Színes PDF konvertálás fekete-fehérre

 ( arrabonus | 2006. május 23., kedd - 19:15 )

Sziasztok!

Van sok -beágyazott képeket tartalmazó- PDF file-om, amelyeket a cups-pdf segíségével csináltam. Ezeket kellene fekete-fehérré alakítanom úgy, hogy minden -fehértől eltérő- szín feketére cserélődjön. Már jó ideje túrom a gs doksikat, de nem találtam megoldást.

Bármilyen segítség jöhet!

Üdv!

Arrabonus

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Fekete-fehér kimenethez használd a psmono, szürkeárnyalatoshoz a psgrey device-t, pl így:
gs -q -dNOPAUSE -dSAFER -dBATCH -r600x600 -sPAPERSIZE=a4 -sDEVICE=psmono -sOutputFile=outputfile.ps inputfile
Arra figyelj, hogy ez raszteres kimenetet csinál 600 dpi felbontással, tehát elég nagy lesz a kimeneti file! Más megoldást nem találtam én sem, de ha van, érdekel ;-).

Köszi, de sajnos nem nyert!

Az egész probléma onnan ered, hogy az eredeti képek vékony, sárga vonalakat tartalmaznak, amelyek a fehér lapra nyomtatva nagyon rosszul látszanak.
Fekete-fehérben kinyomtatva nagyon halvány szürke raszter keletkezik, ami semmivel sem látszik jobban.

A gs doksik olvasása után én is a tiedhez hasonló megoldással próbálkoztam, de az eredmény ugyanolyan raszterezett, halványszürke vonal, mint a színes kép fekete-fehér nyomtatásakor.

Lényegében kvantálni kellene a színeket, feketére cserélni minden olyan pixelt, amelyik nem fehér, de erre nem találok megoldást.

Azért köszi!

Arrabonus

Nem próbáltam, de a psmono nem ezt csinálja? Bár gondolom az inkább "félúton" választ, tehát egy bizonyos árnyalatnál sötétebb fekete, a többi fehér lesz. Milyen programmal készült? Megoldás lehetne, hogy az eredeti képeket dolgozod fel kötegelve valahogy úgy, hogy konvertálod szürkeárnyalatosba, majd beállítod a fényerőt/kontrasztot/gammát a megfelelő eredmény eléréséig. Ha ooo-val csináltad, akkor ezután meg lehet próbálni a kész file-t kicsomagolni (unzip), kicserélni benne a képeket, visszacsomagolni, és utána nyomtatni. De ez csak egy ötlet, lehet, hogy nem így a legegyszerűbb...

Batyu'

A psmono olyan raszteres képet csinál, mint az újságok egy színnel nyomott fényképei. Egymás mellé nyomott fekete pöttyök, amelyeknek a mérete és a sűrűsége változik. Ez a sárga viszont annyira világos, hogy ilyen módon megjelenítve is csak egy nagyon halvány szürke szín jelenik meg.

Ezek a képek egy egyedi fejlesztésű, villamosipari tréningszimulátorból származnak. A hálózat vezetékeit vékony vonalak jelölik, és a 35kV-os feszültségszintet sárgával jelenítik meg. Lényegében a képernyőn megjelenített képtartalom van pixmapműveletekkel .xpm formátumban kimentve, majd a cups-pdf virtuális nyomtatójára kinyomtatva.

Végül megkerültem a problémát. Kihasználtam, hogy az .xpm file egyszerű szöveges formátum és az elején benne van a teljes paletta. A nyomtató scriptben elhelyezett megfelelő "sed" szűrő a sárga komponenst egy okkersárga árnyalatra cseréli, ami a papíron is jól látható.

Szerencsére a többszáz képből csak néhány tíz tartalmazza ezt az árnyalatot, ezeket újra tudtam generálni.

Ismét köszönöm a segítséget!