Egyre megbízhatatlanabbak a nyilvános wifi hálózatok

Fórumok

Sziasztok.

Néhány éve még volt Budapesten olyan kávéház, vagy akármilyen más hely, ahol stabil internetelérés volt.

Valami történhetett, mert ezek színvonala a béka segge alá süllyedt. Hol csatlakozási problémák, hol adatforgalmi defekt van.

Általános ez a jelenség?

Hozzászólások

Szerintem várják a társadalmi munkában ezeket a problémákat kezelőket, az AP beállítástól a hibaelhárításig. :)

hogy őrá még többször legyen szükség.

Ez a mai világban már csak ilyen jobszekuriti dolog. Minden nyomorult próbálja védeni a szaros kis munkahelyét, ki mivel tudja. Az IT-ban infó visszatartásával, átláthatatlan átvehetetlen konfigolással, titkos hátsóajtókkal, és hasonló praktikákkal. Illetve dokumentálás teljes v. részleges hiányával. Akit mar kirúgtak 1x, 2x, 3x, nem fogja törni magát a jó minőségű mumkaátadással, v. az utód jó betanításával. Csak azt  felejtik el ezek a munkavállalók, hogy általában ha létszámleépítés van, úgyis ki fognak rúgni. Nagycég úgyis túléli az egyed elvesztését, mert ezeknél by definition nincs olyan h. pótolhatatlan egy konkrét munkaerő és akkor őt biztos megtartják. Max kicsit majd  hosszabb lesz a döcögős átmeneti időszak, és az ügyfelek is max. kicsit jobban érezni fogják a hatását, de a nagycég minden alkalmazott-kirúgást túlél. Senki ne ringassa magát abban a hitben, h. én nagyonjómunkásembervagyok, nélkülem a cég mefszűnik létezni, engem nem rúghatnak ki. De! Téged  is ugyanúgy ki lehet rúgni, és a világ nem fog megállni, megy majd minden tovább.

Kis és közepes cégnél a jobsecurity-s informatikus nagyobb galibát tud okozni. Illetve kkv-nál sűrűbben lehet ténylegesen olyan 1-man-show, aki nélkül eséllyel nagy űr keletkezik, amit már nem tudnak betölteni.

Szóval ez a jobsecurity-zés inkább a kkv világa. Illetve egy telekomnak diginek bedolgozó egyéni vállalkozó is úgy próbálhatja a melóját nélkülönözhetetlenné tenni, h. elrejt hibákat. Amiket utána ő "talál" meg gyorsan, profinak tűnve a laikus szemében. Azért egy minden hájjal megkent menedzsment nem fog ettől hasra esni, ismerik a piszkos kis trükköket ott is.

Szerkesztve: 2023. 11. 05., v – 17:56

Vendéglátók elég nagy xarban vannak, különösen azok, ahová nem járnak külföldiek. Kb a legutolsó az IT a fontossági sorrendben. Informatikus sehol nincs, maximum van valami ismerős, aki ingyér megböködi, ha gond van.

Ahova én járok, az szinte csak külföldiekkel van tele, a pultnál meg angolul kell kérni.
Miért járok oda? Mert nem lopnak, mint egygyorsbüfében, kellemes a duruzs, nem hangoskodnak és nyugodtan lehet dolgozni.

De ha véletlenül az Arcanumban kellene keresnem, eldobom az agyam, amikor leáll a hálózat.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Valami történhetett

Szerintem kb megszünt az igény. Akinek szüksége van netre ilyen helyen, annak lesz adatkeret a telefonján. 

Az is elkepzelheto, hogy a kavehazak tulajanak lett elege ezekbol az egy szojalattenyi fogyasztassal 8 orat ott laptopozo gyokerekbol. Foleg olyan helyen, ahol nem olcso a commercial rent. Aztan meg router szerelot is hivjon nekik?

