Emelt szintű informatika érettségi UHU-Linux-szal

 ( koszta | 2007. május 16., szerda - 19:25 )

Ma érettségiztem UHU-Linux-szal. Mivel lehetőség nyílt arra, hogy Linuxon érettségizzek, ezért ezt választottam. Előtte természetesen megoldottam az érettségi feladatokat az otthoni Gentoomon, ahol mindegyik feladat megoldható volt. Azonban ma az UHU-Linux "jól összecsiszolt" rendszerén az adatbázis feladat megoldhatatlannak bizonyult. A hiba nem az adott gimnázium rendszergazdája miatt volt, hiszen az OKÉV utasítása szerint csak fel kell telepíteni, programcsomagokat nem lehet választani, nem kell konfigurálni, minden működik.

Az UHU-Linux Érettségi 2.0-hoz mellékeltek egy leírást, melyben szerepelt az, hogy az OpenOffice.org Base-ben hogyan kell bekonfigurálni a MySQL szerver elérését. JDBC-n keresztül localhost-ra kellett kapcsolódni root felhasználóval, jelszó nélkül. Nyilvánvaló, hogy így mindenhez kellett lennie jogusultságnak az adatbázis szerveren. Az adattáblák importálásánál azonban, miután sikeresen elkészítette a táblát és az adatokat illesztette volna be a táblába (I NSERT INTO...), az OpenOffice.org Base egy "No insert privileges" hibaüzenettel lehetetlenné tette a feladat megoldását, s így nem lehetett importálni egyetlenegy adatot sem.

Szegedről összesen ketten érettségiztünk Linuxon és a másik érettségizőnél is az adatbázissal volt probléma. A jelen lévő tanárok az érettségi végén jegyzőkönyvet vettek fel a történtekről mindkettőnknél, továbbá értesítették az illettékeseket, akik eléggé lekelező hangnemben "már kint van mióta a telepítő, miért nem próbáltuk ki..." választ adták. Azonban én, ha nem is telepítettem UHU-Linux-ot, de OpenOffice.org Base-zel megoldottam az érettségi feladatot és ment. Régebben használtam UHU-Linux-ot és igazándiból megfelelően működött, persze voltak hiányosságai.

Úgy gondoltam, hogy ez az érettségi verzió is megfelelően "összecsiszolt", azonban sajnos amiatt, hogy UHU-Linux-on érettségiztem, a 120 pontos dolgozatból egy 30 pontos feladat megoldása esélytelenné vált, ezek szerint nem csak nekem.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nem vedeni kivanom a disztrot, de szvsz kurva nagy felelotlenseg elesben kiserletezgetni. a cerkajert nem probaltad ki otthon uhu-n?

Vagy próbálták ki a tanárok érettségi előtt a suliban...

igen, en is csak ezt tudom mondani, utalni fogsz erte, de nem gentoo-t valasztottal, hanem uhu-t, akkor miert nem azon gyakoroltal?

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

"de nem gentoo-t valasztottal, hanem uhu-t"
Akarilyen rendszeren lehetett volna? Pl beviszel egy ubuntu live cdt? Es ki ellenorzi, hogy tiszta-e, nincs puska rajta vagy valami?

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c)

Nem, csak a Sulix és az UHU jöhetett szóba, mindegyik kifejezetten erre a célra, előretelepítve.

-----
"Nem a kenyér kicsi, hanem a pofátok nagy..."

A vicces lenne :)

"Bocsi, én a Bimbam Linux 1.0 Live-ot szeretném használni... Hogy milyen? Háááát... Knoppix alapú. Igen, én csináltam. Igen, van rajta egy 'man inf_erettsegi'... ééés?"

:)

Én a biztonság kedvéért elvittem magammal a notim ;)

Már csak kabalának is, nem? :)

Én az összes érettségimre vittem magammal Ubuntu Live-ot :) Hogy semmi értelme? Na és? :)

Bazi nagy szerencséd van :D

Már bocsánat, hogy ezt mondom.
Meg fogod kapni a 30 pontot, ebben biztos vagyok.

Ismerősőmnek volt gondja az adatbázissal a múlt érettségin, szokásos eljárás, jegyzőkönyv stb. Persze az sem az ő hibája miatt történt.
Megismételni nem lehetett, ez nyilvánvaló, szóval megadták neki a max pontot :D

Most akkor hibás volt a szoftver, vagy ti csináltatok vmi rosszul? Nem mind1.

Ahogy kivettem, az adott felhasználónak nem voltak jogai vagy az adott tábla írására vagy a /var/mysql írására.

Szerintem ezt egy átlagos érettségiző diáknak nem kellene tudnia.

Egyébként hogy sikerült?

szvsz a nem futott a service, mivel default telepitesnel nem indul el. kell hozza a root bacsi :)

Szvsz akkor csatlakozni se tudott volna.

---
A Linux nem Windows, de a Windows se Linux.

Az érettségi kiadásban alapból fut a mysql és a postgresql is.

részvét...

már látom magam előtt az indexes vezércikket: "A linuxosok rosszabbul teljesítettek az informatika-érettségin mint Windows felhasználó társaik!" és tele lesz mysql error log konzolképpel a cikk :)

Magyarország amúgyis 'élen jár' az open source oktatásban való felhasználásában (ha a balkáni térséget vesszük pl...)

Már Japán meg India is szorítja ki a mikrofost, hát jönnek balkánra korrumpálni, tolni a szarjukat.
Indexben is sztem több m$ van mint az egész szerkesztőség.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Nos én sajnos biztos voltam abban, hogy gáz lesz vele. Ezért bármennyire is hitszegésnek tűnik is Windowst választottam. Ez végsősoron ment. Nem azérg mert jobb, hanem mert erre készítik a feladatokat és úgy mellékesen elméletben meg lehet őket oldani Linuxon is...
Amúgy nekem is volt gondom vele, mert a Borland C++ akármicsodája nem kívánta fordítani a forrást. Minő apróság. Úgyhogy egy másik géphez ültettek ahol viszont ment. Mármint a fordítás. A programozási feladat csak részben...

Nálam is volt kis gond.

Utólag hatalmas szarvashibának tűnt, de akkor, uhh..
#include<stdio>-t nem fogadta el, de az #include<stdio.h>-val ment volna.

Nos így, mivel lefordítani nem tudtam, vakon írtam az egészet. :D

Persze, hogy nem fogadta el mivel ez így nem jó!

Vagy olyan van hogy stdio.h (ez a standard C szerint) vagy cstdio (ez a C++-os változat).

Gábor

Ahogy az ottani infotanár is említette, őt idézném most:

Ezt egy életre megtanultam :D

Szerk: egyébként ez azért maradhatott ki, mivel a KDevelop mindig alapból belerakja ezt (ha jól emlékszem), így pont ezzel sosem törődtem.

el vagy kenyelmesedve, a ferfias ferfiak nvi-t hasznalnak :P

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

ed

jo az, de ha valamiert nincs vi akkor inkabb cat/sed-et hasznalok

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

vim

ajax, mindegyik tisztítószer

-----
"Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy..."

Te hol érettségiztél?

Gábor

Székesfehérváron, Kodolányi János Középiskola.

Egyébként hadd kérdezzem meg, ki hol készült fel infó emeltre?
Saját magam teljesen egyedül, mondhatni lelkesedésből.
Ahol tanulok (Tóparti Gimnázium), ott csak infó közép fakt van, lévén, hogy alig vagyunk néhányan, akiket érdekel a dolog úgy igazán.

Én is önmagamtól. De a szóbeli az nem nehéz.

Gábor

Én tavaly érettségiztem és én is Windowst választottam. Pont amiatt nem választottam Linuxot, mert tartottam attól, hogy valami nem működik és akkor magyarázkodhatok, hogy nem én rontottam el hanem a gép volt szar. A Windowsnál ez egyértelmű: lefagy, kékhalál... stb azt mindenki ismeri és nem kell magyarázkodni.

A másik ok pont az volt a Windows mellet, hogy a 4 év alatt csak Access-t tanultunk és bár én ismerem valamennyire a Base-t mégis inkább az Access-t választottam.

Én is C++-ban csináltam a programozást és nekem nem volt gondom a fordítással (bár már nem emlékszem mivel fordítottam).

Gábor

+1 a Windows választásakor emiatt

Én valami "GCC"-nek nevezett felület alatt programoztam, remekül ment, egyszerű kis program, szinte csak fordítani tud meg forrást szinezni. Pár perc alatt meg is tanultam használni a felületet. Nagy meglepődésemre sem szofveres sem hardveres gondom nem volt a vizsga során, és még a feladatsor is hibátlannak tűnt néhány olvasásra. A programozás is ment, szerintem talán könnyebb C++-ban mint Pascalban pl. az asszociatív tömb(map) miatt.

Ismeros a szitu, en tavaly erettsegiztem, szinten win-en, mivel nem biztam benne, hogy kapok tisztessegesen beallitott linuxot. A borland c++ (direkt kisbetu) pedig nalam is megdoglott. Mindent megprobaltak, hogy kiszurjanak velem, de nem sikerult. A blogomban reszletesen leirtam az esetet, meg lehet nezni, nincs benne mas nagyon :) (HUP-os blogomrol van link ra).

Nalam ugy oldottak meg vegul, hogy a programozasi feladatot kivettek az ertekelesbol...

++

Én 2000et választottam (anno úgy volt, hogy vmware-en lesz 2000), közben XP-m lett, de nem okozott nehézséget a dolog. Nálam behalt a freepascal (nem bírt linkelni), sőt, ami kódot írtam, másik gépen sem ment (segfault), a Turbo Pascal meg le sem fordította (túl nagyok voltak a struktúrák neki, vagy mi a fene baja volt; visszavéve a tömbök méretét meg azt írta ki, hogy túl sok változó). Igazából világ életemben kerültem a pascal-t, de a vele eltöltött gyakorlás és érettségi csak megerősített benne: ami tartalmazza a borland/turbo/pascal szóhármast, azt messziről el kell kerülni.
Örültem volna neki, ha (mivel algoritmusokat írunk, és nem nyelvspecifikus dolgokat) engednek olyan nyelvet, ami az egyik legjobb erre: Python. Illetve még a php-cli csomagnak tudtam volna marhára örülni, mert azzal programoztam a legtöbbet.
Továbbá az is jó lenne, ha nem egy nyelvre hegyeznék ki az érettségi feladatot.

---------
WARNING: Linux requires you to type! After rebooted to Windows, you can safely unplug your keyboard.
szerény blogomaz

Aham, PHP-nek én is örültem volna, mert kb negyed annyi kódból megoldottam volna a tavalyit.

Csak abból hogy egy sort() -l elintézem a rendezést, nem nagyon fogják tudni felmérni, hogy tudom-e, hogy hogy működik mondjuk egy rendezési algoritmus vagy csak szorgalmassan magoltam a PHP manualt.

