Trace 8608A oszcilloszkóp rajzot keresek

Kaptam 2db ilyen játékszert, ehhez keresek kapcsolási rajzot vagy szervíz manuált:

https://aukro.cz/sberatelsky-kousek-trace-oscilloscop-8608a-7024085453

Mindkettőben gányolták a tápot, abból kifolyólag, hogy csatlakozóknak megnőtt az átmeneti ellenállása és az egységek nem kaptak megfelelő tápot. Ezt próbálták meg úgy orvosolni, hogy újrakondizták a tápot (ez még hagyján, ha szakszerűen csinálták volna) és elkezdték emelni a puffer kondi méretét - mondván hátha helyreáll a táp az egységeken. Jelenleg 30000uF puffer van, ez szerintem nagyon nem indokolt 70W-os fogyasztásnál egy kb. 50kHz-en működő kapcsoló üzemű tápnál. Küzd is a táp indulásnál rendesen.

A kontaktos csatlakozók megtisztítása után most működnek a kütyük, de szeretném helyreállítani az eredeti állapotot, meg az egyik csatorna is némi javításra szorul, el van mászva a DC ofszet.

Ha valakit érdekelnek a paraméterek - itt van egy user manual a kütyükről:

https://www.manualslib.de/manual/581886/Trace-8608A.html

A Philips is forgalmazta PM3308A típusjellel.

Egy holland sráctól kaptam ígéretet a rajzra, de építkezés miatt csak nyáron tudja küldeni, hátha nálatok is megbújik a fiók mélyén egy rajz.

Hozzászólások

Rajzom nincs, csak egy gondolatom. Azok a félőrültek, akik eszetlenül növelik az egyenirányító után a puffer kapacitást, nem gondolnak arra, hogy ezzel csökkenni fog a folyási szög, tehát ugyanahhoz a teljesítményhez egyre kisebb kitöltési tényezővel, kevesebb idő alatt egyre nagyobb árammal lehet átvinni a kívánt töltésmennyiséget. Vajon hogyan viselik ezt az egekbe növelt áramot a diódák és a transzformátor tekercse? Amúgy egyedül a transzformátor szórási reaktanciája és a tekercs ellenállása fogja úgy, ahogy kordában tartani az indulatokat meg az áramot. Következésképpen az egyenirányító kimenetén lévő 100 Hz-es feszültségingadozás nem az ördögtől való, majd megoldja a feszültség stabilizátor. Persze nyilván azt sem lehet, hogy alig pár voltig beszakad az egész.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyetértek. A félvezetők úgy néz ki bírják, de a trafó indulásnál izzad rendesen. A 30000uF csak az 5V-on van. Ezenkívül van még

  • +/- 15V az analóg részeknek, erre is 2x10000uF-ot rakott az illető, ráadásul ezen mág analóg stabilizátor is van
  • +5V és +15V a displaynek, ezen is egy-egy 10000uF van
  • +15V a ventilátornak, ezen 3300uF van

Ezeken a tápokon az összes fogyasztás max. 20W. Úgy kondizott az ember mintha 50Hz-en járna a trafó.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Bocs, én voltam figyelmetlen. Akkor meg négyzetesen idióta, aki ezt csinálta. Valószínűleg látott zavarjelet, növelte a kapacitást, holott megismerkedhetett volna a low ESR fogalmával, vagy néhány µF-os kerámiát rakhatott volna párhuzamosan, rövid lábakkal az elkóval. Arról nem is beszélve, hogy kapcsolóüzemű táp szabályozott, s ha túl nagy a kimenetén a kapacitás, elfogyhat a fázistartaléka, ami miatt gerjedni fog. Lehet, eleve nagy kapacitást rakott rá, elkezdett lengeni a táp, erre meg kitalálta, hogy van az a kapacitás, ami megöli a lengéseket. Illetve a másik, hogy ha a bemeneti, nagyfeszültségű elkó vesztette el a kapacitását, arra nem az a megoldás, hogy a kimenetre teszünk elmeháborodottan nagy kondit, hanem az, hogy kicseréljük a döglöttet a bemeneten.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyébként érzésre itt legfeljebb néhány 10 µF kellhet a kimeneten.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szétszedtem a másik tápot is, szerencsére abban hagytak néhány eredeti kondit. Úgy néz ki gyárilag is igen nagy értékű kondik vannak a cuccban. Mivel spéci 'press fit' és axial kivezetésűek a kondenzátorok - feltételezem, hogy egyforma kondi helyeken egyforma kondik is voltak. Persze ez nem biztos.

Némi méregetés és visszarajzolás után így nézhetett ki a gyári állapot (L: soros Induktivitás):

  • +5V: 4x3300u - L - 1000u
  • -5V: 1000u - L - 220u
  • +12V: 1000u - L - 220u
  • -12V: 1000u - L - 220u
  • +15v: 3300u - L - (itt ketté ágazik) - 1: 3300u (ventillátor), 2: 220u (monitor)

Ehhez képest durván 3x kondizták túl. Leredukálva ezekre az értékekre a puffer kondik értékét, megszűnt az indulási nyöszörgés.

Érdekes, hogy az eredeti 1988-as kondik semmit nem veszítettek a kapacitásukból és az ESR-jük is igen jó. Viszont az új kondik között volt már felpuffadt.

Teljes terhelésen jértava a tápot (100W) - nem tudom mérni a zajfeszültségét, 5mV alatt van. Egyébként fix deadtime mellett frekvencia változtatással szabályoz, 10W terhelésnél 45kHz-en jár, 100W-nál 25kHz. Nagyon érdekes a primer köre (vissza fogom rajzolni), van benne egy BRY39 nevű 'programmable unijunction transistor' cucc, soha nem találkoztam még ilyennel.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)