[POL] Brazilia elnököt választ

Lehet már csak órák kérdése és megszabadulunk a világpolitika egyik legkártékonyabb politikusától a brazil elnök Bolsonarotól.

Akit Orbán most biztosított a támogatásáról. Vasárnap tartják a brazil elnökválasztást, ahol az előzetes kutatások szerint a korábbi baloldali elnök Lula 7 és 13 közötti százalékponttal vezet, a nőgyűlölő, esőerdő irtó, katonai diktatúra párti Bolsonaroval szemben. A kutatások szerint pedig arra is van esély, hogy Lula már az első körben megszerzi a szavazatok 50%-át.

Az a Lula, akit anyja egyedül nevelt fel, aki a szegénységből vasgyári munkásként, majd szakszervezeti vezetőként, a katonai diktatúrában a dolgozók jogaiért küzdve tört ki, hogy végül Brazília elnöke legyen.

Az a Lula, akit pár éve korrupció miatt perbe fogtak és elitéltek, hogy később a bíróság megsemmisítse az ítéletet. Aki emiatt nem tudott 4 éve indulni, és aki már kétszer volt Brazília elnöke. Akiről Obama mondta, hogy a világ legnépszerűbb politikusa, amikor elnökként 80% fölötti volt a népszerűségi mutatója. Aki elnökként brutálisan csökkentette a szegénységet, az irástudatlanságot, az egyenlőtlenséget Brazíliában, felszámolta az ország külső adósságát, és a világ 13. legerősebb gazdaságából a ciklusa végére a világ 6. legerősebb gazdasága lett Brazília.

Hozzászólások

Mit tudnék tenni? Kibaszni mindenkit, aki politikai kontentet oszt meg, kommnetel, flamebait-et tesz közzé? A végén pedig ülnénk itt 10-en, azt lesve, hogy ki lesz az első, aki "megint kimondta! ban!" és a végén lehúzzuk a rolót? Ezt kellene tényleg?

trey @ gépház

Könyörgöm szavazzuk meg, hogy Jakubovics menjen Brazíliába!

Igazán, ha belegondolunk, hány száz hektár földet tudna ott venni, ha az ittenit eladja. Istencsászárkét támogathaná a baloldali Lulát.:)

Az oroszoktól is jó messze lenne, fóbiája is okafogyott lenne, gyógyulna talán. A HUP-ra meg attól még írogathatna, népnevelve ezt a bunkó országot.

Bolsonaro az utolsó normális mohikáhok között van a nemzetközi politikai színtéren. Ha jól emlékszem egyszer meg is késelték, túlélte és nem adta fel. Kőkemény ember, tisztelem a kitartását.

Egyszer régebben megállapítottam, hogy korunk a halál kora, majd később azt is, hogy a gyávaság kora. Nagyon ritka aki nem gyáva, pláne a politikában. A gyávaság pedig sajnos a romlásba vezet. Hogy Bolsonaro tökös, annak bizonyítására elegendő a Coviddal kapcsolatos idézeteit végignézni:

 

Forrás: https://www.france24.com/en/live-news/20210619-bolsonaro-s-most-controv…

- Overestimated

"In my understanding, the destructive power of this virus is overestimated. Maybe it's even being promoted for economic reasons."

Advertising

(March 9, 2020, when Brazil had registered just 25 cases and no deaths)

- Hysteria

"The economy was doing well but this virus brought a certain hysteria. There are governors that, as I understand it, and I might be wrong, are making decisions that could greatly harm our economy."

(March 17, 2020, the day after Brazil's first death)

- Little flu

"For 90 percent of the population, this will be a little flu or nothing."

(March 27, 2020, with fewer than 100 deaths.)

- Already going away

"It seems this virus question is already going away."

(April 12, 2020, 1,200 deaths)

- So what?

"So what? I'm sorry. What do you want me to do? I'm Messiah (Bolsonaro's second name) but I can't do miracles."

(April 28, 2020, with almost 5,000 dead)

- Country of queers

"I'm sorry for the dead, I'm sorry. We're all going to die one day, everyone here will die. There's no point running away from it, running away from reality. You need to stop being a country of queers."

(November 10, 2020, 163,000 dead)

- Women growing beards

"If you become a crocodile, it's your problem. If you become Superman, if some women grow beards or if a man starts talking in a high-pitched voice, (the laboratory) has nothing to do with that."

(December 18, 2020, on possible vaccine secondary effects, with 185,000 dead)

- Harmful masks

"There are some studies coming out ... that say masks are harmful for children, causing irritability, headache, concentration difficulties, a reduction in feelings of happiness, a refusal to go to school or daycare, dejection, a reduced ability to learn, vertigo, tiredness."

(February 25, 2021, 250,000 dead)

- Political pandemic

"We're going through a pandemic that, partly, is being used politically not to defeat a virus but to try to overthrow a president."