---
A Linux nem Windows, de a Windows se Linux.

Anno érettségihez én is linuxot választottam (Akkor még több disztro közül lehetett választani, és persze amikor bementem vizsgázni derült ki, hogy csak UHU van, mert azt kaptak az OKÉV-től). Az OpenOffice-szal készített táblázatot a saját .sxc formátumában mentettem el (a feladat kérése szerint). Ami tök jó, csak 0 pontot kaptam rá, mert csak vmi tömörített állományt láttak a táblázat helyett amikor TotalCommander-rel rákattintottak és az Excell sem nyitotta meg :) És persze utána reklamáció stb. De végül is megkerültek a pontok.

De azert tok jo hogy vizsgaztatok ilyen szinten vannak, ez szanalmas, jobb szo nincs ra. Oke, hogy nem ismerik esetleg, de nekem pl gyanus lenne ha vmi ismeretlennek tuno fileformatum kerul elem, hogy az valamire jo, max en nem tudom mivel es mire, es akkor utananezek, de nem nulla pontot adok ...

Tavaly érettségiztem, gondolkoztam, hasonló okok miatt nem mertem bevállalni a linuxot, főleg az OOo-t. Oké, hogy használom rendszeresen, de időnként keresgélni kell egy picit benne, azt meg nem akartam bevállalni érettségin.

Mondjuk Delphi-vel így isz szívtam egyet, valahogy éreztem, hogy be fog ütni egy rejtélyes hibaüzenet. (Vicc az, hogy új project, kód visszamásolása után elmúlt, de ilyet már itthon is kifogtam néhányszor.)

Szerk: viszont egyik haverom sikeresen leérettségizett Debiánnal.

---
A Linux nem Windows, de a Windows se Linux.

Hadd szóljak hozzá az UHU-Linux részéről:

Az UHU-Linux érettségi kiadást mi állítottuk össze, és több szempontból mi is, valamint az OKÉV egyik képviselője is tesztelte (a velünk kapcsolatot tartó személy, nem szeretném megnevezni, de annyit mondok, hogy számomra meglepően jól ért a Linuxhoz és józan normális észrevételeket tett, tehát kifejezetten pozitív volt vele együtt dolgozni). Természetesen egyetlen teszt sem jelenti azt, hogy hibátlan a termék, vagy hogy nem jöhet elő valami váratlan hiba, ugyanakkor az adatbázis kapcsolatokat és adatok bevitelét (legalább egyféle módon) teszteltük, működött. Nyilván Te valami mást csináltál, és az nem ment.

Szűk két héttel ezelőtt az egyik érettségire készülő diák talált egy hibát, melyet azelőtt senki. Habár furcsállottam, hogy miért csak akkor próbálta ki, mégis segítségével sikerült levadásznom a hibát (mely speciel a freepascal-ban volt benne, tehát nem az UHU csapat "tette bele" figyelmetlenségből), és készítettem is javított verziót, első körben foltként (két letöltendő fájl és használati utasítás). Majd az OKÉV-esekkel beszéltem, és azt kérték, hogy csináljunk ISO image-et is. Ezt is megtettem kérésükre, mégsem került ki ez az új javított ISO a honlapra. Természetesen ez az itt szóban forgó hibát nem javította volna, de valamelyest az OKÉV belső működését szemlélteti. Nem tudom, hogy hol akadt el a dolog, az imént már említett kapcsolattartó részéről, vagy valahol beljebb a gépezetben.

Gondolj bele, ha nem előre elkészített disztribúciókon, hanem saját tákolmány rendszereken történt volna az érettségiztetés, akkor is meglett volna a lehetősége annak, hogy valami ne működjön. Sőt: abban az esetben ez tényleg váratlan lett volna. Pontosan azért találták ki az érettségi disztribúciókat, hogy előre lehessen kalkulálni, felkészülni, nagyobb valószínűséggel bukjanak ki a hibák. Ez a hiba nem bukott ki. Ki a hibás? Az UHU-Linux fejlesztői? Részben elképzelhető. Az OKÉV-esek, akik nem tesztelték kellőképp a rendszert, nem próbálták ki hogy megoldhatók-e az érettségi feladatok? Biztosan valamelyest ők is. És az a diák, aki habár szeptember óta letöltheti ezt a verziót, hogy kipróbálja, mégsem teszi meg? Nyilvánvaló, hogy ő is, ez egy pillanatig sem lehet kérdés.

Az mindenesetre biztos, hogy alaposan át fogjuk gondolni, benevezünk-e jövőre erre a feladatra. Hidd el, nekünk sem jó, ha nem tudunk kiadni javítást egy felfedezett és hosszú órák munkája alatt javított hibára, mert az OKÉV-nél megakad a folyamat; ha nem teszteli senki sem, hogy az érettségi feladatok megoldhatók-e; és az ilyesmi dolgok végső soron az UHU-Linux rossz hírét is keltik.

egmont írta:
s az a diák, aki habár szeptember óta letöltheti ezt a verziót, hogy kipróbálja, mégsem teszi meg? Nyilvánvaló, hogy ő is, ez egy pillanatig sem lehet kérdés.

Tfh. kipróbálta otthon és neki működött. Változtat ez a helyzetén?

nem probalta ki

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

Tfh.=tegyük fel hogy

bocsanat, nem ismerem az ilyen roviditeseket =)

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

nem matek szakra jarsz:)

> Tfh. kipróbálta otthon és neki működött. Változtat ez a helyzetén?
Nyilván ennek baromi pici a valószínűsége. Mármint annak, hogy tök ugyanazt a disztribet két különböző gépre telepítve az egyiken működik, a másikon nem. Ha esetleg mégis ez történik, az bizony változtat a helyzeten, ez esetben a diák teljesen korrektül járt el, ő egyáltalán nem okolható. De itt most nem erről van szó, a történtekről beszéljünk, ne lehetséges fiktív szitukról.

Na nehogy már a diák legyen a felelős...
Melyikőnk törölné a rendszerét azért, hogy tesztelje azt, aminek működnie kéne? Esetleg mindenki számolja át a függvénytáblázatot is?

Tévedés ne essék a felelősség megoszlása 90% OKÉV/10% UHU/0% diák.
Az UHU azért mert ha felvállalta a munkát, akkor vállalja a felelőséget is.
Az OKÉVnak meg az a dolga, hogy minden flottul menjen.

Ha valami kipróbálható, akkor ki lehet próbálni. Különösen, ha egy érettségi múlik rajta. Lehet csinálni virtuális gépet, betenni addig másik vinyót, stb. Szinte minden megoldható, ha az ember meg akarja oldani.

Ui.: Félreértés ne essék, nem akarok mindent "odapasszolni", de azt is erősnek érzem kissé, hogy Neki nincs felelőssége benne.

-----
"Nem a kenyér kicsi, hanem a pofátok nagy..."

Tisztázzunk valamit: full riszpekt az UHUnak mert felvállalta a linux behozását az érettségire.

De a diáknak szerintem kurvára nem dolga, hogy az OKÉV helyett tesztelgesse a rendszert. Ha te légikisérőként repülőre szállsz, rohadtul nem dolgod megnézni a motort akkor se, ha megteheted és ugyebár az életed múlik rajta.
Jó hogy ki nem találja valaki, a diák vigyen cserealkatrészeket magával.

Mindenki végezze el a saját munkáját: a diák írjon 5-öst, a rohadt minisztérium meg oldja meg, hogy a diák nyugodtan vizsgázhasson.

Ennyi.

A motort nem nézheted meg, ugyanis nem mutatják meg.
Ezt viszont megmutatták, jóval korábban. Akit érdekelt, megnézhette.

-----
"Nem a kenyér kicsi, hanem a pofátok nagy..."

Akkor legyen az a példa, hogy az utaskisérő megszagolja-e a pilóta leheletét, hogy részeg-e?

Értem én az állaspontodat, hogy szerinted felelőtlen a diák, de szerintem egyszerűen nem dolga. A felelőség meg azé akinek dolga és aki a fizut felveszi érte.

A frissen megvásárolt kocsit se rakatom próbapadra, hogy 50 felett nem durran-e ki a kerék.

Nem mondtam, hogy felelőtlen, sajnálom, hogy ez jött le belőle. De azért teljesen a felelősséget sem venném le a válláról.

-----
"Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy..."

Ahogy találtál olyan hasonlatot, ami azt sugallja, hogy a diáknak nem kell tesztelnie, ugyanúgy olyan hasonlatot is találni, amiből épp az ellenkezője jön ki. Végülis tetszőleges együttes vagy színházi társulat elkezdheti az előadást anélkül, hogy bemérné, mekkora a színpad, milyen technikai lehetőségek vannak stb. A zongoraművészek is biztos az előadáson ülnek életükben először az a zongora előtt. (Nem értek hozzá, de kötve hiszem, hogy nem próbálják ki legalább 2 percre előtte.) Amikor a jogsit megszerzed, akkor is olyan autóba ülsz, amiben korábban vezettél már sokat...

Álmomban sem gondoltam volna, hogy van ember, aki - ha lehetősége van rá - nem próbálja ki az érettségi szoftverkörnyezetét, ha az megszerezhető. Talán ott a hiba, hogy nem része a feladatnak az is, hogy a környezet titkos, és az érettségin láthatod először. Akkor biztos mindenki nekiszaladna a warezoldalaknak ezerrel, hogy megszerezze és kipróbálja.

Off: mi lett a zsömlével? Vagy az nem a te sig-edben volt? :)

Idézet:
Off: mi lett a zsömlével? Vagy az nem a te sig-edben volt? :)

Sokan nem értették, ezért inkább átírtam... de már gondoltam rá, hogy visszateszem, jobb volt. :)

-----
"Nem a kenyér kicsi, hanem a pofátok nagy..."

En feltettem egyet, de azzal a lendulettel le is lett torolve. Mellesleg nehez a regebbi erettsegiket megnezni Sulix alol (om.hu honlap), mivel nincsen benne PDF-nezegeto :D Amugy meg minek otthonra ha, suliban is az van ;)

Törölni? Csak csinálni pár giga szabad helyet.

Ne adjátok fel!

Az én szememben nőtt az UHU, mert vállalta ezt. A feladatok meg olyanok legyenek, hogy meg lehessen őket oldani az adott rendszeren. Ezt Ti nem láttátok, csak az OKÉV.

Szerintem minimális a felelősségetek. És az OKÉV szégyellje magát, ha valóban elszúrta.

Végre elértétek, hogy legyen hivatalosan az oktatásban Linux. Folytassátok, és sok sikert hozzá!

Én is csak csatlakozni tudok hozzád, ezt tényleg nem az UHUsok szúrták el.
Kiváncsi lennék, hogy megoldják-e a feladatokat az OKÉVnél egy UHU,Sulix tesztkörnyezetben mielött kiadják?

