Nexenta OS rulez

Fórumok

Nexenta OS rulez

Hozzászólások

Van már alpha 3 ez jó nállam legalábis megy rendesen nektek is jó ezt használást ha feltennétek

KDE-t csak annyiban próbáltam, hogy mikor kijelöltem a csomagokat akkor kiírta, hogy ütköznek. :-) De a következőben bizonyosan az is jól menni fog, mert már van screenshot:

http://www.gnusolaris.org/gswiki/ErastBenson

A Gnome configok (a képről) is csak a következőben fognak menni. A Mono lehet, hogy menne, mert ma megjelent az összes mono csomag a telepítőben.

hassan:

Ahogy kivettem az xorg.conf-ból, teljesen az Xorg-ra bízza azt, hogy detektáljon valamit. Pl 0 0 van felbontásnak megadva, semmi frekvencia, nekem 1600x1200-ban indult el VMware-ben is meg a rendesen telepített is. Nem tudom, el lehet e indítani a Live-ot konzolosan és turkálni a configban, de az elég fáradságosnak tűnik.

Ha esetleg feltelepíted, akkor van boot menu single user módra, abban meg be lehet írni a 0 0 helyére valami értelmes felbontást, sőt, más hasznos dolgokat is át lehet venni a Linuxon működö xorg.conf-ból. Szerencsére nekem semmit sem kellett, a GDM 1600-ban megy, belépés után meg a Gnome-mal megjegyeztethető a usernek egy tetszőleges felbontás.

Hangkártyák:

Ezek lesznek elvileg a köv. kiadástól támogatva: http://www.tools.de/solaris/audio/ (Meg amit a Kernel alapból, de nem tudom mik azok a SparcStationök kártyáin kívűl! :-) )

Korábban próbáltam Solaris 10-et. A Nexenta összevethetetlenül otthonosabb egy (ex- :-D ) Linuxosnak!

Üdv,
Lion

feltettem a Nexenta os -t de a grub nekem igyse ugyse indul söt eddig sehogyse csak 1 szer és nálam a root (hs0,2,a) val indult el de ujrainditás után töbet nem indul ki ir panic : hibát valaki tud rola valamit ?

hat nem akarja az igazsagot, viszont a gdm nek belottem az xdcmp-t az is valami :D de a gnome nem enged be

nahh gnome egyenlore nem akar indulni :>
de ezt mar KDE alol irom meg mindig XDCMP vel :>

[quote:56807d2393="kempelen"]Sziasztok!

rigidus: a FAQ alapján dolgoznak az ügyön, de még nincs üzemben:

http://www.gnusolaris.org/gswiki/FAQ#head-c45a60e94322c4c767ab912fc37e52103fbde7dd

"Live upgrade of the kernel is not supported yet, you'd still need to reinstall in order to upgrade some SUNW* packages. We are working towards fixing this."

Persze izgalmas, hogy az "Add support for live upgrading sunw packages" bug jelenleg a végleges verzióhoz van rendelve. Remélem a home USB kulcsra másolással és egy csomaglista mentéssel majd abból valahogy egyszerűen vissza tudom állítani telepítés után a dolgaimat. Nem fogok addig a release-ig várni! :-)

Lion

Koszi. Most mar meg van, bocsi erte de atlapoztam felette mikor olvastam azert nem volt meg. :D

Sziasztok!

Feltelepítettem a Nextenta OS GNU/OpenSolaris distrot és egész jól megy. Mindenkinek csak ajánlani tudom. :-)

Ilyen: http://www.gnusolaris.org/gswiki/ScreenShots

A telepítés kb 1 óra CD-rõl (a cd berakásától a Gnome menüben való keresgélésig), pár egyszerû lépést követve a weboldalról. A GDM alapból indul, Synaptic-kal felpakolható egy csomó további proggi (elõre be van konfigurálva). Van FF, TB, Abiword, Gnumeric, Gimp, Gaim és a desktop cuccokon kívül csomó szerver alkalmazás is megy jól, pl MySQL. Így is, hogy csak alpha 1 kiadás. :-)

Üdv,
Lion

ui: magyar bill.-hez csináltam egy xmodmap fájlt ha kell valakinek, mert sajna a billentyûkiosztások ebbõl a kiadásból még kimaradtak.
http://c64.rulez.org/~lion/xmodmap-hungarian-layout-nexenta-alpha1.txt

Hello,

És ez is olyan nagyvonalúan ignorálja a linux partíciókat, mint Sun-é, vagy hajlandó beilleszteni őket a boot managerbe?

