"Kitiltották a Tesla autókat Berlin egyes részeiről"

A rendőrség szerint az elektromos autók kémkedhetnek a kameráikkal.

Nem látja szívesen a Tesla autóit a német rendőrség az általa birtokolt területeken, illetve épületei közelében, mert attól tart, hogy a Tesla elektromos autók csúcstechnológiával felvértezett kamerái kémkedésre adnak lehetőséget. A német sajtó által látott belsős dokumentumok szerint a tiltás a rendőr-főkapitányság és a német állami bűnügyi rendőrség (LKA) minden ingatlanára és a közeli parkolóhelyekre is vonatkozik, a tilalom okaként pedig azt említik, hogy az autók „biztonsági fenyegetést” jelentenek a rendőrség alkalmazottaira, objektumvédelmére és bármely harmadik félre.

Link: https://www.hwsw.hu/daralo/64812/tesla-berlin-rendorseg-tiltas-kemkedes…

Hozzászólások

Hát igen, érdekes, hogyha egyes országokban megbüntetnek sima dashcamért akkor az ilyen kamerás autók, hogy a vérbe mehetnek büntetlenül ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Már nem lőnek le. Az EU-bannminden országban elfogadott, kivéve portugália. A legtöbb helyen akkor bizonyító erejű, ha a rendőrség használja fel és menti ki a képeket, videót.

 A zesla gondolom a saját önvezető autói tanításához fellövi a dashcam videót a teslának, ami nem a legjobb dolog kérem szépen.

Ausztriában lelőnek a dashcam-ért

Ez persze nem igaz, lehet használni. Büntetés azért jár ha rendszám és/vagy arckitakarás nélkül kerül fel a netre felvétel. Másik dolog, amiért megbüntethetnek, ha akadályozza a kilátását a vezetőnek. De ez pl. telefontartóra is érvényes.

érdekesebb, hogy miért pont a Teslát, miközben tel van a többi autó is kamerával...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Tehát:

  • Tesla - gombnyomásra készít SD kártyára felvételt DRM nélkül, autó tulaja a felvételekhez korlátlanul hozzáfér
  • random autó - a kamera vagy nem készít ilyen felvételeket (mert nincs ilyen funkciója), ha készít, ahhoz a felhasználó egyszerűen nem fér hozzá

Az, hogy a gyártó hogyan fér hozzá, azt törvényileg lehet szabályozni.

A Tesla azt állítja, neki nem mennek felvételek:

Recordings are not sent to Tesla.

trey @ gépház

Tesla - gombnyomásra készít SD kártyára felvételt DRM nélkül, autó tulaja a felvételekhez korlátlanul hozzáfér

Javíts ki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy gombnyomás nélkül folyamatosan rögzít és nem SD kártyára, hanem pendrive-ra vagy az USB-re kötött SSD-re. Feltéve, hogy az ember tett bele valami USB-s adattároló eszközt és a funkció be van kapcsolva.

A Tesla azt állítja, neki nem mennek felvételek:

Recordings are not sent to Tesla.

Én úgy hallottam, hogy minden Teslában folyamatosan működik az autopilot algoritmusa, akkor is amikor a sofőr vezet és ha az autopilotba a sofőr belenyúl, vagy az autopilot algoritmus mást csinált volna, mint amit a valóságban a sofőr csinált, akkor ezt a tényt az autó elküldi a központba. Azt nem tudom, hogy konkrétan a kamera képét küldik-e az ilyen üzenethez vagy esetleg a kamera képének feldolgozása után előállt adathalmazt, de nekem logikusnak tűnne az, hogy mindkettőt (mert mi van, ha a kamera képének adathalmazzá feldolgozásában van valami hiba?).

Nem tudom, hogy ezt csak elfelejtették megemlíteni a kézikönyvben vagy ezt másik kategóriaként kezelik, de az igaz, hogy ha az autopilot nem küld hibajegyet, akkor a felvételt nincs értelme felküldeni a központba, szóval a simán elmentem a rendőrség előtt és lefilmeztem az épületet videót nem küldik fel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Sima SD kartyara rogzitek raspivel de elotte is sima mini usbadapter+sdkartyara mentettem. Egyszeru az ok. Nem tudom milyen megbizhato allandoan irhato USB stick van ami nem megy gyorsan tonkre. Egy dragabb sandisk pendrive kb 3-4 honap utan ment tonkre (belassult annyira, hogy rinyalt miatta, hogy nem tudja megfelelo sebesseggel irni). SD kartya meg regota van benne meg nem rinyalt egyszer sem. De csak USB interface van, igen.

