Cég átvitele M$-ről Linuxra

Fórumok

A probléma a következő:
Egy vállalkozásnak a legális Ms Access 2000-ével fejlesztettem egy alkalmazást (számlázás, pénzügy), amely 13-16 gépen fut és használ egy linuxon futó MySql adatbázist. Szeretnénk legalizálni az accesst minden gépen, de mivel a kliens gépeken csak ez az egy alkalmazás fut (oprsz jellemzően win98 és XP természetesen legálisan), nem szeretnénk mindenhová megvásárolni a teljes office-t, mert erre nincs a vállalkozásnak forrása és úgy gondolom, hogy erre nincs is semmi szükség.

Sajnos a Microsoft "olcsó" megoldást nem tud nyújtani, ezt megkérdeztem tőlük. Tudna segíteni valaki, hogy a cég teljes ügyvitelét hogyan lehetne átterelni linux alapokra úgy, hogy az üzelti logika és "minden" maradjon a régi?

Vagy egyszerűen csak vetetni kellene velük egy olcsóbb (<=200.000,-) szoftvert, amivel ez megoldható?

Üdv:

Gyömbér

Hozzászólások

Az Access-ben készített alkalmazás futtatásához nem kell Access telepítve legyen. Hanem a kapott "Access runtime"-ot kell feltelepíteni,
valamint egy MDE-t kell csinálni az MDB-ből és akkor Access nélkül is
fut az egész alkalmazás.
Nálunk így fut egy csomó gépen.
Access csak akkor kell, ha nem elegendő az alkalmazás futtatás az adott
gépen, hanem kell még a kódban turkálni is. Akkor fel kell telepíteni
egy teljes Accesst.

Elöttem szóló mindent elmondott, amit tudni érdemes a problémáddal kapcsolatban.
(Ami működik, azon NE változtass!)

Esetleg írd át az adatbázis frontendet OpenOffice-ra.
Javítsatok ki ha tévednék - de úgy emlékszem, az natívan támogatja a MySQL adatbázisokat is (bár én speciel még csak mdb adatbázisokkal használtam).
---
If you have money, use Windows!
However, if you also have a brain, use Linux!

Sziasztok,

Lenne egy kérdésem a SUSE licenszel kapcsolatban.
Van egy pár gépem a cégemben (csak irodai alkalmazások pl.openoffice)és szeretnék átállni linuxra, de fogalmam sincs, hogy milyen költségekkel kell számolnom, mert nem nagyon értem a licenszelési feltételeit a SUSE/openSUSE nak.
Tehát, 4-5 gépre szeretnék telepíteni.
1. Melyiket és mennyibe fog ez kerülni?
2. Ha letöltöm ingyenesen használhatom bármennyi gépen?
3. Meg kell vennem a dobozos verziót?
4. Ha igen, minden gépre?

Mihamarabbi válaszokat előre is köszönöm!

1. Amelyiket akarod, es idobe fog kerulni, ami fugg a letoltesi savszelessegtol + attol, hogy mennyit akarsz a telepitesevel eltolteni. :-)
2. Igen.
3. 4. Nem, csak ha tetszik a doboza.

Csak azok a disztribek/kiadasok fizetosek, amelyek tartalmaznak, vmilyen licensz koteles alkalmazast.

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Mivel Én is térdig gázolok, egy ilyen történetben (talán nem ártana egy új topic), néhány tapasztalat:
A rendszer így néz ki (ha teljes lesz):
1.a 1 web server (most is debian), 1 SQL (kezdetben MS, mostmár MySQL MAX ez volt a legnagyobb falat), 1 fileserver (debian Samba + később vsftpd), 1 Routergép (most is debian, került rá OpenVPN a road runnereknek)
1.b 14 munkaállomás (Win98, Win2000, WinXP elég vegyes a kép, verzióban és licencben is)
2. a végcél, a servereken Debian Sarge, a munkaállomásokon Ubuntu, vagy Debian Gnome, vagy XFCE ablakozó, az alkalmazások egységesen lesznek kialakítva, mindenhol a legfontosabb, a GPL, vagy meggondolás alapján az LGPL licence, a stabilitás és a jó kezelhetőség.
3. Kerül a képbe egy levelező server is, majd minden be a tűzfal mögé, ekkor a levelező serverre valamilyen IRC/ICQ server is (ilyet még sohase csináltam)

Licencelés:
Pont emiatt esett a vállasztás a Debianra és az Ubuntura, mivel a SuSE és a Mandriva ilyen szempontból igencsak zavaros.
Ha a dobozos SuSE-t megvetted azt bármennyi gépre feltelepítheted és bármennyi másolatot készíthetsz róla, ha azokat nem pénzért értékesíted. A Mandriva esetében csak annyi másolatod lehet, ahány géppel rendelkezel és nem adhatod tovább a másolatokat, de ezek alól kivételt képeznek azok az alkalmazások ahol másképp rendelkeztek ( :-o ???).
Ha elsősorban (kizárólag) irodai alkalmazásokat használsz, Táblázatkezelés, adatbázisriportolás, Szövegszerkesztés, Levelezés, Web, IRC, ICQ stb. valóban jobb megoldás a Linux és az OpenSource negoldások.
Az áttérést mindenképpen lépésenként tedd meg, előbb egy-két server és 2-3 munkaállomás (azokat a dolgozókat vállaszd akik, megfelelően konstruktívan képesek a kérdéshez hozzá álni és valóban értelmesen tudják az esetleges problémákat vázolni), ne számíts gyors eredményre, de tervezz meg részletesen mindent. Minden problémát, megoldást rögzíts részletesen, időnként az eredményeket részletesen dokumentáld. Olvass Minél Többet!!!

Én multkor próbálkzotam ezzel, win-n. OOo2-t nagy nehezen sikerült is rávenni ODBC driverekkel, hogy nosza lássa már meg szerencsétlen MySQL-t, de amit megpróbáltam megnyitni eggy táblát, elszállt az egész (de még milyen gyorsan :), JDBC-vel ment, valszeg nálam van a hiba (igen, tudom, win).

sql-ledger?

Nem kell office, csak IE. a kliens gépeken! :)

Bár nem tudom mennyire egyezik a cég imidzsével, de
gnu/gpl opensource. talán hozzá lehet alakitani! :)

http://sql-ledger.org

Honosítás:(apeh kényére-kedvére)

http://investor.hu