Raadasul aki rendesen fogyaszt, annak lesz rendes mobilnetje is elofizetve. Aki hianyolja a wifit az tenyleg egy latte arabol akarta meguszni az irodaberletet.

(Kievetel: amikor egy faraday kalitka a kavezo, ahol nem mukodik a mobilnet - ott kurvara mukodjon a wifi viszont)

Akkor te se jársz ilyen helyre, ahogy érzem.

Amúgy van egy olyan kávézó, ahol az egyik sarok egy valódi faraday-kalitka. A tulajnak megmutattam egy jelerősségmérőn.

Kiakadt. Másnap láttam a táblákat, hogy az a sarok nem wifiasztal. Na így kell reagálni az anomáliára. Mára már láttam, hogy ott van a falon egy elosztó... Megint van ott jel.

A mobilinternetről meg annyit, hogy nekem sose volt és el se tudom képzelni, hogy valaha lesz. Mert akkor mindenhova elér a szar. Így ha kimegyek a könyvtárból, egyetemről vagy egy kávéházból, offline vagyok, nem jön utánam a szar. És ezért megéri fizetni egy drága kávé árát. Vagy kettőt. Különösen, ha kenyai.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Erre van egy jo megoldasom.

Kuld nekem penzt, es en egy SMS uzenetben egeszen addig megtiltom neked a netkapcsolatot (kiveve a bankolast a nekem valo penz kuldeshez) ameddig egy ujabb adag penzt nem kuldesz, hogy engedelyezzem.

Igy nem lesz lehetoseged, hogy lasd a szutykot, ugye milyen egyszeru? :-)

"Akkor te se jársz ilyen helyre, ahogy érzem.

Amúgy van egy olyan kávézó, ahol az egyik sarok egy valódi faraday-kalitka. A tulajnak megmutattam egy jelerősségmérőn.

Kiakadt. Másnap láttam a táblákat, hogy az a sarok nem wifiasztal. Na így kell reagálni az anomáliára. Mára már láttam, hogy ott van a falon egy elosztó... Megint van ott jel.

A mobilinternetről meg annyit, hogy nekem sose volt és el se tudom képzelni, hogy valaha lesz. Mert akkor mindenhova elér a szar. Így ha kimegyek a könyvtárból, egyetemről vagy egy kávéházból, offline vagyok, nem jön utánam a szar."

Parom dolgozott sokaig ilyen helyen (halistennek mar nem), de a sok gyoker miatt akik 2 eszpresszoval gondoltak rendezni a napi aram szamlat valoban sok fizeto de viszonylag gyorsan tavozo vendeg nem jott be, viszont egy masik uzlet meg kb pont arra volt berrendezve, hogy nyugodtan ottmaradjanak, na a sok nemokos melyik helyre maszkalt inkabb es ronotta az uzletet? A messzebibe ahol ki lehet ulni az ablakba, hogy mindenki lassa, hogy o egy mekkbukkal ul ott, nem pedig ahol az emeleten nyugiban tudott volna tnulni/ovasni.

"És ezért megéri fizetni egy drága kávé árát. Vagy kettőt. Különösen, ha kenyai." ha szene van porkolve es utana rosszul elkeszitve akkor aztan rohadt mindegy honnan valosi a bab. Nem csak kenyaban termesztenk kavet...

A mobilinternetről meg annyit, hogy nekem sose volt és el se tudom képzelni, hogy valaha lesz. 

Hát, a nyílt wifi világ meg ahhoz igazodik, hogy egyre több embernek van korlátlan mobilnetje. Főleg azoknak, akiknek fontos, hogy tudjanak bárhonnan, pl. kávéházból is dolgozni.

Ezt tudom értékelni, mert nekem is néha olyan érzésem van, hogy egyszerűen jobban érezném magam offline. A telómon van rá gomb, hogy lekapcsoljam a mobilnetet úgy, hogy közben a telefon bekapcsolva marad. A lehúzva elérhető beállítások között a mobilhálózat ikonkán a kis nyilacskára kell menni, amivel előjönnek a részletes beállítások. Android, nézz rá, hátha ez kell neked!

