Mi szükség van a hírekre?

Nyaralás alatt annyi ideig nem olvastam híreket, hogy a következő sorozat lefutott nélküem:

  • Az oroszok elzartak az olajat
  • Ja, nem, az ukránok 
  • Bréking, nincs olaj 
  • A csehek szerint holnapra lesz 
  • A MOL kifizetett valamit valaki helyett 
  • Bréking, van olaj

Az egész lement nélkülem és persze magától megoldodott. Szóval: nem kellettem a történethez. 

Innen már egyenes, hogy nem fogok a továbbiakban híreket olvasni. 

Hozzászólások

Bolond beszéd, deee van benne logika :-D

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerkesztve: 2022. 08. 12., p – 02:12

Már csak a kutakra kellene odaérnie, mert most (08.11) késő este nem tudtam benzint tankolni a környéken nyitva tartó kutakon (OMV és MOL van a közelemben és nem csak 95-ös, de piaci áras prémium benzin sem volt)

Vicces ez. Rettegő indexen olvastam erről, majd a balcsinal tapasztalom meg a valóságot. Itt most rengeteg a külföldi turista. Náluk alapból piaci ár van. És tegnap Siófok - Sümeg útvonalon minden kuton volt minden üzemanyag.

Az alfoldon meg - ahol ~0 a külföldi turista - "elfogyott". Érdekes ez az üzemanyag hiány, nahh. Ez is csak egy ilyen hír volt, aminél felesleges elhinni egy rohadt szót is. És ezt is nyaralás alatt tudom meg... 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Hát, én az elmúlt napokban gond nélkül tudtam tankolni Badacsonyban és Sátoraljaújhelyen is, utóbbi már azért eléggé kelet :)  Viszont tegnap késő estére a Bp. XVII. kerületi kutakon csak dízel maradt. A múltkor Gyöngyösön ugyanez. Pont ennek az ellentétét, azaz dízelhiányt vízionáltak, szóval ennyit a jóslatokról.

Ha máshol nem, akkor itt, a hup-on. ;-)

Nyaralás közben én sem szoktam híreket olvasni, minden szépen megoldódott nélkülem is, de úgy veszem észre, hogy egyre inkább szükség lesz majd az én részvételemre is, hogy ne minden úgy oldódjon meg, ahogy magától megoldódna.

Arról az igazságról, amiről nem tudod, tényleg úgy van -e.

Az egész mocskos média a tények elferditese abba az irányba, ami nekünk - a felvevopiacnak - kell. Csak egy példa: ukrán - orosz háború. Te azt kapod, amit szeretnél hallani, és én is. Csak az egész köszönő viszonyban sincs a valósággal.

Az hbo max-on elérhető a loudest voice c. sorozat. Jól példázza ezt az egészet... 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Természetesen az a sztori fikció, de aki nem látja az analógiákat a generációkra gyakorolt hatások (Max-Diana szál) vagy az idealista megközelitések monetizálása ("Mao-Tse-Tung Hours" szál) között, vagy az egészen abszurdumba hajló nézettség-gyár (Beale szál) működését, az eléggé vak a modern világra.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Egész pontosan, barátok cseréjével járhat, illetve akár barátságok elmélyülésével is.

Nekem pl. egy pár barátommal nem lehet bizonyos dolgokról beszélni, mert 1 bitesen gondolkodik, csak az lehet igaz, helyes, amit gondol. Vannak, akikkel bármit meg tudok beszélni, még akkor is, ha pont az ellenkezőjét gondoljuk róla. Illetve vannak olyanok is, akikkel sok mindenben egyetértünk.

Az első csoportba tartozó barátaimmal a viszony sokkal felszínesebb lett, mondhatjuk úgy is, hogy kiderült, hogy nem is igazán a barátaim.

Nem szeretnék. Valójában önmagát mérgezi az ember ezzel a sok baromsaggal. Arról nem is beszélve, hogy nem igazán van rahatasom. 

Szóval lehet, hogy fogok, de remélem, több eszem lesz, mint eddig - és mégsem teszem. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Tökre igazad van. Az aggódás egy hobbi, valaki direkt ezért követi a híreket hogy minél szörnyűbb dolgokat olvasson és este aggódjon egy jót a rémhíradón.

Én szoktam szüneteket tartani amikor néhány napra/hétre teljesen leoffolom magam a világról, inkább a család, barkácsolás, olvasás, játék megy. Tudom ajánlani bárkinek jó szívvel, sokkal pihentetőbb mint gondolná az ember.