Amugy az FSD kuldhet videokat elvileg, de az meg nincs engedve EU-ban. Ugy tudom, hogy az is csak akkor ha megnyomod a bugreport gombot. A sima csak adatokat kuld, ha bekapcsolod, hogy kuldjon. Meg EU-n kivul lehet remoteban nezni a kamerakat appbol, ami azert lehet para.

A dashcam onmagaban nem lehet veszes, mert utolso 10 percet hagyja cask meg mindig. Kezzel ra kell nyomnod a felvetelre, hogy mentse. Vagy sentry eventnek kell lennie, de azt meg minden dashcam tudja es csak akkor vna ha basztatjak autod.

Ezen kivul baleset eseten remoteba felkuld vmit, ha meg kepes ra.

Ez a technológia ma már minden autóba beszerelhető, akár még egy Trabantba is. Tipikus fricces izmozás megint. Különben is, olyan nincs, hogy nekik nem tetszik, emiatt meg elég nehéz kitiltani egy komplett márkát, modellt az utakról, az összes közterületről. Ennyi erővel az összes telefont, meg fényképezőgépet, kamerát, stb. tiltsuk be, mert van rajta kamera, ami gombnyomásra rögzít, és kémkedhetnek vele. Meg akkor már az összes okoseszközt, mert netes hekkelésre is jók.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mint ahogy írod is, szabályozva van mit vehetsz fel és mit nem. Van jogalapja a büntinek (más kérdés, hogy nem foglalkoznak vele, sőt örülnek neki...). Az autóknál/autókról nincsen semmi ilyen jogalap. Egyáltalán ki a felelős ? Hova kerülenk a felvételek, ki fér hozzá stbstbstb

Szóval mint minden ez is csak jogászkodás.

Fedora 38, Thinkpad x280

Személyes tapasztalat:

Közeli családtagot zaklattak/fenyegettek, leflexelték a kapuját, bementek, kihoztak dolgokat. Kamerafelvétel volt, de a rendőrség elutasította hogy ez használhatatlan mert a közterületet is veszi, inkább engejük el mégmielőtt nekünk lesz belőle bajunk (kapun túl vett kb fél métert, járda egy részét).

Mozdítottam a kamerán egy lepkefingnyit, így már csak a kerítést vette. A kedves elkövető volt olyan hülye és a megjavított kaput ugyanúgy szétflexelve bejött még egy körre. Ezúttal a felvétel bizonyítékként szólgált, el is kapták/ítélték az embert.

Ez csak kifogás volt, mert nem akartak dolgozni vagy nem akarták elkapni az elkövetőt. Voltak kerületek, ahol az utóbbi években lesittellek rendőrkapitányt a maffia összefonódás miatt / bűncselekmények miatt. Esetleg a tolvaj besúgójuk, ezért hagyják kisebb ügyekben garázdálkodni. Bármi lehet bizonyíték és legfeljebb valaki hápoghat, adott ügytől függetlenül, amiért szerepel rajta kicsit az utca is. Ha a rendőr az amcsi filmekből ismert "nem használható fel mert bla bla bla" szöveggel jön, akkor hazudik. Ez nem amerika. 

Mi is erre tippeltünk, de mivel az elsőnél ez volt a kifogás ezért változtattunk, így ebbe már nem tudtak belekötni. Amúgy hosszadalmas és fájdalmas procedúra volt még ezután is, rakat pénz ügyvédnek, heti 3-4 betelefonálás/bejárás rendőrségre hogy van-e valami fejlemény.

Amúgy gyanús hogy tényleg valami haverszerűség volt az ember mert iszonyat lassan történtek az események. Vagy csak simán ennyit tud a rendőrség. Mindkét szituáció elszomorító.