(April 7, 2021, 340,000 dead)

- Hydroxychloroquine

"I caught the virus and took hydroxychloroquine. Maybe I'm the only head of state who looked for that remedy... I'm not going to back down, I'm stubborn, I'm persistent."

(June 11, 2021, 484,000 dead)

Tudom, hogy sokra nem fogunk jutni, mert minden hozzászólásodból süt a buta, együgyű ember arroganciája. De azért nem sajnálom az időt rád, hátha...

Egyetlen mondatból mindjárt ki lehet olvasni a propaganda kétféle hatásmechanizmusát is a nem túl komplex gondolkodásmódú emberekre:

  1. Téves felsőbbrendűségi képzet: Az embereknek felajánlani az erkölcsi, vagy intellektuális felsőbbrendűség illúzióját a civilizációval egyidős politikai stratégia. Konkrétan a COVID kapcsán a propaganda mindkettőt csinálta is, az erkölcsi ('nem gondolsz a gyengékre') és intellektuális ('nem érted a tudományt') vonalat egyaránt.
  2. Az összeesküvések csak „kettyent” agyakban létező fantáziákként való beállítása: Azt, hogy a „konteós” ilyen elcsépelt pejoratív jelző lett nem nagyon lehet másnak, mint tudatos propagandának az eredménye. Nem is kell ugyanis sok ész, hogy az ember belássa, a civilizáció történelme konspirációk történelme. A politika több ezer éve egy konspiratív műfaj, hiszen zárt ajtók mögött, szűk csoportok döntenek tömegeket érintő dolgokról. Nyilván azokat az evilági dolgokat, amikre az emberek leginkább vágynak, mint a pénz és hatalom, sokkal egyszerűbb másokkal szövetkezve megszerezni, mint egyedül. (Valójában csak úgy lehet.) Szóval konspirálni a világ legtermészetesebb dolga. Te mégis azt tartod „kettyentnek”, aki ezt képes felfogni, nem azt, aki tagadja.

    Mondjuk egy háború, vagy bármilyen más politikai turbulencia esetében, mivel ugye szűk csoportok hozzák a döntéseket, a nagy többség soha nem lehet biztos a célokat és okokat illetően. Választhatod a közönyt a világ dolgaival szemben, vagy azt, hogy megpróbálod értelmezni az eseményeket és megtippelni a lehetséges okokat és célokat (=konteó). Szerintem az előbbi az intellektuálisan lusta hozzáállás.

Alapvetően az intelligens emberekre jellemző az alázat. Ha te lennél buta, agymosott, a világ dolgait felfogni képtelen, ezért azokat leegyszerűsítő ember, tudnád, hogy az vagy? A válasz erre a kérdésre nem gyújt piros lámpát?

Bármelyik győz, Brazília csak veszít. Da Silvát eljárásjogi alapon emelte ki a börtönből a brazil legfelsőbb bíróság, aminek tagjait ő és általa választott utóda Rousseff nevezte ki. A világ egyik legnagyobb korrupciós ügyében volt érintett. Bolsanaro beceneve hogy trópusi Trump, és ez a két jelölt, közülük lesz valaki a Déli félteke egyik legfontosabb országának az elnöke. Ennyi. 

Bolsonaro meglepően jól szerepelt.

trey @ gépház

Szerencsére Orbán támogatása toxikus szokott lenni

Azon kívűl néhány értelmiségi filozófuson kívűl sokan nem ismerik orbán nevét[..]

Ennek némileg ellent mond, hogy Európában mindenütt megemlítik őt is (van ahol mint példaképet, van ahol mint mumust); van ahol jóformán többet beszélnek róla(inkább a hozzá köthető intézkedésekről, irányokról: sokkal fontosabbak a kérdések ill. azokra adott saját válaszai amiket felvet, mint a konkrét személye természetesen..), mint egymásról egy választási vitában a felek :D ... A legádázabb ellenlábasai is elismerik a jelentőségét(nem belpolitikai, hanem Európai szinten), politikai teljesítményét. Meglepődök rajta, hogy ilyen alapvetést próbálsz tagadni.

Ne értékelt már túl jelentősségét orbánnak. Most voltam olaszorszországban egy hónapra kiküldetésen, 1 hete jöttem haza. Nem nagyon tud arrafelé egyetlen kollégám sem semmit arról hogy mi van nálunk. Szarnak nagyívben az egész politikai hazudozásra, amikor elmentek szavazni, egynek sem jutott el a füléig Orbán üzenete. Azért győzött a jobboldal most ott, mert idáig a bal volt hatalmon, és hol a bal, hol a jobb kerül hatalomra. Nem csodálkozik azon sem senki, ha mostani nyertes nem fogja kitölteni ciklusát... Ilyen a demokrácia arrafelé.

