E-ink jegyzetfüzet keresése

Volt már téma itt többször is, hogy e-ink jegyzetfüzettel milyen tapasztalatok vannak. 
Egy ideje már nézelődök a témában. Viszont, ahogy egyre jobban elmerülök az információszerzésben, úgy el is veszek benne.
Így megpróbálok itt lévő emberekről tapasztalatot, tippet szerezni, hogy melyik lehet jó számomra.

Ami mindenképpen fontos számomra:
- Nincs csak linux, tehát nem lehet olyan programja ami pl. csak win és mac-re van. 
- Jó lenne, ha tudna valami értelmes módon szinkronizálni wifi-n. Előny lenne egy syncthing, vagy ftp / smb fel és letöltés lehetősége.
- USB-n ugyancsak Mass Storage Device vagy más értelmes protokollon beszélgessen. Ha csak USB-n szinkron lehetősége van, az sem gond, de ne legyen zárt protokollos.
- Szabadkézi rajzok készítése ceruzával, egyszerű formák (négyszög, kör) pontosabb rajzolhatósága
- Szöveg beilleszthetősége (szövegdoboz szerűen)
- A kezemet és a ceruzát érzékelje külön. (10+ éves X220T-nél ez megoldott és csak így kényelmes) Ha a kezemet ráteszem a rajzfelületre az ne zavarja.
- Nem zárt formátumban tárolja az adatokat. Célszerűen használjon PNG / SVG / PDF formátumot. Ne kelljen extra program a jegyzetek megnézésére. 
- PDF és egyéb értelmes formátumok megjelenítése
- Gyorsan váltható PDF vagy PDF-ek között és a rajzprogram közötti kezelőfelület.
- Egy töltéssel több napot bírjon ki, akár aktív használat mellett. Nem a táskámban gondoltam 1 hét standby időt.

Nem fontos, de jó funkciók lehetnek:
- Közös witheboard lehetősége, amivel más is akár weben becsatlakozhat ugyanarra a felületre rajzolni.
- PDF-be/re jegyzetelés
- Színes (ez lehet más árkategória lesz)
- Háttérfény (kis fényerőnél is használható lehet így)
- Telepíthető programok
- Rendszerezhető jegyzetek. Minimum mappázható, de jobb lenne ha még tag-elhető is lenne.
- Nyitott hackelhető firmware
- Tudjon felhő-mentesen működni esetleg. 
- Tok már a csomagban, vagy elérhető hozzá ami tökéletesen illeszkedik és a ceruzát is megőrzi
- LibreOffice formátumok kezelése, legfőképpen számolótábla (Calc / Excel)

Amire nem tervezem használni:
- Kifejezetten e-book-nak, tehát buszon, villamoson olvasni róla valami könyvet
- Zene hallgatás
- Internetezés

Érdekel olyan is, amire valami programot kell esetleg még letölteni, hogy használhatóbb legyen. Pl. szinkronizálást vagy egyéb kívánalmat teljesítsen.
Méretet nem írok, de tippre ezek 9-10" körüliek. Természetesen csak e-ink. Semmilyen tablet, semmilyen kijelzővel nem érdekel. Az nem ez.
Ceruza és rajzolás érzése, hogy mennyire hasonlít az eredetire, az egyelőre nem érdekel. 
Papírra rajzolós és közben digitalizálós megoldás nem tetszik.
Főképpen jegyzeteléshez, programok, áramkörök, stb... tervezéséhez használnám.
Amire jelenleg A4-es lapokat használok, amit nehéz tartósan megtartani, rendszerezni stb...

Előre is köszönöm az információkat, tippeket, tapasztalatokat.
Első körben egy kis adatot várnék be. Ha kérdés van, próbálok figyelni és válaszolni rá.

Hozzászólások

Remarkable 2 volt az egyik legjobb döntés az életemben. Van amikor napokig nem használom, van amikor pedig egész nap azt nyúzom.

Régebben amikor még egyetemre jártam, akkor tolták be a köztudatba  a NoteSlate nevű kezdeményt, de végül nem lett belőle semmi. Évekkel később ez az eszköz lett lényegében a megvalósulása.

No.. pontonként:

-Tudomásom szerint nincs official desktop app hozzá ha erre gondoltál. A szinkronizációhoz egy böngésző elég.
-A szinkronzálás felhőbe történik. Van saját remarkable fiókod + lehet beállítani drive-ot és ha jól emlékszem megát vagy valami ilyesmiket, de erre rá kell nézni mert naponta változik szinte az új verziók megjelenésével mindig jönnek a plusz funkciók.
-USB-n keresztül csak desktop appal tudod használni, szerintem nincs mass storage funkciója, mivel a tárolt doksik valamilyen titkosított formában vannak rajta. Van egy rakás unofficial app hozzá. Azt használod, ami tetszik.
Alapvetően ha az eszközt USB-n egy gépre csatlakoztatod, akkor az USB portja hálókártyaként működik, így ha valahol nincs wifi, de van vezetékes internet egy számítógéppel, akkor csak rátolod és így lényegében USB-n keresztül, de hálózaton megy a szinkronizáció. Meg lehet nézni a beállításokban is, hogy milyen IP-t kapott az eszköz USB-n keresztül.
-Az eszköz szabadkezes használata nagyon-nagyon közel van a papír alapúhoz. Még a hangja is hasonló, 2048 nyomás erősséget tud megkülönböztetni ha jól emlékszem. Sőt, még a ceruza hegye is kopik. Épp most cseréltem egy hegyet. Nem kell aggódni emiatt sokáig, mert adnak hozzá 10 hegyet pluszban. Ezt egyik eszköz sem tudja, még a paper-like fólia sem tudja az almás eszközön, mert a multitouch megmarad, a fényerő szar lesz, stb... ez papír érzet teljesen. Napfányben nyilván látszik és rá is könyököhetsz, akkor is csak az van amit a ceruzával írsz.
-Egy ideje már szövegdobozra is van lehetőség sőt, már lehet kapni hivatalos billentyűzetes tokot is, de ebből is van unofficial megoldás, mert az oldalán mágneses USB port van, ami egy korábbi frissítés óta lényegében bármilyen HID eszközt megeszik.
-Külön érzékeli a kezedet és a ceruzát. Ezt fentebb is írtam.
-PDF, JPG, PNG,txt... talán az epub is támogatott. Utána kell nézni, én csak a pdf-et és a képformátumokat használom, illetve valamilyen ebook formátumot. A jelszavas PDF-eket még kipróbálom, az még nem volt. Illetve a szerkeszthetőre vagyok még kíváncsi.
-A gyors váltogatás kézmozdulatokkal megoldott. Azonnal megszoktam.
-Ha kikapcsolod, akkor nyilván a használattól függ az akkuidő. Én nem szoktam kikapcsolni, csak sleepbe teszem, de így is elmegy több hetet.
-Van közös whiteboard, a kliens oldalon asszem csak böngésző kell viszont lehet, hogy ehhez kell a havi előfizetés. Azért nem vagyok benne biztos, mert ez is folymatosan változik. Legutóbb egyszerűsödtek a csomagok is és olcsóbbak is lettek szóval nem mondom, hogy rossz irányba megyünk it sem.
-PDF-re/be tudsz jegyzetelni, ami utána mentésre és szinkronizálásra is kerül. Utána abban a formában el is küldheted, sőt a toll színét kékre állíthatod és így az exportált/tovább küldött dokumentumon pl. az aláírás kék színnel lesz. A szövegkiemelőnek is állítható a színe, ami export után színesben úgy fog látszódni. Minden változtatás visszavonható. Azonnal van lehetőség e-mailben eldobni egy-egy adott dokumentumot vagy csak bizonyos oldalakat.
-Nem tudom, hogy létezik-e színes remarkable, de mintha láttam volna valamit róla. Hogy még csak tervezik vagy már van... nem tudom.
-Háttérfény az nem igazán jellemző. Ebook readereknél van néhány előtér fénnyel. Én ezt papírként kezelem. Annak sincs háttérfénye, de ez többféleképpen megoldható. Csiptetős elemes cucc pl este amikor a gyereknek mesét olvasok, de most vettem ilyen ráfektethetős plexit, amit egyébként még soha nem használtam.
-Mit akarsz telepíteni? Benne van minden. Egyébként hackelhető, tehát lehet rá tolni oxide launchert és ott van lehetőség terminál emulátorra, webböngészőre meg ilyen apróságokra, de nekem többet ér a hivatalos vonal.
-A jegyzetek mappázhatók, tagelhetők, sőt még könyvjelzőket is tudsz hozzáadni ha jól tudom, de én tagekből is csak néhányat használok. Nyilván az eszköz megjegyzi, hogy melyik doksit hol zártad be. Sőt beállítható, hogy az előlapja jelenjen meg mappa tallózáskor vagy a legutóbb használt oldal.
-Nyitott hackelhető firmware megvan. Ezt a repot ajánlom kezdésnek, amihez kell egy korábbi FW szerintem, de azt be lehet szerezni többféleképpen. Párszor már csináltam. Az elején még nem volt ilyen egyszerű.
-Természetesen működik felhő nélkül is. Akkor van szinkron amikor hálózatközelbe kerül. Az meg elég gyakori :)
-Mivel a ceruza mágneses, így ennek van külön egy hely az eszköz oldalán ahova elég erősen tapad. Én rendeltem egy ilyen tokot hozzá szürke színben. Nagyon minőségi, egyébként külön van hely a ceruzának is benne ha kell.
-Libreoffice nem megy. Én a táblázatokat pdf-be exportálom ugyanúgy, mint a szöveges doksikat. Szerencsére nem túl gyakran van rá szükség.

