z/OS 2.5 ADCD

Fórumok

Sziasztok,

nem igazan talaltam megfelelo forumcsoportot, igy Unix alatt hoztam letre ezt a forumtemat. Tudom nem illik ilyet kerni, de szuksegem lenne a cimben szereplo z/OS verziora. Ha valaki esetleg meg tudna osztani velem, azt nagyon megkoszonnem. Termeszetesen "jatszani" kellene, mivel nincs hardverem hozza. :)

Koszi

Hozzászólások

Ez egy IBM mainframe operacios rendszer, hercules emulatorral nagyon jo teljesitmennyel lehet futtatni. Jatszani azert kell, hogy buntetlenul kiprobalhassak barmit. En hozzaferek ceges szinten tobb LPAR-hoz es SYSPLEX-hez is, de ezzel olyat is tudok probalni, amit egy nem altalam uzemletett rendszeren nem.

Segíteni nem tudok, de nekem volt anno, 1.x valami. Sérült DASD-k miatt végül töröltem. Amit kaptam gyentelt cucc volt, hamar tönkrement. Utána én is az nCore-on kerestem, a demonoid-on, a piratebay-en hosszú évekkel ezelőtt, már akkor sem sikerült.

Vannak még emlékeim azért a Hercules nyomkodásból, pl.:
IPL 0A80
r 00,couple=**
F OMVS,SHUTDOWN
S SHUTSYS
Z EOD
Ilyenek.

zPDT, esetleg DeZhi (fandezhi.efglobe.com) nem játszanak? Érdekel a téma :)

echo crash > /dev/kmem

Köszönöm, tisztulnak az emlékek, jön lefelé a cucc. Találtam config file-t is az archívumban, benne ilyen szépségekkel :)
0400      CTCT    30880  192.168.100.2  30880  2048
0584-0587 3420    $(TAPEDIR)/volumes.$(CUU) maxsizeM=170 eotmargin=131072

Marad hobby, régen is az volt. De inkább ilyeneket nyomkodok, mint az ütvefúrót :D

Köszi mégegyszer.

echo crash > /dev/kmem

Óvatosan kérdezem...

Hol lehet az ilyen dolgokat megtanulni/ismerkedni velük úgy, hogy az embernek nincs a konyhában egy IBM mainframe gépe?

Felteszem van a netnek olyan bugyra, ahol a rajongók gyülekeznek, de mivel a keresőszavakat se ismerem, inkább megkérdeztem.

En kb. 30 eve ismerkedtem meg vele egy magyar kiscegnel, kimondottan mainframes melokkal. Dolgoztak az ELMU-nek, K&H banknak, stb. Joreszt performance analizis vagy valamilyen sozftver bevezetes.

Szerintem megtanulni ugy lehet ha olyanok vesznek korul, akik ertenek hozza. A mainframe vilag sosem a howto anyagaikrol volt hires. Kedvenc konyvem a z/OS Principles of Operation. :D

+1, anno dolgoztam együtt IBM-es (most Kyndryl) kollégákkal. Batch op, sys op, sys prog: DB2, CICS. Innen az érdeklődés is, amúgy.
Mindannyian azt mondták, hogy nem igazán magányos móka. Én is ezt tapasztaltam amikor a Herculest nyomkodtam. Napokat (jó, nem 8 órában) eltöltöttem egy-egy aprósággal: Redbooks túrás, próbálgatás. A kolléga csípőből vágta. Csak mert ott szembejött.
A RACF-ig már nem (sem) jutottam el.

Fun fact, vagy szomorú, a Kyndrylnél leépítés van. MF-es nyitott pozikkal.

echo crash > /dev/kmem

Ahogy így mindketten leírjátok, van egy komolyabb szabadkőműves jellege ennek a dolognak.

Másrészt viszont a YouTube-on találtam egy dolgozót, aki mégis valami mainframe emulátort telepít, meg rá az operációs rendszernek valamilyen szabadon felhasználható változatát, de hirtelen felindulásból az IBM saját webhelyén is rábukkantam több oktatóanyagra.

Az nem lehet, hogy a ti időtökben ilyenek még nem voltak, és csak akkor és olyan mértékben tudtatok információhoz jutni, amennyire a szakma "nagy öregjei" hajlandóak voltak azt megosztani?

De, lehet. Az én kalandom 10+ évvel ezelőtt volt. Nagyon sokat változott a világ azóta.
Na majd most megint szétnézek egy kicsit, hobbyból :)

Nem találtam a YT-n amikor egy raklapnyi z/OS-t IPL-ezik (bootol) egy hölgy, de ez is jó:
https://www.youtube.com/watch?v=iAsFrnnJKgc

z/VM, Linux guestekkel.

echo crash > /dev/kmem