Épp egy ilyenben ülök, és teljesen meg vagyok elégedve vele.

Ja, és fogyasztok is, mert sokszor eleve éhesen érkezem. Ez egy írói kávéház, arra vannak berendezkedve, hogy néha egész nap itt ülnek a vendégek -- és még egy rossz pillantást se láttam.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Ahol ez egy tamogatott feature, az nyilvan a kivetel. Ertelemszeruen nem azokkal van baj, ahol dedikaltan erre van hely, hanem amikor ebed utan pl. bemennenk valahova egy kavera, es nem tudunk leulni, mert ott dekkol egy rakas egyetemista meg startupper a reggel ota ures poharaval meg a laptopjaikkal.

Igény nem szűnt meg, tele vannak a kávéházak diákokkal és ott élik az életüket. És a tökük tele van, szinte látni a hatást, mi van amikor leáll a net.

Hát nem tudom, az én környezetemben azoknak a diákoknak, akik egyébként bemennek egy kávéházba (elég idősek, és nem teljesen csórók), mindnek van mobilnetje, mert azon élik az életüket. Szóval szerintem kicsikét kivetítesz. 

A mobilinternetről meg annyit, hogy nekem sose volt és el se tudom képzelni, hogy valaha lesz. Mert akkor mindenhova elér a szar. Így ha kimegyek a könyvtárból, egyetemről vagy egy kávéházból, offline vagyok, nem jön utánam a szar. És ezért megéri fizetni egy drága kávé árát. Vagy kettőt. Különösen, ha kenyai.

Ja, itt a hupon is van még kb 5 ember rajtad kívül, aki ilyen, lehet az országban még pár. De ezzel durva kisebbségben vagy, a használom ugyan másra is, mint telefonálásra, de elég ott ahol wifi van egy nagyon szűk csoport, és abban is felülreprezentáltak a nagypapa/mama korúak, meg azok, akiknek simán csak genyára nincs pénze, ezek egyike sem igazán jellemző közönsége egy kávézónak. 

És aztán persze az is lehet, hogy van a vendéglátósoknak mindenféle bajuk, ezt kergetni már aztán kurvára nincs energia/pénz.

Szerintem ilyen helyzetben odamész, felajánlod a segítséged ingyen és még meg is fogják köszönni. Jobb esetben beajánlanak ismerősöknek és hopp, lesz egy kis mellékesed is idővel.

Esetleg valaki ismerős juniornak, egyetemistának felajánlani egy ilyen üzemeltetését. Kitűnő lehetőség gyakorlatot szerezni.

Amúgy meg ki fogja azt kifizetni, hogy az AP-n lógott eddig 20 ember/készülék, mostantól meg lóg 100 ember/készülék? Ki és miből fog AP-ket cserélni, bővíteni a számukat? Ilyen helyeken nem Ruckus, Meraki, Aruba szokott lenni az eszközpark. Tiszta közgáz az egész.

Szerkesztve: 2023. 11. 06., h – 10:57

Semmi meglepő nincs ebben, mára ez erősen rétegigény lett. 1x éve még volt relevanciája, de manapság? Sokkal egyszerűbb a sajátomat használni, mint abba energiát fektetni, hogy kérdezgessem meg keresgéljem a wifi jelszót.

Másrészt meg nem érzed kicsit ellentmondásnak, hogy az elismerten drága belvárosi kávéra van pénz, saját mobilinternetre meg nincs? Erre talán matchelne az a válaszod, hogy de akkor jön utánad a szar. Nem jön az, ki lehet kapcsolni. Amikor kávézol és kell, akkor meg bekapcsolod, akárcsak a wifit.