https://remarkable.com/

Ha nem tetszik, 100 napon belül visszaküldheted és visszakapod az árát. Én annó egy ilyen eszközt vettem olcsóbban, amit valaki előtte visszaküldött. Nyilván nem látszott rajta semmi, mert ugyanúgy előtte kipofozzák, újracsomagolják. Úgy voltam vele, hogy max én is visszaküldöm. Hát nem :)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Kifejezetten nem akarok telepíteni semmit rá, ha használható számomra úgy ahogy van.
Viszont Remarkable-nél úgy olvastam (javítsatok ki ha tévedek), hogy eléggé masszívan a cloud-al használható csak. Tehát ha nem veszel valami előfizetést és itt az ára mellékes, mert ami ma $8 az holnap lehet 18, 28... vagy akár nem működik tovább, akkor egy eléggé drága vágódeszkát vettem. Ezért is érdekel, hogy lehet-e rá valami hackelt, közösség által gyártott firmware-t tenni majd rá esetleg később. Vagy amikor pár év múlva szoftveresen összefossa magát, mert addigra már gyenge a hardver a frissített szoftverhez akkor kukába kerülhet csak.
A leírásod szerint a szinkronizációs rész eléggé gyártó függő. Lényegében cloud nélkül semmit nem ér kb. Se rátenni, se levenni nem lehet semmit. Valami egyedi formátumban tárol, amit lehet konvertálni. Előfizetéses a fiók a használni kívánt funkciókkal. 
Szerveren vagy gépemen lévő fájlokat csak win / mac alatt tudná esetleg szinkronban tartani. Webes felületre belépni azért hogy fel vagy letöltsek valami, nekem egy kicsit a reszelővel b@$as esete. Kindle-nek van mondjuk email címe, amire ha küldök valamit akkor rákerül az olvasóra. De leginkább egy olyat tudnék elképzelni szinkronra, hogy pl SMB-n fel tud csatlakozni egy megosztásra és azt szinkronban tartja. Még a VPN sem fontos, mert teljesen elég, hogy adott helyen (helyeken) tud ilyet.
Ha jól értem lényegében mégsem működik felhő nélkül. Mert internet nélkül belső hálózaton semmit nem szinkronizálna.

Ha valami mégis máshogy van. Nyugodtan írd. Nem kötözködés képen írom. Hanem szeretnék tisztán látni amikor veszek egy ilyen értékű cuccot.

Túlságosan rettegsz. Cloud nélkül működik.

A cloud arra való, hogy frissítsd a szoftvert és szinkronizálj a cloud-ba. Van desktop app windowsra állítólag, de azokról a funkciókról nincsenek teljes körű infóim amiket nem használok. A remarkablewikit érdemes olvasgatni. Linuxra tudsz fájlokat áttolni állítólag sshfs-en keresztül, tehát egy commanderben beállítasz egy könyvjelzőt aztán helló. De szarrá hackelhető az eszköz, mivel linuxos és a root password is benne van. Van olyan kiegészítő, ami utólag telepíthető és lényegében lesz egy belső webes interfész ahol tudod managelni egy darab böngészővel az eszközön található adatokat.

A titkosításban nem vagyok biztos, csak bizonyos rá utaló jeleket láttam, viszont neked nem kell vele foglalkozni mert real-time megy szinkronizáció alapján. Hová akarsz szinkronizálni ha nem a cloudba? Azt írtad, hogy cloud nélkül semmit nem ér... de ér, de hova máshova? Az van kéznél mindig. Bármikor megosztom a a telefonomon a netet és megy a drive-ba aminek kell (vagy épp jön onnan) illetve a remarkable felhőbe/ből, dropbox és onedriveba. Ennél univerzálisabb felhőt nehezen lehet elképzelni. De ha akarod, akkor feltolsz rá egy rsync-et, beállítasz egy vpn klienset és szinkronizálsz az otthoni nasodra. Megoldható, csak ehhez kicsit bele kell bújni, de simán megoldható akár ez is! Én már ezen túl vagyok :)

Az SMB gyárilag nem megy, de nyilván ez is megoldható. Igazából szerintem látnod kéne és akkor tunád könnyebben eldönteni hogy mi van. Eleinte én is nehezen képzeltem el amikor még nem láttam :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Akkor lényegében akármilyen is a gyári támogatás, ez egy szét-hackelhető linuxos cucc. Amivel végül bármit IS lehet. Ezt nem nagyon reklámozzák semerre. Pedig szerintem előny egy ilyen terméknél. 
Persze egy jogász vagy ház tervező nem akarja így használni valószínűleg. 

Legfőképpen nem azért nem akarok az ő központi cloudjukba lomolni, mert félek, hogy majd a szupertitkos jegyzeteket ellopják :D :D :D 
Hanem mert dropbox, gdrive stb... is mellőzve lett, mert van saját megoldás rá. Úgyis üzemeltetek ilyen rendszert akkor miért is használnám azt amit holnap más megváltoztat, akár csak protokollra, akár fizetés szempontjából. Nem egy NAS-om van ruhásszekrény tetején, vagy ilyesmi.

A Remarkable 2 tud olyat, hogy PDF-et kap mag alá és ABBA jegyzetel?

A fiam szerint igen. 

Meglepően jó cucc egyébként. Egyetlen hátránya (számomra és az eddigi tapasztalataim alapján), hogy ha ebook readerként szeretnéd használni, akkor arra nem a legjobb. Pl. bizonyos formátumokat nem tördel újra nagyításkor.

