Kedvenc editor?

Kedvenc editor?

Hozzászólások

[quote:38073eedda="KisKresz"][quote:38073eedda="wry"]- ha konzol, ssh, vagy csak gyors szerkesztések stb, akkor egyértelműen vim, noha most már nagyobb progikra vagy több fileos irományokra/kódokra imácsolok. mindazonáltal hirtelen-jött gondolatok levésetére nekem valahogy ez az emacsolás (egyelőre? (ugyanis csak néhány hete nyomom)) nem megy.

Miért akarsz emacsolni (jó kis szó, mi?), ha egyébként a vimhez értesz?

KisKresz

mert már régóta pergettem a lelki ujjaim közt ezt az emácsot, de valahogy mindig elriadtam a rengeteg billentyűkombótól. lényegében egy olyan IDE-t szerettem volna, amelyet bővítgethetek, gyorsan lehet a bufferek közt váltogatni és valahogy olyan jól kitalált az egész.
ez alatt nem azt értem, hogy a vim nem - természetesen, máskülönben nem lenne ilyen **** nehéz váltani. egyszerűen érdekelt és mindenki jött evvel az "editor wars"-szal, de közben láthatóan egyik fél sem értett a másik programjához, csak pofáztak torkaszakadtukból. gondoltam megnézem úgy mégis mit tud, milyen gyors (vim-mel egyenértékűnek tűnik, egyedül az indulás az ami nem a leggyorsabb, ezért javallják azt, hogy alapból indítsd), mennyire bővíthető, mennyi app van hozzá, azok milyen szintűek stb. a vimből hiányoztak dolgok és pl nekem a gvim nagyon nem jön be, ezért a CUI vimmel nyomultam/-ok és horizontálisan splittelt ablakokban szerkesztek, ugyanis a több-file egyszeri szerkesztését is fontosnak tartottam.
de röviden megmondva : igazán a kíváncsiságon kívűl más nem motivált. a rubyt is ezer éve amikor először hallottam az indexen még a régi fórumokban róla akkor átnéztem, elolvastam a meglévő tutorialokat, merő kíváncsiságból és megtetszett.
az emacs-hoz is, vimhez is írtam egy halom tippet (amelyek mára doksikká dagadtak), amiket "majd egyszer" felteszek valahová elérhetően, hátha más is kedvet kap, aki kíváncsi rá mégis milyen, miért mondják annyira jónak stb. a vimben sem a kismérete és a sebessége tetszik, ugyanis foldinggal, syntax hilightinggal stb megspékelten a vim is be tud lassulni lazán.
egyébként a hangulata a dolognak is valamelyest közrejátszik... mivel nem csak programozásra, de írásra is használtam eddig a vimet - és hozzáteszem mind a mai napig képtelen voltam nekem tetsző colorscheme-et lelni, összeállítani meg szerintem nem lenne igazán érzékem - és emacsban elég kényelmesen lehet írni, kijelölgetni, mozgatni dolgokat, néha elbeszélgetek a beépített pszichológussal is... :)
szerintem mielőtt valaki véleményt alkot előtte üljön le és nézze meg mégis milyen az a másik program. amikor először ültem le (a CUI) emacs elé azt hittem berosálok, még kilépni sem bírtam, sem a menüket elérni, semmi nem ment. tény és való, hogy komplett be kell biflázni egy nagy halom dolgot és akkor is csak alap felhasználó leszel, ha nem selypítesz az a meggy sosem fog a habra kerülni.
úgy gondolom, hogy ha majd egyszerre több filet akarok nyitogatni/csukogatni, írni, manpage-eket olvasni, info doksikat olvasni stb, akkor az emacsot fogom elővenni, de pl ha már cvs-ben fel kell tolni a progit akkor azt nem vagyok hajlandó az emacsos cvs-sel csinálni, egyszerűen nem esik kézre, inkább gépelek :)
na lépek... itt 01:06 van éjjel és már félhalottá zsugorodtam a fáradtságtól.
ja még utóiratnak annyit, hogy ha nem a kíváncsiság hajtott volna, akkor a pine-t sem hagyom ott (noha most, utólag már persze más a véleményem és minden nap örülök a muttnak nagyon, de ez több év mutt használat után van szintén), ugyanis a mutt kifejezetten nem tetszett (ahogyan az emacs sem). csúnyának találtam, zavart az, hogy a létező foldereket nem látom stb, de mostanra már tudom, hogy ha valaha valami természeti katasztrófa következtében kihalnak a linux fejlesztők és dózra leszek kénytelen átmigrálni - bár előtte még azért azt az egy szem hátramaradt Plan9 veteránt megkeresem megérdeklődendő hányadán is állnak a dolgok (az APE-ra pl mennyire nehéz portolni stb) - akkor biztos vagyok benne, hogy első utam egy cygwinhez vagy mingw-hez vagy mittomén mik vannak még, de _azokhoz_ fog vezetni. de hogy az utóirat utóiratát még egy utó-utó-utóirattal megtoldjam, elmondanám, hogy pl egyszer leültettek egy IE elé és nem volt wget, azt hittem sírógörcsöt kapok. szerencsére valami jótét lélek tekert egy dózos wget.exét és "e kalandokban bővelkedő kellemes kis hely"-ben mindjárt lőn világosság, korrekt downloadizmus és hamarost még folyt a jóféle bor is kancsószámra a diadalokban soványnak semmiképp sem mondható wget.exe újabb hőstettét megünneplendő, miközben a lakásban a fagypont körüli dermedt tasmán éjjel túlélésében segédkező faradabok szelíd ropogása törte csak meg a bort osztó gyengéd női kacsókra aggódva figyelő riadt tekinteteket.

