aktív pár beszéddel, nagyobb nyilvánossággal el lehet érni dolgokat, legyen forró ősz ezügyben :-)

A nyári uborkaszezon fontos feladatai közé tartozik a szerverek rendbetétele, illetve a http://linux.hu újjátervezésem hogy hírportál jellegénél jobban domináljon kezdőknek szóló információs oldal jellege

Csak egy "hülye" kérdés:

A Dunaferrnek mi köze van az LME-hez?

a linux.hu nemrég kissé átalakult és a szükséges átalakításokat a Ferrinfo készítette.

Többször felvetett, majd elfeledett Linux Klub elindítását végre! Miért?

  1. Legyen 1 hely ahova bárki eljöhet okulni.
  2. Legyen hova szervezni megbeszéléseket
  3. Esetleg tanfolyamok, előadások lehetősége
  4. stb.

covek@covek.hu

Na, igen, ez egy szép és konkrét kihívás. 1 ötletem van, még nem tudom, mennyire életképes, de:

ha nincs jobb ötlet, akkor ősszel megyünk az iskolákba előadásokat tartani, ahol majd mindig odaadunk 1-1 könyvet (a pakkból, amit most tárolok). Szerencsés lenne ez egyik ilyen iskolával, ahol van/lehet a gépeken pingu is, megállapodni. Egy ilyen megvalósítása aktivizálhatná a tagságot.

Jó lenne a Gödör klubban megejteni egy találkozót, jó helyen, friss levegő, tuti van wifi és dumálhatnánk, egy hét 2. felére eső napon.

Csak és kizárólag sikeres szigorlat után (most 14-én) fogok ráérni bármire is. De méginkább jobb lenne az LME ügyeiről a Linuxtábor ideje alatt beszélgetni az ott lévő elnökségi és nem elnökségi tagokkal.
covek@covek.hu

ezt eddig egyébként miért nem lehetett? Remélem lesz valami tervezés mögötte, nem csak odamegyünk és kész. Célok és célcsoport meghatározás? Tematika ehhez? Terv a megvalósításra? Költésg becslés? (igen van, pl. benzin pénz v. taxi v. vonatjegy stb, ha szállítnai kell valamit, vidékre kell menni) A projekt monitorozása, sikeresség mérése? Reagálás a céloktól történő eltérésre? (Megnézni, hogy a célokon vagy a kivitelezésen kell-e változtatni stb.) Én ezeket mind megköveteltem régen is. Ezért nem voltam partner nektek. Szerintem az meg, hogy odamegyünk s nyomjuk, csopizunk, stb. meg idióta rövidítésekkel beszélgetünk, nem működő dolog. "Nyomjuk a linuxot, ez a lényeg". Ahogyan mondtad vagy hasonlót mondtál. Nem gond, nyomni kell. De ez olyan, mintha azt mondom, hogy el akarok utazni. De nem mindegy, hogy skandináviába érkezek meg nyáron vagy tengerpartra. Remélem érthető a hasonlat és a kérdés felvetések is.

1: eddig miért nem lehetett?

Honnan tudjam, már 3 hete is, mióta bevállaltam a könyveket, jeleztem, hogy ez célom. Ami a fentieket illeti teljesen egyetértek, és egyébként mi az, hogy nem voltál partner nekünk. Kiknek? Csak említem, hogy a fentiekre volt projekt-alapító, mely elfogadásra került, mikor beadtam és a végén a beszámoló is. Már rég elhagytam azt, hogy igazságtalanságokon megsértődjek. Előrefelé nézek és most csak annyit mondtam, hogy ilyen ötletem van őszre a könyvekkel. Iskolakezdés előtt kell meglennie a pontos terveknek, amire majd a tagságnak lesz véleménye és vagy elfogadásra kerül vagy nem, nyárra pedig más feladataink vannak, például, hogy találkozzunk és előben is el tudjunk dönteni projekteket a fenti feltételek mellett.

