Nagyobb fileok nyomtatása nagyon lassú

Fórumok

Nemreg itt melohelyen at lett allitva par gep WinXP-rol Debianra (gnome). Amelyik XPs gepen a nyomtato volt (Ricoh Aficio FX12) arra is rakerult a Debian. A windowos gepek igy erik egy a linuxos gep nyomtatojat: http://192.168.1.14:631/printers/Ricoh. Es mivel erre a nyomira nem talaltam linuxos drivert a linuxok alol 'HP LaserJet Series PCL 6 CUPS
' driverrel hajtom ami latszolag tokeletesen megy. Wines gepeken termeszetesen a nyomtato gyari drivere van telepitve. HA kisebb dokumentumot nyomtat vki a wines geprol akkor elkezd nyomtatni szinte azonnal. Egeszen addig amig valami nagyobb dolgot nem kene nyomtatni.
Ha pl adott egy 260k -s pdf file akkor kb 2-3 percet is varni kell, mire elkezdi kinyogni az oldalt. Amikor a nyomtatos gepen meg win volt sokkal gyorsabban mentek ilyen doksik nyomtatasa is.
A CUPS 1.2.1 feluleten ezt latom amikor nyomtatja a pdf fileot:

Ricoh-417 Adatlap2006.pdf Műszak 8907k 1 processing since
Wed Aug 30 16:00:08 2006

Es ez a 250K-s pdf filenak egyetlen egy oldala (kb 9Mb a CUPS szerint!).
A nyomtato sima LPT porton csatlakozik a gephez, tehat teny hogy nem gyors. Ezert kellett a wines gepnel is varni kb 10 masodpercet, de akkor se 2-3 percet!

Erre kene vmi tipp hogy tudom gyorsabba varazsolni a nyomtatast.

Hozzászólások

Hát sztem sima raw printernek kéne belőni a gépen(samaba-val) és akkor nem is kell driver, mert a gép direktbe ráküldi a nyomtatóra a dolgokat,amiket a wines gépek nyomtatni akarnak.

Nincs lehetőség rárakni egy printer servert a nyomtatóra? És akkor lehetne direkt hálózati círe nyomtatni, nem linuxon át?Persze kérdés,hogy tudja e egyáltalán a printer server is működtetni...

Ps módú nyomtatást is próbáltál már(hátha a PCL6-tal van gond)?

Ha a win-eken a nyomtató gyári drivere van, akkor a CUPS-ba vedd fel raw-ként, és azt lássák a sambán keresztül a kliensek.

lehet hogy azert lassu, mert
a CUPS es a Samba egyarant bemasolja
a spool-ba a file-t.

ha sambat hasznalsz, ezt kiiktathatod azzal,
hogy a 'print command' sorhoz azt irod:
'lpr -s (+tobbi opcio)'
a '-s' opcioval nem masolja tenylegesen a spoolba
a file-t, csak linket hoz letre.
az lpr manlapja szerint direkt erre talaltak ki.

egyebkent csak pdf-el van ilyen gond, vagy altalaban?

szerk: elnézést nem gondoltam vegig,
lehet h halozatbol ezt nem lehet, es akkor rossz
az otlet. Bar meg nem probaltam, de lehet h a samba kezeli ezt is.

A nyomtato nem sambara van megosztva hanem a wines gepek kozvetlenul a CUPSra csatlakoznak.
Ha a nyomtatos geprol nyomtatok nagyobb fileot ugyanugy lassu.
Es megegy eszrevetel: Legelszor egy ilyen `HP PLC6 laserjet` driverrel hajtottam es minden oldalra csak annyit nyomott ki hogy `IB`. PCL4/5 os driverrel megy, de a tesztoldalt ezzel se tudom kinyomtatni es neha meg igy is egyszeruen elakad 1-2 doksi (Ricoh driverrel meg se nyikkan vagy ugyanez a helyzet.) Ricoh Aficio FX12 / 1013 -ra meg egyszeruen nem is talalok drivert sehol se.

A problemad lenyege valoszinu az, hogy a nyomtatas csak akkor kezdodik el, ha a teljes file atkerul a "nyomtatoszerverre". Windows alatt valoszinu, hogy rogton elkezdte az adatokat a nyomtato fele tolni, mig most megvarja az egesz doksi spool-ba keruleset. Valahogy e menten kellene elindulni...

Zsiraf

Amíg Win volt a "nyomtatószerver" , a klienseken _minden_ ugyanígy volt beállítva?
(Mellesleg változatlanul nem értem, hogy CUPS oldalon miért nem RAW-ként van felvéve. Mi a francnak kell (megpróbálni) piszkálni azt az adatot, amit a win kliensek már a nyomtató megfelelő formátumába konvertáltak?)
Ja, és egyetlenegy teszt erejéig nem lehetne visszarakni a win-t, a nyomtatót fájlba írányítani, és megnézni, hogy CUPS RAW-ba tett nyomtató (szintén fájlba irányítva) és win tényleg ugyanazt az adatot kapja-e. Ha igen, és a win mégis gyorsabb, akkor cseréld ki a cups raw driverét egy "cat fájl > /dev/ lpt0" jellegű driverre, annál lényegesen gyorsabbat nem tudsz elérni :-)

Kesobb mar ezt is be akartam allitani, de mar akkor gyanus volt a dolog hogy amikor telepitettem a nyomtatot. Gnome alatt akkor meg se talalta. Elotte kezzel betoltottem a modulokat is (lp, parport, parport_pc) de meg igy se latta a nyomtatot (Regen az otthoni HP Laserjet 5L-t igy azonnal eszre is vette ment is szepen ECP/EPP modban (pontosan mar nemtom hogy melyikben)). Ezt a Ricohot meg ugy kellett raeroltetni, mondtam neki hogy `akkor is LPTn van a nyomi ha nem latod` es szepen ment is, de sehogy se tudom raeroltetni az ECP/EPP modot.

Nekem az alábbi ötleteim vannak:
DPI beállítás:
Pl win gépek 300 DPI-vel nyomulnak a Linuxosok 600-al.
Én is használok 600 DPI-s nyomtatókat, de a gépekre 300 DPI-van beállítva. Ui az is elég szép már szerintem, viszont itt is négyzetesen nőnek a fájlméretek a dpi növekedésével. Szóval nem mindegy.

A másik, hogy mikor ki dolgozza fel az adatokat?
Ha jól értem a wines gépek valszeg bináris módon IPP-n keresztül csatlakoznak a CUPS-hez. Ezért a nyomtatószervernek nincs más dolga csak rámásolnin az adatokat a nyomtatóra.
A Linuxos gépek meg talán PostScript-ként küldik át az adatot a nyomtató szervernek akinek helyben át kell konvertlnia az adatot a nyomtató nyelvére.
Én azt szoktam, hogy minden Linuxos kliensre feltelpítem a nyomtatót, rendesen beállítom a drivert és IPP-n keresztül küldöm a nyomtató mellett pihenő jellemzően veterán pc-nek a már előfeldolgozott adatot a több Ghz-es dolgozói PC-kről.

300 DPI-vel win alol linuxra megy mint a meseben :)
(Ricoh driver le mert nem ajanlott fel 300at, csak es kizarolag 600al ment, HP Laserjet 6L driver fel, 300DPI beallit)

Probabol az egyik linuxos gepet is atallitottam 300ra, es annal meg negyedakkora lett a cuccos amit kinyomtatott.
Tehat fel siker mar megvan :)