[Megoldva] Calibre nem tud lemezre írni

Fórumok

A népszerű e-book kezelő program az alábbi hibaüzenettel örvendeztetett meg:

calibre, version 5.37.0
HIBA: Nem engedélyezett: Fájlokat próbál elmenteni a Calibre könyvtárba. Ez könnyen tönkreteheti a könyvtárat. A Lemezre mentés lehetőséggel fájlokat exportálhat a könyvtáron kívülre.

Az opredszer LinuxMint saját csomagtárolóból telepítve. (cat /etc/issue Linux Mint 21 Vanessa \n \l)

A hiba akkor is fennáll, ha appimage formátumban futtatom a frissebb 7.akárhányas verziót.

Minden segítséget köszönök!

Update: köszönöm a válaszokat ez alapján PEBKAC volt. 

Hozzászólások

A hivatalos calibre csomagot telepítve is ez a helyzet?

Szerkesztve: 2024. 08. 09., p – 15:42

A Calibre a 7.16-s verziónál tart. Minek akarsz felrakni egy ilyen régi verziót? Kovid Goyal azt ajánlja, hogy mindig az ő hivatalos verzióját használd.

Nem derült ki, hogy pontosan mit szerettél volna csinálni, de a hibaüzenet alapján pont abba a kömyvtárba akartál egy könyvet az adatbázisból kimenteni, ahol a Calibre a saját fájljait tárolja. ahogy az üzenet javasolja, próbáld azt a könyvet valami.másik könyvtárba kimenteni. Pl ha a Calibre a /home/zslaszlo/calibre könyvtárban tartja a fájljait, akkor a könyvedet próbáld a /home/zslaszlo/Documents könyvtárba menteni.

Csaba

Akkor én itt valamit félreértettem a program működésével kapcsolatban. Azt mondja az elején, hogy jelöljem ki a könyvtárat, ahonnan dolgozik. Ez tehát nem lehet az a könyvtár ahol a könyveket tárolom? Hol adhatom meg a könyvek tárolási helyét, ami írható is?

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

Ha jól tudom, a könyvek tárolási helyét első indításkor kell megadni. Ha a megadott helyen adatbázist talál, akkor azt fogja továbbra is használni.

Save to disk funkciót nem használtam soha, jobb oldalt, a borító alatt van egy olyan, hogy "Folder Book files". Ha arra kattintasz, akkor felugrik a default file managerben az a könyvtár, ahol a könyv található. Onnan másolhatod ahova akaraod.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Annyival egészíteném ki, hogy a Calibre úgy működik, hogy első alkalommal kijelölöd a Calibre működési könyvtárát. Ide hozza létre az adatbázist, és ide másolja azokat a könyveket, amiket az alkalmazással hozzáadsz. Értelemszerű ennek új vagy üres könyvtárnak kell lennie.

Ha már korábban létrehoztál ilyet, akkor azt a Calibre felismeri. Így akár több könyvtárat is létre tudsz hozni, és tudsz közöttük váltani.

Amit nem tudsz, nem adhatsz meg létező könyvtárat, amiben könyvek vannak, mert a könytár tartalma törlődik.

Tehát ha van egy mappád tele könyvekkel, akkor a mappa hozzáadással adod hozzá a Calibre könyvtárhoz, a könyveket a Calibre átmásolja a saját könytárába, az eredeti mappa utána törölhető.

Köszönöm. Így minden világos és minden működik.

A hiba bennem volt. Méretes PEBKAC lett.

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

Ja és felteszem a legújabb verziót snap, vagy appimage formátumból. Az appimage szimpatikusabb.

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

Amit nem tudsz, nem adhatsz meg létező könyvtárat, amiben könyvek vannak, mert a könytár tartalma törlődik.

Nekem nem volt ilyen gondom, rendszer újratelepítés után megadtam a volt könyvtárat, benne a könyvekkel meg az adatbázissal. Nem törlődött semmi, szépen megjelent minden könyvem.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Az is meglehet, hogy fordítva csináltam. Első indítás után bezártam, majd a régi adataimmal felülírtam mindent (adatbázis+könyvek). Már nem emlékszem, hiszen nagyon ritkán telepítem újra a rendszert. Azért jó, ha van egy backup mielőtt elkezdesz játszadozni vele.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Telepítéskor meg kell adni a könyvek helyét és a használatos e-book olvasót. Meglevő könytárat is elfogad, az e-book olvasót nyilván nem ellenőrzi, ha rosszat adsz meg, azt vagy észre se veszed vagy kásőbb ki lehet javítnai a bállításokban - ahol egyébként a könyvek könyvtárát is módosítani lehet.Tapasztalatom szerint érdemes a frissítés mert csomómondenféle is van benne. Most legutóbb egy libxcb-cursor0 valamit hiányolt a Debian, feltettem, köszönte. A mindenkori legfrissebb verzióhoz elég ezt futtatni:

sudo -v && wget -nv -O- https://download.calibre-ebook.com/linux-installer.sh | sudo sh /dev/stdin

Ennél egyszerűbb telepítő nem nagyon létezik. Nyilván vannak paranoiások akik "biztonsági okokból" inkább maguk fordítják...

Bocsánat, javítom magam. 

2 eset van. 

1. Új Calibre könyvtár. Ez csak üres mappa lehet. Ha a mappa tartalmaz fájlt, akkor nem engedi oda létrehozni. Itt úgy emlékeztem régen engedte, csak törölte a tartalmát. De már nem.

2. Létező Calibre könyvtár. Ilyenkor csak betallózod, felismeri. Itt arra kell vigyázni, hogy kézzel ne piszkáld, se a metadata.db-t, se a fájlrendszert. Én már jártam úgy jó régen, hogy hibás lett a könyvtár(metadata.db), és törlődött a teljes tartalma a könyvtárnak. Régen volt, szerencsére volt mentésem.

Néha érdemes lefuttatni a könytár karbantartást, szoktak lenni hibák. Plusz ha Windows-t is használsz, simán tudod használni ugyanazt a Calibre könyvtárat, csak arra kell figyelni, hogy a Windows-t teljesen állítsd le, mert írásvédett fájllrendszer esetén nem hajlandó a Calibre a könyvtárat megnyitni.

 

Kiegészíteném még pár dologgal. 

1. Érdemes a nagyobb borítókat átméretezni. Én 500 pixel magasra szoktam átméretezni. Ez ilyenkor pár tíz kiloByte. 2000 pixel esetén több megás is lehet a kép. Nem mindegy. Pár éve átméreteztem a teljes könyvtárat, vagy 3 GB helyet nyertem vele.

2. Remove duplicates bővítmény. - Ezt gondolom nem kell magyaráznom. Lehet paraméterezni is, pl. ugyanaz cím, de eltérő nyelv különbözőnek számít.

3. Modify epub bővítmény. Van egy update metadata opciója. Ha javítod a metaadatokat, érdemes visszaírni a fájlba.