LOL

wry te mit csinalsz ott, ami hol van?

egyszer szeretnem en is kiprobalni az emacsot, talan majd a kovetkezo gepemen.

egyebkent egy tipp az emacsoloknak (de masnak is): erdemes a ctrl-t es a caps-lock-ot megcserelni, sokkal jobban elerheto lesz, emacsban meg tudtommal rengeteget kell hasznalni amugy is.

notepad mert az is mindenütt ott van :D :P :twisted:

Lehet, hogy bannolnak ezert, de nekem a VisualStudio 2005 editora nagyon tetszik :oops:

[quote:291d8a8aef="Andrei"]Lehet, hogy bannolnak ezert, de nekem a VisualStudio 2005 editora nagyon tetszik :oops:

nekem meg az xp tetszett nagyon amikor elsőnek és utloljára felraktam.. de pár nap alatt azután megtanultam, hogy a látvány nem minden... :?

tapasztalataim szerint..
...mcedit a legkényelmesebb editor konzolon..
...vi/vim gyors gépelőknek kötelező..

Én linuxos életem folyamán először a vi-al találkoztam, így azt kezdtem el tanulni, végül pedig megszerettem. Olyannyira hogy mostmár only vi :lol:

Jelen alkalmat szeretném megragadni, hogy megbánjam ama vétkemet, hogy tavaly még az mcedit-re szavaztam a vim helyett :)

[quote:7a239e3ed4="shusaku"]Jelen alkalmat szeretném megragadni, hogy megbánjam ama vétkemet, hogy tavaly még az mcedit-re szavaztam a vim helyett :)

Sosem keso megterni 8)

[quote:3ee6b9a61e="peep"]hmm....azért itt megnt csak hogyan lehet dönteni Kate és vi között amikor az egyik x-re a másik consolra van? 8O

jah en gedit helyett kertem az e3-mat :(

megemlitenem meg a kile nevut is, ami kifejezetten tex szovegek szerkeztesere nalam favorit.

én is megbántam hogy mc-t jelöltem be, mert kiprobáltam a VIM-et és rájöttem hogy ezt kellett volna...

a cream-rol eddig nem is tudtam, felraktam es rogton megszerettem, koszi a tippet :wink:

[quote:eed9f7aedf="zeller"][quote:eed9f7aedf="ParadoxH"]tapasztalataim szerint..
...mcedit a legkényelmesebb editor konzolon..
...vi/vim gyors gépelőknek kötelező..