Turot probaljak ki.
Arra mar nem futja.

+1

+1

+1

Anno, amikor én érettségiztem 2000-ben, még nyoma se volt linuxnak az oktatásban.
A mi számtechtanárunk közölte: ne használjon senki linuxot, mert neki letörölte az egyik wincsijét, tehát szar .... szánalmas...

Így van. Ha a Linux az érettségiken jól szerepel, a diákok számára egyre inkább valós lehetőség lesz Linuxot használni, és azon érettségizni. Ennélfogva a tanárok egy idő múlva tanítani is fogják a Linuxot, ezért a diákok otthon használni is fogják.

És ez lenne a célunk, szerintem. Egy olyan társadalom, ahol van létjogosultsága a Linuxnak.

Azt ugyanis egyértelműnek tartom, hogy idén még csak néhány geek mert Linuxot vállalni érettségin.

"És ez lenne a célunk, szerintem. Egy olyan társadalom, ahol van létjogosultsága a Linuxnak."

most itt nem a csak linuxrol van szo, hanem arrol, hogy ha valaki vallalja, hogy linuxon/bsd-n/solarison/beoson/amoeban vagy tudomisen min kepes megcsinalni a feladatokat, akkor legyen ra lehetosege.

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

C64? :)
--------------------
A programozók legjobban a káromkodás nyelvét ismerik.

Lehet, hogy az M$ rontotta el az érettségi sort (minden eszközt bevetve), hogy ezzel is késleltesse a Linux desktop évét? :-)

LOL, már vártam egy ilyen spekuláció felbukkanását! :DD
Rohadék M$, hihetetlen, hogy mi minden kitellik tőle... ;P

MUFF !!!

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Most elképzeltem...
mysql -u sballmer -p
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

-p kinyiromagooglet

justfuckingbury

Én meg 98-ban úgy gondoltam, hogy számtechből érettségizni házinyúlra lövés esete.

Választottam inkább fizikát. Ott nincs olyan, hogy ezen a héten a gép a generateBSOD({delay=>rnd(totalTimeOfÉrettségi()), megszopodtövig=>(rnd(100) > 90)}) hívást egyből már a bootloader után közvetlen lefuttatja.

A pikantériája az volt a dolognak, hogy 98-ban még ProgTervMat-ra Matek volt az egyetlen felvételi tárgy.
A fizika érettségit meg kb. fél óra alatt >90%-osra komolyabb megerőltetés nélkül meg lehetett írni...

ez 2oo4ben is igy volt :)

akik infobol erettsegiztek azokon rohogtunk, fizikat meg olyanok is 95+%ra irtak meg akik matekbol csuszva masztak a 2esert ;)

igaziból mondhatnám hogy nálunk is, kéttannyevűben, anolul így volt... de nem. én egírtam 5-ösre... a teremben levők közül a csűszvamászósak 4-esre (valahogy :), bár az erőfogalom előtt elakadtak fizikából...)

és utána mehettem felvéteizni... pedig ha az értettségim 30x -os súllyal került volna a lattba :)
---
Reactor error - core dumped!

No offense, de megint eszembejuttattad hogy miért is menekültem el 3 hónap után az UHU-tól. :D
--
- Miért jó a mazochistának?
- Mert ha rossz, akkor jó. Ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

Gondolom minden resztvevo fel erdeke/szandeka, hogy ilyen ne legyen, ugyhogy biztos le tudtok ulni a "karosultakkal" es kitalalni mi okozta a hibat. Es akkor legkozelebb ebbe nem fut bele senki.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c)

Szerintem minden keppen keszitsetek el az isot jovore is. En is azon erettsegiztem ma, minden mukodott. Igaz a knoda teljesseggel hsaznalhatatlan, de az abszolult nem rajtatok mulott. Anno kiprobaltam a sulixot is, az semmit nem ert.
Ez uton is szeretnem megkoszonni a munkatokat.

Szia!

Ezzel a hibával én is találkoztam, de balga módon nem vetettem fel jegyzőkönyvet, aztán el is úszott a feladat.
A jelenség akkor jön elő amikor nincs beállítva primary key, és mivel a film<->mozi táblában nem volt alapból primary key-nek beállítható mező ezért ez a feladatleírás szerint nem volt megoldható Linux alatt.
MS Access természetesen nem foglalkozik ilyen apróságokkal.
Szerk.: Megnéztem OOo 2.2 is megvan nélküle.

Ha ez a probléma hivatalosan is megerősítésre kerül, akkor nem lehet utólag jelezni, hogy neked is hasonló problémád volt?

Gyanus, hogy ez is olyan, hogy "a pénztártól való távozás után..."

Próbálkozni persze szabad.

---
A Linux nem Windows, de a Windows se Linux.

Elmeletileg lehet, gyakorlatilag jo kis elfoglatsag lesz nyarra. :)

Nézd igazából Saxus meglátása jó, különben meg ezt én szúrtam el, hogy nem jeleztem rögtön a dolgot, csak akkor éppen örültem hogy 4órát kibírok a monitor elött, mert pár nappal elöbb kaptam egy jó kis kötőhártya gyulladást :P

Koszta nem megmondtam előtte? :)
Najó ez azért kicsit más, mint amit mondtam.

Amúgy meg sajnálom ezt a kellemetlenséget és remélem kapsz rá pontot mert könnyű feladatok voltak és meg tudtad volna oldani.

Tudom illett volna nekem is Linuxon csinálni, de én sem próbáltam ki előtte az adott szoftvereket mivel OKTV-re is Winen mentem.

A többi feladat legalább ment? Miben programoztál? Nagyon-nagyon könnyű feladatok voltak szerintem.

LOL

Ne érts félre, nem a hiba, vagy a Te problémád a LOL, hanem, hogy "Szegedről összesen ketten érettségiztünk Linuxon".

Nem mondom meg a nevét, de tegnapelőtt beszéltem egy tanárommal, és azt mondta (kicsit haragudtam is rá, pedig amúgy nagyon jó arc) : "Ezzel az infóval is annyi gond van. Most két hülye Linuxot kért"

Persze, megértem én őket, rendszergazdáknak is plusz meló, tanárok sem annyira ahhoz vannak szokva. Csak jó, hogy az egyiket megtaláltam :)

Amúgy haverom is ugyanott érettségizett, csak ő Winen, és ne aggódj, neki is volt gondja. Nem tudott menteni, vagy ilyesmi. Behalt neki a Pascal.

Azért ezzel együtt remélem jól sikerült a vizsgád. Majd ha eredmény is lesz, szúrd a blogod végére legalább ;)

Vizsga előtt alá kellett írnia egy papírt(mondjuk én hazahoztam ezek szerint, sok értelme volt aláírni), melyen szerepel hatalmas betűkkel, hogy:

"Kiemelten felhívjuk a figyelmet a Turbo Pascal programnyelv használatára, amit a lefagyás elkerülése érdekében csak ablak módban futtatható, a teljes képernyős mód nem használható!"

Ugyan a megfogalmazás igen érdekes, és a TP is programnyelv lett, de dolog nyittja lehet hogy ebben van.

Off leszek, de ezzel nagyon nem értek egyet:

"Persze, megértem én őket, rendszergazdáknak is plusz meló, tanárok sem annyira ahhoz vannak szokva."

Nem, a fenébe is, igenis dolguk, azért kapják a fizetésüket (sokat-keveset, most nem lényeges), hogy legyenek képben alapvető dolgokban. Világgá szaladhatnék szégyenemben, ha én azt mondanám az emeltszintűs németeseimnek/franciásaimnak, hogy bocs, gyerekek, nem értek a subjonctifhoz/Konjunktiv I-hez, akármihez, szerintem hülyeség, ezért nem is értek hozzá. Az én szememben kb. ugyanilyen szégyen, ha egy rendszergazda/infótanár "nincs szokva" más rendszerhez, vagy plusz melónak érzi a vele való megismerkedést. :(

Hm... ha jobban meggondolom, igazad van.

És persze, én is örülnék, ha az iskola jobban támogatná a Linuxot. De így, hogy nem igazán foglalkoznak vele, többletmunka belőni a Linuxos gépet, és furcsa lehet nekik, hogy két emberért dolgoznak.

De igazad van.

Egy természetes nyelv nyelvtani konstrukcióinak száma véges. Informatikában senki nem érthet mindenhez. Az igaz, hogy egy Linux telepítés ismerete (a Windows mellett) messze van a mindentől, de azért a hasonlat sántít.

Minden hasonlat sántít, ezért inkább úgy fogalmazok, hogy _szerintem_ szomorú, ha valaki a szakmája bizonyos területei iránt nem mutat _minimális_ érdeklődést sem, különösen, ha ezzel bizonyos tőle függő/ rá utalt emberek életét nehezíti meg.

A gond ott van hogy _minimális_ érdeklődéssel Én még nem mernék bevállalni egy idegen rendszeren vizsgáztatást. Pláne úgy nem hogy arról a rendszerről nincs annyi háttéranyag, közkézen forgó tudásbázis, nomeg mint a fenti példa mutatja annyi tesztelés sincs benne.
Mondom mindzet úgy hogy van a kezem alatt Linuxot is futtató terem, de vizsgára azért még meredek lenne vállalkozni ezen részével.

Hát ha Pascalban lehet még programozni a XXI. században, akkor a Linuxnak is van létjogosultsága. :-P
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Nos, en azt hiszem egy honapja letoltottem az UHU isojat az okev oldalarol, szerintem ez a minimum, ha valaki erettsegizni akar menni es azon fogja megcsinalni azt a feladatsort, ami a bejutasat jelenti a kivalasztott felsooktatasi intezmenybe.
Egy "No insert privileges" hibauzenetre meg szerintem neked kellett volna a helyi rendszergazdat hivnod es elmondani neki, hogy mi a problema.
"Szerintem ezt egy átlagos érettségiző diáknak nem kellene tudnia." -> szerintem meg ez egy emelt szintu informatika erettsegi volt, szabadon valaszthato operacios rendszerrel, linuxon ofkoz nehezebb, aki ezt valasztotta, feltetelezheto, hogy tud kezelni egy ilyen szituaciot mivel felismeri a problema okat.
Nekem mentesi problemam volt, turo tudja miert, allandoan a darts.html-t irta felul az istenadta, hiaba mondtam neki, hogy eszkozok.html meg jatekok.html a save as, aztan megoldottam mindenfele helyre mentve majd masolva, vagy mar nem is tudom hogy.
A rendszergazda meg teljesen jo arc volt (Puskas Tivadar, Budapest), szo nelkul csinalta a javitast, amit Egmont mondott a Free Pascalban, a tobbi gepen is, kiveve egyet, annak utolag kellett, azt valszeg elfelejtette.

szerintem meg ez egy emelt szintu informatika erettsegi volt, szabadon valaszthato operacios rendszerrel, linuxon ofkoz nehezebb, aki ezt valasztotta, feltetelezheto, hogy tud kezelni egy ilyen szituaciot mivel felismeri a problema okat.