Béka

Sracok, valaki tudja az esetleg, ha most feltelepitenem az alpha verziojat, akkor azt lehetne-e folyamatos updatekkel tovabb emelni a kovetkezo verziok szintjere? Tehat lesznek "eles" verziohatarok mint pl a Solarisnal? Mert az odaig rendben van, hogy apt-get -re epul, csak az nem, hogy ez mennyire fog valtozni.

Hali!

Sajnos ez is csak felülnyomja. Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy egy második HD-re raktam fel (c1d0-ra). Így itt nyugodtan beparticionáltam a leírás alapján, aztán ennek a boot rekordjába beírta a saját GRUB-ját (errõl egyébként semmit sem kérdezett, hogy hova írja). Elindítási lehetõségek:

1. Van a BIOS-omban egy bill, (F8) amire feljön, hogy mit akarok bootolni, HD0, HD1, CDROM, Floppy (BIOS állítgatás nélkül). Itt HD1-t választva.

2. Az így érintetlenül maradt Mandrivás LILO-mba beírtam egy elemet, a második HD-n lévõ GRUB "átintdítására". (Mindjárt kikeresem a megfelelõ sorokat...)

A köv. alpha2 már lehet, hogy Debian installos lesz, ami fejlõdést hozhat ezen a ponton is.

Lion

ui: Ha esetleg valaki ki szeretné nagyni a bootrekord felülírását, és kézzel berakni a megfelelõ GRUB elemeket, annak itt a telepítés utáni grub.lst alja. Már ha eleve GRUB-od van és van egyáltalán lehetõség a kihagyásra, :-)

title Nexenta OS "Elatte" [Auto-detect 32-bit/64-bit]
root (hd0,0,a)
kernel /platform/i86pc/multiboot
module /platform/i86pc/boot_archive
title Nexenta OS "Elatte" [32-bit]
root (hd0,0,a)
kernel /platform/i86pc/multiboot kernel/unix
module /platform/i86pc/boot_archive
title Nexenta OS "Elatte" [Single User, 32-bit]
root (hd0,0,a)
kernel /platform/i86pc/multiboot kernel/unix -s
module /platform/i86pc/boot_archive

en eppen most huztam le a livecd-t, ha bejon lehet, hogy raallok

Hali!

LiveCD-t nem próbáltam, nem szeretem a frissíthetetlen dolgokat. :-) Az ISO elkészülte óta már van párszáz mega frissítés hozzá, javított csomagok, ezekre szeretek számítani. (pl Apache2 hátha elindul majd az egyiktől.) Nem is beszélve a 2800 elérhető csomagról, amiből egy live-ra nem tudsz csemegézni. Így pl nem lesz GAIM-od se, csak csomó "haszontalan" Solaris meg Sun alaprendszer tool-od.. :-D (Na jó, annál biztos több van rajta...)

LILO entry :

other=/dev/hdc1
label="GNUSolaris"
table=/dev/hdc
map-drive=0x80
to=0x81
map-drive=0x81
to=0x80

(Valami Linux/Solaris how-to-ban találtam, de most sehol sem lelem a neten. A drive felcserélés felcseréli a drive-okat, nem tudom megmagyarázni, de ti biztos értitek. :-) )

Ez a bootloadert indítja a második disken, tehát azt (GRUB) oda mindeképp ki kell írni.

Lion

Mivel most már engem is nagyon érdekel a téma megpróbáltam letölteni a livecd-t. Nem működik se operával, se konquerorral. (aktuális idő: 2006.01.15, 17:27)
Ismerős a hiba?

---
SZERK.: mirrorról működik

Na ezt pedig mar nexenta livecd alol irom. :wink:
Hangkartyamon es az egergorgomon kivul megy minden igy elso latasra.

Korbenezek egy kicsit aztan irom a tapasztalatokat.

Sziasztok!

rigidus: a FAQ alapján dolgoznak az ügyön, de még nincs üzemben:

http://www.gnusolaris.org/gswiki/FAQ#head-c45a60e94322c4c767ab912fc37e52103fbde7dd

"Live upgrade of the kernel is not supported yet, you'd still need to reinstall in order to upgrade some SUNW* packages. We are working towards fixing this."

Persze izgalmas, hogy az "Add support for live upgrading sunw packages" bug jelenleg a végleges verzióhoz van rendelve. Remélem a home USB kulcsra másolással és egy csomaglista mentéssel majd abból valahogy egyszerűen vissza tudom állítani telepítés után a dolgaimat. Nem fogok addig a release-ig várni! :-)

Lion

sharklinux: ez lehet?

"Installed Aplha 1, after the first reboot got the following error message: diskread: "reading beyond end of ramdisk, start = ..."" ?

Ez nekem is volt először. Ha igen, akkor itt a válasz:

http://www.gnusolaris.org/gswiki/FAQ#head-e56d1ff3f97b550a45aec22e9dd998910bd8321c

(Bootolás install CD-ről, a fenti parancsokkal bemountolás, és a ramdisk újrakreálás.)

