Dell PERC H310 Zentyal Ubuntu Journal check

Sziasztok! Adott egy Dell szerver,  PERC 310-es hardveres RAID kontroller-rel. Adott még két SAS HDD. Cél egy RAID1-es tömb létrehozása,  amire Zentyal-t telepítünk a saját installer-jével,  tehát ami az ubuntu után közvetlen telepíti. Beállítottuk a virtual drive-ot és kapott egy fastinit-et is. A zentyal felmegy rendben,  ám első reboot után sokáig fekete képernyő intenzív HDD kaparászással,  végül ez jelenik meg.

/dev/sda5: recovering journal

/dev/sda5: clean, 59014/122028032 files, 9114289/488111360 blocks

ez a szeróra dugott monitoron látható. Nulláról újrakezdtük,  de másodjára is ide jutottunk. Mi lehet a megoldás? Amire hirtelen gondoltam,  hogy vagy kivárni ezt a feliratot (van ennek értelme? Google szerint lehet),  vagy sima ubuntu telepítése,  vagy ha ezutóbbi is elhasal,  live debian,  és a diszkek ellenőrzése. Merre lenne esetleg érdemes elindulni? Vagy kimaradhatott valami? A gépben 64 giga ECC ram van,  és nincs SSD,  a hardveres raid tömbről bootolnánk.

Hozzászólások

Vezérlő, kábel, HDD vagy bármi lehet az oka. Ez a vezérlő egyébként pont semmire sem való, bár egy tükrözött tömbbel valószínűleg elbír. Első körben érdemes lenne a két merevlemezt külön - külön leellenőrizni. Újak? Gondolom nem :)

/félOFF na ja, meg ezt hw raid controllernek hívni .. hát.. az nem túlzás, az erős csúsztatás és megtévesztés.. :) Ez kb semmi más mint egy "sima" sata/sas kiegészítő controller. Ennyi erővel dughatta volna az alaplapra is és BIOSból összelegózza a "raidet".

Mondjuk azt még jó lenne tudni, milyen gépben van ez a cucc benne. Mert lehet tényleg jobban járna a user a "beépített" megoldással mint ezzel a khm.. kártyával.

ps.: btw naaaagyon sokan "összekeverik" azt hogy ha valami kézzel fogható és valamilyen SLOTba bedugható ""raid""** kártya akkor az már hardware-raid .. nem... nein ... :( ennyi erővel a Silicon* SATA kártyák is hw raidek :)

De, ha már kiírta, hogy sda5 clean, akkor mire is kell várni pontosan? Szerintem itt elsősorben nem a RAID vezérlővel vagy a diszkekkel lesz a gond.

A boot már az sda5 ellenőrzése utáni lépésnél tart (mivel ki is írta, hogy clean, ergo végzett). Ez a következő lépés ezek szerint nincs a képernyőre írva, hogy micsoda, de azt kellene kideríteni és megnézni, miért akad meg ott.

Én megnézném recovery/single user módban indítva, úgy sokkal részletesebbek (szoktak lenni) a boot közbeni üzenetek.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!

 

( zsirmo V | 2022. 08. 15., h – 14:21 )
Nem jött be a rendszer, live alól meg nem néztük még.

 

( klixnetwork | 2022. 08. 15., h – 14:22 )
Elvileg rendben van az állapotuk a lemezeknek, és minden más csatlakozónak, kábelnek is.

 

( krix V | 2022. 08. 15., h – 17:18 )
Egy PowerEdge gépről van szó. Az alaplapi SATA-k 3 Gbps-osak, és elvileg nem támogatják a SAS-t, így mindenképp a kontrollerrel kell machinálni.

 

( ggallo | 2022. 08. 15., h – 15:50 )
Elindítottuk recovery-ben, sikerült felcsatolni a telepített rendszert chroot-ba, de logok semmit nem mondtak.

 

Most végül SW RAID-re mentünk, mert nagyon kellett már a működő OS, aztán majd folyt. köv.

TheAdam