Brian Ward: Linux hibaelhárító + CD

 ( trey | 2003. február 16., vasárnap - 15:22 )

"A hibakeresés (vagy ahogy Unix-körökben hívják, a ``tűzoltás") a rendszerüzemeltetés legfontosabb területe. Az ismertetésre kerülő hibakereső módszerek elsajátításával és a példák átböngészésével túljárhatunk a Linuxban megbúvó kisördög eszén."

Szerző: Brian Ward
Kiadó: Kiskapu Kft.
Kiadva: 2001
Oldal: 281
Nyelv: Magyar
ISBN: 9639301248

 • A Könyv
  Nem új könyv, bizonyára sokan ismerik. Azoknak készült az ismertető, akik esetleg még nem ismernék. Nekem nemrég került a kezembe.

  Feltelepítetted és futtatod a Linuxot, de nyomtatásnál csak krix-kraxokat látsz? Beállítottad a hálózatot de csak a vendégek (guests) tudnak bejelentkezni, de a felhasználók nem? Vagy egyszerűen csak nem tudsz csatlakozni a Web-re, és nem tudod mi lehet a baj? A Linux hibaelhárító-t pont neked találták ki. A Linux rendszereken felmerülő számtalan probléma megoldása akár teljes munkaidőt kitöltő elfogaltság is lehet. Szerencsére Brian Ward úgy gondolta, hogy a leggyakoribb ún. típushibákat, és azok megoldását összegyűjti egy könyvbe. A könyv első fele a konfigurációs eszközökre fókuszál, míg a másik fele a karbantartási feladatok ismertetésére helyezi a hangsúlyt. Olyan problémákat tárgyal, amelyekkel egy Linux rendszeradminisztrátor naponta szembesülhet. Az ilyen problémák felmerülése esetén ez a könyv egy gyors renferencia könyvként működhet. A könyv több mint 100 konkrét problémára világít rá. A könyv felépítése olyan, hogy felvet egy konkrét problémát, ezt ismerteti (tünet), röviden leírja az okot (ok), és segít megoldani a hibát (elhárítás). Azaz a könyv nem általánosságokban beszél, nem disztribúció-specifikus. Konkrét hiba, konkrét megoldás. Lássuk milyen témakörökre osztotta fel a szerző a problémákat:

  • Hibaelhárítás a nyomtatás, filemegosztás, és a hálózati kapcsolódás témakörben
  • Forráskódok konfigurálása és a telepítése
  • Új Linux kernel fordítása és telepítése
  • Hálózati kapcsolatok debugolása, és a rendszer biztonságosabbá tétele
  • Rendszer-visszaállítás rendszerösszeomlás után, a jövőbeli károsodások kiküszöbölése

  Minden egyes fejezet tisztán, érthetően megfogalmazott, látszik a művön, hogy a készítője nem elméleti ember.

 • A CD
  A könyv mellé adott CD-ROM közvetlenül támogatja a könyv tartalmát. Konfigurációs fileokat, és számos olyan programot találhat rajta az olvasó, amely a szerző szerint hasznos lehet, viszont a nagyobb Linux disztribúciók sem biztos, hogy tartalmazzák. Továbbá a CD használható "rescue disk"-ként is, azaz bootolhatunk róla súlyos rendszerhiba esetén, és számos olyan segédprogramot tartalmaz, amellyel a hiba elháríthatóvá válik. A könyv és a CD egy jó kezdőcsomag lehet ahhoz, hogy nekiálljunk egy Linux hálózatot adminisztrálni.

  Pár címszóban, hogy miben is próbál meg segíteni a könyv:

  ifconfig, route, resolv.conf, nsswitch.conf, services, inetd.conf, tcpd, pppd, soros kapuk - soros eszközök, pap - chap, IP-szűrők, tűzfalak, IP-álcázás, ssh, scp, ping, netstat, traceroute, arp, tcpdump, host, nslookup, NFS, NIS, automount, rdist, samba, netatalk, squid, lpd, printcap, LPRng, postscript nyomtatás, samba nyomtatás, AppleTalk nyomtatók, gostscript, egcs, gcc, binutils, make, perl, GNU autoconf, kernel konfigurálás, kernel fordítás, lilo, /proc filerendszer, backup scsi, ide szalagos meghajtókkal, cd-írók, tar, dd, cpio, dump, restore, mt, amanda, rendszerhelyreállítás, fsck, tune2fs, debugfs, bash, tcsh, csh, X

  Mégegyszer megjegyezném, nem általános leírások formájában szól ezekről, hanem konkrét probléma + megoldás formájában.

  Megjegyzés: a CD-n található programok GPL licenszelésűek (kivéve az nvi-t), és minden program forrását meg lehet találni a http://metalab.unc.edu/pub/Linux és a ftp://ftp.gnu.org/pub/gnu címeken. Az nvi licenszét megalálod a http://www.bostic.com/vi/docs/LICENSE címen.

  Errata: A könyv kiadása utáni problémák leírását megtalálod itt.

  Összegzés:

  Negatívumok: nem találtam a könyvben olyan dolgot, ami zavart volna. A könyv a kiadásának idejében használható programok hibáival, és azok megoldásával foglalkozik.

  Pozítívumok: kellemes ár (3220 forint, ami meglepő a mostani számítástechnikai könyvek árai között), azt kaptam a könyvben, amire a címe utal. A könyv felépítés során érezhető, hogy a szerző jártas a dokumentációk írásában. Az 1-10-ig terjedő skálán megszavazok neki egy maximális 10-es pontszámot.

  A szerzőről: Brian Ward a szerzője a Linux Kernel HOWTO-nak, számos Unix rendszer és felhasználói programnak, és a The Book of VMware című könyvnek. Brian 1993 óta foglalkozik a Linuxszal. A szerző weboldalát megtalálod itt.

  Az értékeléshez használt kötetet a Kiskapu kiadó bocsátotta rendelkezésre. Köszönet érte.