Samba + nyomtató driverek közzététele

Fórumok

Sziasztok,

van egy Samba 4.6.x szerverem, rajta egy rakás megosztott nyomtatóval, CUPS backend-del. Remekül nyomtat.

Szeretnék viszont nyomtató drivereket is kiajánlani a Windows 10 / Windows 11 klienseknek. A nyomtató telepítés jelenleg manuálisan működik. (A betallózott hálózati nyomtatón jobb klikk, majd "Connect", ekkor megkér, hogy tallózzak be hozzá drivert.)

A dokumentációt kiolvastam:
https://wiki.samba.org/index.php/Setting_up_Automatic_Printer_Driver_Do…

A \\SERVER\PRINTER$ share írható-olvasható. A Windows munkaállomáson a "Print Management" applikációba felvettem a szervert, és a "Generic / Text only" drivert remekül fel tudtam tölteni, és hozzá tudtam rendelni egy nyomtatóhoz. Működik. Viszont, nagyjából semmi más drivert nem tudok feltölteni.

Azt már elolvastam, és nagyjából felfogtam, hogy mi a különbség a Type 3 és a Type 4 driverek között, és hogy a Samba nem támogatja a Type 4-et. Töltöttem le minden nyomtatóhoz Type 3 drivert.

  • A "HP Universal Print Driver (PCL6)" driver azt mondja: "Unable to install HP Universal Printing PCL 6, Type 3 - User Mode, x64 driver"
  • A "Canon Generic Plus PCL 6" driver azt mondja: "Unable to find a core driver package that is required by the print driver package"
  • ...
  • (nagyjából 4-5 további drivert próbáltam, és mind elszállt valamilyen nem túl informatív hibaüzenettel)

Ha ugyanezeket a drivereket a helyi gépre akarom telepíteni, akkor csont nélkül felmennek.

Időközben találtam egy SHARP fénymásoló drivert, ami csont nélkül felment. Hmmm...

Én rontok el nagyon valamit?
Ez a "Point and Click" nyomtatás tényleg ennyire szar?
Nálatok működik?
Hogyan? :)

Hozzászólások

Nálam úgy működött hogy ezt elengedtem, és "kézzel", azaz .cmd fájból telepítettem. Ne kérdezd hogyan, vagy öt éve volt és kb. mindegyiket másképp kellett telepíteni, portot felvenni, mittomén.