én a múltat is vizsgálom ahhoz, hogy megnézzem mire számíthatok a jövőben. A múltat nem lehet teljesen alapul venni stb. Ahogyan Phanatic írta, valóban lassan, ha nem is könyvet, de egy kisebb értekezést kiadhatnék a témáról, hogy mit gondolok miért nem működött az LME teljes fordulaton. A múltból lehet tanulni. A történelem is azt bizonyítja, hogy aki nem tekint a történelemre józanul, azt elsodorják a századok (ha nemzetekről beszélünk). És a történelem sokszor ismétli önmagát. Elfogytak a bölcsességek :-)

Én is, egyetértünk :-)

nekem az jött le, ohgy aki érdekelt volt, az mind akart saját hasznot, de úgy, hogy főleg neki legyen jó. A haszon egyébknét nem gond, sőt, motiváló eszköz lehet. De valamit valamiért elv maradjon meg. Talán a linux klubos pályázat sikerességéről is ejtsünk szót, hogy hol is halt el az ügy... volt erre terv, jött egy pályázat, amiről kiderült, hogy 1.) nem vállalható pénzügyileg 2.) aki oktatott is valaha az látta, hogy ez kivitelezhetetlen ahogyan volt 3.) pénzügyi tervezésnek a csírája sem látszott (az odavetett adathalmaz és becslések nem egyenlő a tervezéssel!) márpedig itt vannak pénzügyi követelmények is. Pl. miből fedezed a terembértlet, esetleg oktató díját, jegyzetek díját, mert pl lehet nyomtatási költség is minimum, csupa ilyen "majd később kitaláljuk" csak legyen projekt és klub, mert az fontos. Hát köszönjük, mi ebből nem kértünk. De a legszebb az volt, mikor kiderült, hogy olyan pályázatra kellene pályázni, amire NEM is pályázhatott az LME támogatásért. Csak a felelősök b***tak elolvasni a kiírást - tényleg, meg tudnánk nevezni kik is voltak? olyan ismerős nevek vannak itt a topikban... pont ebben a témában. De, mindegy is. Na, ezután próbálj meg, mint elnökség odaállni egy ilyen téma mellé. Legalább most megvalósul Sas álma, a teljes nyíltság. Ha ez kell teregessük a szennyest :-) Ezt a fórumot sokan olvassák.

lassan csokorba lehetne gyűjteni a hozzászólásaidat, és kiadni "Ago: Ahogy én láttam az LME-t" címmel :)
--
ubuntu linux member

jó ötlet :-) Könyvnek kevés. De ki tudja, ha Havas stílusában (a felvett beszélgetéseket eladom, mint saját művem) kiadhatnék egy értékelhetetlen szennykönyvet. Viszont maganak leírom, hogy mit gondolok, hogyan lehet jól irányítani egy civil szervezetet, mit kell csinálni. Az FSF.hu-s megoldás sem rossz, mert alapítvány, így eléggé szabályozható, nincs vagy kicsi a tagság. Ezért az inkább autokrata irányításra ad lehetőséget, ami bizonyos esetekben hasznos, ha nem hülye a vezetőség. (felhívnám a figyelmet, hogy nem az FSF.hu-t minősítettem, ott inkább a hatékonyság látszik, mert tudnak működni). Ezért is volt vicces kicsit olvasni, hogy egy FSF.hu tag üdvözli a civil szervezetek között az LME-t, mert bár az alapítványok civil szervezetek, de inkább céges irányításúak. :-) Éljen a gondolat szabadság.

a tavalyi Linux klubos pályázattal az történt, hogy sem, a kiírást sem a készült terveket nem olvasta el rendesen senki. Aki azt állítja, hogy olvasta a terveket az most küldje be a számsort, amit leadtunk, ellenkező esetben jobb, ha hallgat, mert az említett tételek korrekten szerepeltek benne. A tervek készítésénél 2 olyan ember is volt, aki tapasztalt hasonló oktatásban akvállalkozóként. Erről a témáról az elnökség már a tervezés előtt levette a kezét, ezért nem volt felelőse, akinek lett volna lehetősége időben elolvasni mind a kiírást mind a terveket, az nem tette. Ami sas álmát illeti, ha csak onnan kezded, amit trey írt, és sok más hozzászólást, kívülről különösen átláthatatlan volt és még mindig az az LME, ami már alapban probléma, ezt megváltozatjuk, és már el is kezdtük :-) És végül, szerinted mi az, hogy szenyes? A szennyes az, amit szégyelnni kell, előfordult ilyen is az LME-ben, ezt nem teregetjük ki, itt nem erről van szó, hanem arról, hogy az anyagilag mélyrepülésben van és most csak rendkívül csekély erkölcsi tőkét tud felmutatni, pedig volt ez jobb is. Az egyes LME tagok értékei egymás rovására mentek, ahelyett, hogy megsokszorozták volna egymást. Elrontottuk, majd ezt beláttuk, és most megpróbálunk elindulni a jó irányba :-)

