Bluetooth csomagok elkapása - forgalomfigyelés két külső eszköz között

Fórumok

Sziasztok!

Linux alól szeretném elkapni a más eszközök által küldött/fogadott Bluetooth csomagokat. Elvileg a wireshark már nem eszi, a tcpdump pedig ezzel nem kap el semmit: https://www.agnosticdev.com/content/how-capture-bluetooth-traffic-tcpdump-linux Vagy csak én vagyok simán ügyetlen.

Tudtok erre valami szoftveres megoldást?

 

A probléma bővebben:

Itthon a fiammal micro:bit-et programozunk. Az eszköz támogat egy egyszerű, könnyen használható rádiós protokolt, ami Bluetooth-on alapszik: https://lancaster-university.github.io/microbit-docs/ubit/radio/ Előnye, hogy nem kell párosítgatni az eszköket, közös csatornát használva minden működik rögtön.

Ebbe szeretnék később telefonnal bekapcsolódni, hogy a telefont távirányítóként használva vezérelhessem az eszközöket.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 09. 19., h – 16:51

A linked alapján kipróbáltam, nekem csont nélkül veszi az adást a tcpdump. Nem az a fő probléma, hogy nem egy veled folytatott kommunikációt akarsz figyelni? Magyarul promiszkuusz módba kéne tenni a bt interfészt (de nem tudom, ez mennyire triviális :-) )

Itt valami spéci eszközt ajánlgatnak hozzá: https://wiki.wireshark.org/CaptureSetup/Bluetooth

Teljesen igazad van, közben alaposan utánaolvastam és ez így nem fog menni. Kösz a segítséget!

Marad a Bluetooth, csak ott meg mindig szívás a párosítás, illetve nem sikerült még broadcastolt adatot küldenem.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szerintem a Bluetooth csomagokat nem fogod tudni egy harmadik keszulekkel elkapni (tehat ket eszkoz kommunikal, es egy harmadikkal probalod a masik ketto kozti kommunikaciot lehallgatni), mert a Bluetooth eseten frequency hopping van a 79 csatorna kozott, es ha nem vagy csatlakozva akkor nem tudod, hogy melyik csatornara fog ugrani. Az advertisement csomagokat tudod esetleg venni az erre kijelolt csatornakon (37, 38, 39), de szerintem azzal nem mesz sokra (es a konnektalt eszkoz lehet, hogy ki is kapcsolja az advertisementet).

Ha telefonnal akarsz kapcsolodni valamelyik (micro:bit) eszkozhoz (BLE-n) akkor javaslom elso korben az nRF Connect programot. Tudsz vele csatlakozni egy a szerverhez, irni, olvasni a karakterisztikakat, megjeleniti a service-eket, sot, tud maga is szerverkent viselkedni amihez tud kapcsolodni egy kliens eszkoz.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar