[MEGOLDVA] WOL - hogy működik, hogy kellene működnie

Fórumok

Van egy nem túl modern Lenovo asztalai gép, amit szeretnék Wake On LAN működtetni.

BIOS -ban engedélyeztem - azóta nem megy a "Shutdown" Debian 10 folyton újraindul.

A házon lévő "Power" gombbal megállítottam (még a GRUB előtt) és elküldtem a hálókártya felé (aminek az "ip a" és a "sudo ifconfig" -al megnéztem az "ether" izéjét ami szerintem a MAC address lenne) majd a "sudo etherwake" -ell megpróbáltam az eredmény:

The target station address is 44:39:c4:8d:f4:21.
Packet is  ff ff ff ff ff ff 44 39 c4 8d f4 21 08 42 ff ff ff ff ff ff 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21 44 39 c4 8d f4 21.
SIOCGIFHWADDR on eth0 failed: No such device

Én ebből azt szűröm le, hogy a hálókártyának (a MAC address birtokosának) nincs tápja, nem tudja fogadni a csomagot ill. azonosítani magát.

Mi hiányzik ebből a képletből?

Talán van még valami "power saving mode" beállítás a BIOS -ban, de elsőre nem tűnik relevánsnak.

MEGOLDÁS: Lemaradt a küldéshez használt interfész neve (az alapértelmezett az eth0 - hol van ez már) "-i enp3s0" ilyen egyszerű :)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 11. 13., v – 13:12

A bios-ban mindenkeppen engedelyezni kell, hiszen kulonben nem lesz villany alatt. Letezo interface-re kuldted ki a parancsot?

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mint írtam, megnéztem "$ ip a" és "$ sudo ifconfig" parancsokkal néztem meg mi a MAC address (ami most ether -ként jelölnek).
Mindkét parancs azonos értéket mutat, amit a parancs ki is ír.

Lehet arping -et kellene kipróbálni? Arra reagálnia kellene?

Még azon morfondírozok, hogy lehet hogy "Sleep" -be kellene küldeni, nem "Shutdown" -ba?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

a WOL clienten, ahonnan a etherwaket inditod, van eth0? ha nincs, meg kéne adni a parancsnak ami van...

Pontosan. Sehogy másként nem tudom lekapcsolni, csak bootolás előtt a házon lévő power gombbal.

OFF: Lehet nemsokára lesz megoldás, megjött az Alitól a két relés 433 MHz távvezérlőm, kell hozzá néhány konnektor aljzat és valami "dekni" amire felszerelem. A történet nem emiatt a gép miatt indult, hanem a router/modem kombó újraindításához, sajnos az itthon is fityingekért árult szettek, alapból ki vannak kapcsolva, nem tudom az alapból bekapcsolva állapotot elérni (a relé sem jó ehhez).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Sima itthoni nagy kiskerben vett távirányítós kapcsolót használok, de az PC kapcsolására épp a relé miatt nem alkalmas. Triac volna jó, de ez relés. Előfordul, hogy összeheged a relé kontaktusa, hiszen fázishelyzettől függ, és hatalmas áram képes megindulni, a PC tápja kapacitív terhelés.

A default „on” állapotot úgy érem el, hogy ezek be vannak dugva a konektorba. Ez valamiért nem jó? Visszajön áramszünet után a hálózat, van net, távolról elérhető a router, be tudom kapcsolni wake on lan-nal a PC-t, végén a gépen kiadott poweroff pedig leállítja. Mondjuk nekem normálisan működik, nem kapcsol vissza.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, mert nem kikapcsoláskor van ezúttal baj, mint induktív terhelés esetén, hanem bekapcsoláskor. A kapacitív hurkon dirac-delta áram folyik elvileg, gyakorlatban nyilván nem, de ugyanaz történik, mint ponthegesztésnél.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még mindig nem értem a relés küzdelmedet. Azt értem, hogy az alapértelmezett bekapcsolást akarod áramszünet után, csak azt nem, minek egyáltalán bármilyen kapcsoló. Be van dugva a konektorba, visszajön a villany, router, modem indulnak, van számítógépes hálózat. Minek oda bármi, ami megszakítja az áram útját? Már persze a védelmeken kívül.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az eredeti elképzelés, ami miatt relés megszakítást akarok, az a router és a modem kikapcsolása - magasan, nehezen hozzáférhető helyen van. Itt a probléma az lenne, hogy az átlagos kerti és beltéri 433 MHz relés konnektorok (sok ilyet használok, pl. a telken a búvár szivattyúhoz) csak azt az üzemmódot ismerik hogy behúz a relé és bekapcsolja a terhelést. A modem és a router esetében (amik egyébként UPS -ről járnak) az alapállapot (a relé nyugalmi állapota) hogy be van kapcsolva. Viszont a feljebb említett eszközökön a relé nem is tartalmazza ezt a kontaktust, csak a "normally open" kontaktusok vannak meg. Ráadásul ha szétszeded ezeket akkor látod hogy nem tudod kicserélni csak a relét olyan módon vannak kialakítva :(
Ezért, most beszereztem egy olyan 433 MHz relé párost, amin ott van a NC kivezetés is.