Szerkesztve: 2023. 11. 06., h – 23:56

Lehet így dolgozni? Szerintem ilyen helyen minden elvonja az ember figyelmét. A másik asztalnál ülő nő mosolya, a lábai, a teátrális mozdulatokkal magyarázó fószer, minden. Egy árva kódsort nem tudnék leírni ilyen helyen. Ha home office-ban vagyok, otthon, csendben, teámat szürcsölgetve mélázok azon, hogy milyen karakter van a char **p típusú (*p)[-1] címen. :)

Ha kávézni megyek, az embereket figyelem. Ha dolgozni akarok, azt otthon vagy a munkahelyen teszem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

En csak torrentezni jarok kavehazba, elvezem ahogy az addig uri kozonseg tiz perc alatt egymas torkat tepi fel egy kilobit savszelessegert. :-)

Én azon csodálkozom, hogy egyáltalán van még valahol ingyen wifi...

Ugyanis ahhoz, hogy védje magát (jogilag) az üzemeltető, legalább ÁSZF elfogadás, kötelező regisztráció, de minimum eszközazonosítós tevékenység naplózás kellene (ki tudja meddig megőrzéssel), az meg nem a havi lakossági net árából jön ki, hardverrel-szoftverrel-üzemeltetéssel...

E nélkül, ha valaki cyberbűnözik az Ő netén, akkor Ő ütiheti meg a bokáját (akár nagyon). Szóval aki ezek nélkül ad ingyen wifit-t az bátor.

De ettől függetlenül, én azokkal értek egyet, akik szerint kezd leáldozni az "egy kávé áráért ingyen ülök a melegben és netezek órákon át" korszak.

Ezt szóvátenni pedig egyenesen kicsinyességnek tartom. A "jó ha nincs netem, nem zavarnak" dumát is csak önigazolásnak tartom a mobilnet árának megspórolására.
Vehetsz egy mobilnetes hordozható wifi router-t, ami a laptop táskába befér, és akkor van neted bármi készülékeden, ha bekapcsolod, egyébként nincs. És macerássabb, mint a telón/laptopon nyomni egy ikont, így valószínű ritkábban veszed elő, kapcsolod be.

Természetesen így van. Ez is a lényege.

De az üzemeltető részéről a lényeg, hogy jogilag védve legyen általa azzal, hogy Ő mindent elkövetett a jogsértés megelőzésére (már visszatartó, hogy nem naplózásmentes, inkább oda mennek ahol ilyen nincs). Az, hogy valaki meghekkeli/kikerüli, már nem az ő felelőssége lesz (valószínűleg) egy jogi eset során.

Mondjuk ki: Akinek nincs mobilnete az annyit is ér! :)

Tegyük már félre azt, amit itt mindenki feszeget, hogy kinek telik mobilnetre, meg kinek nem.

A kérdés az, HOGY MIÉRT NEM MEGBÍZHATÓ A WIFI?

Attól, hogy KIABÁLSZ, még nem lesz fontosabb amit közölni szeretnél. És nem en bloc a wifi, hanem az, amire bárki boldog-boldogtalan rácuppanhat úgy,hogy semmilyen információ nincs arról, hogy az adott hálózatban mi is van, milyen forgalmakat és hogyan naplóznak... Egy teljesen ismeretlen nővel sem megy el értelmes ember óvszer nélkül... Na a freewifi is ilyen - minimum VPN-t kihúzni egy megbízható helyre onnan, és mindent arra terelve akár jó is lehet, de ennyi.

IMHO nezz korbe iroda-berlesen. Illetve nyugatabbra szokas a 'flex work' - irodak, ahol napi szinten berelhetsz, van nagy hodaly meg kisebb 'elbujos' helyek, kb. mint egy modern multi iroda. Csak random emberek vannak ugye (hozzad hasonlo flexworkerek), de ez jo is lehet, network-olni meg tapasztalatokat osztani.