Azért van szükség hírekre, hogy mindegyik rajongó megkaphassa a napi gyűlölet adagját. Sok évnyi hírgyártást követően kiderült erre klikkelünk. Ezért kapjuk ezt. A hírgyárak belőlünk élnek, azt kapjuk amit fogyasztunk. Mi azt fogyasszuk ami erősebb ingert okoz nekünk. Senki sem hibás ebben a folyamatban, ami csak azért jött elő, mert minden mérhetővé vált. Szerintem idővel ez rosszabb lesz ez a helyzet. A végét abban látom, hogy imunissá válunk ezekre az ingerekre. Ez azzal járhat, hogy azt fogjuk gondolni mi semmit sem hiszünk el, hanem saját világképünk van, de arról is kiderül, hogy létező halmaz. Ekkor mindenki másról aki nem a mi világnézetünk szerint vélekedik azt fogjuk gondolni, hogy az agymosott vagy birka. Ezt az állapotot már a tények sem zavarják össze. 

Ja, ez nem is a jövő, mi már ebben élünk!

A minap az atv-n Bokros Lajos államcsődött vizionált, miközben az elmúlt hónapban 20 hufot erősödött az euro árfolyama valamint az államkötvényeinkért háromszoros túljelentkezés van. Nem szeretném összezavarni a tanár urat, de nem így néz ki egy államcsőd. A riportból nem derült ki, mire alapozza vélekedését. Bokros azt is elmondta, hogy amit ő átvett az nehezebb volt, mint most. Ez ugye azt is jelenti, higy akkor nem ment csődbe az állam akkor talán, most sokkal kisebb az esélye.

A fenti észrevételemet kommentben jeleztem, erre hihetetlen elbaszott ellenindokokkal találtak meg. Pl Bajnai alatt 250 volt az euro. A csillagszóró nem számolta ki mennyi eurot ért akkor az otthona és most mennyi eurót ér. Ez az értéknövekedés nem az ő egyéni teljesítménye. 

Másik csillagszóró azt írja, hogy mi fizetjük meg az államkötvények.kamatát. Édesem, választhatsz az infláció és a kamat között. Kimutatható az összefüggés. Szóval minden szar, ha azt az agymosottak csinálják.

Azért van szükség hírekre, hogy mindegyik rajongó megkaphassa a napi gyűlölet adagját.

A híreket olyan környezetben tálalják, hogy olvasd. Holott a közmédia megtehetné, hogy gyűlölet, klikkvadászat nélkül adja közre. Ugye nincs szüksége bevételre.

Ez ugye azt is jelenti, higy akkor nem ment csődbe az állam akkor talán, most sokkal kisebb az esélye.

Legyen igazad. De egyszerre jött a kiba nagy osztogatás, az alapítványok felpumpálása, a korábbi árfolyambeli pénzek lenyúlásáról most nem.... Az energia árak elszállása. És kurva élet, hogy Orbán nem  szavazza meg a ügyészséget, jogállamiságot ..így nem is jön EU-pénz > További kamat emelés? 
EU nélkül ez az ország egy kalap szar. Nincs itt semmi ami komoly pénzt termel. Kivéve amit idehoztak a Németek és az is csak mértékkel. Üres a kincstár. De mondom, legyen igazad.

Körülöttünk mindenkinek megéri az Euro csak pont a Csillagszóródnak nem. Jó játék az árfolyam hinta. A nyereséget a MET-hez hasonlóan kipumpálják az alapítványaikba. A veszteséget meg szétterítik. 

De te sokkal tájékozottabb vagy! Én balra el.
 

Személyes sérelemként élsz meg dolgokat, amiket bele keversz ebbe a pakliba, holott nem tartoznak a tárgyhoz. Elfogadom a fájdalmadat, jogod van hozzá, hogy megéld azokat.

TFH: mindent ellopnak. Akkor miből épül Budapest és az ország? Akkor miből osztogatják a pénzt?
Azon külföldiek, akik ritkán járnak itt, csak ámulnak ami Budapesttel vagy a Balatonnal történt. A világ konzervatív vezetői az elszigetelt Orbánhoz járnak tanulni, hogy a saját konzervatizmusukat piacképessé tegyék. Jelenleg esélyes, hogy Olaszországot is Orbán barátai fogják vezetni. Ez esetben elindul Olaszországban egy hozzánk hasonló adóreform. 

