AMD Radeon RX 6600 XT probléma

Fórumok

Sziasztok,

Adott a fiam gépe:
Gigabyte B450 Gaming X alaplap
AMD Ryzen 5 3600 CPU
Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 6600 XT 8G GDDR6 VGA
2x8GB DDR4 3200 MHz Hynix RAM
SSD
Be Quiet Pure Power 10 500W bronze táp
Windows 10 pro x64

A videokártyát használtan vettem, 2 év garancia van még rá. 4 hétig kifogástalanul ment a fenti konfigban. November 27-től elkezdte azt, hogy a játékokból szinte azonnal fekete képernyővel újraindul a gép. Nincs kék halál, nincs memory dump, mintha resetet nyomna az ember. A kártya egy DisplayPort - DVI átalakítóval van monitorra kötve, natív DisplayPort kábelem nincs.

Tesztelt játékok: World of Tanks, Rocket League, GTA V.

A következő dolgokat próbáltam, amik nem használtak:

[x] Legfrissebb VGA driver
[x] Nagyobb táp (600W Be Quiet, 700W FSP)
[x] GPU Undervolt
[x] Saját memóriából csak egyik csak másik
[x] Saját memória másik foglalatokban
[x] Másik gépből memória
[x] BIOS reset
[x] BIOS update
[x] Másik tápkábel elosztóból a tápba
[x] Másik elosztó a gép elé
[x] Másik 8 pin-es tápkábel a VGA-ba
[x] Újratelepített Windows másik SSD-re
[x] Másik VGA kábel a monitorba
[x] Másik DisplayPort a VGA-n

A VGA a saját hasonló platformos gépemben elsőre kétszer ugyanezt produkálta, azóta hibátlan (5-6 óra folyamatos tesztelés játékkal). Sógorom hasonló platformos gépében elsőre ugyanez a hibajelenség , azóta hibátlan. Ebben a gépben DisplayPort kábellel FreeSync-kel teszteltük. Fontos lehet, hogy ebben a két gépben azonnal produkálta a hibajelenséget, de azóta egyszer sem.

Amit nem próbáltam, hogy a saját gépemből átrakom ezeket az alkatrészeket egyesével:

[] Hasonló teljesítményfelvételű VGA (Nvidia 1070 Ti, csak nem fér el a házban, asztalra borítva megoldom)
[] Alaplap csere (ASUS TUF Gaming B550-plus)
[] CPU csere (Ryzen 5 5600x)
[] Intel platformon tesztelés (GA-Z97X-UD3H alaplap, i5-4670, Kingston RAM)

Ahogy visszateszem a régi VGA-t (Radeon 7770 GHz Edition), driver csere vissza a régi kártya miatt, és tökéletesen megy a gép.

Teljesen ötlettelen vagyok. Még az is felmerült bennem, hogy az alaplap azon része nem jó, ami a tápellátásért felel, és a nagyobb teljesítményfelvételű VGA-nál bukik ki a dolog. Ezt az alaplap csere és a 1070 Ti csere bizonyíthatja.

Van még valami tippetek, mit próbálhatok ki?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 12. 06., k – 13:31

Még az is felmerült bennem, hogy az alaplap azon része nem jó, ami a tápellátásért felel, és a nagyobb teljesítményfelvételű VGA-nál bukik ki a dolog

a hirtelen reset nekem egyből tápellátás gyanú...

az is lehet, hogy simán csak leeseik a hálózati feszültésg (pl nagy terhelésfelvétel hatására), és a tápod csak meg akarja védeni a hardvert a lakapcsolással.

Szerkesztve: 2022. 12. 06., k – 14:20

"... játékokból szinte azonnal fekete képernyővel újraindul a gép."
"Ahogy visszateszem a régi VGA-t (Radeon 7770 GHz Edition), driver csere vissza a régi kártya miatt, és tökéletesen megy a gép."

tápot kizárnám 6-700W bármire elég.

gariztatnám a videókártyát, szerintem azzal van vmi kaka.
 

Én is táp-ellátás hibára gyanakodnék elsősorban. Érdemes lehet megnézni a csatlakozót a VGA kártyán, elsősorban a kiegészítő tápcsatlakozót (de a PCI-E is érdekes lehet). Az először reset, aztán működik esetekre magyarázat lehet, ha a hőtágulástól idővel valahol javul az érintkezés. Ha pedig a NYÁK-on nem jó valahol egy csatlakozás, az tartósan szerintem nem lesz javítható..

Amikor másik gépben próbáltad és csak először jelentkezett a hiba, ott nézted, hogy hosszabb (több órás) szünet után hogyan viselkedik?

az mondjuk elég gáz lenne, ha kiderülne hogy a forrasztás elengedte a táp csatit...mondjuk ez eszembe nem jutott volna, mert ez egy 8 lábas furatszerelt megoldás...
de billentyűzeteknél ez egy létező jelenség. mert az ólommentes forrasztás rideg, ezért a fizikai behatások miatt szépen elengedi és elkezdődik az erőből püfölés. mert akkor kapcsol!:D