Fura lassulás.

 ( thomek | 2006. december 4., hétfő - 10:26 )

Sziasztok lenne egy fura esetem.

Van egy kis gép: 2.66 Cel, 512 ram, Ti 4200 VGA, 80GB vinyó, rajta egy 4 hónapos XP-Home, netet soha nem látott, szkennelésre, nyomtatásra esetleg Xvid-es filmek bambulására használják.Nincs rajta semmilyen különleges progi, XP+office 2003+vga drv+alaplapi drv+nyomtató+scanner driver+xvid codec-ek.
Most hivtak ki hogy szörnyen lassú lett, és valóban 7 percig butul, az "Üdvözöljük" felirat ezután 10 percig vigyorít a képernyőn, ha végre bejön az asztal, a jobbklikkre kb 5 perc után reagál.
a legszörnyűbb az hogy mikor végre bejön a feladatkezelő, akkor CPU 5-10%-on megy és 340MB körüli a szabad memória, látható lemeztevékenység nincs.
Szerintetek mi lehet a gond??

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szia!
Leginkább virusra tippelnék. Az szokta ilyen jól belassítani a gépet. De láttam már olyat is, hogy két vírusirtó volt a gépen és egymást ellenőrizgették nagy bőszen. Ha csökkentett módban indítod el akkor is ilyen lassú?

Vírusirtó nincs rajta, neten meg nem járt soha .. bár ettől még elvileg lehet vírusos.
Csökkentett módban nem indul, mikor betenné a szép figyelmezető ablakot hogy csökkentett módban vagyunk, kékhalál:
Driver_irq_not_less_or_equal.

Ez egyre jobb!!
A fájl amit szerinte a STOP hibát okozta: hal.dll ez atomdúrva!!!

Hát ha a hal.dll megsérült az elég gáz. Megpróbálhatod esetleg win cd-ről hibajavító módban elindítani a gépet, talán helyre lehet hozni. Google-ben találsz elég sok cuccot mit lehet tenni ,ha megsérül a hal.dll

Driver_irq_not_less_or_equal

JAJ

nekem is ilyen gondjaim voltak. először úgy tűnt, hogy memóriahiba. memtest dobálta ki szépen ahibás egységeket. de aztán nagy nehezen kiderült, hogy proci hiba.

futtass le egy memtestet

iso, zip-elve

kicsomagolod, kiírod, bebootolod, és futtatod egy jópár óráig :) aztán várod a kis helyes piros bejegyzéseket. ha vannak, akkor valamelyik hw-vel van gond. nem feltétlen a memmel (mint az én példám is mutatja), de valószínűleg.

Mit csinálunk közvetelenül fresh install és driver install, nomeg persze antivírus, tűzfal install után?

- Microsoft Bootvis
- szolgáltatások beállítása: vagy manuálisan felügyeleti eszközökből, vagy pedig az xp-AntiSpy nevű vonderful progival.
- virtuális memória méretének rögzítése: min = max méret, így nem fogja menet közben átméretezgetni, persze valami normális méretet meg kell adni neki, mondjuk most a 768 szerintem elég lenne.
- msconfig -ban ki lehet lőni a startup progikat.
- esetlegesen spyware kereső futtatása.

Tehát nálam csak ezek után jön a többi progi telepítése.

Gentoo Karvaly

nem tiltogattál le mostanában szervízeket?
Lehet, hogy leállítottál valamit, amit nem kellett volna.

Nem júniusban volt az install, azóta ment a gép, 1 bites- userek használják, korlátos fiókkal hogy ne legyen "gond"
A ramteszt már lefutott.
Gyári beállításokkal ment a drága idáig.

A reinstall olyan szánalmas lenne.....

"A ramteszt már lefutott."

izé, bocs, pont előbb írtam :) na mindegy, lehet, hogy nem futtattad elég ideig :)

Nem lehet hibás szektor esetleg a vinyón, mert ha 1 file sérült az is lehet. Vagy hibás memória (nekem pl a jelszavamat felejtette el a gép, és tuti nem én felejtettem el.)? dma-is elszállhatott, de az nem fogja vissza ilyen durván a gépet. Én azt mondom ne vacakolj mindent ments amit kell és reinstall. Ez a tuti. Úgy sincs sok csomag telepítve amint látom, amíg vadászod hgogy hogy lehet javítani addig felinstallod a cuccot. A hardveribák ellenőrzésére kapj le avami live linuxot szerintemés nézd át. memtes badblocks, nekem egyszer egy hibás flopy-meghajtó fogta meg a rendszert. folyton világított a led-je de meg sem nyikkant.

UI:
Ok én is most látom ramtest ok.

ha most nem jön rá, mi a hiba, mi a garancia, hogy legközelebb nem jön elő? :-)

Lehet hogy a videókártya a ludas, tűzforró...

Hello! Én windows-ra gyanakszom...
nekem minden w$-om így csinálta, bár újabban négy éve már nem, tudnillik azóta nincs :)
ismerőseimnek is ilyen szóval ez valszeg nem bug hanem feature.
azért a 10 perc kicsit sok...

Nem a videókártya volt egy másikal is ezt teszi...

reinstall... megint nem lettem okosabb és megmaradt egy újabb dózer rejtély...

az nem lehet hogy egyszerűen csak "elöregedett" a dózer? Én nem hiszek abban hogy mindenképpen muszáj reinstallt csinálni bár elég sok ilyen fura lassulás van mostnában olyan dózereken is melyek soha nem jártak a neten.
Ezek a dózerek rendre 4-6 hónaposak...

A hűtésel is lehet gond. Ellenőrízd a ventillátorokat!
gurtni

A reinstallal együtt jött egy kis fejlesztés:
+512 MB ram
Cerka cserélve 3Ghz 531-es P4-re (lánykori nevén P4 Prescott 478)
videókari cserélve egy AGP-s Galaxy 7300GT-re..
alaplap :ABIT IC7-G.

Mos megy mint az álom kérdés meddig ????