Tény: Orbán negyedik ciklusát tölti
Tény: Orbán az egyetlen európai politikus aki ennyi ideje van  a politikában
Tény: Neked ez nem tetszik  :)

 

Igazad van. Egész Európa tőlünk akar tanulni. Itt annyira jók az eredmények, hogy sírva jönnek ide tanulni. Valahol oktatásra itt betonra költenek. Olyan beruházásokra amik tovább viszik a pénzt. Vagy kontraszelektál uncsitesók vezetik és a miatt. Menj el vidékre nézd meg az üres csarnokokat amik eus pénzből építettek.

Orbán negyedik ciklusát tölti. Tejhatalommal vezet ráadásul az utsó két évet vészhelyzeti, rendeleti kormányzással. És itt tartunk? Ennyi van Magyarországban?
Ez neked érv.
Nekem már tetszik. Ha jobb nem is lesz, de legalább láthatom majd a sok fidesznyiket az utcán a főnök ellen tüntetni.

"nézd meg az üres csarnokokat amik eus pénzből építettek."

De hát azok elvégezték a feladatukat, - ha éppen valaki talál még nekik, úgy is jó, de ha nem akkor is, - megvolt a munkáltatás és rajta keresztül a "pénzosztás". A építő "erőforrások" tapasztalat-gyűjtése, rutin szerzése, "now how"-k elsajátítása, akár 1-2 évig is..,

.. és most le is lehetne bontani, hogy újat kelljen építeni. A bontás is munkát és pénzmozgást fog jelenteni, akár az építés, ha rövidebb ideig is.

- De, hát ezzel nem mondok újat, 1920-ban már a gyakorlatban bizonyító, a mai napig a szabadversenyes kapitalizmus túlélését biztosító sikeres közgazdasági elv volt. - John Maynard Keynes (1883-1946)

Nem érti a közgazdaságtant. Ahogy írod is, recesszióban állami beruházásokkal kell pörgetni a gazdaságot. Irreleváns, mi épül, de ha annak a melósnak van addig munkálya, akkor motivált, van életcélja, fogyasztóként megjelenik a piacon, mert pénzt költ. Sokkal jobb, mintha szorongana, széthullana a családja, de szociális támogatáson keresztül ez a boldogtalan és reménytelen ember is pénzbe kerül, de a legszükségesebben túl nem fog pénzt költeni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Véleményem szerint ott van tévedési lehetőség szavaidban, hogy a közgazdaságtan nem természettudomány. Nem mintha ez utóbbiban nem lehetne tévedni. Ennélfogva az, amit ma állít valaki, az holnap könnyen lehet, már nem igaz, mert van jobb megoldás. Érdekességképp mondom, Fidesz kormányzás alatt nem volt komoly baj az államháztartással, miközben az életszínvonal is elfogadható volt. Ha adott mennyiségű pénzt kell beszedni, nem mindegy, azt hogyan teszed. Ha fűnyíróelv-szerűen, mint a szocialista kormányzás alatt, akkor egyesek beleroppannak, mert a rendszer rugalmatlan. Ha cégekre vetnek ki különadókat, amelyek továbbhárítják ezt a fogyasztóra, akkor a fogyasztó a saját fogyasztói kosarának újragondolásával nagyobb mozgásteret kap, így a rendszer rugalmasabb. Hogy értsd, megtehetem, hogy kevesebb Ryanair, több zsömle és fűtés. A repülőgépen utazás nem létszükséglet, de a kaja és a fűtés az. Ha fixen veszik el ezt a pénzt, lehetek olyan élethelyzetben, hogy éhen pusztulok. A rugalmasság azért fontos, mert minden élethelyzet egyedi, s az adott ember tudja eldönteni, neki hol van az optimum, vagy egyáltalán az, ami által nem lakoltatják ki, nem fagy meg, nem hal éhen. Akinek meg belefér, az röpködjön továbbra is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A közgazdaságtannak több féle irányzata van.
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6zgazdas%C3%A1gtan#A_legjelent%C5%9…

Maga a ceteris paribus elv, egyszerre két dolgot figyel és keresi az összefüggést. Vagyis "A" változása, hogyan hat "B"-re. Ez nem jelenti azt, hogy "C" változása nem hat "B"-re.

Nagyon hülye hasonlatra asszociáltam, lineáris algebra, például színkorrekció. Legyen [ R, G, B ] vektorunk, csak függőlegesen, ezt kell korrigálni. Itt nem elég az, hogy bűvös, bár más-más konstanssal szorozzuk R-t, G-t, B-t is, hanem egy 3 x 3-as mátrix szorzás kell, tehát r = u(R, G, B); g = v(R, G, B); b = w(R, G, B); tehát nem csak a mátrix főátlójában lesznek nullától különböző konstansok, hanem máshol is.

