2 telephely, analóg vonal toldás, VOIP

Fórumok

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy tudtok-e olyan megoldásról (SW akár Linux, HW), amivel analóg vonalat lehet átküldeni 2 telephely között.

Tehát: 2 telephely, 2 FIX IP-s kapcsolat, 2 doboz amibe bemegy az analóg vonal (az A telephelyen városi vonal, B telephelyen asztali telefon).
Ha B telephelyről telefonálok, A telephely vonalán keresztül megy a hívás.

Egy ilyen eszközt találtam edig:
Linksys 3102

üdv, w.

Hozzászólások

Helló,

a Linksys SPA-3102 jó választásnak tűnik a feladatra. Ha jól értelmeztem a leírását, a vonal felén beállítod a VoIP to PSTN Gateway-t, a gateway-eden csinálsz egy port forward-ot (infó), majd a másik eszközt bejelentkezteted SIP-en és már tolhatod is. A "kiszolgált" telephelyre megfelel valamilyen olcsóbb ATA, amin nincs FXO port vagy akár IP telefon is.

Ha több vonalat kell kiszolgálni, akkor érdemes elgondolkodni a PC alapú megoldáson (Digium/Sangoma hw, Linux, Asterisk), de itt már min. 200-300k HUF-ról beszélünk.

Bár drága volt anno, de én szereltem a gamaxnetnél kapható mvp 130-at.
Ez pont ezt tudja amit szeretnél, igen sok funkcióval fűszerezve. Jól konfigurálható, h végpont vagy kezdőpont, és a beszélgetést ip alapon továbbitja. A fax-al kicsit gondjaim voltak, de azt is meglehet oldani kicsit nagyobb mintavételezéssel.

Köszönöm a válaszokat, agyalok rajta!

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni... A problémám hasonló, mint a topicnyitó probléma, reményem nem sok van, de azért beírom, hátha tudtok segíteni...

Alapvető problémák a következők...

1. totál láma vagyok
2. magyaron kívül más nyelvet ritkán beszélek, de semmiképpen nem
olyan mélységben, hogy ezeket a dolgokat megértsem...

szóval a probléma leírása....

1. Adott egy internet kapcsolat (jelenleg még ADSL) apáméknál, akik
földrajzilag 300 m-re vannak tőlem.
2. Az internet ott egy routerrel megosztva, bele az ő számítógépükbe és bele egy ovislink 5460-ba, ami egy tetőantennán keresztül átsugározza ide a jelet.
3. Itt a jel levéve, szintén ovislink 5460-nal, ami aztán továbbosztódik az otthoni gépekre, switchek segítségével.
4. Itthon adott egy PSTN vonal és egy alközpont, melynek egyik mellékét vissza szeretném küldeni apámékhoz (fontos lenne, hogy őket is az itthoni mellékeken keresztül lehessen elérni, mert ha visszakerül
a netkapcsolat hozzám (hűségidő lejártakor), akkor megszüntetnék az
otthoni vezetékest).
5. Ehhez rendelkezésemre áll egy db SPA3000 szerkezet (nálam)és egy
Allnet 7950 IP telefon (apáméknál).
6. Természetesen egy alhálózatot használunk a 192.168.0.XXX
tartományban.
Az egyik hozzászólásban belinkeltek egy segítséget a
portátirányítással kapcsolatban, de sajnos én nem értem, aki meg
angolul tudna, ő meg nem érti az egészet, így képtelen vagyok
megoldani, valamint ha jól láttam, ott nem alhálózati IPkről van
szó, hanem normál, szolgáltató által kiadott fix IPcímekről.

Hát ennyi....

Reménytelen ?

Üdv,
enorbert

nem.
Nem reménytelen ha tisztában vagy az IP címekkel. Akkor már bekonfiguráltad volna az SPA-t és bekonfiguráltad volna az ALLNETET. Nem reménytelen ha tudod, hogy kell SPA-ba direct IP calling-os Dialplant írni.
Ezekre gúglizz:

- Fix IP cím beállítása. (akár a routerba mac cím szerint)
- SPA Dialplan static ip address ( http://www.sipura.com/Documents/faq/Section_2.html#3 )

Jobb ha olvasgatsz és a részletekre kérdezel nem az "egész" megoldásra...

Köszi szépen a választ.

Igen, az IP címeket tudom, azt is képes vagyok megoldani, hogy ne DHCP legyen, hanem minden eszközhöz fix IP-t szúrjak, ezzel nincs gondom. A többivel van csak.

Köszi tényleg, hogy segíteni akartál, a komplett problémát meg azért tettem ide, hogy hátha netán valakinek volt pont hasonló esete (bár valóban kicsi ennek a valószínűsége)... :)

Ugyanezt a problémát igyekszem megoldani egy Planet VIP-400FO-val (a 4db FXO portja az analóg PBX 4db mellékére catlakozik) és SIP telefonokkal, valamint ATA-kkal.

A VIP-400 Gateway H.323 protokollt használ, így az Asterisk konvertál a SIP kliensek felé

És itt jön a probléma:

Analóg mellék -> SIP telefon - OK
SIP telefon -> PBX - Az Asterisk nem érzékeli, hogy a GW az FXO portján megkapta a vonalat és megy tovább a csengetési visszhang timeout-ig.

Googlin csak a problémát találtam meg (http://www.mail-archive.com/ooh323c-devel@lists.sourceforge.net/msg0036…), de megoldást sajna nem.

Találkozott már valaki ilyennel? És megoldással?
Én az Asterisk ooh323 moduljára gyanakszom, mert maga a GW fizikailag érzékeli a vonalat (ha a GW-n belül hívok 2 FXO között, akkor OK, valamint asterisk felől hívva is megfogja a vonalat, a dialplan szerint ki is tárcsáz rajta - hívott mellék kicseng, de hiába veszem fel, a SIP-el nem kapcsol össze)
A rendelkezésre álló debug lehetőségekkel (Asterisk h323 debug) sajna már nem jutok előrébb, a VIP-en belüli történésekre nem látok rá. Esetleg tud v.ki infót ennek a cuccnak a debug lehetőségeiről?

Ha bárkinek lenne ötlete, megköszönném