Az mcedit ahol fel van rakva , és a terminál jól műx, ott tényleg kényelmes bír lenni, a vi-család viszont :) szvsz. mindenkinek kötelező, már csak a "tényleg mindenütt ott van" tulajdonsága okán...

a "tényleg mindenütt ott van"-ra szerintem inkább ne építsünk már. ez egy régi tévhit és nagyon tud fájni amikor rájössz, hogy az "ed" az, amire mindig számítani lehet (kivéve talán ha egy valami extrém módon rosszindulatúan az anti-ed akciócsoport által fabrikált disztró elé kerülsz).

de a témára visszatérve:
- ha konzol, ssh, vagy csak gyors szerkesztések stb, akkor egyértelműen vim, noha most már nagyobb progikra vagy több fileos irományokra/kódokra imácsolok. mindazonáltal hirtelen-jött gondolatok levésetére nekem valahogy ez az emacsolás (egyelőre? (ugyanis csak néhány hete nyomom)) nem megy.
hiába a napi félóra meditáció, a viagra-balzsam masszírozása az ujjbegyek tövébe, vagy az éjfélkor pontban egy-kortyra fogyasztott enyvezett denevérvizelet - juszt sem akar még 10 ujjam kinőni és nekem, átlagembernek, 10 ujjas kis-krumplinak míg a vim abszolút "kézre esik", az emacs-os bill kombókkal még 10 ujj híjján csak nem bírok el - hogy a selypítést meg se említsem! a lisp kód engem a régi BBS-es hipnotikus taglányokra emlékeztet, mint pl:

((((((((((((((((((hipnotizállak)))))))))))))))))))

ha ezt kijelölve nyomtok egy M-x eval-region-t jobb esetben még le is fut!

[quote:4ec9b54d76="budee"]a cream-rol eddig nem is tudtam, felraktam es rogton megszerettem, koszi a tippet :wink:

Van ilyen.
Pl. ezt: http://tea.linux.kiev.ua/ kevesen ismerik.
Nagyon kicsi, és ehhez képest nagyon jó.

[quote:e1ab0d7621="begyu"][quote:e1ab0d7621="budee"]a cream-rol eddig nem is tudtam, felraktam es rogton megszerettem, koszi a tippet :wink:

Van ilyen.
Pl. ezt: http://tea.linux.kiev.ua/ kevesen ismerik.
Nagyon kicsi, és ehhez képest nagyon jó.

Jajj, a TEA tényleg nagyon babás. GTK2-es felülettel rendelkezőknek kötelező darab :)

[quote:58b6311d11="borzsakb"]SciTE csak kimaradt...

jaja be kellett volna tenni.. :(

[quote:e72c2c1f4e="wry"]- ha konzol, ssh, vagy csak gyors szerkesztések stb, akkor egyértelműen vim, noha most már nagyobb progikra vagy több fileos irományokra/kódokra imácsolok. mindazonáltal hirtelen-jött gondolatok levésetére nekem valahogy ez az emacsolás (egyelőre? (ugyanis csak néhány hete nyomom)) nem megy.

Miért akarsz emacsolni (jó kis szó, mi?), ha egyébként a vimhez értesz?

KisKresz

[quote:b82c966529="ParadoxH"]tapasztalataim szerint..
...mcedit a legkényelmesebb editor konzolon..
...vi/vim gyors gépelőknek kötelező..

Az mcedit ahol fel van rakva , és a terminál jól műx, ott tényleg kényelmes bír lenni, a vi-család viszont :) szvsz. mindenkinek kötelező, már csak a "tényleg mindenütt ott van" tulajdonsága okán...

Nedit nincs. Igy nem lehet szavazni....

[quote:fafb06d603="lloyddzilla"]Nedit nincs. Igy nem lehet szavazni....

Majd jövőre javaslod, ahogy én újra az e3-mat. Addig is marad a másik szimpi :wink:

hmm....azért itt megnt csak hogyan lehet dönteni Kate és vi között amikor az egyik x-re a másik consolra van? 8O

Nedit szerintem is nagyon jó, bár néha furcsa fokusz problémáim voltak vele: új dialog (pl keresés) bele kellett kattintani, hogy lehessen bele írni. Néha a fő szöveg sem vette amit írtam, csak ha belekattintottam. De az egeres blokkműveletek harmadik változata nagyon tetszett.

Mivel munkám miatt sokat vagyok dózerben, nem használhatom :(

Szerencsére itt a vim! :) Az van windózon is, úgyhogy ezt használom és természetesen erre szavaztam.