OOo és az érettségi

 ( unranked | 2006. április 7., péntek - 22:03 )

Sziasztok!

Pár héttel ezelőtt a képembe nyomtak egy szép kis kérdőívet, hogy milyen progikat akarok használni az infó érettségin. Én szépen bejelöltem, hogy Debian, OOo 2.0.* stb.
Elkezdtem most próbálgatni a feladatokat (szövegszerkesztés, táblázatok stb.), és arra jutottam, hogy ez nem feltétlenül volt jó ötlet. Egy-két alfeladatban olyat kérnek, amit én nem tudok, hogy hogyan oldjak meg OOo-ban. Pl:

"Készítsen új adatbázist csaladfa néven! A mellékelt adattáblákat, amelyek a család adatait tartalmazzák, csaladtag.txt-t és szulo.txt-t importálja az adatbázisba!"

Súgó alapján eljutottam odáig, hogy Szerkesztés->Adatbázis->Tulajdonságok. Csakhogy ez új adatbázis esetén nem választható.
Szóval hogyan is tudok importálni a Base-ben ? A Calc-ban sikerült rájönnöm. :)

Megj.: Nem, nem házifeladat, mielőtt bárki nekem esne.
Megj.2: Talán még tudok változtatni a döntésemen, de inkább OOo-ban oldanám meg majd.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hmm... az adatbázis-kezelést nem a Knoda-val kell csinálni Linuxon?

Váá...most, hogy így mondtad a papíron is az állt, hogy OOo 1.1+knoda, és meg is lepődtem, hogy miért kell kétféle OpenOffice. Hát ezért :)
Köszi a tippet, holnap majd ránézek erre a Knodára.
---
2.6.15-gentoo-r1
"If it moves, compile it"

Knoda-val szerintem gondnélkül megoldhatóak az érettségi feladatok, egész jó kis program:) és hamár érettségi, nem tudod, hol lehetne emeltszintű adatbázis-kezeléses feladatokat találni gyakorlás céljából?

Én a suliból hoztam el a 2006 februári feladatokat, mondta tan'bá, hogy lehet gyakorolni, PDF formátum. Kedden lesz a legközelebbi óra, akkor a többit is eltudom küldeni magamnak.
Valamint az OM honlapján vannak mintafeladatok.
itt, itt, itt, és itt
Zip-be vannak csomagolva, ahogy nézegettem, forrás és megoldás mellékelve. A megoldások MS formátumokban, de amit megnyitottam, azt az OpenOffice gond nélkül kezelte ;)

A suliban megvan, ha jól emlékszem, a 2005 május és novemberi. A 2006 februárit pedig el tudom küldeni, ha kéred.
---
2.6.15-gentoo-r1
"If it moves, compile it"

Itt van sok-sok régi érettséginek a feladata:
http://om.hu/main.php?folderID=266

Knoda használata pofon1szerű, azzal nem lesz gond, linuxos gép meg van 1 pár, legalábbis Bp-en a belvárosban több gimnáziumban is az van.

sztem nem kell izgulni feladatokon. en mult evben erettsegiztem emelt szinten es feladatok konnyuek voltak. olyan szanalmas volt elso feladat EMELT SZINTEN hogy SZINEZZUNK ki egy kepet!!! tobbi sem volt nehez. igaz egy pontot vesztettem tablazat kezelesi feladatnal, de csa azer mer elbalfaszkodtam, biztos beneztem vmi. inkabb azon izgulj, hogy lesz e linuxos gep. nekem is ki kellet tolteni papirt, de erettsegi elott 1 hettel felhivtak, hogy nem tudnak linuxos gepet szerezni. aztan nagynehezen engedelyt kaptam, hgoy telepitsek egy gepre, aztan erettsegi elott 1 nappal elmentem oda(mivel ekkora tudtam lebeszelni), ahol vizsgazin fogok, de akkora megoldottak problemat. es aznap este egy levelet is kaptam toluk miutan hazaerkeztem, hgoy problema megoldva.
hat igen remelem nalatok majd ilyen nem lesz. ja es semmilyen grafikus felulet, semmi framebuffer nemvolt gepen amit kaptam. szoval azaz openoffice sem biztos meg :D. amugy jofej volt rencergazda es megadta rootpasst, meg netet is csinalt install idejere, es sikeresen feltelepultek cuccok gepre es megtudtam csinalni munkam.

ja mazlim volt szobelinel is mer az utolso, valodi konyvtaras(igaz konyvtar ahol konyvek vannak) temat mai napig nem vagom, es sztem azvolt leghoszab tetel is.

Nekem az infótanár azt mondta a könyvtárasról, hogy arról lehet a legtöbbet rizsázni :) Szerintem igaza van, de mivel emelt info-alapism-en nem kell(ez a téme) így én nem is foglalkozom ezzel (:

hat, en tavayl voltam kozepszinten. Erdekes modon pont a Mozilla miatt csusztam el, igy csak 85% lett. Szobelin a konyvtaras tetel, kivert a viz (vagy 15 eve nem jartam konyvtarban), de a tanarneni kezembe nyomott egy lexikont es tenyleg rizsaztam, igy 100% lett. A ketto egyutt 88%, ami 118 pont lett, igy eppen nem kerultem be esti allamira a BMF-NIK-re. (Ktsg teritesen a jobb jegyet negyszereztek, minthogy matek 2003-ban lett otos es nem volt szazalek, igy abbol meg lett a 120 pont). Az osszes idiota dolgot megcsinaltam egesz jol (najo, a word-ben mindenfele "csodalatos" foramazasok nem voltak tokeletesek, de az duhito volt, hogy Mozillaban tokeletes volt a weblap, amit csinaltam a Composerrel, kivancsi lennek, tanareni mivel nyitotta meg, talan IE-vel, ezert usztam el..)

Az OpenOffice 2.0-ban van olyan hogy, Fájl, Új, Adatbázis. (Tovább is megnéztem volna neked, csakhát a saját fordítású OOo-m erre szépen abortál - ígyhát majd valamikor hibát kell keresnem, de mivel több nap lefordítani, így csak ennyi segítséget tudok jelenleg adni.)

Egy megfelelő verziójú java RE fenn van?

tudtommal igen - most probaltam futtatni az sbase alkalmazast konzolbol de nem derult ki jobban mitol omlik ossze. Le tudom valahogy ezt ellenorizni? (Marmint, hogy a JRE megfelelo-e neki es megtalalja-e - mozilla tud rola es hasznalja, 1.4-es.)

Igen, bármely OOo app elindít:
Eszközök - Beállítások - OpenOffice.org - Java

Szerintem az OpenOffice.org 2.0.x benm ez gond nélkül megoldható a Base nevű applikációban. Fájl - Új - Adatbázis. Itt létrehozol egy új adatbázist a saját fájlformátumban odb, és létrehozod a szükséges mezőtipusokat (Legyen az első egy azonosító mező, amiben automatikusan egy egész szám növekszik). CVS jellegű fájlt pedig be tudsz tölteni az OOo-ba...

..bár ez a mostani érettségiztetéseden már nem segít, de jövőre lehet, hogy jó lesz ;) (look --> OO.o2 Base előadás):

http://lok.hu/2006/program01.html

Üdv: G.

http://www.pingit.homelinux.org a megoldás.

knodában hogy hozom elő a következő ablakot:
http://hk-classes.sourceforge.net/thumbs/t_relationeditor.png
épp a családfás feladatot csinálom és nem tudom összekapcsolni a két táblát

köszi

Tudod mi a szopás?

Hogy a writeba nem lehet - gyakorlatilag - egy paragrafusra állítni a térközt mert ha egyre átállítom akkor mindegyikre átállítja. ( Szerintem ez egyértelműen bug)

Tényleg tudja valki hogy mit kell csinálni hogyha a helyszínen telepített szoftver bugos? Én fel fogom vetetni a jegyzőkönyvbe, és majd a betekintésnél hivatkozom rá. Jobb ötletem nincsen, esetleg valkinek?

A Baseba meg tudod mi a szívás? Az hogy nincsen módosító, törlő, és frissítő lekérdezés, ezeket pedig az előző években kérték éretségin. Szal szépen megszívtuk és írhatjuk meg kézzel ezeket. Jó móka lessz!!!

Jah és még egy. Valki tudja hogyan kell objektumokat csoportosítani a Writeba? Nekem nem mindig sikerül. Ha egy nagyobb képen van mondjuk egy szöveg doboz akkor nem tom kijelölni egyszerre őket. Tudja valki hogyan kell?

A Konodat en is próbáltam de szerintem még kevesebbet tud mint a Base.

"A Konodat en is próbáltam de szerintem még kevesebbet tud mint a Base."

merthogymiértis?

gond nélkül megcsináltam a próbafeladatokat, persze megkell nézni hogyan működik, ebből következik >> nem biztos hogy a program a hibás ha nemtudod megcsinálni...
_______________________________________________
"Óra nélkül halottak vagytok! Stimmel?!" (szivatógép rlz)

Érdemes megtanulni az SQL parancsokat bármit rakjanak eléd (Access, Base, Knoda) meg tudod vele csinálni a feladatokat. Nekem 6 órámba telt olyan szintre jutnom vele hogy meg tudom csinálni.

A writerhez nekem is lesz majd még egy két szavam mert én például a bekezdések számozásáait nem tudtam megformázni pl félkövér legyen. (lehet csak nem tudom hol kell)

ja tényleg most esett le mit értesz a "kézzel" alatt: SQL-el parancsokkal vergődni. Nem semmi lesz

Ezt spec én sem tom, de majd hétfőn megkérdem a számtektanáromat, és ha tudja (és nem felejtem el) akkor beírom.

Felsorolás és számozás - Beállítások - karakterstílus - és ott pl "erős hangsúlyozás" - de készíthet saján karakterstílust is...

--

Legalizáljon - OpenOffice.org-gal | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

köszi azt meg találtam csak pont a saját karakterstílust nem tudom elkészíteni. Abban a lenyílőban legalábbis nem találtam.

Formátum - Stilusok és formázás (F11)
Karakterformázás (második gomb)
Jobbklikk a listán - Új
--

Legalizáljon - OpenOffice.org-gal | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Köszi, sikerült! Egyébként 1.1.5-ös Ooo-ról van szó és nálam is feltűnt amit szaty mondott.
Úgy lehet kivédeni hogy megformázod egyéni karakterstílussal az egészet. És utána azokat a részeket a szövegben amit nem azzal a karakterstílussal akarsz külön megformázod. Fontos hogy ne válts karakterstílust mert akkor átáll az egész arra.

szaty több mindent mondott... Neked mi tünt fel?

--

Legalizáljon - OpenOffice.org-gal | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Készítsen új adatbázist csaladfa néven!

OO-t össze lehet "hegeszteni" a pgsql-lal.
unopkg saját telepitőjével, fel pakolod a pgqsl drivert
postgres userként meg csinálod magad pg usernek és
eztnán officeből tudsz csatlakozni!
Keress rá adriverre a neten, már nem emléxem honnan
szedtem le!(pedig nem is olyan rég voltkb -4hónap?-) :)

Aztán az érettségin kérd ezt az összeállitást, hadd szenvedjen
az info tanár is!:)
Neki kötelessége biztositani, a hátteret! :) :D

a tanarnak semmit nem kell biztositania, sot szaktanar meg csak a kozelben sem lehet (ha jol remlik)
ezen kivul ha minden igaz, akkor az iskolanak sem kotelessege a te speci igenyeidet biztositani, elkuldhet mas suliba, vagy mintha lenne valami olyasmi, hogy biztosithatod magadnak

"az iskolanak sem kotelessege a te speci igenyeidet biztositani"

Akkor mi a #!@&* -ért kérdezik meg hogy milyen rendszeren, és mivel szeretnék érettségizni? Én emelt alapism-et csinálok, hálisten' nincs offisz gyakorlatban, de érdekelne hogy mit lehet tenni ha azt mondják hogy NINCS linux, se a többi... ?

Az elküldésről én annyit tudok, hogy "létrehoznak" vizsgaközpontokat, (gondolom az adott tárgyból emelt-en érettségizők száma szerint) és a környező sulikból oda hívják az emberkéket.
_______________________________________________
"Óra nélkül halottak vagytok! Stimmel?!" (szivatógép rlz)

Megtaláltam a pgsql drvert, ha adsz egy mail cimet elkűldöm
leirással(html)!

sany köszi a segítséget de nekem sem esett le hogy miért van két openoffice és az 1.1-et választottam knodával. Habár itt mintha mondta volna valaki hogy base egyenlőre elég kezdetleges és még majdnem hogy jobban is jártam ezzel.
Knodában viszont azt nem találom hogy hogyan kell előhozni a relation ablakot amire a korábbi hozzászólásomkor képet is linkeltem
Ha valakinek összejön akkor legyen szives ideírni köszi =)

Csak érdekességképpen:
Nekünk is -esti tagozat- feltették a kérdést a múlt héten, a kérdőívvel együtt, majd bejelentették, hogy csak ofisz2003+win2000+frontpédzs jöhet szóba, mert ők erre vannak "akkreditálva". Egyébként meg húzzunk máshova érettségizni...
Ennyit a szabad választási lehetőségről. Pont.

Nincs akkreditálva... :-) Platformsemleges oktatás... :-D

A platformsemleges oktatásnak pont az lenne az értelme, hogy akármin meg tudjad oldani a feladatot. Akár ofisz2003+win2000+frontpédzs-en is. :)

Egyépként ha emeltszinten jelentkeztél akkor valószínű amúgyis el kéne menned máshova vizsgázni. Az én sulimból velem együtt 3-an jelentkeztek éretségire. Én Linuxot választottam a másik kető meg Windowsot és mégis nekik is el kell menni másik suliba, pedig az iskolánk teljesen alkalmas egy Windowsos éretségi lebonyolítására.

Szóbelire is el kell menni máshova, nemcsak gyakorlatira.

A tanárok még ezt sem akarták vállalni... Mi erőszakoskodtunk, tesék, itt az eredmény...
A másik dolog, hogy ezt nem matek érettségi napján kellett volna a tudtunkra adni. A Linux az egy dolog, de azt nem hiszem, hogy túl nagy falat lett volna felerőszakolni egy OO.o-t, meg egy NVU-t.
Így aztán =COUNTIF() és tsai helyett =DARABTELI(), =SZUMHA(), =PLAFON(), =PADLO() és hasonlók.

Ha nem ismerik a szoftvert azért nem szeretik fölrakni mert benne van a vizsgaszabájzatba hogyha elromlott a gép vagy a szoftver akkor a rendszergazdának meg kell azt javítani. Namost ha nem ért hozzá akkor lehet még azt sem tudja megállapítani hogy valóban a szoftver rossz vagy a vizsgázó nem tud valamit jól.