A billentyuzet

 ( Chain-Q | 2005. szeptember 27., kedd - 0:00 )

Kedves gyerekek, mai mesenk, a billentyuzetrol szol. Merthogy. A billentyuzet ugye az az eszkoz, amellyel a hetero informatiens sapiens a szerves agyaban keletkezo gondolatfoszlanyait digitalis formaba alakitja. Ennek megfeleloen, a zokkenomentes gondolatatvitelhez, megfelelo minosegben kell ennek az eszkoznek rendelkezesre allni.

A regi szep idokben, mikor meg a szamitastechnikai eszkozok megfelelo minosegere is helyezodott nemi hangsuly, leteztek olyan szamitogepek mint amilyen a Commodore 64 vagy az Amiga szamitogep volt, amelyen a megfelelo minosegu billentyuzetnek koszonhetoen a fentebb vazolt gondolatatvitel nem is okozott kulonosebb problemakat. Az igazsaghoz persze hozzatartozik, hogy kezdetben az IBM es kompatibilis szemelyi szamitogepeket is megfelelo minosegu billentyuzettel lattak el. Az oregebbek talan meg emlekeznek az "olni lehet vele" stilusu es sulyu BTC keyboardokra, aminek fembol volt az alja, es akar okollel is lehetett rajta gepelni. De szinte valamennyi epkezlabnak minosulo szamitogepfajtara, es a hozza adott billentyuzet tipusra ez volt a jellemzo.

Kesobb, ahogy a kevesbe hozzaertok szeretik mondani, az informatika kikerult elefantcsonttornyabol, megjelentek az egerorientalt operacios rendszerek, es ezzel egyutt a billentyuzet, mint eszkoz gyakorlatilag kihalt. Ma ugyanis nem lehet billentyuzetet kapni. Billentyuzetnek latszo targyakat, azt igen, de billentyuzetet? Nos, azt nem. Ma vegigjartam szep(?) fovarosunkat keresztul-kasul de nem akadtam olyan beviteli eszkozre amely megfelelt volna a kovetkezo kovetelmenyeknek: angol vagy magyar, ps/2, hagyomanyos AT kiosztas, semmi multimedia, semmi ergonomia, csak szimplan billentyuzet. Embereknek, gondolatok digitalizalasahoz. Hat nem.

Van poversleepwakegombos, elbaszotthelyenlevopageuppagedownos, multimediagombos, tekeros, radios, infrasoptikas elemes, ergonomikuskialakitasus, insertgomb-lesporolos, normalishozkepestfelemeretufunkciogombos, felmilliofeleslegeshulyeseghozzaados, meg amilyet csak akarsz. Olyan, ami csak billentyuzet, olyan mar nincs. Ezt tehat most tovabbra is egy olyan mocskon irom melohelyen, ami van powerszlipvake gomb, elcsuszott pageuppagedown es a normalishoz kepest 1/2 meretu funkciogombok vannak rajta. Normal esetben ezt, ahogy egy bolcs baratom mondana, a hugyommal nem illetnem... De ez van, ezt kell szeretni. Majd ha hazamegyek, ott lesz billentyuzet. Az Amigamon. Tizensok eves. Lehet rajta gepelni. Az meg embereknek keszult nem fogyasztoknak, gondolatok bevitelere es nem parasztok vakitasahoz.

Addig is, egy perces nema csend a billentyuzet emlekere...

(Drupal fixed: 2007.02.08.)