[ megoldva ] 3D printer - kezdő problémák: cura

Fórumok

Most ismerkedem a 3D nyomtatás rejtelmeivel, és egy igen fura jelenségbe ütköztem. A Cura legfrisebb (5.6) verziójával ha kiküldök egy tárgyat nyomtatni, azt rendben megcsinálja a nyomtató, de ha ugyanezt a tárgyat lementem SD kártyára, és onnan nyomtatom, akkor a fejet belepaszírozza a nyomtató a nyomtatóágyba. Ha az SD kártyán lévő G-code parancsokat a Cura felületén egymás után küldöm el a nyomtatónak, akkor is rendben megy a pozicionálás. A hiba még a legelején történik, miután felmelegíti az asztalt, kiad egy G28 - home - parancsot, majd utána egy G1 Z5 parancsot. Ha csak eddig tart a G-code, már akkor is belenyomja a fejet a munkalapba. De ugyanez Curán keresztül rendben megy.

Miben más a G-codeot USB-n keresztül elküldeni, mint SD kártyáról végrehajtatni? Lehet, hogy más G kódokat küld el, mint amit lement?

Megoldás:

A géphez adott minta .gcode fájl elejét kell áttenni a curába.

Hozzászólások

Nincs véletlen az SD kártyán konfig mentés amiben van Z offset?

Milyen 3D printer ez? Ultimaker vagy egyéb márka?

A weboldalon (https://www.tronxyonline.com/FAQ-About-3D-Printers-a58066.html) a supported slicer softwares résznél elvileg van saját slicerjük azt is kipróbálhatod. Van 2 nyomtatóm egy Anycubic Vyper és egy Elegoo Neptun 4 Pro és általában defaulte amihez van profiljuk az valami ultrarégi cura slicer(4.8 talán). A legújabbal tapasztalatom szerint nem volt jó nagyon sok minden ha nem volt a hivatalos támogatott típusok között. A cura-hoz tartozó pdf szerint is valami 4-es verzióhoz vannak a képek.

Megnéztem amúgy és az orca slicerben(1.7.0-ban) láttam a nyomtatód típusát, esetleg azt is megnézheted.

Amúgy adtak hozzá az SD kártyán default g-code-s sample-t amit esetleg ki tudnál nyomtatni? Azt normálisan csinálja esetleg?

Köszönöm, ezen az úton sikerült megoldanom!

A kártyán hozzáadott .gcode fájlt valóban probléma nélkül nyomtatta ki kártyáról is. Ennek a fájlnak az elején lévő bevezető kódot áttettem a cura start gcode beállításába, és azóta a cura által generált gcode is nyomtatható kártyáról.

Sajnos érteni még mindig nem értem, hogy ez miért történt, ugyanis úgy tűnik, tényleg csak azokat a kódokat hajtja végre, ami a fájlban van. De akkor miért működött a curából küldve a régi, és nem működött kártyáról? Amúgy ez a működő bevezetőkód a kommentek szerint szintén cura által generált kód, csak 3.23-as változat.

A lényeg, azonban, hogy már tudok saját tárgyakat gép nélkül nyomtatni. Köszi.

sd kartya hibás?

cura csinal kalibraciót mielőtt hozza kezd a  nyomtatashoz?

Az SD kártya maga jónak tűnik, minden másban tudom olvasni, és a 3D printer is a fájlban lévő G-code-ot kezdi el csinálni, csak épp a függőleges pozícionálásnál úszik el.

Kalibrációt? ... ezt nem tudom. A monitor alapján csak az történik, ami a G-code fájlban benne van. Felmelegszik az ágy, majd pozícionál, majd  a fej melegszik, majd elkezd nyomtatni. Ezen kívül ha csinál is, azt én nem veszem észre.

A cura nyomratobeallitasaiban a pre script-nel mit latsz? Nincs ott valami toHome gcode? 

A végső g-kód három részből áll.

Középen vannak a kódok, amikkel a tárgyat építi.

Az elejére bekerül egy startkód, ami nyomtatófüggő, modellenként eltérhet. Ebben lehet autolevel utasítás is, persze a printernek ezt ismernie kell.

A végére meg egy endkód kerül, amit a nyomtatás végén csináltatsz a nyomtatóval: elviszed a fejet az útból, i3-nál előrehozod a tálcát, kikapcsolod a fűtéseket, a motorokat. Van nyomtató, ahol a Z motort nem kapcsolhatod ki, mert leesne a fej.

 

Ezeket vagy ismeri a programod, és akkor menüből választhatsz, hogy milyen nyomtatóra dolgozol, vagy neked kell megadnod. Csak egyszer, amikor a szeletelőprogramban bekonfigurálod a nyomtatót.

 

szerk: újabb nyomasztóknál, amik az LCD-n kirajzolják a tárgyat, a gkód elején van egy negyedik blokk: a kirajzolandó kép png-ben.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Szerintem a nyomtatóban lesz v.mi belső init gcode, ami SD kártyáról nyomtatásnál lefut, direkt vezérlésnél nem. Egy ehhez illeszkedő (kompenzáló) init-kódot kell írnia a Cura-nak a kártyára az éles elé. De ezt általában kiválasztható nyomtatótípusokhoz tudni szokta.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"