Postfix - Catch all, de hogyan?

Udv.

Postfixet hasznalok virtual maildirrel.. es eljott az ido amikor szukseg van erre az ugynevezett 'catch all' funkciora ami ugye egy adott domainre erkezo osszes levelet begyujt es tovabbit egy megadott mailcimre.
Sajnos nekem nem pont erre van szuksegem, ugyanis a letezo aliasokra es mailboxokra erkezo leveleket nemkellene hogy elkapja.
Google es rtfm utan arra jutottam, hogy nincs igazan jo megoldas postfix alatt ennek a kivitelezesere mert ha aliasnak beirom a @domain.hu -t es megadom hogy hova kuldje, akkor az minden levelet elkap es tovabbit.
Viszont ha letrehozok egy uj mailboxot @domain.hu mailcimmel es megadok neki egy maildirt, akkor pontosan ugy mukodik ahogyan kell, a letezo mailcimekre kimegy a level rendesen, es a nemletezo cimekre kuldott leveleket elkapja.

Attol tartok elobb-utobb szukseg lesz arra, hogy a nemletezo cimekre kuldott levelet egy olyan cimre kell tovabbitani ami nem nallam van.. postfixel van erre valami megoldas?

Hozzászólások

virtualusertable a te baratod. keress ra google-vel.

szoval van egy domainem, legyen most example.hu :)
van sok sok user..
user1@example.hu
user2@example.hu
user3@example.hu

es van nehany alias
alias1@example.hu ami atdobja a levelet egy masik letezo cimre pl user1@freemail.hu es igy tovabb..

nekem pedig arra van szuksegem, hogyha valaki kuld egy mailt a granat@example.hu cimre ami nem szerepel sem a aliasok kozott sem a virtualuser tablaba, akkor azt a levelet ne dobja vissza hanem kuldje el nekem vagy valaki masnak egy megadott mailcimre..

(jelenleg azt tudom megcsinalni hogy az ilyen levelet egy megadott maildirbe iranyitom.. ugy, hogy virtualusertable -ba berakok egy @example.hu mailcimet es ez fogadja azokat a leveleket amik 550 unknown user hibaval mennenek vissza, ha az aliasba teszem ezt a @example.hu -t amit a legtobb howto is ir, akkor az minden levelet fogad kivetel nelkul, ez pedig kellemetlen)

Aliaszt kell csinálni:
@akarmi -> emailfiok

Ez megy postfix1 és postfix2-vel is, mysql-es backend-del.

Lehet csinálni transport-ot is virtuálisat, akár emailcímenként, de nem javaslom. A catch-all esetben a T. üffél a kliensével szét tudja a maileket válogatni és megfelelő szűrőket és helyi aliaszokat (postafiók aliasz cím beállítás thunderbirdben példul) létrehozni.

"Attol tartok elobb-utobb szukseg lesz arra, hogy a nemletezo cimekre kuldott levelet egy olyan cimre kell tovabbitani ami nem nallam van"

Ezt nem értem teljesen. Technikailag nem túl nyerő szerintem.

mar irtam..
ha csinalok egy aliast @akarmi -> emailfiok akkor az minden bejovo levelet tovabbit, aztis amihez tartozik mailbox..

"Attol tartok elobb-utobb szukseg lesz arra, hogy a nemletezo cimekre kuldott levelet egy olyan cimre kell tovabbitani ami nem nallam van

Ezt nem értem teljesen. Technikailag nem túl nyerő szerintem."

a technika itt most nemszamit, arrol van szo hogy a nallam levo example.hu nemletezo mailcimeire kuldott levelet mondjuk egy example2.hu mailcimre kell tovabbitani ami egy masik szerveren van

esetleg exim vagy qmail nemtudja ezt?
nem ragaszkodok a postfixhez es ha valami massal ez megoldhato akkor inkabb most cserelek az elejen..

qmail eseten letezik minden domainre vonatkozoan egy .qmail-default file. Ebben pont azt definialhatod, hogy mi tortenjen abban az esetben amit fent vazoltal.

by default visszadobja, de ha beleirsz egy (vagy tobb) mailcimet oda forwardolja, vagy akar atadhatod mas programnak.

Postfix:
http://workaround.org/articles/ispmail-sarge/#mysql-virtual_email2email.cf

erdekes..
igaz nemjon be nallam az oldal, de googel szerencsere beszkeccselte es megtudtam nezni :)
ugyan semmi ujat nemmondott viszont ez eszembejuttatta azt, hogy valahol olvastam egy workaroundrol amit kiprobaltam es mukodik

A lenyeg roviden:
aliashoz beirom @domain.hu ->user@masikmailszerver.hu
majd az usereket is bealiasolom sajat magukra
user1@domain.hu -> user1@domain.hu
user2@domain.hu -> user2@domain.hu

ebben az esetben vegulis mukodik, ekkor csak azokat a leveleket kapja el amik a nemletezo user hibaval mennek vissza, es ezt elkuldi a megadott cimre