[Megoldva]újraindulhat e egy szerver ?

Újraindulhat e egy windows 2016 szerver automatikusan???

Ezáltal egy időre kiesést generálva az intézményben.

Hozzászólások

Ha már csak a külső hatásokat veszed számításba, akkor is simán, persze. Ha fontos a rendelkezésreállás, akkor nem egy-egy gép spontán kiesése ellen kell védekezni, hanem úgy kell megtervezni a szolgáltatást, hogy kibírjon 1..n (igény szerint) node elvesztését.

Nincs a gépen virtualizáció. Kb 5 éve megy egyfolytában és ma kiírta hogy újraindítás szükséges (időpontot választatott velem, eddig sosem csinált még ilyet)

Közben rájöttem hogy csak egy figyelmeztetés volt amit 2 óránként megjelenik! De nem indítja újra a  gépet!

Ha tényleg 5 éve megy folyamatosan, akkor mégmindig sokkal jobb hogy ezt irja ki mint ha kérné N összegű bitcoin befizetését hogy az adataidhoz hozzáférj!

Jalos

Szürreális már maga ez a kérdés is.

Nem szürreális, sokkal inkább nem értem. Most arra céloz, hogy illik-e újraindítani, vagy arra, hogy neki miért indult mégis újra magától? Újraindítani persze, hogy lehet, azért van a szerver OS-eken, Windows Serveren reboot opció, nem dísznek. Már miért ne lehetne, kiesés az persze lesz, de egy bootidő erejéig csak nem lesz az olyan vészes, főleg ha valami nem forgalmas időszakra ütemezik be. Ha más nem, a frissítések miatt úgyis javallott néha újraindítani. Ha meg magától indult újra, akkor eseménynaplóban néznék szét elsőre, az mit irkál.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

No de mi lett [megoldva] jelölés oka? Igen újraindulhat?

Én még úgy tanultam, a Windows Server bármelyik adott verziója amolyan"oneshot" jellegű működésre lett kitalálva/optimalizálva, tehát telepítés után addig fut, amíg ki nincs kapcsolva, vagy netán újraindítva, mely esetekben az operációs rendszer maradéktalanul törli maga után az adatokat, ebből kifolyólag tilos őket újraindítani!

 

/s

Na, ilyen helyeken két értelmes út van:

a, ha a te feladatod, akkor eszkaláld, hogy egy komoly üzemeltetési kockázat van a rendszerben, vagyis egy évek óta nem frissített és teszteletlen szerver, aminek nulláról való felépítése szinte lehetetlen és a képességeidet meghaladja ennek a biztonságos üzemeltetése, ezért javaslod külső szakértő bevonását.

b, ha nem a te feladatod és nem is akarod, hogy a te feladatod legyen, akkor most keress egy másik céget, ahol nincsenek ilyen csontvázak a rendszerben és/vagy hajlandóak ezeket a csontvázakat kitakarítani.

Ha érdeked a stabil rendszer, akkor indítsd újra, aztán nézd meg, hogy mi lesz a következménye, egy jó rendszer nem azért jó, mert üzemszerű körülmények között üzemszerűen működik, hanem azért, mert egyéb körülmények között is üzemszerűen működik.

Ezen túl, ha a te feladatot és szeretnéd rendbe venni, akkor építsd újra dokumentálva a szervert egy új vason, készíts teszteket, cseréld ki. Ez így egy fekete lyuk és színtiszta üzemeltetési kockázat.