Már az első érv is nagyon bullshit gyanús volt, kameramozgatás előtt is nagyon maximum az emberek cipője látszódott, illetve sétáltatott kutyák (kamera az erkély mellé lett a falra rögzítve és úgy nézett le a kapura).

Az egész rendszer szar sok helyen. Vidéki rendőr körzeti megbízott ismerős mesélte, hogy állandóan bíróságra kell járniuk, mert az elkapott / rajtakapott suttyók megvádolják őket valamivel és ~5 évig járhatnak ezért bíróságra... s van egy tucat ilyen ügy fejenként. Hogy ők idézzem "de legalább tényleg megvertem volna". Gondolom a bírósági gyakorlat, egyéb felsőbb szintenek valami összefonódás segítségével tud ez kiteljesedni. Nem hiszem, hogy  normális környéken ezt ne tudná ésszerű határok közt kezelni a rendőrség / bíróság / ügyészség. Ilyenkor mindig arra tudok tippelni, hogy valami magas pozícióban lévő jóember védelmét élvezi valami főgengszer, aki futtatja azokat az agyatlan gyökér tolvajokat. Saját eszükkel képtelenek lennének úgy vádaskodni és az ügyészség sem támogatná őket szerintem. De biztos túl sok filmet nézek.

Van olyan kocsma, amiről köztudott, hogy mi folyik ott és kb csak ennye bennye lehet. Amikor egy körzeti megbízottat meg akarta késelni az egyik agyatlan drogos és lecsapta önvédelemből azt, akkor a körzeti megbízottat szerelték le. Amúgy nem tudom miért haragszanak, ha rendőrnek hívják őket, mindig kijavított hogy ő nem rendőr, hanem körzeti megbízott :D

Ilyen esetben valamilyen szerkesztő programmal takard ki a közterületet és add be úgy.

Nekem sok ilyen felvétellel volt dolgom, a rendőrt egyszer sem érdekelte, hogy mennyi rajta a közterület. A bíró dönthet róla, hogy elfogadja-e. Általában igen.

Egyszer volt egy olyan esetem, amiben én voltam a sértett, és korrektül maszkolt kamera felvételén a maszkolás miatt pont nem látszottak a történtek. A kihallgató rendőr ezer módon próbált rávezetni, hogy nem baj, ha közterületet kameráztam, ők felhasználják akor is. Hiába mondtam, hogy tényleg nincs meg a felvétel :)

A mobiltelefonokat mikor fogják kitiltani?

De ugye itt autóról volt szó. Szóval ha telefont felteszem az ablakba és elindítom a videó felvételt, akkor lefilmezhetem a rendőrség épületét, ha épp egy Trabantban ülök, de ugyanezt egy Teslával már nem tehetem meg.

Hát, ettől tuti sokkal biztonságosabb lesz minden.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Jogos. Nemetorszagban es Ausztriaban felvett dashcamcuccokat ne toltse fel. Bar feltoltes csak baleset eseten van vagy akkor sem. Pedig eleg fasza lenne, nem kellene sdkartya bele. Most raspi kell hozza nekem, hogy realtime feltoltse a sentry eventeket :(

Szerkesztve: 2022. 06. 27., h – 03:39

A Gogle autókal ilyen gondjuk sose volt? Végül is az csak 380 fokban felvett minden IS.

Szerkesztve: 2022. 06. 27., h – 04:00

Ajaj.

No, akkor le is bonthatják a Berlin mellett épülö Gigafactory-t is.

Szerkesztve: 2022. 06. 27., h – 15:38

A hír nem igaz.

Valami belini főember belső levelezésben keménykedett, de gyorsan rájöttek, hogy nem dredd bíró, nem az ő szava a törvény ezért másnapra visszavonták az utasítást. Három napos hír, hogy nincs is betiltva.

https://www.electrive.com/2022/06/23/german-police-ban-on-tesla-cars-du…
https://www.tagesspiegel.de/berlin/sicherheitsrelevante-gefaehrdung-dur…

Másrészt a Sentry Mode miatt akarta tiltani. Ha a rendőrség saját parkolójában nem lehet bízni és engedélyezni kell a vandál / tolvaj figyelő rendszert, az ciki.