Ők nem értenek hozzá, embert nem keresnek, nem fizetnek meg... A netszolgáltató általában nem vállalja a belső cuccok piszkálását. A Szomszéd Pistike meg ennyit tud (vagy még ennyit se).

"Sose a gép a hülye."

Az ilyen netkávézós, éttermi wifi csodák a hálózati problémák állatorvosi lovai. Csodálatosan reprezentálják a wifi hálózatok terén elkövethető összes™ balfaszságot™, amit üzemeltető, szolgáltató és végfelhasználó külön-külön és együtt elkövethet..

Egyrészt a legtöbb ilyen kávézóban csak a legolcsóbb sávszélességű csirkebél net van kihúzva, amire ha ráakaszkodik 20-30 okosteló, már meg is feküdt az egész.

Aztán megveszik a leggagyibb routert, ami otthoni felhasználásra van tervezve, 4-5 kliensnél már túlmelegszik, köhög, szaggat.

Vagy épp a szolgáltató lök oda egy olyan routert, ami már egy kétszobás lakást sem tud rendesen ellátni, nemhogy egy ekkora teret.

Aztán ahogy a városokban elszaporodtak az otthoni wifi routerek, már akkora frekvenciavihar van, hogy néha egyetlen klienst sem sikerül kiszolgálni.

Ehhez jön még, hogy a sok hozzáértő nem tudja beállítani a routert (szolgáltató is szarik rá), így aztán ugyanazon a csatornán néha 3-4 eszköz vív élet-halál harcot, egymást lerugdosva a csatornáról.

Wifi6, 6e meg majd csak akkor lesz az ilyen helyeken, ha otthonra már lesz Wifi982, és az otthoni mesh annyira elavulttá válik, hogy jó lesz az a bótba' is.

És akkor a legfontosabbat még nem is mondtad: a guest wifi ugyanaz a háló (vagy ugyanazon megy keresztül), amin a belső saját gépek vannak a számlázóval, az ügyviteli rendszerrel, természetesen default és/vagy üres jelszavakkal, valamint a mindenki által írható/olvasható file share-ek és megosztott nyomtatók hada.

Egy időben játszottam ilyen white-hat hackert... Szokásom volt mindig mindenhol szétnézni, kíváncsiskodni. (Tudom, tudom, ez baromi szürke zóna.) Kurva sok mindent találtam... Sőt, az volt a ritka, ahol "minden" rendben volt.

Pl. egy étteremben egy ilyen talált nyomtatóra ráküldtem egy nyomtatást egy pár soros leírással, hogy mit találtam és hogy ez baromi nem jó, meg egy telefonszám+email cím, hogy keressenek ha gondolják és segítek. Nem kerestek. Mire legközelebb mentem, már nem volt free wifi.

Volt pl. egy fürdő. Az említett irodai hálóra rárakva egy plusz router, ami a guest wifi... Az irodai hálón full open share, az open share-en egy txt a linux szerver root jelszavával. Nyilván mindent láttam... Egy sok éves updateletlen linux szerver. Lehúztam az ügyvitel komplett adatbázisát, majd egy pendrive-val mentem a recepcióra, hogy szeretnék a fürdő vezetőjével beszélni. Bementem, elmondtam mi a helyzet, letettem a pendrive-ot. Megköszönte, majd intézkedik. Itt is megszűnt a free wifi utána, és valószínűleg semmi egyéb nem történt. (Mellegleg megjegyzem, hogy a fürdőben TB-s és egyéb gyógyászati kezelések is vannak, tehát emberek adatai, TAJ számok és minden nyilván ott a DB-ben)

Nincs rá igény... Hol csodálkozunk a folyamatos "feltöréseken" (igazából nincs is mit feltörni) és adatlopásokon?

"Sose a gép a hülye."

Nem kerestek. Mire legközelebb mentem, már nem volt free wifi.

En ezt maximalisan megertem, hogy oszinte legyek.

Lehúztam az ügyvitel komplett adatbázisát, majd egy pendrive-val mentem a recepcióra, hogy szeretnék a fürdő vezetőjével beszélni

Uh te aztan bator ember vagy. :D

Eleinte nem csináltam semmit, csak szóltam... De kb. elhajtottak mint egy porszívóügynököt, meg akkor nem is történt semmi.

Utána csináltam ilyeneket, hogy nyomatékosítsam, hogy nem a levegőbe beszélek. Ha más nem, ennek legalább annyi haszna volt, hogy a freewifi megszűnt.... De tovább senkit nem érdekelt, úgyhogy engem sem. Majd az idő meg mások elintézik.

"Sose a gép a hülye."

Oke, csak az egeszsegugyi adatok letoltese egy pendrive-ra mar nem szurkezona, hanem Btk, szoval ha fasz lett volna a furdoigazgato, es feljelent, az nem lett volna kellemes. Nyilvan ha elso alkalom + kozepesen joindulatu a biro, akkor meg felfuggesztett sem lesz, csak valami ejnyebejnye, de hianyzik neked ez az idegeskedes? :)

Vagy ilyen esetben -igen, elbaszott ötlet- te jelented fel sajátmagad (önfeljelentés, mint apeh-nél az önellenőrzés...), és megnevezve a céget mint akik gondatlanságból / gdpr súlyos megszegésével lehetővé tették ezt.

Amúgy jah, egy dolgot lehet ezzel elérni csak: free wifit mindenhol lelövik majd. Csakis ezt. Szekuriti soha nem lesz sehol, ezt kell megértenie a naív álmodozó IT-soknak.

Vagy ilyen esetben -igen, elbaszott ötlet- te jelented fel sajátmagad (önfeljelentés, mint apeh-nél az önellenőrzés...)

Ovatosan ezzel. A Btk. 422-423. §, ami itt relevans lehet, nem tartalmaz korlatlan enyhitesre kitetelt. Marad tehat a tevekeny megbanas, amiben viszont benne van, hogy a "sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette". Ami hat, ha megvagjak a sertettet tobb millios adatkezelesi birsaggal, akkor nehezen fogsz egyszsegre jutni vele. 

De fixme, ha van mas utja ennek.

Pl. egy étteremben egy ilyen talált nyomtatóra ráküldtem egy nyomtatást egy pár soros leírással, hogy mit találtam és hogy ez baromi nem jó, meg egy telefonszám+email cím, hogy keressenek ha gondolják és segítek. Nem kerestek. Mire legközelebb mentem, már nem volt free wifi.

Lehúztam az ügyvitel komplett adatbázisát

Szürkezóna, az :)

Soha az eletben nem hasznaltam es nem is hasznalnek public wifit.

I don't run often, but when I do, I run as administrator.

Én azt nem értem, hogy

- miért nem otthonról dolgozol?
- miért nem a munkahelyedről dolgozol?

Én ezen két helyről szoktam, mindenhol van megfelelő infrastruktúra, és egyik helyen sem néznek csúnyán, ha nem fogyasztok, csak dolgozom. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Olyasmi.

Inkább az az érdekesség áll fenn, hogy egy kávéház búgása és a külföldi diákok csendes tanulása ihletet hoz az íráshoz. Olyanhoz hasonlítanám ezt, mint 100-150 éve a kávéházakat. Csak én nem költő vagyok.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Otthon reggel bemegyek az 'irodába' (erre a célra fenntartott szobába), bekapcsolom a rádiót (gyakorlatilag nem érdekel, hogy mi megy benne, háttérzaj), és simán dolgozom. Teams channelen van egy szokásos team iroda (meetingnek álcázva, de csak a chat részt használjuk, onnan majdnem classic IRC). Család nem zavar, ha épp elmélyülök valamiben, akkor semmire sem kell figyelnem, ha nem, akkor van egy-két input lehetőség. Nagyjából ez volt COVID alatt is, de akkor ezt nem szakította meg a heti két office day.