szerinted:
- 1.) _konkrét_ számokra emlékezzek, 100%-ig, az összesre? No way, de van amire igen: például az oktatók bérezésére. Talán 1 ezer forint kijött volna adózás után egy alkalomra? Valami ilyesmi. Vazzeg, egy iskolai tanár többet kap korrepetálásért magántanítványtól (egyik szomszédom csinálja, onnan tudom), mint amit ott egy oktató kapott volna. Persze lehet ingyenes oktatóval is gondolkodni, de ki (kik?) azok akik ezt 1 évig tudják vállalni a mai gazdasági helyzetben? Ugyanis annyi ideig kellett volna felvállani a projektet. Ha térdig járnék a zsetonban, szponzoráltam volna én szíves örömest, oktattam volna ingyen stb. Egy lottó főnyeremény után meg is tenném, csak annyi akadályoz, hogy évente, ha véletlenül veszek egy szelvényt.
- 2.) valószínűleg nem azért lett elutasítva, mert olyan jól voltak összerakva a számok
- 3.) a pályázat kiírásának elolvasása nehogy már a mindenkori elnökséget terhelje! Talán azt, aki közösen szeretne pályázni az lme-vel, nem?
- 4.) tudnál mondani időpontot, hogy mikor lettek konkrét adatok kérve a pályázathoz? Hm, mintha valami leadási előtt egy nappal emlékeznék a dátumra. Persze mindent el lehet dobni, hogyne, csak azt várja mindenki, hogy mikor kértek adatot... pfff.

Érdekes, nekem a teljes nyíltság azt jelenti, hogy minden látható. A mindenben benne van a szennyes és a patyolat is. Miért nem az akkor a mondás, hogy legyen minden eredményünk és vitánk nyílt, kivéve a szennyest.

Mindenesetre Tsabinak soksikert, kitartást és jó szerencsét kívánok. És, mivel övé a pénzügyi és büntetőjogi felelősség mindenért az LME-ben, javaslom, hogy most kezdjen el érdeklődni melyik BV egységben jó a koszt és adnak szappan helyett tusfürdőt. Az adósok börtöne már megszűnt ugyanis.

1: valóban jól emléxel, és valóban nem sokkal 1000 felett jött volna ki egy nettó órabér, ha magántanításra adom a fejem én is ennél jóval többet kérek, hozzátéa, hogy valsz még nem voltál magántanár, ha nem tudod, ez mivel jár, de el kell mondanom Neked, hogy nagyon-nagyon sok jó számtek tanár van, aki örömmel elvállalja, hogy keres 20x5000 nettó forintot délelőttőnként. Még e topikot is olvassák ilyenek.

2: azért lett elutasítva, mert nem lett elolvasva, hogy konkrét legyek

3: és szerinted ki van itt az AJAMK-ból?

4: két változat volt, a korábbi 4-5 nappal, mikor Tsabi szólt, hogy ez van, a későbbi 1 nappal előtte.

A szégyellnivaló, amire én gondolok, az már büntetőjogi kategória, a patyolat meg úgyis látszana, ha lenne, szerintem erről kár vitát nyitni. Viszont mi is a mondás?

Bár most rossz az LME anyagi helyzete, nem hinném, kizártnak tartom, hogy az LME adósságba keveredne

Re:

2.) megnyugtatlak, akkor is el lett volna utasítva -a részemrl - ha időben érezik minden. De az a szervezettségről sokat elárul, hogy mikor lettek bekérve fontos adatok.