Ez így nem állja meg a helyét. Nem lehet külön feltételezésekkel élni. Az érettségit úgy kell elkészíteni, hogy feltételezzük, hogy a tanuló kizárólag azt tudja, amit informatika órán belevertek, és ami az érettségi követelményeiben szerepel, ebből azonban mindent. De semmi mást.

Az külön jó, ha a diák többet tud, de az hivatalosan nem kérhető számon rajta.

Humán tárgyakból (pl. magyar: verselemzés, stb.) már alap szinten is követelmény az önálló gondolatok alkotása, amihez bizonyos általános "jártasság" is szükséges a területen. Azt mondod, hogy reál tárgyakból (vagy legalábbis informatikából) viszont még emelt szinten sem szükséges az önálló problémamegoldó készség legapróbb csírája sem? Nem értek veled egyet.

Igazad van kell, hogy legyen problémamegoldókéssége az embernek de ez a 4óra nem arról szólt, hogy most a feladat nem megfelelő kiírása miatt jelentkező problémákat oldjunk meg. (Ezt nem Ti hanem az OKÉV szúrta el, neki kellet volna a kész feladatsort minden rendszeren letesztelnie.)
Mondjuk az is hozzátartozik, hogy én kipróbáltam előre a rendszert, és tudtam erről a bug?-ról, amit betudtam annak, hogy az OOo így szereti csinálni a dolgokat, és az Access meg kicsit lazábban kezeli ezeket.

Szerintem emelt szinten a "készítsen olyan programot, amely..." kezdetű feladatok alapértelmezésben gondolkodást igényelnek. Nem vághatod rá azt, ami a könyv x-edik oldalán van.

De négy órát nem arra kapott, hogy az OKÉV hibáit javítgassa. Akkor sem, ha egyébként képes lenne rá. Magyarból adott a feladat: írja le a véleményét, irodalmi példákkal alátámasztva. Ha a vers fele hiányozna, és úgy kéne az egészet elemeznem, lehetséges, hogy vissza tudnék emlékezni a vers egészének tartalmára, de ez nem feladatom.

Vagy mondok mást, irodalomra példaként.

"Elemezze Horatius Anyám tyúkja című versét! Térjen ki a második világháború hatásaira is."

Most itt lehetnél kreatív, hogy nyilván a verscím a legfontosabb, így aztán a szerzőt és a megadott korszakot dobom, beleteszek más csatákat, ha már a világháború később volt, a feladatot pedig átalakítom a létező legnormálisabb formára...

Na, de ne mondd, hogy a példám nem nevetséges :)

Azert a masik distro (sulix) sincs tulsagosan topon... A tavaszi szunetig folyamatosan oldottuk meg a korabbi erettsegiket, es gyakorlatilag nem volt olyan, amit SW-hiba nelkul vegig tudtunk volna csinalni.

Az NVU pl apabol forditasi hibas volt (Mozillanak van vmi szep kis hibauzenoje, ami megjelenik, ha nem tud betolteni vmit, ujraforditassal javithato), adatbaziskezeleshez knoda-t hasznalunk, de arrol elfeledkeztek, hogy jopar funkciohoz (jelentes, urlap) szukseg lehet KDE-libekre...
A kezelese viszont tenyleg eleg kellemes, neztem a SuliXervert es ilyen szempontbol egy nagy (+) pont.

Szoval kicsit vegyesek az erzeseim ezzel kapcsolatban. IMHO ennek a ket csapatnak ossze kene allni, es egy olyan rendszert osszehozni (legyen az UHU, Sulix vagy akar Edubuntu alapu), amivel tenyleg jol lehet dolgozni. 2 hibassal kevesebbre megyunk, mint egy jol mukodovel. A masik pedig hogy a fejlesztesbe talan jobban be kene vonni a kozosseget, mi pl tanarunkal kuldozgettuk be a Sulix hibait, aki szerencsere kozel volt a tuzhoz, es hallgattak ra. De ennel hatekonyabb modszer sztem kiadni egy betat, a diakok tesztelik, es utana ki lehet adni azt, amin mar tenyleg lehet erettsegizni.

OM reszerol meg csak annyi, hogy csinaljak mar vegig a kis erettsegijuket az OSSZES tamogatott platformon (windowson es linuxon kivul ha jolt'om meg osx-en is lehet erettsegizni), es a javitokucs is eleg hasznalhatatlan mondjuk adatbazis eseten ha nincs Access a kozelben.

Tiszteletem!

nem olvastam végig a hozzászólásokat időhiány miatt. Nálam tavaly teljesen ugyanez a szituáció volt. Megkérdezte a rendszergazda hogy meg tudom-e csinálni, mondtam hogy root jelszó internet és egy kis plusz idő (gondolkodtam hogy pont is =)) ellenében igen. Ez így is történt. Csak aztán voltak még ilyen apróságok hogy az ooo-ban nem volt megfelelő font...

Jegyzőkönyv miegymás lett belőle.
A Puskásban csak én érettségiztem linux-szal. Korrekt volt a rendszergazda az igazgató hozzáállása is.

Nem éreztem hátránynak hogy linux-szal érettségiztem. Sőt a programozásnál a konzolok váltogatása mindig nagyon jól jön.

Szerencsére a pontszámból is ez jött le.

Igen, azt néztem gyakorlás közben hogy sikerült tavaly két Win-es fontot beírniuk :P

ha MS fontot irnak, akkor is el kell fogadniuk a hasonlo (talpas/talpatlan/stb) betuk linuxos valtozatat. Nalunk koyel-tavol nincs windows, igy altalaban Dejavu-t vagy Nimbus-t hasznalunk. Vegulis nem erettsegiztem iden (beparaztam hogy nehez lex a kemia), de jovore lehet hogy nekiesek emeltnek is. Majd kiderul...

Honnan kell tudni, hogy az adott wines fonthoz melyik linuxos hasonló?

haromfele nyomtatott betu letezik: sans, sans-serif, monotype
minden mas csak design (most a handwriting, comic meg ilyen szemeteket hagyjuk, komoly ember nem hasznalja oket nyomtatasban :P)

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

>> haromfele nyomtatott betu letezik: sans, sans-serif, monotype

a monotype itt kakukktojás, mert foundryként nem egy kategóriaszint a talpas/talpatlan antikvákkal (ha monospace-re gondoltál akkor sem, mert az megint más dolog)

>> minden mas csak design
vagy a idegen betűtípus/írásmód, vagy blackletter, vagy... :)

jol van na :P

de akkor sem a comic-os gyerekzsur meghivok "izlesvilagat" idezo betutipusokat kellene kiadni feladatban :)

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

de tény és való hogy az én helyzetem azért alakult így mert informatikus vagyok. Szerintem annak aki mondjuk bölcsésznek készül és inkább delfint formál az egér zsinórból mint mysql-t javítson nem ajánlott linuxon (vagy akár egyáltalán) érettségizni...

aki nem érti ezt az álláspontot legyen szemtanuja a következő videonak:
http://www.youtube.com/watch?v=YzL4tYjNQv8

Pf, ez hülyeség. A kettő nem zárja ki egymást, jó esetben. Nálam például abszolút nem.

Melyik Puskasban? Mert a pestiben ott volt rajtam kivul meg vagy 10 ember, az egesz terem UHU-n tolta :)
- ja sry, most latom, hogy tavaly -

Törölve

Közben te is észrevetted ;)

mert melga tollja mit a merget :)

Sokszori elolvasásra sem tudtam értelmezni, amit írtál. Írd le légyszíves repűlő ékezetekkel, mert most már kíváncsi vagyok a megoldásra :)

Melga nem ott tanit?

Talán ha a rendes nevén nevezed (Melega Kálmán, mert szerintem rá gondolsz), akkor megérti :)

Én nem, mert én Szegeden tanulok. Abban a suliban, ahol koszta vizsgázott :)

Ráadásul Melega tanár úr nem is a Puskásban, hanem a Patakyban tanít :)

akkor lazan kevertem :)

Jo lenne a tetelt latni,(kommenteket nem olvastam mind vegig) es a megoldast is (marmint a Tiedet). Ezek utan jo lenne az uhulinux disztro alkotoi velemenyezeset elolvasni, miutan attanulmanyoztak mindkettot, szvsz ez donthetne el a vitat...

A tétel holnap reggel 8 órakor kell felkerüljön az Oktatási Minisztérium honlapjára.

Holnap reggel 8.00-tól az OM weblapján megnézheted.

Ne röhögtessetek már, hogy a vizsgázó feladata lenne a rendszer letesztelése. A vizsgázó feladata annyi, hogy megoldja a kiadott feladatokat... a vizsgát összeállítók feladata, hogy a megoldást lehetővé tegyék.

Ez kb olyan, mintha egy matek érettségi feladatnál nem lenne megadva egy, a megoldáshoz szükséges adat. Akkor sem te vagy a hülye, hogy nem tudtad megoldani, hanem az aki összeállította, meg az aki nem ellenőrizte le, hogy valóban megoldható-e a feladat.

Összekeversz fogalmakat: a feladatot a benne szereplő állítással. Tegyük fel, hogy az a _feladat_, hogy oldj meg egy _egyenletet_. Ha hiányzik/hibás valami adat vagy valami hasonló bibi van, és emiatt az _egyenletnek_ nincs megoldása, attól még a _feladatnak_ van megoldása: a _feladat_ megoldása úgy szól, hogy "az _egyenlet_ nem megoldható (nem kielégíthető)". És egy ilyen szitut igenis tudni kell kezelni. Körülbelül a másodikos-harmadikos általános iskolai munkafüzetben is volt már megoldhatatlan egyenlőtlenséghalmaz, nyilván szándékosan. Volt két karika (bele kellett írni számokat), köztük egyelőségjel, az egyik <6, a másik >6.

Vazz, érettségi linux-on? Számítógépen? Elszállt az idő. Annó papirra véstük a COBOL programot két órán át, ellenőrizni pedig csak fejben futtatással lehetett. Hiába, nem tegnap volt. :-)
Amúgy én meg egy tanulmányi versenyt buktam el egy hibás Microfocus COBOL környezet miatt. Hülye voltam és az rendelkezésre álló idő felét egy olyan bug kergetésére fordítottam, ami nem is az én programomban volt. Szeláví, mondaná a művelt francia. Nem is lettem programozó. :-)

Ave, Saabi.