Egyébként, király. Amit jegyzetel a suliban, az otthon az asztali gépén olvasható, kijelöléssel, mindennel együtt.

Ha nekem ilyenem lett volna amikor iskolás voltam, akkor sok terhet levett volna a vállamról. Vártam nagyon a NoteSlate-t, hogy egyszer bemutatják, aztán soha nem lett semmi belőle. Mostanra lenyúlták a márkanevet vagy ugyanaz a cég, nem tudom de készült valami e-book reader szerűség ezen a néven, viszont koránt sem arról van szó.

Egyébként nyilván a pdf-ekbe jegyzetelhetsz. Sőt, lehet is letölteni akár többszáz oldalas templeateket pici pénzért a netről innen-onnan teli hivatkozásokkal és így naptárként használható vagy vannak ilyen generátorok is ahol egy csomó mindent előre konfigurálsz és legenerálja a kész hivatkozott pdf-et, aztán tudsz benne ugrálni használat közben. Nyilván ezek nem ingyenes dolgok, de ha valaki egy kicsit ért hozzá, magának is megcsinálhatja és nem került semmibe.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2023. 05. 18., cs – 07:12

Én egy Boox Note Air 2-t használok, Android van rajta, szóval azzal rajzolsz, szinkronizálsz, amivel akarsz (és találsz a Play Store-ban).

(Alapvetően csak az olvasott könyvekbe szoktam jegyzetelni, azzal meg vagyok elégedve.)

Szerkesztve: 2023. 05. 17., sze – 13:50

Csatlakozva blr-hez: Én is Onyx Boox Note Air2-t használok. Kényelmes, jó, nem ragaszkodik a (z egyébként saját, ingyenes) felhőbe mentéshez. A saját Ebook readere (Neobook) nagyon béna a magyar nyelv elválasztással, így én másik olvasót  használok. A pdf-be meg más irományba történő jegyzetelés, illetve "csak úgy" jegyzetelés kellemes, könnyű, kimenthető  (vissza már nem annyira: értsd belül olyan formátumot használ, melyre nem konvertál át...) szokásos képfrmátumba (azt hiszem png, de most nincs nálam a kütyü, nem tudom megnézni). Jobb, mint feleségem Kobo elipsa readere...

Nem színes.

Android.

Tokot lehet kapni, és ceruzát (tollat) is Wacom kompatibilist használhatsz (én Lamyt vettem hozzá), de a sajája sem volt nagyon kényelmetlen, amíg el nem hagytam, azt használtam.

LibreOffice-t nem tettem rá.

KoReader-t. (ennek is vannak fura dolgai: bizonyos esetekben pl. a kitevőt van amikor nem jól mutatja (10^-43) de átalakítva másik szintaktikára már jó lett. Hát ilyen esetben belenyúlok a könyvbe... :) )

Nagyon sokat tud, és ami a másikban zavart (elválasztás) az itt jó.

Regota nezelodok a temaban es pont az itteni velemenyek miatt huztam az 'Onyx boox note air 2 plus' fele, de itthon nem sokkal olcsobb, mint a mar tabletkent is egesz hasznalhato testvere, a 'tab ultra'. Ennek most jelent meg a szines valtozata, ugyanolyan aron, vegul azt vettem, kiba jo, nem bantam meg. Amiben jobb a szines: a legtobb android app nincs felkeszitve eink (lassu frissitesu) plane nem fekete-feher kepernyore, ezen lassan, de minden mukodik, perverzek videot is nezhetnek rajta. Amiben a ff jobb, az a feher hatter, mert ennek alapbol van egy kozepszurke arnyalata a plusz reteg miatt. 

Ehhez alapbol jobb toll jar, mint a note air-hez, tovabb csokkentve az arkulonbseget.

A tab ultra (ff esszines is) valami gpu trukkot hasznal, amitol gyorsabbnak tunik a kepernyo frissites, igy a scroll is mukodik, csak akku es emiatt nemi plusz tomeg az ara

Nekem van  a polcon egy Onyx 13". Még az első generációs, és ami hiányzik belőle az a világítás. Többnyire az ágyban olvasok este, ilyenkor nekem ez nem legjobb megoldás. Van egy színes pocketbookom is, azt szeretem, de pdf-re az sem az igazi a 6" miatt. Az említett problémára használok Samsung Tab S8 Ultrát, billel. Ez most az új kedvencem. Nem olcsó, de az összes gondomat megoldotta, amit a polcon lévő kütyük csak külön-külön tudtak. Sőt! VPN-n csatlakozom az egyik publikus szerveremhez, ahol VM-ben van mindenem, ami kellhet. pl W11 VS+RDP, vagy Linux+VNC. Emiatt van egy olyan eszközöm ami könnyű, sokat kibír, natívan is erős, de hasznűlhatom a szerver erőforrásait is.

En akartam venni remarkable-ot, pont ez a webalkalmazas csinalt hozza kedvet:

https://remarkable-explorer.com/

 

(egyedi svg-t lehetett jegyzet ala betenni, ceges logo-negyzetracs, stb).

De kapott cease and denial levelet a remarkable-tol (amit nem is ertek hogyan, hisz egy független  weboldal volt).

 

Noh mindegy, aztan elvetettem a vasarlast.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az egyik legjobb feature a remarkable esetén, ami pl tegnap is épp jól jött: gmail-ben jött pár kitöltendő doksi (nyilván docx formátumban). Rányomtam a nyomtatás gombra, kiválasztottam a remarkable nevű nyomtatót. Ezek után megjelent az eszközömö. Kitöltöttem és onnan direktbe tovább is küldtem a kitöltött, aláírt doksit (kék exported colorral) az ovinak, ahonnan jött.

 

Ilyen formában tényleg kiváltja a papírt és a nyomtatót is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Az egyik legjobb feature a remarkable esetén, ami pl tegnap is épp jól jött: gmail-ben jött pár kitöltendő doksi (nyilván docx formátumban). Rányomtam a nyomtatás gombra, kiválasztottam a remarkable nevű nyomtatót. Ezek után megjelent az eszközömö. Kitöltöttem és onnan direktbe tovább is küldtem a kitöltött, aláírt doksit (kék exported colorral) az ovinak, ahonnan jött.

Ezt bármelyik tollas tablet tudja...

Simán lehet, én csak arról tudok nyilatkozni amit használok. Ennél nagyon leragadtam, mert kellően egyszerű, de mégis jól összerakott mind hardveresen, mind pedig szoftveresen és azért csepegnek az új funkciók.

Meglátjuk... igazából mivel már megvan, így nem szívesen váltok, mert benne van egy csomó cuccom, de pár év múlva lehet, hogy lesz valami ami nagyon megfog és megfizethető is. A Sonynak voltak már ezelőtt is életképes és jól használható hasonló eszközei, csak egyrészt nehéz volt hozzájutni, másrészt megfizethetetlen volt.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Simán lehet, én csak arról tudok nyilatkozni amit használok.

Értem, csak ettől még ez egy teljesen általános dolog, amit bármelyik eszköz tud... mintha azt írnád, hogy az egyik legjobb feature a BMW esetén, hogy nyitható az összes ajtó rajta és ki lehet látni a szélvédőn.

Ennél nagyon leragadtam, mert kellően egyszerű, de mégis jól összerakott mind hardveresen, mind pedig szoftveresen és azért csepegnek az új funkciók.

Hardveresen bármelyik pont ennyire van összerakva, a probléma pedig az, hogy csak csepegnek az új funkciók és közben a közösséget jogi eszközökkel próbálják távoltartani attól, hogy valami hasznosat kezdjenek... amíg nem próbálsz ki másik eszközt, addig könnyen hiheted azt, hogy elég neked, amit tud, aztán hamar rájössz, hogy nem elég, csak nem tudtad, hogy lehetne másra is használni. A reMarkable erényt próbált és próbál kovácsolni abból, hogy rossz alapokra építkeztek szoftveresen és ezért mindent a nulláról kell megírniuk és jutnak, amíg jutnak.

Kinek a pap kinek a papné..

Ezzel nem vitázok. Csak annyit írtam, hogy egy teljesen common feature volt megemlítve, mint reMarkable előny.

én pl szeretem a gyorsaságot és a boox-ok közül az egyedül a tab ultrában van, viszont az androidtól kiráz a hideg, szóval olyat sose vennék.

A reMarkable nagyon sok tekintetben lassú még egy régi Boox-hoz képest is. Az, hogy mitől ráz a hideg, az szintén egyéni preferencia.

Én bejártam a reMarkable -> reMarkable 2 -> Boox Note Air -> Note Air 2 utat. A reMarkable jó, ha nem ismersz mást és/vagy nagyon-nagyon fontos, hogy ceruzaélményed legyen a jegyzetelésnél. Ha ez nem fontos, akkor ki fog nyílni a világ, nagyon sok jegyzetelő eszköz van, ami csomó dologban jobb és pláne nyitottabb, mint a reMarkable. Aki nem ismer mást, mint a reMarkable, az fog írni egy litániát, hogy miért fasza, de mivel nem próbált másik e-Ink eszközt, ezért LCD-s tablettel hasonlítja össze, akkor is, ha mondod, hogy nem LCD-s tablet van a mérleg másik serpenyőjében.

Szerintem olyat érdemes választanod, ami Android 11+ alapú, abból viszont nagyjából bármi jó, gyakorlatilag 2-3 cég e-Ink kijelzőjét szerelik mindegyikbe, ugyanazt fogod kapni, tollat meg tudsz venni, ha a gyári mellékelt toll nem kényelmes (mindenkinek másik jön be, éppen mihez szokott hozzá).

