Windows felhasználó profil visszaállítása alap állapotba

Sziasztok!

Van lehetőség elegánsan/szépen arra, hogy egy helyi felhasználói fiókot alaphelyzetbe visszaállítsunk?
Konkrétan arról lenne szó, hogy van egy hibrid meetingre alkalmas konferencia berendezés kamerával, beépített (slot-in) PC-vel, rajta Windows 11. Ezen van egy helyi felhasználó. Akik használják ezt a PC-t hagynak maguk után olyan fájlokat, amikhez másnak nincs köze vagy nem is tudják, hogy hagynak ilyeneket a gépeken. Ezt kellene időről-időre - akár minden újraindítás után - purgálni. Fájlok, böngészők stb.

Az edukáció vonal egyelőre B terv, bárki hibázhat és maradnak ott adatai véletlenül is. Automatizmust keresünk.

Köszi
Szilárd

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 06. 19., sze – 22:04

Én hasonló célra Deep Freeze-t használtam anno (van már vagy 20 éve :) ). 

Ez készít egy snapshotot/lockot a gépről, és reboot után mindent (nem csak a user mappáját) a snapshot előtti állapotra állít vissza.

https://filehippo.com/download_deep-freeze-standard/

Nem teljesen értem a website alapján, hogy most van-e free változat, vagy csak fizetős, de egy próbát megér.

https://www.faronics.com/en-uk/products/deep-freeze

Szerkesztve: 2024. 06. 19., sze – 23:12

Kicsit kókler, de tökéletesen működő megoldás: group policyből a user profilját elirányítod valami nem létezőre. Annak az lesz az eredménye, hogy nyilván nem tudja megnyitni, és ideiglenes profillal fogja a usert beléptetni, amit egy popuppal jelez. Logout után törli a könyvtárat. Nincs külső tool, nem kell vele semmit csinálni, és bármelyik gépen működik amelyikre belép a user.

Iskolákban diák felhasználókra használjuk vagy ~15 éve (de lehet 20...), tökéletes.

[szerk] Nem is policy, csak simán a user beállításainál profile path.

"Sose a gép a hülye."

Szerkesztve: 2024. 06. 20., cs – 14:53

Ha csak annyi a probléma, hogy az ideiglenes fájlokat takarítani kell, ahhoz miért kel a felhasználói profilt tarkón lőni?

Gondolom, a konferenciához használt alkalmazásnak (pl.: Teams) van valamilyen default könyvtára, ahova az átmeneti fájlokat pakolja. Ezt kell csak megtalálni és pl. rendszerindításkor a tartalmát törölni.

Meg gondolom, a felhasználói profil Download és Desktop mappáit, ahova általában kerülnek a letöltött fájlok.

Csak úgy eszembe jutott: egyik tanfolyamom után nézegettem, hogy azon a héten mennyire kell takarítani a hallgatók által piszkált asztali gépeket, és meglepődve konstatáltam, hogy az egyik - egyébként kellemesen "szűznek" látszó - gépen a tálcán van valami gyanús ikon. Egy kicsike kis mű-betű volt rajta ...

/OT

Nagyon helyes, akkor már letölteni se kell az iso-t még egyszer, mehet fel a FreeBSD neki, aztán azon uTorrent-ezzen a hülyegyerek. Mondjuk már senki nem nagyon használja Windowson sem, mióta cryptominer crapware-t és adware-t csináltak belőle, mindenki qBittorrent-et használ helyette már Windowson is, Linuxon meg mindenfélét, a qBittorrent mellett a Transmission is népszerű. Kéne erről oktatást tartani. Torrentezés ellen meg portokat zárni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Nem profilra, de gépre kellett hasonló megoldást keresnünk, akkor ezt találtuk, de végül mégsem volt rá szükség: https://horizondatasys.com/reboot-restore-rx-pro/

Itt talán van néhány jó kulcsszó: "It is designed for public access computing environments such as schools, computer labs, kiosks, hotels, internet cafes, and libraries."