FETA - Front End To Apt

Címkék

Gyakran vagyok gondban Debian-nal, mert nagyon sok a csomag, és naponta jelennek meg újabb és újabb programok. A FETA is egy olyan új csomag, ami nem rég jelent meg, és azonnal elnyerte a tetszésemet, mert egyesíti az apt sok-sok különálló funkcionalitását. Ezzel az egy 'meta' csomaggal olyan apró csodákat lehet művelni a debian csomagokkal, mi miatt mindenkinek érdemes a debian distribet választania.

Azt hiszem, a FETA nem csak haladó Debian admin guruknak ajánlott, hanem mindenkinek, aki szereti a kényelmes rendszeradminisztrációt.

Hozzászólások

Hehe, érdekes dolgok ezek a frontendek. Először az ember megalkotá a dpkg-t, és miután Isten látá hogy ez jó megáldá. Utánna legyártották a dselectet, ami a dpkg front-endje. És dselect bevált, jólett - működött, használtuk. Erre megcsinálták az apt-ot, ami szintén a dpkg frontendje. Eztis elfogadtuk (bár evvel azért már több baj volt mint dselectel). Ésmost rágyártották még apt-ra ezt a remek dolgot.
- Vajon a FETA-ra is írnak-e majd villogó frontendet ?
- Ha már frontend tartalmazza-e az apt remekbeszabott tehénhívás funkcióját. (apt-get moo).
- Ha dpkg és dselect bevált, és mindent meg lehet valósítani vele, ami szükséges - mégis miért használnák a juzerek ezt a dolgot...

Egy front-end SOHA NEM FOGJA PÓTOLNI az ismeretek hiányosságát, és egy probléma megoldására soha nem lesz teljes értékü. (IMHO a lúzerek többsége azért nem használja dselect-et, és pláne azért szarozza - és isteníti apt-ot főleg, mert fogalma sincs dselect működéséről, és nagyszerű mivoltáról).

SilveRaid from University Pécs.

Hát elöször is: a dselect sokkal rosszabb frontendje a dpkg-nak, mint az apt-get. Hogy az apt-getnek szüksége van-e újabb frontendre, nem tudom, egyelöre nem úgy tünik, az idö majd eldönti.

Egy frontendnek egyébként nem az a feladata, hogy az ismeretek hiányosságát pótolja (bár való igaz, a dpkg kapcsolóit néha meg kell néznem a man-ban, és még mostanában is fedezek fel benne új dolgokat, pedig jó néhány éve használom), hanem az, hogy a napi karbantartási munkát és hasonlókat egyszerübbé tegye. Nem tudom pl, hogy egy több csomagból álló keresztfüggöséget (gnome-ban van ilyen szép számmal) mennyire szeretné bárki is dpkg-val lekezelni, míg az apt-get többnyire helyböl sikerrel veszi az akadályt.

A dselect nagyszerü mivoltáról pedig én sem vagyok meggyözödve, kb. öt-hat alkalommal használtam csomagok felrakására és eltávolítására, utána megmaradtam a dpkg-nál (apt-getnek még híre sem volt). Dselect nagyon jó a kezdeti csomagbeállításokra (bár szerintem elég egy base.tgz és utána egyenként feltenni, amit kell), meg arra, hogy ha van egy jól összerakott gép, akkor annak a csomaglistáját átvigyük egy újonnan telepítettre, más elönyét nem látom.

Feta-t még nem láttam, de ha ott is az interaktivitás lesz az elsödleges (hasonlóan a dpkg-hoz), akkor nem hiszem, hogy tetszeni fog.

A dolognak két oldala van szerintem. Az egyik az, hogy a felhasználókat két csoportra kell osztani. Vannak az advanced user -ek, meg a vannak a többiek akik nem értenek a dologhoz annyira. Azoknak akik tudják hatékonyan kezelni a dpkg/dselect/apt-get dolgot valószínűleg nem fog kelleni ez az eszköz. Viszont, ha valaki most ismerkedik a dologgal annak jól jöhet. Én legtöbbször az apt -ot használom mert szerintem nagyon jó dolog, de nemegyszer előfordult, hogy egy bizonyos problémát csak a dselect segítségével tudtam megoldani. Szóval azt mondom, aki akarja használja, én megmaradok az apt -nál. =)

Szerintem végülis ugyanarról beszélsz mint én. Tudod használni az apt-ot is a dpkg-t is a dselect-et is. Igazából egy base.tgz ből összeraksz egy müködö configot egy dpkg-val meg pár csomaggal.

Neked nemkell mondanom semmit, tevagy a legnagyobb tudással rendelkező személy, akit ismerek - és remélem énis eljutok egyszer ilyen magas szintre.

SilveRaid.

Kedves Anonymous, ha már nevedet nem is vállalod, legalább azt áruld el légyszíves legközelebb kinek címzed az írásodat. A FeTA hírt crown küldte be, az első hozzászólás Silveraid -é volt, a második Friczy -é, és az enyém a harmadik. A megfelel rész aláhúzandó. Ja és nem attól vagyunk advanced user -ek hogy ocsmányan beszélünk ;).

Igazából mikor egy titkárnő elmegy egy tanfolyamra, es ott csak angol szövegszerkesztő van, akkor azt tanítják neki, hogy a file menüből az open-t válassza, ha magyar cuccuk van, akkor a file menüből a megnyitást.

Valójában dpkg, dselect, apt-get sem bonyolultabb feta-nál, csak valószínűleg nem mutatja meg nekik senki a többi (mindegy éppen melyiket nem).

apt-get install squid valóban felrakja a web proxy-t, de alapértelmezésben az összes funkció tiltva van benne szerintem, elkerülhetetlen hogy az ember ne olvasson doksikat még akkor is, ha 5 perc múlva indul a busza.

- Persze úgytünik a kezdő felhasználóknak ez is megteszi.

SilveRaid

Ebben egyetértek, doksit olvasni mindíg kell, legyen az dselect ,apt-get, FeTA vagy bámi más. Nem véletlen született meg a RTFM - Read the Fuckin' Manual - népszerû mondás. Amúgy ez a vita szerintem kb. olyan mint a Windows vs. Linux, Netscape vs. IE, Gonme vs. KDE azaz teljesen értelmetlen. MIndenki azt használ amit akar, és elssorban az apt metódust, de ha kell akkor a dselect hez fordulok, és nem vagyok szûklátókörû, hogy legalább egy teszt erejéig meg ne nézném a FeTA -t is. Majd egyszer =).

Na, megnéztem. Szerencsére inkább az apt-get-re hasonlít, mint a dselectre, és ez tetszik. Az elnevezés kicsit szerencsétlen, mert nem az apt-get frontendje, illetve nem _csak_ az apt-getnek. Parancssorból lehet kezelni, hasonlóan az apt-gethez, és ami újítás benne, hogy frontendje olyan parancsoknak is, amik az apt-get bevezetése óta készültek (pl. deborphan, dpkg-repack, stb.), és így ezeket egybefogva lehet kezelni. Szóval nem rossz, bár szerintem akár az apt-getbe is be lehetett volna tenni ezeket az újabb funkciókat. Számomra az volt a legjobb benne, hogy néhány olyan csomagra is felhívta a figyelmemet, amiröl még nem is hallottam, mert újabbak, mint amikor én a csomagkezelést megtanultam.