És ami miatt a Boox-ot ajánlom: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.toolsboox

Már vártam, hogy írjál. Tudom, hogy sokfélét próbáltál már. 
A fő kérdésem az androidosokkal kapcsolatban hogy érzékeli a kezemet és a tollak külön? WACOM tollal, vagy valami hasonlóval működik. Ha ráteszem a kezemet rajzolás közben az nem gond ezeknek?
Mennyire eszi jobban az akkut az android mint az egyedi rendszerrel szállított? Vagyis mennyi időt bír ki egy töltéssel, eddigi tapasztalatok alapján?
Air, Air2 főbb különbség? Érdemes színesben gondolkozni, megérheti a magasabb árat?
Mi a Boox Note Air (2) formátuma amibe jegyzetel?

A fő kérdésem az androidosokkal kapcsolatban hogy érzékeli a kezemet és a tollak külön?

Hogyne.

WACOM tollal, vagy valami hasonlóval működik.

Azzal. Ezért aztán bármilyen Wacom vagy azzal kompatibilis toll jó (Lamy, Staedtler, Samsung, etc).

Ha ráteszem a kezemet rajzolás közben az nem gond ezeknek?

Egyrészt ki-be kapcsolható a palm rejection, másrészt, ha érzékeli a tollat (hover 1-2 centi magasan már van), akkor a touch tiltva van általában (szintén beállítható).

Mennyire eszi jobban az akkut az android mint az egyedi rendszerrel szállított? Vagyis mennyi időt bír ki egy töltéssel, eddigi tapasztalatok alapján?

Pont annyira eszi, mint egy Android... ami azt jelenti, hogy tapasztalatra jobb, mint a reMarkable, mert az Android 11+ már nagyon durván optimalizál akkuidőre és ha nincs háttérvilágítás használva, akkor 3-5 munkanapot kibír úgy, hogy órákat jegyzetelek rá. A háttérvilágítás eszi az akkut alapvetően. Én kb. hetente szoktam tölteni, ez 20-24 órás ébren töltött időt jelent, változatos alkalmazásokkal.

Air, Air2 főbb különbség? Érdemes színesben gondolkozni, megérheti a magasabb árat?

Röviden: Android 10 vs 11; erősebb hardver. A több nagyrészt ugyanaz. A színes e-Ink azért még nem a legjobb, kisebb felbontást kapsz, lassabb reakcióidőt, de amúgy jó az is.

Mi a Boox Note Air (2) formátuma amibe jegyzetel?

Van a gyári Note app, ami zárt. De feltehetsz bármit, ami tudja a generic pen dolgokat. A gyári SDK jobb frissítést eredményez, de a generic pen se rossz már jó ideje.

"A színes e-Ink azért még nem a legjobb, kisebb felbontást kapsz, lassabb reakcióidőt, de amúgy jó az is"

Mármint a színek felbontása rosszabb. A fekete 300dpi, ugyanazon a képen a színek pedig 150. A frissítés sebessége ugyanaz. Tök érdekes ez az új Kaleido 3 képernyő, semmihez nem hasonlít amit korábban láttam. Egyetlen hátrány a szürke alapszín, de azt a háttérvilágítás kompenzálja, így nem annyira zavaró 

Mármint a színek felbontása rosszabb. A fekete 300dpi, ugyanazon a képen a színek pedig 150.

Majdnem, a színes e-ink fekete-fehér felbontása nem ugyanúgy 300 dpi, mint a tisztán fekete-fehér 300 dpi felbontása, hanem a szomszédos színes pixelekből is átfedéssel van számolva... nézd meg erősebb nagyító alatt... :)

Szerkesztve: 2023. 05. 18., cs – 21:45

A méretet jól gondold át, nekem a 10"-esek nem estek kézre, ebook reader topicokból is az jön le, hogy ágyban háton fekve, magad előtt tartva az eszköz könyvolvasáshoz kényelmetlen. Persze vannak kivételek, jó nagy merítés alapján csak pár % volt akit nem zavart, illetve volt aki oldalról az ágy fölé belógó tartóba tette, de ahhoz azért elég elszántnak kell lenni. Persze ha nem olvasol így soha, és főleg jegyzeteléshez kell, akkor nem gond, mert nyilván arra optimálisabb a nagyobb méret.

Én végül egy Onyx boox nova air 2 -őt vettem, nekem ez volt a sweet spot méretben és funkcionalitásban. Ez "csak" 7.8"-as, de súlyra alig nehezebb mint a régi Kindle Paperwhite-om (210g vs 235g, vagy valami hasonló), olvasni is kiváló, órákon át sem kényelmetlen magam előtt tartani ágyban fekve, még tokkal együtt sem. A jegyzetelő funkciókban kb. azt tudja amit a Note Air-ok, mivel az sw ugyanaz. A Remarkable meg lehet bármennyire jó jegyzetelésre, minden másban viszont nagyon el van maradva, illetve én ott dobtam egy teljes hátraarcot, amikor megláttam, hogy nincs benne háttérvilágítás. Nálam egyébként úgy 70%-ban van olvasás, 30%-ban jegyzetelés, skiccelés, erre kiváló, nem érzem annyira szükségét a nagyobb méretnek, mint amennyire az zavarna könyvolvasás közben a plusz súly.

Egyébként rengeteg nagyon mélyreható teszt van mindegyikről YT-n, úgy ne vegyél semmit, hogy azokat nem nézted meg, sokat fog tisztulni a kép.

Nekem az döntött a Note Air 2  mellett, hogy a Remarkable nem tud keresni a kézzel írott jegyzetekben. A Note Air 2 ha bekapcsolod, a jegyzeteken csinál egy OCR-t, ami az én kézírásommal egészen jól boldogul (magyarul) és ebben lehet keresni. Mindezt offline, nem kell elküldeni hozzá sehova a doksit.

Hello,

 

Nekem ReMarkable 2-őm van és megleptem magam egy Type Folio-val.

Pár napos használat után a benyomások:

 

Posta/Futár:

A csomagot a DHL hozta, pár nap alatt itt volt a Kínai gyárból, mivel nem akartam otthon átvenni ezért átirányítottam egy Alzabox-ba. Külön öröm hogy volt ilyen lehetőség, a csomag az előre megadott napon megérkezett. Beszéltem az ügyfélszolgálattal is, információ kéréssel kapcsolatban. Kedvesek, segítőkészek voltak.

A vám benne van az árban, csak a számlát kellett elküldenem a DHL-nek.

Ezért választásért a gyártó egy nagy pirospontot érdemel.

 

Maga a termék:

A termék kiváló minőségű, prémium érzetet kelt. Gépelni is jó rajta és a billentyűzet elrejtése, előhozása is szépen igényesen van megoldva. A mechanika (ami igazából nem az) a Moft laptop stand termékhez hasonlóan működik csak itt mágnesek tartják fixen az eszközt.

Hátránynak két dolgot vettem észre. Az első a súly. Jóval nehezebb így a tablet, ami először fura, bár meg lehet szokni.

A második a kosztás. Választanom kellett, hogy vagy német nyelvű billentyűzetet veszek ami qwertz vagy angolt ami qwerty. Én az angol mellett döntöttem, és mivel mindenhol magyar billentyűzetet használok ez ezért zavaró tud lenni.

Egyébként ezek nem akkora hibák, mivel az első szokható, és még jól is áll a terméknek. (Igaz nem vagyok óra mániás, de ott is tetszik ha a termékben "van anyag") A másodikat pedig én választottam, vállalva a következményeket.

 

A szoftver:

Ha eltekintünk azoktól a dolgoktól amit mindenki tud. (Nem Android, stb...) Akkor azt kell mondjam szépen integrálták a szoftverbe a hardveres lehetőségeket. Vannak lehetséges billentyű kombinációk, amik testre szabhatók. Külön öröm és egyben elvárt működés, hogy a tablet elfordul magától, ha kinyitom a billentyűzetet és fekvő nézetre vált.

Hátrány talán annyi, hogy többet is ki lehetne hozni ebből a pdf + gépelek + rajzolok ötletből. A szoftveres lehetőségek limitáltak. Ennek ellenére nem aggódom, mert majd szépen lassan a csapat belefejleszti azokat amik hiányoznak. Hisz már kalsszisokkal többet tud a termék mint amikor megjelent.

Egyelőre egy Onyx Boox Note használtat vettem. 
- Nem mai gyerek. 2018-as termék talán.
- Nem háttérfényes
- Android DE 6-os... nem tudom még lehet-e biztonságosan upgrade-elni. (Note Pro-ra láttam leírást, Android 9-re. De ez csak 2GB RAM-os)
- 10"
- Ráhajtható könyvtok
- Ceruza ami látott jobb napokat is... a hegye is kopottas. (radír + 2. gomb)
- X220T ceruzáját kezeli (majdnem ugyanaz még méretben is)
- Van rajta egy védőfólia a kijelzőn, ami miatt fényes lett a kijelző nagyon és buborékos is néhol. Ügyesen le kellene szednem róla.
- Próbáltam rátenni app-ot, USB MSD-n keresztül, de eddig 3 próbálkozásból 3-at kiköpött.

Még éppen csak elkezdtem próbálgatni. Első körben a gyári megoldásokat nyomkodom végig, hogy mit nyújt, mit ad. Ha tudok, akkor mentek egy teljes flash image-t, hátha frissíteném valahogy és ne tégla legyen végül. (vagyis vágódeszka)
Viszonylag olcsó volt. Lényegében a többi versenyző töredéke az ára. Kb 120 EUR, olcsóbb mint a ReMarkable billenyűzet.
Kezdésnek, próbára megfelelhet. Kiderülhet, hogy tudom-e rendszerezni így a jegyzeteimet. Így még fontosabb, hogy ne zárt formátumba és lehetőleg valahogy szerveremre, gépeimre kerüljenek a jegyzetek. Hiszen lehet váltok más típusra / más gyártóra, vagy kiderül, hogy nem tetszik, akkor ne vesszen el semmi.

_Franko_-hoz a kérdésem, hogy a Tools for Boox valami miatt igényli az Android 8-at, vagy csak így lett a projektben beállítva? Android fejlesztést csak érintőlegesen csináltam eddig. 