Jaja, az ugye megvan, hogy 5 perce ért véget az osztrák-magyar-szerb migrációs konferencia és sajtótájékoztató? Lesz ám kifliszájad, ha végre megírja a 444!

Tudod mik voltak benne? Hogy az osztrák kancellár gyakorlatilag kezdi belátni, hogy Orbánnak igaza volt. Már fogalmazzák a levelet Brüsszelnek ;D

trey @ gépház

> Most voltam olaszorszországban egy hónapra kiküldetésen, 1 hete jöttem haza. Nem nagyon tud arrafelé egyetlen kollégám sem semmit arról hogy mi van nálunk.

Ha kiküldetés akkor gondolom multi. Multiknál mindenki tudja hogy alapszabály, hogy nem politizálunk, pláne nem ha jobboldaliak vagyunk. Azért az sem kizárt, hogy valahonnan megorrontották, hogy balos vagy :-) Lehet hogy jobban tudják mikor mit mondott Orbán mint te, csak éppen nem fogják bevallani. Ilyen ez a popszakma.

Az olasz politikát mennyire követik? Itt lehet a nézetkülönbség forrása: én a politikusokra, médiára gondoltam elsősorban. Az átlag polgár aki amúgy is leszarja a politikát, vagy max. a helyi belügyeket követi ( népesség jórésze ) könnyen lehet, hogy a lehetséges miniszterelnökök neveit sem ismerte a választáson :).

Pedig ott egy ideje elég rövid életűek a kormányzatok és elég sűrűn vannak a választások :). De azt hiszem tudom mire gondolsz: a itthon sokak számára minden a pártoskodásról szól (és a közügyek megvitatásának~politizálásnak helyét is átveszi a pártoskodás, acsarkodás, fikázás).

Szerkesztve: 2022. 10. 03., h – 12:13

Gazdasagi visszaeses van, tehat ilyenkor hagyomanyosan a jobboldali erosemberek a kedveltebbek szavazoi korben.

A 2. vh is egy gazdasagi visszaesenek koszonhetoen jott letre a jobboldal eloretoresekent szinten egy gazdasagi elonyert.

Csak azt remelem, hogy jonnek az ufok meglatjak ezt a dilihazat es jol kitakaritanak. Mindenkit. Bar lehet lesz nehany ketlabu csotany aki azt is tulkollaboralja.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Petrobras (PBR ADR) tavaly fizetett 20% osztalékot, idén 40%, 10 alatt vettem, 15 vagy 16-ért adjam el?

nincs aláírásom

a világ 13. legerősebb gazdaságából a ciklusa végére a világ 6. legerősebb gazdasága lett Brazília

vajon ez mennyire számit a bRics számára?

In 2022, Argentina and Iran officially applied for BRICS membership. Argentina has been supported by China according to several sources.
In addition, Algeria, Indonesia, Mexico, Nigeria, Pakistan, Saudi Arabia, Sudan, Syria, Turkey and Venezuela have expressed interest in membership of BRICS.

nincs aláírásom

Valószinüleg nincsenek "jóban" de India mint volt gyarmati ország inkább fog húzni bárkihez, mint a Nyugathoz, főleg hogy ott is nagyon erősödik a szélsőjobb.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Világpolitikában nincs helye az érzelmeknek, egyedül az érdekek dominálnak

Szerintem erre újra és újra rácáfol a valóság, hányszor hallottuk a II. VH után, hogy az ideológiák kora lejárt? Meg hányszor olvastuk a vallások hanyatlását a 21. században? Aztán köszönik szépen, sajnos vagy nem sajnos de mind pl. a nacionalizmus mind pedig pl. az iszlám nagyon is tör fel, mint a talajviz.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

nacionalizmus mind pedig pl. az iszlám nagyon is tör fel

Világpolitikában nincs helye sem nacionalizmusnak, sem vallásnak. Lokális szinten működik de globálisan nem. Kínában pl. konfucianizmus, taoizmus, buddhizmus, muszlim és a kereszténység is számottevően jelen van. 

India lakosságának vallása:

  • hindu 79,8%
  • muszlim 14,2%,
  • keresztény 2,3%,
  • szikh 1,7%,
  • buddhista 0,7%
  • dzsaina 0,4%

Brazilia nagyrészben keresztény. 

Nincs kapcsolódási pont vallásügyileg. A három ország esetében meg nacionalizmusról beszélni badarság lenne...

Hát ezt beszéld meg azokkal a nemzetközi lapokkal akik arról cikkeznek már hónapok/évek óta, hogyan alakitja át Modi még az alkotmányt is a hindutva szellemiség jegyében. Szerinted ha külföldön (pl. Leicester legutóbb) úgy viselkednek, ahogyan, akkor otthon milyen hangulat lehet?

A világ jelentős része egyáltalán nem úgy működik/gondolkodik, ahogy itt Európában nekünk láttatni próbálják.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS