miniITX alaplap furcsaságok

Fórumok

Intel D510MO alaplapról van szó. A valós idejű órájával valami baj van, folyton lemarad, késik akár több napot is. CR2032 litiumelemet cseréltem, a BIOS beállítások nem felejtődnek el. Windows 7 megy rajta, az NTP frissítést 3600 s-ra levettem, de még így is lemarad az óra. Ha manuálisan szinkronozom az NTP-t, az sikeres. A másik jelenség (talán összefügg az előzővel), hogy újraindítás előtt 5-10 percet áramtalanítani kell, különben nem indul. Van egy jumper a BIOS normal/maintenance/recovery választáshoz, az normal állásban van. Milyen hardverhiba okozhatja a problémát? Amennyiben az RTC hibás, hogyan tudom azt beazonosítani, esetleg cserélni?

Hozzászólások

Van rajta órakvarc? Ha igen, azt elég egyszerű cserélni, érdemes lenne. Bár azt én nem fogom megmondani, hogy a kvarc hiba mennyire gyakori, vagy az RTC áramkör-e a valószínűbb. De elsőre azt gondolnám, hogy a kvarc.

Szerkesztve: 2022. 11. 17., cs – 23:33

ha áram alatt van, akkor nem kéne számítson az elem. Valami chip valahol az alaplapon az RTC, gondolom forrasztással cserélhető. Gondolom az elem melletti chip, nem tudom a kvarc hozzá tartozik-e 

Szerkesztve: 2022. 11. 18., p – 10:15

Megnézem rezeg-e a kvarc.

Szerk: megnéztem oszcilloszkóppal, nem rezeg. Csere lesz.

Hát, úgy 99%+-ra tippelem, hogy nem a kvarc miatt nem rezeg a kvarc. Hacsak nem basztad földhöz az egészet (de akkor nem a kvarcnak lesz a legnagyobb baja), akkor nem nagyon van abban semmi, ami el tudna romlani.

Szerintem a készüléked 12+ éves korára eljutott a hasznos élete végéhez.

Látom, a cinizmus sem segít. :(

Ha elektronikában keresel hibát, akkor öntökönlövés helyett betarthatnál néhány szabályt:

A Win 7 nem része az elektronikának, mint ahogy az ntp sem. ;)

A púpos kondi túlmelegedett, de a nem púpos is lehet öreg.

Egy régi gépnél (is) a sallangok eltávolítása után (diszk, kártyák) először a tápot kell mérni: Az alaplapon, de nem csak a csatlakozóknál. Aztán jöhet az elkók cseréje, de itt már tudni kell a megfelelő típust kiválasztani!! (vs. voltak itthon)

A mérést oszilloszkóppal célszerű végezni. Főként azokon a helyeken, ahol helyi tápegység van, pl. a Vcore. Természetesen az ezeréves táp helyett egy újjal!

Lehetne még sorolni a tennivalókat, de a kvarc cseréje valószínűleg a lista legvégére kerülne.

El kel döntened,hogy ez egy alaplap javítós hobbiprojekt , megjavíttatod, vagy kidobod!

A végéről kezdem: a púpos és gyanús kondik cseréje megoldotta a problémát. Stabilan működik, nem felejti el az órát.

Igen, ez egy hobbiprojekt. Nem szeretek kidobni még használható dolgokat. Maga a mini-PC, a Win7 csak egy eszköz arra, hogy egyszerűbb virtuális hangszereket (VSTi) működtessek rajta, és semmi mást. Vehetnék jobb, korszerűbb újabb hardvert, de minek?