Egyelőre egy Onyx Boox Note használtat vettem. 

Jól megszopattad magad. Legalább olcsó volt? :D

_Franko_-hoz a kérdésem, hogy a Tools for Boox valami miatt igényli az Android 8-at, vagy csak így lett a projektben beállítva? Android fejlesztést csak érintőlegesen csináltam eddig. 

Igényli. Abban van rendes naptár library és már az Android 10+ lesz majd csak nemsokára.

Akkor ez most egy "érzés" teszt lesz. Mivel így elvileg csak a belső zárt formátumú jegyzetek játszanak. 
A szopás része hol fog előjönni? Értem én, hogy egy 500 EUR fölötti eszközzel nincs egy lapon egy 120 EUR-os. Kényelem, lassúság, android 9-10 hiánya?

Akkor sajnos a programod egyelőre nem játszik. :( Pedig funkcionalitásban tetszett. Ezzel így mellélőttem.
 

A szopás része hol fog előjönni?

Lassú, régi, nem támogatott. Melyik firmware van rá? 3.x vagy 3.3.x legalább? Kétlem.

Akkor sajnos a programod egyelőre nem játszik. :( Pedig funkcionalitásban tetszett. Ezzel így mellélőttem.

Ez van... ott a forrása, írd át, hogy működjön nálad... :)

Note-ra 3.2-van rá, ha jól látom. Még mentést próbálom előbb, mielőtt bármit is frissítek és esetleg a további machináció lehetőségét megszüntették valami újabban.
Ez a firmware most az android alatti réteg, vagy az amit a gyártó szállít alap alkalmazások a rendszerrel? (gondolatomban a firmware az közelebb van a processzorhoz mint az oprendszer)
(talán a pro verzióhoz van 3.3 és Android 9 is, de az régebbi firmware-val)

Háááát igen, tegnap már kenyérpirítót csináltam a gépből. Hozza az Android Studio a mémekben mutatott működését. Este bekopogtatott a szomszéd, hogy nála is elfogyott a memória. :) :) 
Van egy egyszerűbb PNG-s rajzprogram, elsőre azt próbálom működésre bírni. Mellé teszek egy syncthing-et, vagy ownCloud / NextCloud klienst és akkor nekem elsőre hozza amire vágyok. 
A te programod lenne a cél. Nagyon jónak néz ki, sok funkcióval. Most jó kérdés, hogy a ":)" jelet arra szántad, hogy nem lehet átírni még funkcióvesztéssel sem, vagy sikerülhet a dolog egy kis reszeléssel és tessék álljak neki. 

Az, hogy kicsit lassú, még kiegyezek vele. Telefonból sem éppen a legújabb van. Egy 7 éves OnePlus X-el élem a mindennapjaimat. Igaz nem a gyári rendszerrel. Az is igaz, hogy így is érezhető, hogy eljárt felette az idő, amikor az új appokat indítom.
Ennek a cseréjre sem lesz egyszerű, mert minden telefon manapság egy péklapát. Méretben pedig legyen inkább kisebb, maximum a jelenlegi mérete, de jó lenne OLED továbbra is, ha lenne az újban NFC és vezeték-nélküli töltés az pedig értelmes extra lenne számomra.

Ez a firmware most az android alatti réteg, vagy az amit a gyártó szállít alap alkalmazások a rendszerrel? (gondolatomban a firmware az közelebb van a processzorhoz mint az oprendszer)

Ez az Android és felette minden, kivéve az általad telepített alkalmazások.

A te programod lenne a cél. Nagyon jónak néz ki, sok funkcióval. Most jó kérdés, hogy a ":)" jelet arra szántad, hogy nem lehet átírni még funkcióvesztéssel sem, vagy sikerülhet a dolog egy kis reszeléssel és tessék álljak neki. 

Át lehet írni, nyilván, csak kurva nagy meló, mert neked kell megírni egy csomó dolgot és át kell írni még több dolgot.

Letezik olyan tisztan webes technologian alapu oldal, ahol lehet jegyzetelni-rajzolni?

Ilyenek, csak egy kicsit kiforrottabbak:

https://markiesch.github.io/DrawingApp/

https://pen.yifanai.com/

http://pyos.github.io/pawpaint/

 

Lenyegeben pointerevent-tel megy, es a szoget es nyomas erosseget is hasznalja.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Vagy egy eve csinaltam egy techdemot (de most seholse talalom:(.

Azt Samsung S-pennel (valamilyen Samsung tablet) probaltam es Chrome-mal. A tablet mar vagy 4 eves.

Meglepoen jo volt, normal kezirasnal nem maradt le. Ha hirtelen meghuztal egy hosszu vonalat (mondjuk egy 5 centist), akkor le tudott maradni, de beerte.

 

Gondoltam is hogy tovabb kene menni vele, de neztem, hogy az apple ipad *direkt* nem támogatja, nehogy seruljon az apple store erdeke... :) (jopar eves bugreport van, hogy safari alatt a pointereventek direkt hiányosak).

 

Aztan nem volt idom foglalkozni vele, de szerintem mukodhetne.

de

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....