Amit írtál, az eléggé ilyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak a közgazdaságtan okkal nem vizsgál 1 paraméternél többet. Mert arra kíváncsi mennyire hat az az egy paraméter.

Amikor elemző cikkeket olvasunk, akkor az egy láncba szervezett értelmezése a világunknak.
"A" hat "B"-re, "B" hat "C"-re  s.í.t. emiatt a hiba is eszkalálódik. Ezért is tud tévedni sok közgazdász. Minél tovább megyünk az értelmezésben, annál nagyobb az esély a kudarcra. Ez a kockázata minden spekulációnak. A hiba csökkenthető, ha több spekulációs modellel jutunk ugyanarra a következtetésre. Erre jó példa Michael Burry:
https://www.portfolio.hu/uzlet/20220814/kiakadt-a-guru-megis-miert-lenn…

Sőt, ahogy szavaidból kiveszem, lényegében a szuperpozíció tételét használják, csak ugye annak feltétele, hogy a rendszer lineáris, márpedig az ő modelljük nonlineáris, így meg is bukott az alkalmazhatóság. Arra gondolok, hogy mindig csak egy gerjesztés hatását vizsgáljuk, majd a sok gerjesztés együttes hatása a gerjesztések külön vizsgált hatásának összege. De kizárólag lineáris rendszerekben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha mindenképpen villamosságtani összefüggést keresel, akkor nekem nem ugrik be analógia.  Már csak azért sem, mert az összefüggések a közgazdaságtanban lehetnek, együtt növekvőek, együtt csökkenőek, fordítottan arányosak, exponenciális viszonyuk is lehet egymással, etc... 

Erre reagáltam:

Csak a közgazdaságtan okkal nem vizsgál 1 paraméternél többet.

Ebből nekem az jött le, hogy a közgazdászok megvizsgálják x változó változásának hatását, de csak azt. Aztán y változó módosításának hatását, de csak azt. Ugyanezt a többi változóra, végül a teljes eseménytér összes változójának változására az előbbi vizsgálatok eredményeinek összegzéséből vonnak le következtetést. Éppen úgy, mint például tesszük ezt a parciális nyomások esetében, vagy lineáris villamos hálózatanalízisben, de tágabb értelemben bármely lineáris rendszerben. Ez a szuperpozíció tétele, de ennek van egy alkalmazhatósági feltétele. Az, hogy a rendszer lineáris legyen. Ez amúgy logikus, mert ha x-től nonlineárisan változnak a dolgok, akkor x értékétől függeni fog, hogy y-ra egy adott helyen milyen érzékenységgel, meredekséggel reagál a rendszer. Lineáris esetben ugyanolyannal x-től függetlenül.

Azt akartam tehát mondani, hogy a közgazdasági folyamatok nonlineárisak, s ha erre használják a szuperpozíció tételét, akkor a közgazdászok szükségképpen tévedni fognak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

2008-2009-ben kezdődött, mire annak a következményeit nyögtük, már Orbán-kormány volt 2010-től. Emlékezz csak vissza: közfoglalkoztatási program, devizaalapú hiteleseken való segítség, de lehetőleg úgy, hogy a bankok se cirkuszoljanak nagyon.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Félreértesz, ez csak annak a pragmatikus megállapítása volt, hogy gelei kolléga kérdésére kerek nulla a válasz.

Azzal együtt, hogy nem a kedvenceim, bízom benne, hogy a lehetőségekhez képest eredményesen kezelik a helyzetet - ez mindannyiunk érdeke.  Több szükséges, de népszerűtlen intézkedést már most meghoztak, például a "méltányos" fogyasztási mennyiségen felüli emelt közműdíjakat, az ársapkás üzemanyag fogyasztás korlátozását, vagy akár a KATA megszüntetését is (a mikéntje nem volt elegáns, a miértje teljesen érthető és támogatható).

Életképes gazdasági modell, hogy az állami beruházás során megvalósítandó és létrejövő értéktöbblet nem csak fedezi de meg is haladja ez előállításához szükséges költséget így annak terhére úgy bocsájtható ki pénz, hogy az nem növeli az inflációt. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Vagy kontraszelektál uncsitesók vezetik és a miatt. Menj el vidékre nézd meg az üres csarnokokat amik eus pénzből építettek.