LOL

Velem főiskolai éveim alatt esett meg anno, hogy elmentem programozás szigorlatra úgy, hogy egyetlen előadáson/gyakorlaton sem voltam benn, így elképzelésem sem volt arról, hogy hogyan fog zajlani a vizsga. A terem előtt várakozva aztán félve megkérdeztem a többieket, hogy papíron kell-e programozni.

Kiröhögtek... :(

pedig ha nem papirom megy akkor ilyen jokis "mit ir ki?" peldakat nem lehet adni, pedig azok neha meg izgalmasak is tudnak lenni ;)

bmen idaig ami volt ilyen vizsga, szepen papiron ment minden

Nem feltétlenül baj az, akik próbálgatás alapján, meg sugó/mintakód segítségével tudnák csak megírni a programot, azok így kiesnek... :)

Mondjuk lehet, hogy akkor én is kiestem volna anno. ;P

Nagyon lekotott ez a topic. Ugyanis en 99'-ben eretsegiztem (Erdelyben) es most NY-ban elek. Meg kell mondanom, hogy habar nem problemamentes ami ott tortenik - megis nagy dolog. Ugyanis itt, nagyon sokat irtoznak a linuxtol. Nagyon sok fejlesztovel talalkoztam, akinek szerintem annyi sutnivaloja sincs mint egy erettsegizonek. Lattam olyan kodot, ahol egy szimpla tomb rendezese miatt hal meg a gep/server. Lattam olyan kodot, ami meg 1-st sem kapna. Szoval korulneztem egy kicsit... Ami odahaza, europaban tortenik egy jo dolog. Van valasztasi lehetoseg. Itt van Windows es Windows. Valassz. A Linux-nak sokat kell meg tanulnia arrol, hogy mikent legyen egy "tomeg-eszkoz", de szerintem jo uton haladunk...
Minden alismeresem azoknak akik Linux-on eretsegiztek. Meg azoknak is, akik a Linux distro-kat elokeszitettek. Csak igy tovabb...

Nos, az UHU 2.0 érettségi változat OpenOffice.org-ja
a) bugos
b) hányzanak képességei az érettségihez megfelelő működéshez

de: http://www.sulix.hu/hu/linux_erettsegi.pdf

amiből kiemelném, hogy a válsztott szoftvered:
OOO _ÉS_ mysql v. postgresql, tehát ami nem megy OOO-ban, azt megcsinálod natív mysql-ben.

Amit Te írtál első gondodnak (No insert privileges) az megoldható lett volna ha bepipálod, hogy adjod Primary Keyt a táblához. Utána meg kiveszed, ha nem kell. Ha csak eccer +próbálod, akkor rájössz.

Igen, Linuxosok sok szempontból hátrányban vannak jelenleg a vizsgán, de programozáskor a perl akkora előny lehet, amivel mindent behozol.
Ha sokat problémázunk, hogy így-meg-úgy, akkor majd jól beszüntetik a Linuxos vizsga lehetőségét. Azért ne feledd, az OKÉV-nak *rva nagy plusz meló, hogy ezerféle programban dógozhacc, az mind fel legyen isnatllálva, legyen ember aki kijavíttya, stb...

Igazad van, örülni kell a kis lépéseknek is :o)
Majd jövőre megadják a root jogokat a vizsgázóknak :-D
Én sokat gondolkodtam, de végülis nem mertem bevállani a linuxot. Sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy a Lixun olyan, mint az ember pipája, (ha pipázott ,már valaki biztos tudja), idő kell, mire összeérik, és csak akkor az igazi. Másét meg nem szívesen használja az ember... Én ha újrahúzom a vasat, kell egy hónap, mire összeáll a rendszer, és minden a helyére kerül. Leülni egy nyers rendszerhez, nekem meredeknek tűnt. Beparáztam.
Mindegy, helyette kaptam egy P1 est, elindítottam rajta a CorelDraw-t, a Photo Paint-et, a Dreamweavert, az Accest, 2003 -as Excelt, meg a Free Pascal-t, aztán csendesen elsírtam magam. :o)
A csúcspont az volt, mikor véletlenül rányomtam a Fireworks gombra.
Akkor kimentem pisilni, meg enni.
Maradt a Notepad, meg az Nvu a html-hez, meg az Irfanview a képekhez.
Mindegy, lement.
Volt már kérdés, de nem emlékszem a válaszra, a szóbelire miből készültök?
Én csak az utcáról estem be érettségizni, 8 éve jártam iskolába :-/

Access / OOo Base ilyet tényleg használ az életben egy magára valamit is adó informatikus ? :)

UHU csapat elég nagy és elég tesztelővel rendelkezik/rendelkezett a éretségi változat elkészítéséhez?

Nem egyszerűbb felteteni pl. egy ubuntut és lefutattni egy scriptet, ami átkonfolja éretségi változattá ? (ubinak hatalmas bugkereső tábora van.)

Jövőre igyekszem tesztelni az éretségizők elé kerülő rendszert. Jó lenne, ha érettségi előtt 1 hónappal, egy HUP -os hír emlékeztetne erre.
(Nem megengedett az ilyen malör.)

Egyébként szerintem is a az érettségi összálítóknak kelett volna ellenöriznie.

> Nem egyszerűbb felteteni pl. egy ubuntut és lefutattni egy scriptet, ami átkonfolja éretségi változattá ? (ubinak hatalmas bugkereső tábora van.)
Az a tábor is hatalmas, amelyik ezt az átkonfigoló szkriptet tesztelné, tisztában a követelményekkel?

Egy kb. 40 soros scriot, ami kb anyibol all hogy tedd fel ezt azt , defaultba indits sql servert az konyen at nezheto.pl. ubuntut meg sokan teszteltek.

(Olyan is...) akarom mondani, azért egy érettségit arra sem bíznék így látatlanban.

Arról nem is beszélve, hogy nem tudod, hogy egy disztrónak milyen követelményeknek kell megfelelnie, hogy érettségiztetéshez alkalmassá nyilvánítsák. Nem úgy megy ám ez, hogy csak a hónom alatt besétálok egy kiírt cd -vel, hogy akkor én most ezt szeretném...

-----
"Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy..."

Lent már íták, hogy nem UHU hiba. Akkor bocs.

szerintem meg lehet okoskodni, megis a 'bolcs' kiprobalta, az 'ostoba' meg rabaszott.
na akkor most melyik a jobb?

Jövőre szerintem mindenki jobban oda figyel a tesztelésre.

Hm... Szerintem nem olyan meglepő, ha az érettségi feladatsorba/környezetbe néha hiba csúszik. Egyelőre várjuk ki a végét: ilyenkor a korrekt eljárás
a) mindenkinek kivenni az értékeléséből ezt a feladatot
b) annak, aki a hibába belefutott, megadni a max pontot.
Ha ezek valamelyike történik, akkor nincs semmi gond. A számítástechnika mai állása mellett nem várható el, hogy egy többféle rendszeren és többféle vason megoldandó feladatba néha hiba ne kerüljön. Ha korrektül kezelik, akkor minden oké, nem kell senkit szídni.
A tapasztalat meg az, hogy államilag rá kellene szánni annyi pénzt/időt a dologra, hogy a feladatokat megoldja egy profi előre abban a környezetben, ami az érettségizők elé kerül. (És még így is akadhat gond: leég a táp, bekerepál az egér, stb. ezeket intelligens módon kell kezelni.)

Az UHU csapat nekiállt megoldani a feladatot...

Alapvetően azt kell tudni (ha valaki nem nézte meg a feladatokat), hogy a leírás viszonylag részletesen ismerteti azokat a lépéseket, amelyeket precízen, olyan sorrendben egyszerűen végre kell hajtani, különösebb gondolkodás nélkül. Persze, tudni kell hogy az egyes lépéseket hogyan kell végrehajtani, de nem feladat önállóan összerakni több lépés sorrendjét.

A 2. pont első mondata így szól: "Beolvasás után állítsa be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat!". Ezen a ponton egy nem túl intuitív felület fogadja a felhasználót: nyilvánvaló módon be lehet állítani az adatformátumot, ugyanakkor a kulcs megadására nem utal semmilyen grafikai elem; jobb gombbal kell kattintani a(z esetleg több) kijelölt mezőnévre, itt lehet bepipálni, hogy az(ok összetett) kulcsként viselkedjen(ek).

Ez a lépés (a kulcs megadásának módja) tehát arról szól, hogy a vizsgázó ismeri-e az általa választott szoftver, jelen esetben OpenOffice.org 2.0.2 működését, még ha az nem is túlzottan kezdőbarát. Ha igen, akkor a kulcs megadása nem okoz gondot; ha nem, akkor kis fejtörést okozhat megtalálni.

Ha bejelöli a kulcsot, az importálás sikerül, az említett hibaüzenettel nem találkozik. Ha viszont nem, akkor figyelmen kívül hagyja a tételsor által írt egyik lépést, vagyis hibát követ el, tévútra kerül, amit nyilván előre senki sem sejthet és nem is tesztelhet.

Jogos kérdés lehet, hogy az OOo vajon miért nem tud importálni, ha nincs elsődleges kulcs. Nem tudom a választ. Állítólag újabb OOo-kban ezt már megoldották. De a történet szempontjából ez teljesen lényegtelen. Mint minden Linux/Windows/Mac/egyéb rendszerben, az UHU-Linux érettségi kiadásában is rengeteg hiba vagy logikátlanság található. Ez is egy közülük. Egy olyan hiba, amivel nem találkozik az, aki a kiadott feladatot precízen, az útmutatás szerint hajtja végre.

És persze továbbra se feledkezzünk meg arról, hogy az UHU-Linux érettségi kiadása szeptember óta publikusan hozzáférhető és kipróbálható bárki által...

Szóval azt hiszem, jelen esetben sem az UHU-Linux, sem az OKÉV nem hibáztatható. A feladat az adott eszközzel gond nélkül megoldható volt.

korrekt.

-----
"Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy..."

"Ma érettségiztem UHU-Linux-szal. Mivel lehetőség nyílt arra, hogy Linuxon érettségizzek, ezért ezt választottam. Előtte természetesen megoldottam az érettségi feladatokat az otthoni Gentoomon, ahol mindegyik feladat megoldható volt."

Két dolgot nem értek:
1. Az érettségi feladatok előre ismertek voltak?
2. A Gentoo-ban másként működik az OOo mint az UHU-ban?

1.) nem hinném, szerintem régebbi, vagy tesztfeladatokról van szó.
2.) Lehetséges, hogy a Gentoo újabb OOo -t szállít, illetve belekerülhettek olyan patch -ek, amelyeket a az UHU-Linux érettségi kiadásba már nem sikerült beletenni (lásd a freepascal -os példát)
szerintem

-----
"Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy..."

Akkor ez kicsit olyan, mintha az autósiskolában Fiat-on tanuló autós tanonc a vizsgán azt mondaná, hogy vizsgázok én inkább Ladán, otthon úgyis szoktam vezetni Moszkvicsot. Aztán meglepődik, ha a Ladán valami nem ugyanott/ugyanúgy van, mint ahogy ő otthon megszokta/kipróbálta.

Természetesen előző érettségi feladatsorról volt szó.

Gentoo-ban rendesen figyelmeztetést kaptam, hogy nincs elsődleges kulcs,
nem azt, hogy "No insert privileges".

OpenOffice.org 2.1 (rendesen forrásból fordítva)
ahogy elnéztem a portage könyvtárakban volt ott jó néhány patch
2.1-hez ( lásd /usr/portage/app-office/openoffice/files/2.1.0/ )

De hát ez van ezek szerint, én vagyok a hibás, mert arra kell készülnöm, hogy
elsődleges kulcs beállításának hiányában egy olyan hibaüzenetet kapjak, hogy
nincs jogosultságom. Hát köszönöm szépen. No comment...

A másik ha tudtak erről a _hibáról_, mint az itt kiderült tudtak is, akkor
miért nem hívták fel az érettségizők figyelmét vagy miért nem javították azt.

Ez kb. olyan, mintha egy autó a "kevés olaj" jelzés helyett "üres tankot"
aztán pedig tönkre menne a motor és a biztosító nem fizetne, mondván
ezt a dolgot tudni kellett.

Hát ennyi...

ne haragudj, de egyaltalan nem volt kotelezo neked linuxszal leetkedni

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

Az OM is azt mondta, amikor egy töritanár panaszkodott, hogy emeltszintű tudnivalót kérdeztek középszintű törin, hogy "Há' kérem, választani lehetett...".

Akkor innentől kezdve, ha egy biológia érettségin kérdeznek a középkor történelméből, nem háborodhatsz fel, hiszen választhattál volna kémiát is, és ott éppen nem volt gond!

Replaced, nem értek egyet ezzel a hozzáállással. Az OKÉV elvállalta, hogy megszervez egy érettségit. Akkor meg is kell neki csinálni. Az nem érv, hogy nem volt kötelező választani.

biztositva volt a pontos szoftverkornyezet, amin meg lehetett csinalni
az, hogy o nem a kivalasztott operaciosrendszeren gyakorolt, nem az OKEV hibaja

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

"az, hogy o nem a kivalasztott operaciosrendszeren gyakorolt, nem az OKEV hibaja"
Ezzel egyetértek.

"ne haragudj, de egyaltalan nem volt kotelezo neked linuxszal leetkedni"
Ezzel nem. Mármint maga a kijelentés korrekt, persze. De ez szerintem nem indoklás.

> Az OKÉV elvállalta, hogy megszervez egy érettségit. Akkor meg is kell neki csinálni.
Meg is csinálta, nem?

De igen. Ebben a szálban már nem arról van szó, hogy ki a hibás és ki nem.

Arról vitázunk, hogy indokol-e egy esetleges hibás, megoldhatatatlan példát az, hogy "Mé' választottál Linuxot, mikor wint is lehetett?".

Na 'egen. Csakhogy ha az OKÉV (vagy más hasonszőrű szervezet) nem preferálja a szabad-szoftveresek szive csücskét akkor azért van nyavajgás. Ha meg megtesz minden _tőle telhetőt_ (nem..nem fejleszt, nem bugreportol, és nem fizet főállású kernel fejlesztőket) akkor meg jön a fenti ábra hogy de milyen már hogy a kiadott _multiplatformnak belőtt_ feladatsor nem OK mi kis kedvenc rendszerünkön tutira.

Finoman megjegyzem hogy mindez -legalább részben- elkerülhető lett volna ha figyelembe veszi mindenki az OKÉV által kiadott szoftver listát. Tudom most hőböröghet minden ksi linuxos akinek a kedvenc disztibje nincs a listán, node a Vista sincs és amiatt se lehet hőbörögni.

ha az érettségin valamilyen szoftvercsomag vagy szoftver használata
az elvileg annyit jelent, hogy az értettségi feladatai megoldhatóak avval is...
szóval itt semmifélet leetkedésről nincs szó.

mint említettem Openoffice.org -gal
egy előző érettségi adatbázis feladatát sikerült megcsinálom
arra meg még véletlenül sem gondoltam, hogy egy
eggyel régebbi verzió teljesen más hibát jelez, amiből még csak
véletlenül sem derül ki, hogy mi a probléma...

amugy csak még egy példa arra, hogy az OKÉV mennyire tesztelte le:
NVU az egy paste -től elszállt, persze a problémát megoldottam ez nem volt gond...

Ha most adnak egy feledatot, hogy ÖFGY 118. és neked régebbi van, és abban nem az van, hogy "hány éves a kapitány", hanem "két róka eszik egy macskát", akkor ki a ludas? :-)
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Az OpenOffice.org 2.1 és az OpenOffice.org 2.0.2 nem ugyanaz, gondolom erre már te is rájöttél, kár hogy nem az érettségi előtt. Remélem, hogy a 2.0.2-beli hibákért nem az UHU-Linuxot okolod. Talán-talán okolhatod az OpenOffice.org csapatát, de vedd észre, hogy tőlük meg ingyen kapsz egy ekkora programot, szóval ajándék lónak...

Egy pillanatig se felejtsd el: _Te_ választottad, hogy OOo 2.0.2-t tartalmazó rendszeren kívánsz érettségizni. Az OOo 2.0.2 pedig ilyen és kész. Ja hogy ez szar? Akkor vajon miért ezt választottad? És vajon miért nem próbáltad ki? Megtehetted volna. Nem tetted. No problem, de akkor légy szíves, nézz magadba, ne pedig másokra próbáld kenni saját lúzerséged következményeit. Elkövettél két hibát is. Az egyik az, hogy nem próbáltad ki a rendszert a vizsga használata előtt. A másik pedig az, hogy nem adtad meg azt a bizonyos kulcsot, amit a feladatsor bizony írt hogy meg kell adni. A következményeket viszont nem akarod elfogadni.

Fogalmam sincs, honnan veszed, vagy honnan "derült ki" számodra hogy valakik tudtak erről a hibáról. Mi nem tudtunk, az OKÉV sem tudott, és ahogy én olvastam ezt a fórumot, mások is csak az érettségi alatt/után futottak bele ebbe. Mint azt a FreePascal példáján is láthatod, ha tudtunk volna egy ilyen hibáról, legalább egy figyelmeztetést biztosan közzétettünk volna.

"Mi nem tudtunk, az OKÉV sem tudott, és ahogy én olvastam ezt a fórumot, mások is csak az érettségi alatt/után futottak bele ebbe."

"Ez a lépés (a kulcs megadásának módja) tehát arról szól, hogy a vizsgázó
ismeri-e az általa választott szoftver, jelen esetben OpenOffice.org 2.0.2
működését, még ha az nem is túlzottan kezdőbarát. Ha igen, akkor a kulcs
megadása nem okoz gondot; ha nem, akkor kis fejtörést okozhat megtalálni."

Ez a két mondat kicsit ellentmondásos pedig mind a kettő tőled származik.
Kicsit úgy hangzik, hogy ti sem tudjátok mi raktatok UHU-ba, az OKÉV sem
tudja, de én tudjam...

"Az OpenOffice.org 2.1 és az OpenOffice.org 2.0.2 nem ugyanaz" -> nem két hete vagyok és nem is két éve Linux felhasználó... ez nem különbség a két verzió közt, hanem ez egy bug

Neked azt kellett volna tudni hogy min fogsz vizsgázni (pontos megnevezést is) amit ugyebár kihirdettek (mert ugye kihirdettek?), és ahhoz tartani magad. Az hogy otthon ehhez képest milyen rendszered van az irreleváns.

> Ez a két mondat kicsit ellentmondásos

Már meg ne haragudj, de én semmiféle ellentmondást nem látok. Mi is csak ma tapasztaltuk, hogy ha nem azt csinálod, amit a feladat ír, hanem véletlenül valami picit mást, akkor ebbe a hülye viselkedésbe futsz bele. Eszünkbe nem jutott, és nyilván az OKÉV-nek sem ellenőrizni, hogy minden egyes melléütés vagy elfelejtett mozzanat esetén normális hibaüzenet jelenik-e meg. Lehetetlenség is volna...

> ez nem különbség a két verzió közt, hanem ez egy bug

Hogyhogy nem különbség? Nem értelek.
Bugnak bug, igen. Én sem vitatom. És???

"A másik ha tudtak erről a _hibáról_, mint az itt kiderült tudtak is, akkor
miért nem hívták fel az érettségizők figyelmét vagy miért nem javították azt."

Úgy elképzeltem hogy az Okév belepancsol az Office 2000 kódjába (de minimum a magyarításba), vagy kiad mondjuk oprendszerenként 100 oldalas hibajegyzéket "nesze RTFM, bazzeg!" felkiáltással. :)
Az autós példánál maradva: Lehet hogy a műszerfal szar, de kuplungolni akkor se árt sebességváltáskor.

Ennyi hát..

100 oldalas hibajegyzéket "nesze RTFM, bazzeg!" felkiáltással. :) -> ez amugy jól jött volna, mert még ha 100 oldalas, akkor is lehet benne keresni és így legalább pontosan tudtam volna, hogy mi a baj valójában

Tessék. Indulásnak ennyi, de ez csak az OOo.

Na, erről van szó!

Egmont, egy dologgal szerintem megnyugtathatnál... ugye ennek tudatában már nem bizonytalan, hogy folytatjátok-e.

Igazabol azt nem ertem, hogy miert nem inditottal egy knodat.

Itt a pont.

Valamelyik másik feladatban volt, hogy ha nem bírod beolvasni a szövegfájlt (ugyan miért ne bírnád??? -- nonszensz), akkor gépeld be kézzel a B betűseket és azon dolgozz.

Ennek mintájára itt is megtehetted volna, hogy ha OOo-ban nem sikerül importálnod, akkor megpróbálod knodából, megpróbálod parancssorból, esetleg valami szkriptet összedobsz ami átalakítja a fájlt sql inzert into... parancsokká (végülis 2 év Linux tapasztalatra hivatkoztál, talán meg tudod csinálni), vagy ha minden kötél szakad, akkor biztosan választhattad volna azt is, hogy importálás helyett kézzel begépelsz táblázatonként 20 sort. Ugrik az importálásra adható 1 pont, de nem akadsz meg a példával, hanem mehetsz tovább a lekérdezésekre, és a példára adható pontszám nagy részét még megszerezheted.

.

.

Bakker, mennyit szenvedtem, mire be bírtam postolni ezt.

Hülye drupál nem engedi, hogy a kommentben szerepeljen az "inzert into" sztring helyesen írva z helyett s-sel. Valami permission denied-ot dob.

Nem a Drupal nem engedi, hanem az apache, mod_security asszem... vagy tévedek?

-----
"Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy..."

Nem. Jól tudod.

--
trey @ gépház

Utána végiggondolva én is arra a következtetésre jutottam, hogy valszeg valami drupaltól független előtét védelmi mechanizmusról van szó. De akkor is szívás :)
Ja, és hogy az OOo-val párhuzamot vonjunk: én sem kaptam semmiféle normális hibaüzenetet. Eleinte azt hittem, az egész huppal van valami zűr. Aztán a teszt komment meg sikerült, érdekes...

Két éve elsők között voltam bevállalós, én is UHU-n csináltam az emelt szintű érettségit. Hát jó nagy szopás volt, de felkészültem erre is :) Tudtam, hogy ha tech hiba lesz, az nem az én saram. Lényegében csak az adatbázis feladatban volt problémám, a többi elég simán ment. Első hiba: nincs jogosultságom a mysql eléréséhez. Szép volt rendszergazdi, gratula! Otthon már tapasztaltam ilyent, és mondtam is, hogy mit pötyögjön be, csak a root pass kéne :) Utána nekiugrottam, és mi volt? Új tábla létrehozásásánál összeomlott a knoda. Akárhányszor próbáltam, mindig crash, hibaüzenet nélkül. Parancssorból nem akartam erőlködni, és akkor még nem is értettem hozzá annyira, nem volt követelmény. Jegyzőkönyv, stb. Csináljam tovább, majd kitalálnak vmit. Vége előtt fél órával közölték, hogy egy másik gépen felrakták forrásból az új knodát, az már nem száll el. OKÉV nem is válaszolt nekik, ők meg tehetetlenkedtek, de másfél óra alatt összejött a megoldás. Azt mondták, kapok plusz időt, csináljam meg. Utána jött a következő szívás: az új knoda rossz SQL queryt generált!! Megáll az eszem... felcserélte a where és az order részeket, és emiatt nem tudtam ellenőrizni a query-k működését! Nem futott le. Akkor még nem tudtam, hogy ez a baj, a felügyelő tanár és a rendszergazdi se vágta. Megcsináltam nulla teszteléssel, értékelésnél figyelembevették, hogy nem tudtam tesztelni és a query-t nézték, nem knoda vagy ilyesmi alatt. Végülis a db. résznél asszem 16 pontom volt a 30-ból, de a végeredmény 90% felett lett, úgyhogy nem volt gáz, hogy bevállaltam a Linuxos érettségit :) OKÉV, helyi rencergazdik, UHU team, Knoda fejlesztők mind csúnyán beégtek, óriási bakik! És szerintem se a diák dolga a rendszer tesztelése, hanem a helyi tanárok feladata. Korábban használtam UHU-t, de a hasonló hibák miatt váltottam, akkor épp Debiánt használtam otthon, és eszemben se volt felrakni emiatt UHU-t :)

>> Parancssorból nem akartam erőlködni, és akkor még nem is értettem hozzá annyira, nem volt követelmény.
úgy érted, olyanok is kapnak info érettségit, akik nem tudnak egy táblát létrehozni sqlből?

Úgy érti. Emlékeim szerint nem követelmény. Pl Access esetén bőven elég volt, ha összekattintgatja, lényeg, hogy legyen meg valamilyen úton-módon.

---
A Linux nem Windows, de a Windows se Linux.

OKÉV, helyi rencergazdik, UHU team, Knoda fejlesztők mind csúnyán beégtek, óriási bakik

Nem értem, hogy miért kened rá az OKÉV-re, a helyi rendszergazdára (aki hiphop forrásból forgatott neked), az UHU-teamre a KNODA hülyeségét?
Két éve nem létezett UHU-Linux alapú érettségi kiadás!

Le kéne már szállni az UHU-Linux(osok)-ról, inkább meg kellene köszönni, hogy erre is fordítottak energiát...

--
by Mikul@s

összefoglalva tehát egy linux terjesztés természetéből adódóan a készítők legjobb akarata és odaadó munkája mellett is tele van pocsék minőségű szoftverekkel (még nem tudom milyen mega-smileyt használjak a következő 'a bílifiu nemjo szoftvertcsínál erkőlcstellen' agyhalottnál), illetve a linux alatt érettségizők hülyébbek mint az átlag

Én is megszoptam tavaly. Akkor még nem volt ez az "Érettségi-UHU" hanem debaianon nyomtam. Nekem OpenOffice.Org-hoz nem rakták föl a Java-t, ez volt az első "apróság".

Másik hogy én C-ben írtam a programozást. Nem adtak semmit csak egy kulcsszó kiemelős szövegszerkesztőt. Aki meg windowson csinálta mondjuk c#-al az meg megkapta a teljes Visual Studiot doksival együtt, meg minden. Hol az esélyegyenlőség????

hát SEHOL.

(nekem 49 % lett összesen mert a szóbelire már nem is készültem ezek után)

Másik hogy én C-ben írtam a programozást. Nem adtak semmit csak egy kulcsszó kiemelős szövegszerkesztőt. Aki meg windowson csinálta mondjuk c#-al az meg megkapta a teljes Visual Studiot doksival együtt, meg minden. Hol az esélyegyenlőség????

Ezért is hívják érettséginek. Ez volt a teszt, hogy ki tudod-e választani a megfelelő fejlesztő eszközt a feladathoz. Te nem tudtad... ;DDD

Egyesek kurva viccesek, csak az a kár hogy linuxhoz nem lehetett olyan nyelvet választani amihez fejlesztőkörnyezet is járt... ;DDD

a siros mindeneteket, nehogy mar csili vili IDE kelljen ezekhez a par soros kodokhoz
vagy attol ment volna a jobban a dolog ha a forditashoz kattintanod kell az enter leutese helyett, vagy mi?

Azért debugger nem árt. Tényleg, az se volt?

C-ben kódolt, ott a cc, ott a gdb, ez minden linux installban benne kellene legyen.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Hogy tisztázzam a lényeget, mivel túl sok a félreértés:

1. az OpenOffice.org 2.1 -ben is ugyanúgy kell az importálásnál beállítani a kulcsot és nem a kezelőfelülettel használatával voltak gondok, ismertem a "jobb gombos elsődleges kulcs beállítási módszer"-t, de a 2.1 rendesen tájékoztat, hogy be kell állítanom elsődleges kulcsot, ha nem állítok be. A probléma arról szólt, hogy nem tudtam, hogy mi a hiba, abban az esetben ha ezt írja ki hibaüzenetként, akkor tudom mi a gond és ki is javítom.

Az érettségi feladat szövegéből hagy idézzek:
"1. Készítsen új adatbázist musor néven! Importálja a mellékelt állományokat az adatbázisba mozi, film és hely néven! Az állományok a mozik és a filmek adatait, valamint a vetítési adatokat tartalmazzák. A txt típusú adatállományok tabulátorokkal tagoltak, és az első soruk tartalmazza a mezőneveket.
2. Beolvasás után állítsa be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat! A táblákba ne vegyen fel új mezőt!"

Szóval ez a mondat ezek után egyáltalán nem állja meg a helyét:
"Egy olyan hiba, amivel nem találkozik az, aki a kiadott feladatot precízen, az útmutatás szerint hajtja végre." -> mivel aki precízen hajtaná végig, az nem
is tudná megcsinálni

"Ha bejelöli a kulcsot, az importálás sikerül, az említett hibaüzenettel nem
találkozik. Ha viszont nem, akkor figyelmen kívül hagyja a tételsor által írt
egyik lépést, vagyis hibát követ el, tévútra kerül, amit nyilván előre senki
sem sejthet és nem is tesztelhet." -> azt hiszem ez is ugyanaz az eset mint az előző mondat

Szóval ez a mondat ezek után egyáltalán nem állja meg a helyét:
"Egy olyan hiba, amivel nem találkozik az, aki a kiadott feladatot precízen, az útmutatás szerint hajtja végre." -> mivel aki precízen hajtaná végig, az nem
is tudná megcsinálni

Ezzel most meg akarod hazudtolni Egmont beszámolóját, amiben leírta, hogy a feladatot hogyan oldották meg ők sikeresen a panaszaid nyomán? Nem értelek.

> mivel aki precízen hajtaná végig, az nem is tudná megcsinálni

Ismételten, sokadszor: aki precízen hajtja végre, az a 2. pontban írt "Beolvasás után állítsa be a ... kulcsokat" lépést nem felejti ki, a jobb klikkolós megoldással beállítja a kulcsokat, így nem fut bele semmiféle hibába. A hibába az fut bele, aki ezt a lépést kifelejti. Mondd már meg nekem: mi nem világos ebben számodra???

Ez persze mit sem változtat azon, hogy az OOo valóban hülye, valóban adhatott volna normális hibaüzenetet, de nem adott, tehát sajnos hibás. És azon sem változtat, hogy szeptember óta általad kipróbálhatóan egyfolytában ugyanígy hibás. És ezt a hibát az érettségiig senki sem vette észre, mivel senki nem rontotta el pont így, ahogy te tetted. Egyetértek hogy szívás, de nem jogos az UHU-ra vagy az OKÉV-re mutogatni miatta. ÍJ.

lehet akár C++ ban is érettségizni? leírnátok nekem hogy milyen nyelveket lehet választani?
The life is hard...

Én is jól megszoptam ezzel az UHU-csodával. Kedvenc texteditorom a vim. Próbálom beállítani a szintaxiskiemelést, hát persze, hogy ki van vágva. Beállítanám kicsit kényelmesebbre, mert az én Linuxomon más a default, persze hogy help sincs, minek is az. Nano sincs.

Na jött az x-es szerkesztő (gedit), webszerkesztős feladathoz GIMP meg az NVU, gyökér módon belassult. cat /proc/cpuinfo 800-as cerka, 256MB ram.

Adatbázis. Knoda persze szar, miért is lenne jó. Import ment, azt hittem gyakorlatilag elég lesz arra, többit konzolban. Erre a végén kér valami jelentést is a feladat. Az egy dolog hogy nem lehet beállítani a fejlécet, de az adatforrást sem lehetett vele elérni. Jegyzőkönyvbe került.

A végén a programozásra 40 perc jutott (C-t választottam, én hülye). Az első 4 feladatra futotta a 9ből, ráadásul ez volt a legsúlyosabb rész pontszámban.