A PC -t amiről ez az egész szól, távolról szeretném elindítani - mondjuk a telekről - amit a WOL megold, viszont most, hogy engedélyeztem a WOL -t nem működik a shutdown. Ahogy ezeket a sorokat írom, rájöttem, hogy a 433 MHz relé sem oldja ezt meg, mivel ha távolról akarom lekapcsolni a gépet, nem fogom tudni mikor is tehetem ezt meg (mikor kezdené a boot folyamatot) ill. nem tudom a relét távolról aktiválni - a macska rúgja meg!

A te problémádra visszatérve, neked egy ck. 10A SSR -re lenne szükséged amibe be van építve a nullátmeneti kapcsoló. Viszont azért itt is lehetnek problémák, pl. melegszik, kell neki a hűtőborda, bekapcsolt állapotban az SSR -n is van több volt feszültség esés ami néhány W eldisszipálását igényli. Cserében biztos nem sül be és érdemes sorba kötni vele egy üveg biztosítékot és esetleg egy 80°C hő biztosítékot ha tutira akarsz menni (sok zárlatba átment PC táppal volt dolgom).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Azt értem, hogy mit akarsz, csak azt nem, hogy miért. Ezen nem tudom túltenni magam:

Az eredeti elképzelés, ami miatt relés megszakítást akarok, az a router és a modem kikapcsolása

Ha úgy tetszik, én nem akarom kikapcsolni a routert és a modemet, s ettől nem érzem kevesebbnek az életem. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

OK
Akkor hogy reszetelsz?
Nálam az utóbbi időben többször előfordult, hogy a modem azt mutatta minden nagyon, jó de nem volt internet, majd reszet és helyreállt.

A routernél talán elég egy reboot, de láttam olyat hogy csak a ki/be kapcsolás segített (még switcben is találkoztam ilyesmivel).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Aha, na most értettem meg. Nem esett le, mi annak a jelentősége, hogy nehezen elérhető helyen van. Lehet, sima kapcsolós hosszabbítót vagy konektort használnék, nem távirányításosat.

Nekem egyébként szinte soha nem szokott elérhetetlenné válni, illetve az esetleges memory leak-ek ellen úgy védekezem, hogy a crontab-ba beszögeltem, hogy hetente egyszer valamelyik hétköznap éjjel 3-kor - vagy 4-kor, nem emlékszem - indítsa újra magát. Ezzel elérem, hogy ha lenne is benne memory leak, az nem tud furcsa lehalást okozni. A modemre már nem vagyok ilyen hatással, de az is stabil.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nálam se a router szokott hibázni (bár alig 3 hónapja üzemel). De a szolgáltató volt hogy átváltott router módba, rémülten tapasztaltam, hogy NAT mögött vagyok és a router vlmi C osztályú IP címet osztott a routeremnek. Némi telefonálgatás után, távolról visszabillentették.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ahogy idézik "a házon lévő Power gombbal" - ennél hogy tudom érthetőbben leírni?
Nem icon vagy menű, nem parancssor (sudo poweroff) hanem a kapcsoló, ami érdekes módon működik, azaz ck. 4 sec. és lekapcsol.
A furcsa, hogy csak annyit módosítottam, hogy engedélyeztem a wake on LAN -t.
Még egyet nem próbáltam, hogy a működő (xfce4) mellet megnyomom a power gombot. Sajnos túl magasan van.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ja, azt hiszem, értem. Tehát újraindult, de addig, amíg nincs benn a kernel, nincs felcsatolt filerendszer, hosszú gombnyomással kikapcsoltad, így nem sérült semmi.

Fedorán erre kb. vagy tíz évvel ezelőtt volt valami varázslás, talán a /proc vagy /sys alatt valamit át lehetett írni, de már jóideje nem kell, meg gépet is cseréltem. Olyasmi helyen, mint ahol például az I/O ütemező algoritmust lehet neki megmondani, csak értelemszerűen valami power-rel kapcsolatos dolog, de sajnos konkrétumra nem emlékszem.

Ezért nem szeretem a Debiant, 2.6-os kernelben ezeket még nem javították ki. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem volt olyan ethernet kártyám, amin ha bekapcsoltam a WoL funkciót, akkor nem csak a Magic Packet érkezésekor indította a gépet, hanem bármilyen neki szóló csomag elég volt ehhez. Az éppen leálló gép meg a hálózat egyéb tagjai között ismert volt - küldtek is neki csomagot. Leállás után pár másodperccel már ébredt is fel. De végül is le lehetett beszélni erről a fura viselkedésről... ethtool beszédes a témában.