Van ott valami GRUB read error-os FAQ is, hátha az segít. Azzal még nem találkoztam. Pontosabb hibaüzenet többet segítene talán. :-)

Üdv,
Lion

Na, korbejartam gyorsan. Hat igen, teljesen mas erzes, nekem nagyon tetszik igy elsore, bar az az alpha 1 meg itt-ott erosen erzodik rajta, de itt most nem is ez volt a lenyeg.

Amit szivesen kiprobaltam volna az a kde, de pillanatnyilag nincsen gepem, sem szabadhelyem, ill. most mindket gepnek forditani kell gozerovel, ugyh meg varat magara.

Meg annyi kerdes, hogy kde-t probalta valaki aki telepitette.
Egyebkent egy single cpu nyers szamitast megneztem volna, de nem tudtam leforditani mert a livecd-n nincs gcc :D

Majd legkozelebb. :wink:

hali

gondoltam kiproszalom, de sajna az X megse nyikkan inteles alaplapi vezerlon :>

bar ez mar 10es solaris nal is igy volt de ott legalabb volt XDCMP :>
nahh meg azert kuzdok :D

Sziasztok!

Livecdvel próbálkozok, de mikor eljut a login promptig a monitor kikapcsol valami unsupported mode-ot ír ki, gondolom gdm-et töltene be de az rossz felbontásban. Videokártya az ati 9600, a monitor acer tft. Belefutott valaki ebbe hibába, esetleg tud rá megoldást? Nextenta fórumon nem találtam ilyen problémát.

Hali!

Nem vagyok 100% biztos benne, de szerintem az X ugyanaz az Xorg mint amit valószínűleg Linuxban is használsz, tehát akár át is viheted a config fájlt. (Utólag telepített video drivert persze vissza kell írni, pl "nvidia" -> "nv".)

Az alpha2-n nekem be se bootol a telepítő. még ügyeskedek, de valami nagyon alapvető gond (az init(!) nem indul el), szóval nem sok esélyt látok, amíg nincs egy javított kiadás.

Üdv,
Lion

Hali
közben léptem tovább elöre és már egy jó ideje Solaris 10 megyik nálam most meg a Solaris 11 vagy nevada vagy ki hogy ismeri ill Solaris Express Dev Edit ezt használgatom igaz masina váltás is kellet mert belekötött 786MB membe de tettem bele 1GB igy má megyik :) és most ez van már miota kijött a 05/07 meg a 09/07 verzio van meg aszhem én már ennél maradok.
végülis bármit feltesz az ember ugyanazok a progik bármire megvannak ha máshogy nem src -ben :) csak a csicsa kinézet más akkor nálam inkább Solaris.

Ahogy nézem, ebből a Nexenta-ból már van Alpha 7-es verzió...
Valakinek valami tapasztalat vele?
Esetleg VirtualBox alatt?

Látom előző postomra nem irt senki :(
Mindenesetre én most letöltöttem, és holnap fel is rakom este, kap egy 20Gbytos wincsit!
Majd irok hogymi volt!
Addig ha valaki tud valamit erről az Alpha 7 ről várom a hozzászólását!

Én kíváncsi vagyok, de nincs szabad vinyóm, vagy elég helyem virtualbox-hoz vagy qemu-val való próbához sem.
Meg ahogy tudom az 512 a minimum ram neki, annál több most nincs semmilyen gépben körülöttem..
Írd meg a tapasztalatod! A BeleniX-et próbáltam, az egy kicsit nyögvenyelős volt (csigalassú minden stb.)..
Szóval tájékoztass..

VirtualBox alatt nem lesz halozatod valoszinuleg: http://www.virtualbox.org/ticket/569
vmware player alatt javaslom az AMD pcnet helyett az e1000 emulalasat, ezt a kovetkezokkel erheted el a .vmx file-ban:

guestOS = "solaris10"

ethernet0.present = "TRUE"
ethernet0.virtualDev = "e1000"
ethernet0.addressType = "generated"

Na szóval... Nexenta fent van, egész pontosan az Alpha 7-es. Telepítés nem volt nagy szám, szépen elindult. De...
Telepítés közben BIOS-ban kikapcsoltam a SATA vezérlőt, hogy az azon csücsülő 160Gbyte-os wincsimbe még véletlenül se piszákljak bele. Ha viszakapcsolom a bootolás elején azonnal fagyi, reboot.
Alaplapi Realtec hálókártya se kép se hang.
Nvidia 6800 videokártya. Hát... nem tudom hogy felismerte e, drivert betöltött e hozzá, van X de csak 640*480-ban...
Egyelőre ennyi