Faék egyszerűségű hordozható VOIP kliens hardware-t keresek (kártyaPC?)

Fórumok

Sziasztok,

korábban már kerestem erre megoldást, de ismét nekifutok. VOIP eszközt keresek az alábbi kritériumok szerint:

- akkus üzemre alkalmas legyen, lehetőleg hosszabb üzemidővel (UPS HAT segítségével akár),
- robusztus 5G-s mimós WIFI (akár kiegészítő modullal),
- kijelző, gombok, egyéb csingilingik _nem_ szükségesek,
- automatizált működés: boot után felcsatlakozik az előre beállított WIFI hálózatra, majd betárcsázza a szintén fix számot,
- audio HAT nem feltétlenül szükséges hozzá, ha találok jó hangerejű USB-s aktív headsetet.

Amiket kiszórtam a szóba jöhető megoldások közül (így ezeket légyszi _ne_ javasoljátok):

- hordozható WIFI VOIP telefon,
- ESP32 alapú megoldások,
- Anroidos telefonok.

Szerintem RPI vagy egyéb klónok jöhetnek szóba elsősorban. Viszont nem akarok mindenből berendelni és tesztelgetni, emiatt ha valakinek van gyakorlati tapasztalata, azt örömmel venném. Jó hangerejű USB-s headsetre is örömmel fogadok tippet (ami kvázi driverless működik pl. linux alatt).

Köszönöm a tippeket!

Hozzászólások

Egyelőre nincs a kiszórtaknál jobb ötletem, de próbálom elképzelni a célt. Hova tárcsáz automatikusan és milyen (irányú) hang megy rajta? Csak azért, hogy biztos-e, hogy a VoIP a célnak legmegfelelőbb megoldás?

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerkesztve: 2022. 05. 11., sze – 15:54

androidos telefon. De. Ha leírtad volna, hogy miért nem, akkor lenne esetleg értelme lefutni a köröket. De jellemzően a kérdezők valami agyament dolgot akarnak, aztán a segítőkész kommentek után dobják a témát, hogy jaj hát az úgy nem jó. Egyszerűen nem lesz se jobb, se költséghatékonyabb megoldás.

Esetleg, ha tényleg valami nagyon speciális dolgot akarsz, amit android rendszeren nem tudsz megcsinálni, akkor van ubuntu touch is sok androidos készülére. Azt hiszem valójában egy minimál android és driver réteg felett fut egy emulátorban vagy konténerben egy komplett ubuntu https://devices.ubuntu-touch.io/  https://halium.org/

raspberry pi zero 2 w lehet működne, talán kapni olyan hat-eket hozzá, amiket írsz. De nem tud 5GHz-es wifit. Külün kell az akkut megoldani.  Hogy ne pusztuljon el a fájlrendszer áramszünetkor / kikapcsolást. Hogy hangja/mikrofonja legyen (bt-t tud). És nem is lesz olyan kompakt, mint egy telefon. A végén lehet árban sem lesz olcsóbb, mint egy telefon.

Biztos könnyebb lenne, ha tudnánk, hogy kaputelefont, bébiőrt / babamonitort vagy lehallgató eszközt szeretnél. Konkrét tapasztalatra összehekkelt eszközzel meg sajnos nullához konvergál az esély.

Miutan a legjobb megoldasokat kiszortad (Android telefon, esetleg wifis telefon), csak a barkacsolas marad. Igazabol mindegy milyen Pi-r vagy klont valasztasz, csak szarabb lesz, ugyhogy valassz olyat, ami mar van, vagy olcso, vagy mas miatt szimpatikus.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2022. 05. 11., sze – 18:48

Az Androidos telefont azért szórtam ki, mert nem eléggé robusztus, a képernyő miatt sérülékeny, stb.

Az alkalmazás az, hogy az emberünk oldalára fel legyen csíptetve a készülék, és a WIFI AP hatósugarában szabadon tudjon mozogni, miközben a fején van az USB-s headset (nem, BT-s headset nem jó, mert zavart környezetben nem stabil).

A célnak egy kutya közönséges kijelző és egyéb sallangoktól mentes doboz lenne jó, ami persze lehet linuxos, Androidos, akármi, amire lehet VOIP klienst telepíteni. A touch-os eszközt a user véletlenül elnyomkodja, a képernyő eszi az akkut, összetöri a képernyőt, stb. Ezeket leszámítva jó lenne a telefon is... mondjuk egy Androidos telefon képernyő nélkül például...

Na. Flip tok. Plusz egy elve övre tehető tartó, random találat https://tok-shop.hu/Univerzalis-tok-allo-textil-bor-bevonat-ovre-fuzhet…
Esetleg lehet fokozni strapatelefonnal. https://mobilarena.hu/fooldal/keres.php?stext=strapa

Ha van jack még rajta, akkor vezetékes headset. Ha nincs, akkor usb dongle adapter vagy type-c végű headset. (készüléktől függően különböző kellhet, van ami usb csatin át is analóg hangot ad ki, van ami usb eszköz hangkártya valójában)

Nekem kikapcsolt képernyővel is működnek hangos alkalmazások androidon is. Elindít, lezár, szól.
Én például Samsung A52s -re masszívabb fajta tokot meg képernyőre védőüveget tettem. A tok az ezen kiálló kamerát is védi és fedi https://www.tok-store.hu/dux-ducis-yolo-samsung-galaxy-a52-4g-a52-5g-a5…
Lehetett volna flip tok is, de én a képernyőt használom és fél kézzel flip tokkal nem menne.

A PMR rádióval az a baj, hogy szimplex a kommunikáció, ha nyomod a PTT-t, akkor késése van amíg elindul az adás és a túloldalon kinyit a zajzár, így az első 1-2 szó tuti lemarad, ha gyakorlatlan a felhasználó. Túrázáshoz, stb, tökéletes, de erre a feladatra sajnos nem annyira.

Most leginkább RPI Zero 2-re hajlok egy UPS HAT + USB HUB HAT kombóval. Így megoldott lenne a táplálás, illetve két USB porttal a normális WIFI és egy USB-s aktív headset. Persze ez az elméleti elképzelés...

"hordozható WIFI VOIP telefon"

Ezt miert szortad ki? Full celhardver...

Mert neki DECT voip telefon sztem megfelelne a siemenstől, hordozható voip, robosztus, 2db aaa méretű elemmel/akkuval működik ip mellék és akár pstnre is tud csatlakozni, mi ilyet használunk a szervizeinkben, raktárunkban. ott kb 2 évente akku csere aztán megy tovább.

A központi egységnek kell egy utp aljzat, a kézibeszélő meg egy kis dokkolón teljesen független, kb 100méteres körzetben működik a bázisállomástól.

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Szerkesztve: 2022. 05. 12., cs – 00:05

Köszönöm az eddigi tippeket! Én az RPi klónokon kívül még ezeket találtam, ami egész jól megközelíti az elképzelésemet:

https://www.fanvil.com/Product/info/id/135.html
https://www.fanvil.com/Product/info/id/141.html

WIFI ugyan nincs benne és jóval többet tud, mint amire szükségem van, de pont az az ipari kialakítás, ami amúgy nekem kell.