A végén jegyzőkönyvbe vetettem hogy lassú volt a gép és ezért nem tudtam befejezni. A bent tartózkodó úriember fölényes vigyorral közölte, hogy "ezeket a gépeket az OKÉV bevizsgálta, tehát nem lehetnek rosszak"

Hát ha te az érettségi ideje alatt a kedvenc texteditorodat konfigurálgatod, hogy neked kényelmesebb legyen, akkor ne csodálkozz azon, hogy elfogy az időd.
Kicsit olyan a panaszkodásod, mint a vesztes focistáé: lejtett a pálya, nagy volt a fű, szemembe sütött a nap, stb.
A feladatok megoldhatóságáról fentebb olvashatsz.

nem hiszem, hogy azon az 5 percen mult volna a 4 óra ;) sokkal inkább az 5-10 másodperc hosszu x-es ablakváltásokon, meg a tetű lassú x-es progokon. Persze megérte volna a programozást előrevenni és legfeljebb kihagyni az ECDL-szintű bohóckodást

Az érettségi által megkövetelt feladattípusokban van némi jártasságom: használok linuxot, programozgatok, sqlt használok, html-t, css-t írogatok, sőt van ECDL vizsgám is, tehát a spreadsheet se gond :)

A full featured vim a maga 7 megájával (syntax highlight, help stb.) nem fért volna fel a CD-re, ezért csak egy minimális vésztartalék vi van vajta. nano sincs, miért kellett volna hogy legyen? Van például mcedit és joe, mindkettő többet tud a nano-nál. De nem is ez a kérdés. Hanem az, hogy ezeket a rendelkezésedre álló kb. 8 hónap alatt miért nem vetted észre, miért nem tudtál felkészülni rá, illetve ha valamelyik nagyon zavart, akkor miért nem tudtál megkeresni minket hogy márpedig az szerinted fontos lenne és ugyanmár rá tudnánk-e rakni?

> Erre a végén kér valami jelentést is a feladat. Az egy dolog hogy nem lehet beállítani a fejlécet, de az adatforrást sem lehetett vele elérni. Jegyzőkönyvbe került.

Jelentés készítését knodában az OKÉV-es kollégával együtt, egymás mellett ülve teszteltük, működött.

> 800-as cerka, 256MB ram.
> A végén jegyzőkönyvbe vetettem hogy lassú volt a gép és ezért nem tudtam befejezni.

LOL.

A proci sebessége nagyjából lineárisan befolyásolja a gép teljesítményét (háromszor olyan gyors procin az igazán kritikus műveletek 3-szor olyan gyorsan futnak, persze az egyéb alrendszerek nem gyorsulnak, így átlagban kisebb a különbség), míg a memória valami fura görbe mentén. A 256 MB viszonylag kevés, itt nagyon kevés memória plusz-mínusz nagyon-nagyon sokat tud változtatni a teljesítményen. Elárulom, hogy én a tesztelés nagy részét VMware-ben végeztem, az igazi gép procija 2.8 GHz-es, ugyanakkor a virtuális gépnek mindössze 160 MB memóriát adtam, vagyis a két keresztmetszet közül a szűkebbik az én teszteim során volt a gyengébb. Mégis, jól használható volt a rendszer. Ja, lehet hogy kisebb gépen érdemes nem egyszerre, hanem külön-külön futtatni nvu-t, gimp-et, OOo-t; valamelyest ez is az emelt szintű számítógépes érettség része, hogy ha nem bírja a gép a teljesítményt, akkor a nebuló ért-e hozzá annyira, hogy egy-két alkalmazás bezárásával ezen sokat javíthat.

mcedit gagyi, joe-t nem használtam azelőtt. Nem annyira az UHUval van baj, hanem inkább az egész érettségi-szervezéssel. Lehet, hogy ti teszteltétek, nálam akkor sem működött, lehet, hogy valami helyi specialitás volt. A rendszergazda is kipróbálta és mondta, hogy ez tényleg szar. A teremből másnak is volt hasonló gondja.

Letöltöttem az ISO-t egyébként és nekem ott rendes vim volt, bar igy utolag meggondolva, lehet, hogy apt-get-eltem..

Igen, a gép lassú volt. Persze igazad van minek meg együtt a GIMP és az NVU, mert felváltva kellett használni. Lehet, hogy én vagyok többprocis Opteronokhoz, Xeonokhoz meg SPARC-okhoz szokva, es azert nem ment az érettségi..

> mcedit gagyi

Mihez képest? A vimhez képest igen. A nanohoz képest nem.
Egyébként nem az a kérdés, hogy gagyi-e, hanem az, hogy az adott feladatra megfelel-e. Amilyen kaliberű programokat az érettségin írni kell, arra szerintem az mcedit tökéletes és bőven elegendő.

> A rendszergazda is kipróbálta és mondta, hogy ez tényleg szar.

Mármint egészen pontosan micsoda volt szar? Jó lenne ha javítani tudnánk, hogy jövőre ez már ne legyen gond (helyesebben már szeptembertől a javított verziót tudják letölteni a diákok). Ehhez persze tudnunk kellene, hogy _pontosan_ milyen hibát találtatok.

> Letöltöttem az ISO-t egyébként és nekem ott rendes vim volt, bar igy utolag meggondolva, lehet, hogy apt-get-eltem.

Vagy apt-geteltél (user error), vagy nem az érettségi változatot töltötted le (szintén user error).

Ha rám hallgattok legyen benne vim (syntax highlight, ai, allithato tab, regex es meg ami nem jut hirtelen eszembe), cserébe valami gnome-os vackot biztos ki lehet vágni. mceditben nem lehet jobb gombbal copyzni, ráadásul mindenért a menüben kell kattingatni.

A Knoda direktben kapcsolodott a MySQL-hez. user root / pass nincs. Jelentés -> Adatforrás: SQL-query kveri -> inditás "Adatforrás nem elérhető". Kipróbáltam most itthon, nekem működik, de lehet, hogy azt is apt-get-eltem :)

Egyébként - ez az én véleményem - a Knoda elég igénytelen program, előzőleg kiválasztott opciokat nem jegyzi meg. Pl. jelentésnél hiába állitom egyszer "lekerdezes"-re, mindig "tabla" lesz. (Okoskodóknak az "akkor miért választottam" kérdésre: OOo-t nem akartam bonyolult, gondoltam a CSV importot és ezt az egyetlen feladatot csak megoldja ez is.)

> cserébe valami gnome-os vackot biztos ki lehet vágni.

Attól még hogy Te értesz a vim-hez, nem feltételezheted, hogy mindenki ért. Könnyen kezelhető, egyszerű grafikus szövegszerkesztőre (ami praktikusan a gedit-et jelenti) mindenképp szükség van, egy ilyennek a hiánya sokkal nagyobb kitolás lenne átlagban a diákokkal, mint a vim hiánya.
A vim-et szívesen felraknám, de a maga 7 megájával egyszerűen nem fér fel.

A knoda helyett tudsz ajánlani jobbat? Például gnome-osat. Szívesen lecserélném én is. Már csak azért is, mert ha ettől meg tudunk szabadulni, akkor KDE libek sem kellenek, és így talán a vim is elfér.

Nem ismerek gnome-os alternatívát, viszont két dolog jutott erről eszembe:

#1 Miért nem KDE-vel adjátok ki?
#2 Vagy miért nem XFCE-vel? Kevés helyet foglal, kevés gépet eszik, és megvan benne minden, ami egy ablakezelőben kell. Nem annyira hasonlít a Windows-hoz, mint a gnome? Hát akinek az kell, van igazi Windows is

#1: Na ez aztán még kevésbé férne fel a CD-re és még sokkal lassabb lenne. Arról nem is beszélve, hogy a fő UHU is a Gnome-ot favorizálja sok egyéb ok miatt is, de most nem akarok flame-et indítani erről :)
#2: Ez valóban életképes alternatívának hangzik, legközelebb eljátszunk majd a gondolattal.

>Ez valóban életképes alternatívának hangzik, >legközelebb eljátszunk majd a gondolattal.

Ha még lesz 1 CD-s UHU a jővőben, nem csak DVD-s, az is lehetne kisebb ablakozóval?

ha mar nem fog raferni a default ablakkezelonk a legfontosabb progikkal egyutt, akkor mar valszeg nem is lesz CD-s kiadas

És 2 CD-re esetleg?
Ilyen volt már az UHU fióka-korában.

Bakker. 2007-et írunk. depo.hu szerint 6e Ft-ért kapni DVD-olvasót. Vegyél egyet! :-) Hidd el, olcsóbb, mint ha sorstársaiddal megpróbálsz összefogni és finanszírozni a 2 CD-s telepítő fejlesztési-csomagválogatási-tesztelési-stb. munkálatait. Egyszerűen eszünk ágában sincs a múltban gondolkozni.

Pfff

Egyébként az OKÉV DVD-t nem engedélyez? Nincs annyira elterjedve, hogy minden suliban használni lehessen?

Nincs elterjedve.

Viszont egyfajta Tajgetosz lehetne a DVD, és akkor nem játszanának a 10éves cerkák :)

Hahó!
Elérhetőek valahol a tételek és valaki részéről esetleg a megoldások? Esetleg példaként szerepelhetnének a könyvben, vagy a minták között... Valaki tud segíteni?

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | Az internet svájcibicskája | A Böngésző - magyarul

Sziasztok! Én májusba mennék érettségizni és van egy-két gondom. A fájlokat amikkel dolgonzni kell, windowsos sor lezárással adják meg, így mind programozásnál, mind az adatbázzisnál lehet vele szenvedni. Amihez konkrét segítség kellene, az az, hogy KNODA-val lehet-e normálisan jelentést csinálni, mert nekem nem igazán sikerül. Ellenben ACCESS-ben elsőre megcsináltam, pedig még életemben nem foglalkoztam vele. A másik, hogy bizonyos lekérdezéseknél rögtön létre kell hozni egy táblát. Ez ACCESS-el meglehet csinálni vhogy így: (SELECT * INTO ujtabla FROM tabla). Ez persze Knodaval nem megy, de megprobaltam betteni elé egy CREATE TABLE-t, hátha feldolgozza egymás után a két utasítást. Az persze annyira nem is akasztott ki, hogy a Tervező nézet és SQL nézett között nem lehet csak úgy váltogtani. Ha valaki tud megoldást a fenti két dologra... Előre is köszönöm.

Fájlvégek: ha gond, ereszd rá a dos2unix-ot.

Ez jó 5let köszönöm, csak sajnos nem tartalmazza a rendszer a dos2unix-ot.
Mondjuk tr-el vagy perl-el is meg lehet oldani, csak nem tudom mennyire kötnek bele abba, hogy nem az eredeti fájlal dolgozik az ember, hanem egy másik fájlal.

Milyen fájlokkal, miért van probléma? Ha a program bemeneti fájljaival, akkor valóban nem biztos, hogy jó, ha a bemeneti fájlokat módosítod, de ha problémát okoz a sorvégi ^M, akkor programból levághatod. (Én ellenőrizném, hogy van-e, és akkor vágnám le, ha van, mert egy linuxos programnak adhatnak a javítók linuxos szövegfájlokat is.) A dos2unix viszont valóban simán helyettesíthető tr-rel.