Mac Plus (1986) vs. Athlon X2 4800+ (2007)

"When we compare strictly common, everyday, basic user tasks between the Mac Plus and the AMD we find remarkable similarities in overall speed, thus it can be stated that for the majority of simple office uses, the massive advances in technology in the past two decades have brought zero advance in productivity. And that's just plain crazy."

Reszletek itt. A magam reszerol csak annyi hozzafuznivalom van, hogy "es akkor egy Amigat meg ki se probaltak..." :)

Hozzászólások

Hát igen, érdekes verseny lenne egy vinyóval, memóriabővítővel felszerelt Amiga 500-ast összeengedni egy hasonlóan tuningolt mai PC-vel.

Arról meg már nem is beszélve, hogy például egy Monkey Islandet, Piratest, vagy akár egy Another Worldöt összeengedni egy mai játékkal...

"Hát igen, érdekes verseny lenne egy vinyóval, memóriabővítővel felszerelt Amiga 500-ast összeengedni egy hasonlóan tuningolt mai PC-vel."

Miert A500-at? :) Low end modell... Akkor mar egy tuning A2000. Mondjuk, az mar morc, mivel igy mar ott kezdodik a dolog h. ethernet kartya (van 1990-es C= ethernet kartya, igen), es netezzunk, meg e-mailezzunk... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Manapsag mar csak szorakozas gyanant, meg TV-nek, a benne levo remek tunerkartya miatt. De kb. 2 evvel ezelottig a primary desktopom volt. Es Pegasosra tertem at rola, ami gyak. ugyanaz a szoftverkinalat, csak 1Ghz-s G4-en... De ha a Pegasosom megmurdelne, szo nelkul visszamennek ra. Inkabb, mint barmi masra.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Van benne igazság
---
Solaris deszktop júzer

Hm, és vajon mit csinálna ez a híresneves mac plus, ha teszemazt édesanyám meg szeretné nézni rajta a pünkösdi hétvégén készített fényképeit?

Ne szőrszálhasogass. Akkor lehet inkább egy NeXT gépet kellett volna berakni. a lényeg: 1000 több erőforrásból még 2x anyit sem profitálunk irodai használat esetén. És ez szerintem így van. Lehet LaTeX-ben pl sors terminálon, 8 mega rammal is újságot készíteni... És most mit nyerek, hogy 3d rázkódószelé, dzsini effektes cuccokat használhatnék, ha én most is LaTeX-ban cainálom meg ugyanazt... (csak az élsimított betűket)
---
Reactor error - core dumped!

Latom nem vilagos. A cikk arra probalt ravilagitani, hogy a munkamodszerek, a szoftverek hatekonysaga nem fejlodott semmit. Az hogy meg tudod-e nezni a kepet, csak es kizarolag processzorsebesseg es memoria kerdese, nem annak, hogy mennyire hatekonyan mukodik az adott rendszer, vagy mennyire produktivak a ra keszult szoftverek.

Osszehasonlitas: jelenleg az tortenik, hogy az egesz informatikai ipar, egy "rossz" algoritmust probal optimalizalni, gigahertzekkel. Regi asm programozoi szabaly pedig, hogy igazi sebessegnovekedest nem orajelek sporolasaval, hanem jobb algoritmussal lehet elerni. Persze, mindig uj algoritmusokat kidolgozni egy-egy regi problemara a legnehezebb, ez ketsegtelen...

Tulajdonkeppen ez pontosan az, amit "Wirth torvenye"-kent is ismerunk, mert a Pascal nyelvet is letrehozo Niklaus Wirth fogalmazta meg: "Software gets slower faster, than hardware gets faster." Vagyis, a szofverek gyorsabban lassulnak, mint ahogy a hardverek gyorsulnak. Ennek tukreben mar egesz maskepp fest a sokat targyalt Moore torvenye is, meg hogy mirol szol az idezett cikk...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

En anno probaltam SE/30-on Netscape 4-t, mondani se kell, hogy hasznalhatatlan, abban pedig volt 20 MB RAM es egy 68030 16 MHz-en. Masreszt netezni nem egy elmeny a 75 MHz-es Performa5200-amon se, de az betudhato a Performa-k szar megoldasainak...
---
Hey! Where'd my terminal go?