Wiki szerű webes adatbázis

Fórumok

Szeretnék csinálni egy weboldalt, ami vmi ilyesmit tudna (még nem tudom pontosan, h mit).

Működésében messziről egy wiki-re hasonlítana, tehát lennének benne oldalak, azokon pedig leírások. Az oldalak összességében egy adatbázist alkotnának egy témakörre.

 

Amiben különböző lenne, hogy kötöttebb lenne, tehát vannak kötelező adatok, amiket meg kell adni. És ami a lényeg, hogy ezekre keresni is lehet. Tehát kiadja, hogy h ha X mező értéke (vagy abban szerepel) almafa, akkor kilistázza azokat az oldalakat. És mellé rakható másik keresési feltétel is (pl. az 'foo' mező értéke pedig 'bar'). Nem tudom előre, h milyen bonyolult és milyen pontos lekérdezésekre lehet szükség és így nem tudom jobban leírni ezt most.

 

Ezen kívűl lényeges az is, hogy ha szerepel egy string az adatbázisban, akkor az vhogy könnyen belinkelhető legyen. Tehát a fenti példa alapján ha az almafa szerepel, akkor amikor beadja az almafa értéket az ember, akkor az egy link legyen a megfelelő cikkre. Ideálisan visszamenőlegesen (tehát akkor is legyen vmi megoldás, ha korábban nem link volt, mert nem volt olyan cikk korábban, el tudok olyat képzelni...ezt csak elég absztrakt módon sikerült megfogalmazni, nem biztos, h érthető).

 

Lényeges még, h SEO friendly linkek legyen (igazából a legfontosabb, h értelmes és megjegyezhető legyen).

 

Az egész célja az lenne, hogy létre lehessen hozni egy tudásbázist egy témakörre. Pl. ha a fenti kertészkedős példát véve felvenni a különböző növényeket, azok kapcsolatát v. pl. azt, hogy mik a tipikus betegségei. És ha a barackfa alatt rámegy a betegségnél a moníliára, akkor az kiadja a monília cikket és abban pedig fel van sorolva implicit módon, hogy melyik cikkekben van még, hogy melyik vegyszer jó rá stb. Mindezt kötött módon, tehát nem sokféle képpen leírva.

A tervek szerintem nem szerkesztenék sokan a contentet.

 

A kérdés, h van vmi kész megoldás, ami ezt többé-kevésbé megoldja?

Az álmom vmi WP plugin lenne.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 06. 02., p – 12:42

Ez a Semantic Web témaköre szerintem, én itt kezdenék körbenézni először.

Ha jól értem, kötelezően meg kell adni "tag"-eket minden cikkhez, amik kulcsszavak lennének kereséskor.

Tippre ezt már meghaladtuk, mert az átlaguser által megadott címkék ritkán teljesek. Innentől fogva pedig nem a tartalomkezelő a kérdés, hanem a hozzá tartozó "keresőmotor" / kulcsszó generátor . Jól értelmezem?

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"