Szerintem alaptalan felháborodnod azon, ha az Istenre hivatkozó Orbán csapata ugyanazt csinálja, amit a nyugati világ nagyszerű "igazságaira" alapozó elvtársaid.

itt tartunk? Ennyi van Magyarországban?

Nem ízlik az elvégzetlen munkád satnya gyümölcse?

:)

EU nélkül ez az ország egy kalap szar.

Azt akarod mondani, hogy az EU csatlakozásunk előtt itt nem volt élet? Volt. Nem is rossz.

Nincs itt semmi ami komoly pénzt termel. Kivéve amit idehoztak a Németek és az is csak mértékkel.

Sajnálom, hogy fújod a liberális propagandát, miszerint Magyarország egy összeszerelő üzem. Ez tévedés, van az országban innováció. Műszeriparban dolgozom hardware (és firmware) fejlesztőként. Nem kész modulokból rakunk össze gépeket, hanem a mechanikát, elektronikát, optikát és úgy általában mindent mi tervezünk.

Üres a kincstár.

Ezt alá tudod támasztani valamivel hiteles forrásból?

Körülöttünk mindenkinek megéri az Euro csak pont a Csillagszóródnak nem.

Megéri? Honnan veszed? Kérdezted tőlük? Az, hogy van eurójuk, nem jelenti azt, hogy megéri. Lásd, Görögország. Apropó, Görögország. Ha bajban van egy ország, a nagyobb pénzügyi szabadság nagyobb gazdasági mozgásteret, önrendelkezést jelent. A forint leértékelése csökkenti az inportot, jót tesz az exportra dolgozó cégeknek. Ha eurónk lenne, ezt nem tehetnénk meg.

Jó játék az árfolyam hinta.

Ezzel egyetértek. Az előbb írtam, hogy miért.

Én balra el.

Egy problémával kevesebb. Ahogy Petrás János fogalmazott, kétféle magyar van: az árpádházi és a szarházi.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az EU előtt nem volt piac. Az ország csak. csődbe ment.

Vannak cégek csak pénzt nem termelnek. Egy ország méretéhez képest semmi. Bár épülnek kilátótornyok megszámlálhatatlanul. Valakinek ez is elég.

"

Üres a kincstár.

Ezt alá tudod támasztani valamivel hiteles forrásból?

"

lol. Itt hagyjuk abba. Ez a szerelem.

miközben az elmúlt hónapban 20 hufot erősödött az euro árfolyama valamint az államkötvényeinkért háromszoros túljelentkezés van.

 

Uristen, ezt hogy lehet ennyire benezni?

 

Az euro arfolyama erosodott, de honnan? Tavaly 350 korul volt. Most? 400 korul. Tipeljek mennyi lesz jovore? 500

 

Az allampapirba pedig kenyszerbol teszik az emberek a penzuket. Eszre kell venni, hogy folyik ki az emberek kezebol a megtakaritasuk (hiperinflaciot elertuk mar?), igy ami penzuk van itt-ott, azt teszik be allampapirba, hogy a veszteseguket csokkentsek.

 

Pl. most aki hazat akar venni, annak az orra elott ugy elszalltak az arak, hogy mar venni nem tud, viszont a penze elo volt keszitve utalasra. Igy beteszi allampapirba.

 

 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A logika hozzánk képest magasan keresendő! - Valaki a modern szimulációk és az AI segítségével kiszámoltatta, hogy eljött a "fékes beavatkozás" kényszerű időszaka. Nem terhelhetik úgy fogyasztással tovább a Föld nevű bolygót, ahogyan eddig. És megszületett a "Great Reset" ideológia, amelynek a végrehajtása éppen gőzerővel folyik. (Vagy az ENSZ Agenda 2030 dokumentumban foglaltaké..)

A pénz az csak egy csereeszköz, ha minden kétszer drágább, akkor 2x annyi a pénz, és ugyanannyi szolgáltatást vehetsz rajta. Az is, aki termel, neki is 2x drágább lesz minden. Csak az ár színvonal változik, de a vagyon nem nő.

1946-ban Magyarországon mindenki billiárdnyi, trilliónyi pengővel rendelkezett, mégse volt semmije. Rengeteg pénz áramlott, mégis nagyon kevés vagyont testesített meg az a pénz. A pénz önmagában nem vagyon, csak vagyont reprezentál. 

A költségek a kínálatcsökkenéssel is el tudnak szállni. És hát a COVID, a háború és a gyorsuló klímaváltozás nem segíti a nyugodt termelést, emiatt aztán a kínálati oldalon gebasz van.

Az embereknek ugyanannyi pénze van autóra, de kevesebb autót tudunk termelni = felmennek az autók árai.

Nem azért mennek fel az árak, mert több pénzünk van autóra hirtelen.

A javak elosztása ilyen. nem jut mindenkinek.

így van, és most jóval kisebb a termelés, kevesebb jószág van, amit el kéne osztani.

Nem akarnak minden polgárnak autót. Azért kerül 15-20 millióba egy újabb keletű, a mechanikus gépszörnyetegekhez képest egy nagyságrenddel olcsóbban előállítható "szilikoncici", hogy minden kis szaros polgár nehogy "beépítse" az életébe. (A tömegnek ott az elektromos bicikli, azzal kisebb környezeti kárt okozhat, sőt ha lemerült az akku, saját egészségét, életét mentendő mozgássorozatba kezdhet vele.)

Ebben nincs vita köztünk.

Minap néztem a budapesti ingatlanpiacot és nem értem.
A budapesti ingatlanértékesítések száma 2017 óta csökkenek. A lakosság száma is csökkent. A lakások száma 20 éve növekszik az országban.
Mi a fasztól lett drágább az ingatlan? :)

https://www.ksh.hu/stadat_files/lak/hu/lak0026.html

Két dolgot látok indoknak:
a) Egyre kevesebb a háztartások létszáma. Emiatt több ingatlan kell.
b) Az értékesítések száma nem tükrözi a vásárlók hajlandóságát a vásárlásra. Vagyis azt feltételezem, hogy többen akarnak venni, mint amennyien tudnak venni. Emellett az eladók nem motiváltak az eladásban, mert nő az érték, van cashflow áramlás kiadásból. A motiválatlanság pedig túlárazottságot hoz magával.

Tévedés joga fenntartva! :)

A turizmus meg nőtt, a lakásokat befektetési céllal veszik, nem azért, hogy állandóan lakjanak bennük (emiatt a lakosságszám irreleváns). Gondolom te is láttál olyan társasházat, ahol mindegyik lakás AirBnb-s számzáras lakattal rendelkezik, és 0 ember él benne. Teljesen irreleváns, hogy hány lakos van, a belföldi/külföldi turizmus hajtja a lakásárakat.

Manapság amúgy az a divat, hogy kínai és arab befektetők komplett társasházakat vesznek meg pont emiatt. 

Két-három éve ivócimborám volt egy horvát srác, neki az egyedüli dolga az volt, mikor rendszeresen itt járt, hogy egy arab befektetési társaság ingatlanügyeinek a helyi adminisztrációját intézze éppen Magyarországon (meg a környező szláv országokban). FEjből nem mondom meg, melyik cég volt ez, de megvan a névjegykártyája még valahol.

Szerk: megtaláltam. https://almosa.com.sa/en/ ez a szaúdi cég volt az, sorra vásárolják fel olajpénzből az ingatlanokat Magyarországon. És nem ők az egyetlen arab befektetési csoport, aki ezzel foglalkozik.

Lásd: https://ugytudjuk.hu/cikk/szombathelyi-lakopark-az-arabok-mar-a-tinodi-…

Szerkesztve: 2022. 08. 12., p – 13:26

Én már csak gaming és IT híreket olvasok, más nem tud érdekelni! 
Valóban nyugisabb igy az élet!

Jah. Nvidia emel árat. AMD emel árat. Intel emel árat. A RAM ugyan állítólag olcsóbb lesz, csak idehaza ebbűl nem látunk semmit. Vegyek gépet, vagy kivárjak? Olcsóbb lesz vagy drágább lesz? Merjem hajtani a 4090 Ti-t, vagy 1 hét alatt elviszi az gész éves rezsidíjas vellanyt, aztán fizethetem a drágát? Lekapcsoljak 32 core-t a zen3-as threadripperenemen, h. lejjebb vegyem a fogyasztását annak is?

Nem kell megijedni a Reuters-től, a média működése adott, a tájékozottságot az érdekekre szalámizva adják. Az összefüggések keresése ősi, már gyerekkortól működő kíváncsiság-ösztön a jól működő emberi agyban. Használni kell, mert begyepesedik.

Innen már egyenes, hogy nem fogok a továbbiakban híreket olvasni. 

 

Boldog tudatlanság...

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @