beágyazható képnézegető library HTML-hez (lightbox)

Megengedő licenszű saját oldalba beágyazható képnézegetőt keresek. Ezer féle van az Interneten, de nem találom meg azt, ami minden szempontból tetszene.

A szempontjaim:

 * desktop, mobil álló és fekvő nézetben is jól nézzen ki, legyen automatikus az újralayout elforgatáskor
 * jó kezelhetőség - a felhasználó egyből értse, hogy mi van, hasonlítson arra amit ismer.
 ** legyen egyértelmű, hogy hogy lépünk ki, de véletlenül ne léptessen ki! Például próbáltam olyat, ahol a léptető gomb melletti tér kiléptet, és véletlenül is sokszor kiléptem ahogy telefonon próbálgattam.
 * teljes képernyős mód jól működjön telefonon, hogy fekvő nézetben ne takarja ki a kép felét az alsó/felső státusz sáv
 * léptetéskor töltse elő jobbra-balra a képeket, hogy gyors legyen a váltás. És tényleg legyen gyors a váltás, lehet animált, de az gyors legyen és nem zavaró
 * URL-t írjuk felül, hogy egy adott képre mutató URL-t - a lightboxon belül - be lehessen könyvjelzőzni, meg lehessen osztani.
 * multi-resolution image support - a kliens felbontásától függően különböző képet küldjünk, hogy a letöltés ideje optimális legyen, ne küldjünk feleslegesen sok adatot
 ** progressive load: jelenjen meg egy kisebb felbontású kép gyorsan, és a nagyobb felbontásút a háttérben töltse utána képváltáskor.
 * Videó szupport értelmes kezelhetőséggel
 * Kis képek megjelenítéséhez (ahonnan a lightbox nyílik) is ad segítséget: például a sok kis kép betöltését megoldja úgy, hogy ne legyen lassú miatta az oldal betöltése.

Egyelőre nagyjából ennyi, de ha a kommentviharban megjelennek új szempontok, azokat ide bemásolom.

Nyilván nem kell mindent feltétlenül tudnia, de mennél többet tud, annál jobb. És nyilván ami open source, abba bele lehet tákolni bármit, de egyelőre az a kérdés, hogy mi az, ami már eleve (közel) tökéletes.

Amit eddig megnéztem, és hogy mi a kifogásom vele kapcsolatban: (ide be fogom írni a javaslatokat a hozzájuk tartozó kritikával)

 * VenoBox 2 ( https://veno.es/venobox/ ): preload funkciót nem találtam, progressive load nincsen. Mobilon könnyű véletlenül bezárni.

 * Lightbox2 ( https://lokeshdhakar.com/projects/lightbox2/ ): a demó oldalom a képváltáskor először fehér képernyőn homokóra van. Pedig a network nézet szerint be van cache-elve a kép, de mégsem egy pillanat a képváltás. Mobilt elforgatva a kép nem a képernyő közepén van. Ha eleve fekvő módon nyitom ki, akkor bélyeg méretben látjuk a képet.