Csak a tényszerűség kedvéért: a mai napig oktatok. Nem én szervezem, de részt veszek benne a saját munkámmal - mire van igényük, erre mittudunk kínálni, hol látok én lehetőséget, mire jók ezek, mit lehet elérni, milyen nemzetközi vizsgára készíthetnek fel a tanfolyamok, lehetséges célcsoport, ilyesmi. aztán ez megvizsgálva újra üzleti szempontból, hogy erre van-e fizetőképes kereslet, kell-e korrigálni a célokat stb. Biztos nekem a perverzióm a tervezés és a folyamtok szervezésének igénye. De eddig még pluszban van az oktatási rész is.

Majd lesz adósság, ha felvállaltok olyan projekteket, amit majd szponzorálni kell és sikertelenség esetén is. Isten látja lelkem, nem is akarnám, hogy az lme megszűnjön, de félek, hogy a jóindulat a pokolba fog vezetni. Remélem majd korrigálhatom 1 év múlva a mostani véleményemet és azt mondhatom, hogy "gyerekek, ez igen, örülök, hogy tévedtem, tényleg minden flottul megy, nem vállaltatok be hülyeségeket". Van rá esély egyébként, mert van amikor döntési és számonkérhetőségi helyzetbe kerülnek emberek, hirtelen kevésbé "lelkesek".

2: és ez miért nekem mondod, miért nem magadnak? (félre ne érts, én nem beszéltem felelősségről!) Csak azt mondom, hogy nekem kevesebb közöm volt a szervezettséghez, mint bárki másnak a történetben, én akkor néztem rá, mikor nekem szóltak.

Pluszban lévő linuxos oktatás teljesen rendben van.

Az adósságra vonatkozót már az előbb megválaszoltam, megpróbáljuk veszteségesből nyereségesbe fordítani az LME-t, de minimum egyelőre szinten tartani.

Ha aról beszélünk amit én láttam, ott a netto ezer Ft körüli összeg azt jelenti, hogy számla ellenében kifizetéskor áfa levonása után marad annyi.
Sajna ahhoz, hogy valaki azt mint megkeresett bért költhesse még mindenféle dolgokat le kell belőlle vonni, hiszen az az ezer Ft körüli összeg a cég bruttó költsége az oktató után. Csak emlékeztetőként, ennek kb 67 % (~ 670 Ft a bruttó órabér) amiből még jönnek a levonások pl. SzJA stb-
Ezt kihagytátok a tervezésból.

Valóban, kihagytuk, mivel nem terveztünk bér jellegű kifizetést, hanem alvállalkozói szerződést.

Igen én (is) voltam a mögött a be nem adott pályázat mögött. Ha jól emlékszem akkor nem az volt, hogy elutasította az elnökség. Az volt vele a baj, hogy kicsúsztúnk az időből. Kellett volna referencia, aminek beszerzésére nem volt idő. Lehet, hogy nem voltam túl precíz, de végül is nem adtuk be. Nincs miről tovább beszélni.

Lehet, hogy nem figyeltem és hasonló két pályázatról van szó?

covek@covek.hu

nem, erről van szó. az, hogy kicsit későn szóltál konkrétan azt takrja, hogy tudomásom szerint délután kértél egy olyan információt és igazolást, amit állami szervnek kellett volna kiadni, másnap reggelre. Miután Te is ilyen helyen dolgozol egyrészt ismered a munkamorált - az, hogy ez fizetés vagy más miatt van-e az mindegy most a végeredmény szempontjából - másrészt milyen lassan őrölnek a kerekek. Egyébként amúgy sem volt vállalható szerintem. de lásd a fentieket. Én konkrétan örülök, hogy _úgy_ nem lett kivitelezve a projekt. Értelmesen nagyon is hasznos lehet. Most van idő, gondolkodhattok és segíthetsz az LME új elnökségének Te is, hogy miknt lehet ezt költséghatékonyan, pályázat nélkül megoldani.

Abban a pályázatban, ahhol referencia kellett volna, az történt, hogy a beadás délutánján jelezted telefonon (annak ellenére, hogy már jóval előbb megkérdeztem, hogy kell-e még valami), hogy kellene 2 db angol nyelvű referencia. Kérted, hogy egynek próbáljam meg a MEH-et.
Ez amiben neked is részed volt egyértelműen nem az nem a pályázat, amit nem lehetett beadni alúltervezetség és talán a miatt, hogy nem vonatkozott az LME-re.

Ok. Köszönöm. Kommunikációs problémában szenvedtem a pályázat kapcsán! Sajnálom, hogy így történt. Tanultam belőlle.
covek@covek.hu

A topikot olvasgatva, úgy látom sokaknak az a fontos, hogy visszamenőleg igazoljanak valamit pro és kontra.
Ha valaki mond valamit, amit csinálni akar, akkor a másik megkontrázza, hogy eddig miért nem csináltad?
Hát azért, mert most jutott eszébe, most jött meg a kedve hozzá. Álljunk már pozitívabban hozzá!

Hmmm...
Szerintem aki most pozícióba került az próbáljon meg elkezdeni valamit, aki akar és tud segítsen, aki ezért vagy azért nem akar nem tud, az maradjon csöndben. A sértődöttség itt nem segít. Ha neki(k) (a sértődötteknek) volt igaza, akkor a mai elnökség alatt is pangani fog az egész, de ne azon szúrkoljon hogy másnak se sikerüljön.
Ez már tiszta politika. Igaza volt Gyúrcsánynak: ez egy kúrva ország!

Nagy várakozással figyelem majd, hogy elindul-e valami.
Mert eddig számomra az LME egyenlő volt az évi egy Linux Konferenciával. Ami nagyon jó, voltam is néhányon, érdekesk voltak az előadások, meg minden, de aztán egy évig szinte semmi.

Jó lenne ha lennének kezdeményezések, amik mellé oda lehet állni!
Eddig itt is és az LME nyílt listán is csak a civakodást látom évek óta.

Szia,

sokban igazad van, de szerintem most már elkezdődött valami előremutató, több konkrét ötlet, terv is felvetésre került, estig most már van min agyalni :-)

Ha jól számolom a harmadik nap telik el úgy az LME Rendkívüli Közgyűlése óta, hogy se a www.linux.hu se a wwww.lme.hu oldalakon egy fia infó nem jelent még meg a történtekről.

Ez már újdonságként, vagy még örökségként értelmezendő?

Többek között is, én egy _sokkal_ jobban és frissebben kommunikáló LME-t szeretnék.

Csak gondolom, hogy még nem készült el a jegyzőkönyv végleges, átolvasott, aláírt, kiadható változata. Vagy gondolom, hogy még nem kapott utasítást Gabi az LME alkalmazottja. Remélhetőleg a szinfalak mögött folyik a munka. Csak szokás szerint lomhaság van. Sajnos. Mondjuk egy hír arról, hogy a fenti jegyzőkönyv készül, stb. lehetne kinn az LME.hu-n, Linux.hu-n egy pici hírecske ha még nem került ki! Legalább!
covek@covek.hu

Jah persze... ahogy én ide be tudtam küldeni az innen onnan összeszedett információt, egy _csak ugyanennyi_ információtartalommal rendelkező _hivatalos közlemény_ már kikerülhetett volna az Egyesület hivatalos oldalaira.

Ugyebár van egy (mostanság mintha feltámadóban lévő) Linux.hu Hírlevél is, a KHJ szerint majd 2.200 listataggal. Ennyi emberhez már eljuthatott volna a lényeges információ mára.

Nem felejtettük el, hogy oda is ki kell rakni, pusztán csak az átadás-átvétel körüli technikai dologról van szó, az elnökség tagjai még nem rendelkeznek hírszerkesztői joggal, Gabival ma este egyeztetünk, ő fogja majd, reméljük már holnap kirakni a hírt, pár nap múlva pedig, mikor már mi is hírszerkesztőkké válunk gördülékenyebben fog menni a dolog :-)

Nem árthat némi technikai jellegű információ! Az LME.hu oldalai Bricolage-ből van adminolva. Azt meg kell tanulnia mindenkinek aki oda ki akar tenni valamit. A Linux.hu oldalra pedig PHPNUKE hírszerkesztői jog kell. Ezt is ki kell osztani valakinek. A rendszergazdák pedig nem mindig érnek rá! Van ám nekik munkájuk, családjuk, stb. Kérek mindenki ennek fényében gondolkodjon, mérlegeljen amikor hozzászól. Köszönöm! Balázs Tibor LME tag.
covek@covek.hu

Hali,

igen, az lme.hu bricolage, igen, a hírszerkesztői joghoz az kell, hogy valamely rendszergazda adjon. Még nem adott, jelenleg úgy tudom, majd csütörtökön, bér holnap bemegyünk az irodába, tehát praktikus lenne akkor. Gondolom, a hozzászólásomban nem találtál semmi olyat, ami arra utalt volna, hogy a rendszergazdák családja, munkája nem ér meg pár napot míg kapunk egy jelszót :-))

...majd csütörtökön, bér holnap bemegyünk...

freudi elszolas :)

:) szerencséd, hogy bagzik a motor és nem tudom szerkeszteni :-))

mert hozzaszoltam, azert nem tudod. :)

aha, csak az elírásokkal nincs így mit tenni, ezt igazán csak egy history oldaná meg.

A motor nem bagzik. Amire jött válasz, azt (nyilván) nem tudod szerkeszteni.

--
trey @ gépház

Az információim nemcsak neked szólt! Általános információközlés volt, hogy tudja minden érdeklődő miröl van szó a háttérben.
covek@covek.hu

LME tagok! Ki mit vállal LME tagként a Linux terjesztésének érdekében?

Nekem most sincs sok időm, de vállalom, hogy a Linuxtábor ideje alatt oktatom a kezdőket 6 napon délelőttönként 4 óra időtartamban.
covek@covek.hu

Hali,

irigyellek, mint LPI 101-202 tanár én is vállaltam volna ilyet, de úgy fest, elkéstem...

Viszont, mint már jeleztem vállalom, hogy a könyveket egy iskolai előadókörút során széthordom majd ősszel.

Hiszen nem gondolom, hogy elnökségi tagként már nem kéne dolgozni, sőt épp azt gondolom, hogy példamutatóan :-)

Annyit emlegetted már, hogy meg kell kérdeznem: milyen könyvekről van szó?

amiket Tímár Gabóca hozott fel elkerülvén a zúzdát - ezúton is köszönöm Neki, hogy a pakkokat segített felhozni 12 méter lépcsőn - és jelenleg én tárolok az Egyesületnek. Nem tudom, pontosan melyik kezdő könyv van benne, de hamarosan fény derül majd erre

A könyveket két olyan embernek kell megköszönni, akik már akkor írtak és terjesztettek, mikor ebbne kiadó még nem látott fantáziát. Nevezetesen Molnár Hajnalka és Henczi Béla alkották az írópárost. Béla hívott fel, hogy már nem lesz több utánnyomás, a maradékot felhozhatná-e az LME-nek. A többiek pedig elhozták. Most már azt is tudom, hogy ki :-)

Azt meg lehet tudni, hogy civilként ki mivel foglalkozik az elnökségből? Nem muszáj CV-t kitenni, de jó lenne látni, hogy kinek milyen háttere!

Bal

akkor most mar leirom miert nem mukodnek az ilyen egyesuletek:

A lábujjhegyre ágaskodó
nem áll sokáig,
a nagy léptekkel rohanó
nem megy sokáig,
a fénybe-álló
nem lesz fényes,
a magát-hirdetõ
nem lesz híres,
a magát-dícsérõ
nem lesz dicsõ,
a magát-kínáló
nem lesz vezetõ.

Ezek az úton:
rohadék, hulladék,
utálkozva elkerülik,
az út-on járó rá se lép.

a kiemelt reszen verzik el a vezetoseg. szinte saat magukat valasszak meg, ezert ok nem valodi vezetoek, es a kutya sem megy utannuk. nem allitom, hogy mas teruléten nem valodi vezetoek, de azt igen, hogy lme szinten nem azok, es azt is allitom, hogy a budos eletben nem is lesz lme-nek valodi vezetoje, mert aki az lehetne az nem vallalja.

a Tao Te Kinget tények ismeretében érdemes idézni :-)

1: a Közgyűlés választ és általában a jelöltek nem szavaznak magukra
2: a vezetés a közös munka lehetőségét megszervezni, valóban, nem olyan, mint hadvezérnek lenni
2: senki nem akarja az adminisztrációt csinálni, ha más elvégzi úgy, hogy ő már csak élvezhesse a közös munka lehetőségét. Tsabi és jómagam azért indultunk, mert szeretnénk 1-2 dolgot megvalósítani, ami a korábbi vezetés alatt ilyen-olyan okból elbukott és vannak a tagságban más segítők is.
4: mindenkinek megvannak a saját dolgai, amiben vagy vezető vagy nem, szerintem ez nem tartozik az LME vezetéséhez, amúgy pár nap után vicces szerintem megitélni, hogy LME szinten azok vagyunk-e :-)
5: szerinted ki lenne az a bizonyos valódi vezető, aki nem vállalja? :))

Ki lenne, ki lenne? Hát Szécsény Zoltán!

ja, tényleg :-) de miért nem vállalja? Biztos kapott volna egy elnökségi helyet, ha eljön!

hehe. nagyon en szeretnek lenni, jahh. minden vagyam, hogy azok a dolgok helyett amiket szeretek csinalni, szenvedjek par masik emberrel es magyarazkodjam folyamatosan, hogy mit es miert. nem ehhez vagyok szokva.

nem kell jelolni/jeloltetni magatokat?

a választások közeledtével felmerül, ki mit szeretne, kinek van programja. így ha valaki valamit szeretne és van programja, akkor azt beküldi és jelzi, hogy szívesen elindulna vele, Tsabi és én ezt tettük, mindenki más azt mondta, hogy nem szeretne most, ebben a helyzetben lévő egyesületben elnökségi tag lenni. Ez érthető, viszont ez így nem vezet sehova, mert a nyár 2. felére ki kellett volna írnunk megint egy RKGY-t, hogy hátha addigra már lesy 5 ember, ami elég esélytelen lett volna. Így még hárman azt mondták, hogy azért, hogy legyen még 1 esélye az LME-nek, ebben a kritikus időszakban vállalnak egy elnökségi tagságot. Így történt, most megpróbáljuk megmenteni az LME-t, hogy értelme legyen egy több száz fős egyesületnek.

ami engem illet:

alapban zenész vagyok (zeneszerzést végeztem), számtektanárként dolgozom, Debian GNU/Linuxon ECDL és LPI alapú képzéseket tartok. A Debian magyar nyelvi koordinátoraként nagyrészt engem kell szidni a Debian és Ubuntu telepítő és telepítő kézikönyv fordításáért, illetve foltokat küldök bizonyos szoftverekhez, amik a nemzetköziesítéssel kapcsolatosak. Ja, és az ISO szoftvergazdálkodási ajánlásainak megfelelően tanácsokat adok szervezeteknek, például az Amnesty International Magyarországnál végzek önkéntes rendszergazdai munkát. Talán ezek a legfontosabbak.

Érdekes volt így két és fél év távlatában átfutni ezt a topikot!
Jut'eszembe. Az LME nem készít évente egy áttekintést arról, hogy mit csinált az elmúlt évben? Arra gondolni sem merek, hogy készül ilyen csak nem nyilvános.
Mondjuk egy hasonlót, mint amit az FSF.hu a napokban közzétett szívesen olvasnék: FSF.hu Alapítvány beszámoló 2009
--
Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Huhh, már azt hittem történik valami, de aztán láttam, hogy ez még az akkori bejegyzés!
Ehhez a csapathoz még volt közöm, aztán...
---
Mézi 4Ever!

Mesélj, mi történt! Érdekel ám. Hátha kiderül, hogy a néhány évenkénti megújulás hol bukik mindig el.
--
Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Az időbélyegek teljesen elkerülték a figyelmemet, a Te hozzászólásoddal vettem észre, hogy egy három évvel ezelőtti kezdeményezésre lelkesültem fel :(

Már semmi jót sajna.. Hosszú idegig gondoltam lesz belőle jobb is, sztem hagyjátok, van aki felvállalta ezt a szerepet helyettetek.. (érdekelne mennyien gondolják még, hogy ez a cikk aktuális, és aktuális e rá még az előző mondat :))

Határozottan állítom, hogy az LME létezik. Például naponta kapok hírlevelet a linux.hu-ról. Igaz minden nap az van benne, hogy az utolsó hírlevelünk óta nem jelent meg új hír. Olyan hírlevelet amiben tartalom is volt utoljára 2009. április 24.-én kaptam. A benne szereplő hírek ezek voltak:

Tartalomjegyzék

  Kiemelt hír(ek):
    Megújult a Linux.hu 
    Támogassa az LME-t adójának 1%-val! 

:-{(E
--
Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

szerintem simán oszlassák fel az lme-t.
úgy tűnik, vannak olyan társaságok, akik töredék hype-pal sokkal jobb eredményt tudnak elérni. ha csak az itt megjelent cikkekre hagyatkozom, akkor is tudok példát mondani: fsf.

szerk: bocs, a dátum nem ütötte ki a szemem...

Nos én elsősorban még mndig arra várok, hogy az LME egy hivatalos linux matricával hitelesítsen, mert úgy gondolom, hogy a win matrica ellen, csak al inux matrica tud meggyőző lenni az r=1 user szemében. Apró, ám nagyon hatékony módja annak, hogy a köztudatban "komoly" legyen a linux.

Úgy gondolom, hogy a linuxos rendezvények, és konfereniák jó dolgok, csak éppen azokat magunknak csináljuk, nem pedig a usereknek, akiktől függ a linux a jövője.
Hiszen ők adják annak a tömegnek a 90%-át, akikre támaszkodhatna.

Még tömörebben (vélemény.zip), a userre kell elsősorban koncentrálni. Nekem tökmindegy a 26. konferencia is, mert képben vagyok. Viszont az országban még van 8 millió olyan ember, aki viszont nem.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Ötlet!
pl: elérni, hogy az eladó helyeken a linuxal árult gépek ne ilyen trágya minőségben kerüljenek ki a polcra. (LME hitelesítés, illetve szégyentábla aki nem teljesíti)
Szvsz ha komolyan ráálltok erre, akkor érdekük lesz, hogy a ti minősítéseteknek is megfeleljen egy media markt, ha jól akarja értékesíteni a linuxos kínálatát.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Volt ilyen "linuxmatrica" ötlet, volt, akik elkezdtek valamit, aztán semmi. Mint úgy általában...

Hol van már 2007 júliusa?!
c

(Szerk.: a dátum nekem sem ütötte ki a szemem, de akkor is vállalom az általam írottakat.)

Jelenlegi sportegyesületemet is azért hagyom ott, mert kb. 3 ember homokozója. Sajnos ez általános magyar jelenség, hogy ha valaki nem kap hatalmat magasabb szinten, akkor nekiáll egyesületben hatalmat gyakorolni (lásd: pedagógus betegség - elnézést a kivételektől).
Ha az LME meg tud újulni, s nem saját játszótér kialakításáról fog szólni, ám legyen, legyen hosszú-, s rövidtávú célja, vonja be a tagságot. A tagság ne csak azért legyen, hogy legyen ki felett "uralkodni", hanem azért, mert értük akar dolgozni.
Idealista? Naiv? Demagóg? Lehet, de egy egyesület azért egyesület, mert közös elképzeléseik vannak.

Ami talán a legfontosabb ma: a nyugati példát követve, lássa be a közigazgatás, hogy van alternatíva. Ha az LME igazán ütős vezetőséget kap, tud is tenni érte (egyéni akció volt már az országban, ami példát mutasson, hát tessék akkor kitartani, s végre kinyitni a szánkat, illetve tenni érte).

Elnézést, ha nyers voltam, s esetleg megbántottam valakit, de a púpom tele az olyan egyesületekkel, ahol csak azért legyek tag, mert kell a tagdíjam.....
Tegyetek le az asztalra végre valamit, s akkor ott leszek az első sorban.

Az egyesületi formának az a szépsége, hogy a tagok akarnak valamit tenni. Ha nincs aktív tagság akkor a vezetőség tehet bármit. A vezetőség a fenntartásért dolgozik, csak azért. Nem többért. Ez persze csak szigórúan az én magánvéleményem! :)
c

Ebben igazad van, de ha nincs öntudatos vezetőség, akik célokat tűznek ki és a feladatokat megfelelően menedzselik, akkor a tagság sem lesz aktív. Ez a 22-es csapdája :)

Szerintem is.
Kell hogy legyen egy ember, (vagy kisebb csoport) aki azt mondja: utánam!
(és ehhez van valami elképzelése, jövőképe is)
Az "előre" nem kompatibilis az "utánam"-mal.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"