PC bővítése

Üdv!

Van egy asztali gépem, ami egy i5 3570 és egy P8H61-m típusú alaplapon van, 8gb rammal. valami vga van bent a több monitor miatt, és sok ssd-vel.

Kérdésem:

Mivel tudnám még feldobni a szerkezetet? legfőképp photosop és lightroom párost használok, de unalmas időmben kikpacsolódásként elindítok egy-egy játékot is. 

ahogy nézem az alaplap az max i5 3.gen? abból van valami combosabb? érdemes erre az alaplapra építkezni? vagy cseréljek lapot? ha lapot cserélek akkor nyilván cpu is és akkor már táp is kell...

Hozzászólások

"Mivel tudnám még feldobni a szerkezetet?"

Ha kézzel nem megy, próbáld hajítógéppel.

Bocs, magas volt a labda.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Szerkesztve: 2022. 04. 15., p – 13:29

Az i5-3570 egy eléggé erős processzor a 3. generációsok között. Egy i7-3770 persze valamivel gyorsabb (nem sokkal, a felhasználás módjától függően, kb. 5-20%-kal), de ezért nem éri meg levadászni egy ilyen drága procit.

Marad tehát az alaplap + CPU + RAM csere, méghozzá CPU-ból legalább 8. generációsra. Ott ugyanis jönnek az extra CPU magok, onnantól az asztai i5-ök már nem 4 hanem 6 magosak, az érdemben gyorsabb lehet.
(Itt teszem hozzá, hogy nagy revolúciót még attól se várj, mert hiába 5 generációval újabb, ennek ellenére egy CPU magon az i5-3570 és pl. egy i5-8500 között a különbség mindössze kb. 20-25%.)

Szerkesztve: 2022. 04. 15., p – 13:34

tapasztalatom szerint a legtobb alkalmazasnal a memoria sebessege szamit a legtobbet, kivetel a nagyon erosen szamolos dolgok persze (neuralis halo, matlab, crypto).

nem veletlen veri el az apple M1 proci az intelt, meg x86 kodok eseten is!  csak epp a procira forrasztott memoria 2x olyan gyors mint az intel rendszereknel hasznalt ddr4-ek...

en megvarnam a ddr5-os alaplapok es memoriak arcsokkeneset (mondjuk lehet kihullik addigra a hajam...) a bovitessel.

pl. Geekbench... de neztem sajat kodokat is es ott is picit elozte az M1 az overclockolt i7-esemet meg x86 kod futtataskor is!

2400 vs 3000: nekem anno erdekes eredmenyek jottek ki, a nativ 2666-os ram gyorsabb volt memtest-ben mint az overclockos 3000-es (ami valojaban 2400-es).

de pl. word2vec tanitasnal (gensim-el) pl. jelentos kulonbseg merheto 2133-as es 3000-es memoria kozott, kb a memoria sebesseg aranya merheto a futasi idoben. de szinte barmilyen olyan szamolos feladatnal, ahol az input nem fer be a cpu cache-be, kijon ez.

amugy az M1-en 4266-os ddr4X ram van...  (M1 pro-n meg 6400-es ddr5!)

hiaba gyors a cpu-d, azt etetni kell tudni adattal. nem veletlen hoz elmenyben hatalmas ugrast egy hdd->ssd csere is, mert ma mar nagyon ritka hogy a cpu nem valami kulso io-ra (ram, hdd, net) varakozik...

Szerkesztve: 2022. 04. 15., p – 17:06

Ezt neked kell tudni, hogy elég-e ez a konfig hardverügyileg kiszolgál-e még. Ezt elvileg i7-3770-ig tudod fejleszteni (rendszerint túl van árazva), meg még dobsz bele RAM-ot, 16 vagy 32 giga, megint attól függ, hogy ki mire használja a gépet, szerintem fotószerkesztésre, amit írtál, arra overkill lenne a sok extra RAM és egy új gép is. Esetleg a teljes platformcserét akkor éri meg megejteni, ha Win11 támogatás kellene, vagy valamelyik játék igényelné az extra kakaót.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Retusálásra elkél a 16G RAM de a 32 sem bűn. Nekem a rendszer a háttérben futó szarokkal úgy megeszik 6G-t mint a csuda. És még nem indítottam semmit.

A VGA sem mindegy, alap dolgokra ugyan elég az integrált Intel, de azért eléggé fel tudja dobni a workflowt valami normális kártya. Ezért gondolkodom én is most hogy a laptop mellé építek valami gépet.

Nekem 32 GiB RAM mellett swapelt az imént, még mindig swapben tart 5 MB-ot. :) Közben csak az audacious szól. Szinte biztos, hogy azért, mert backup-ot csináltam, s szinte a teljes RAM-ot disk cache-nek használta. Úgy van swap-en ez az 5 MB, hogy jözben 9 %, 2.65 GiB az aktuális RAM használat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, az nem azért swapol, mert elfogyott volna a 32 giga RAM, hanem mert magasra van állítva a swappiness, és annak alapján akkor is bele-belekóstól már a kernel a swap-ba, épp csak jelképesen, ha még bőven van szabad memória, azért, hogy ha el is fogy a fizikai RAM, akkor se legyen túl hirtelen elfogyás, ami után hirtelen nagy swapolással kelljen pánikolnia a rendszernek. Nálam 16 giga RAM mellett nem swapol, de csak azért, mert nem is tudna, a swap nem létezik, se partíció, se swap fájl, nem kellett már évek óta, kb. 8 giga RAM-tól bele se nagyon szagol a rendszer, hacsak nem kap valami bugos program memory leaket, illetve hibernálni sem hibernálok (lévén, hogy nincs rá szükségem az SSD-k, villámgyors boot miatt, meg Linuxon egyébként sem garantálható, hogy hibátlanul, bugmentesen élet fel a rendszer). Gondolkodtam 32 gigán, mert Windows alatt meghálálhatja magát a 16-hoz képest, esetleg több virtuális gépnél, de átlagosabb meg minimálisabb bare metal desktop Linux alatt overkill.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az abszolut nem gáz, ha a "döglött" memóriatartalmat kiteszi háttértárra. Sok szoftver allokál, használ RAM-ot majd egyszerűen elfeledkezik róla. Fenéért maradjon ez a döglött tartalom a RAM-ban.
Ellenben az már gázabb, ha a háttértárról kell rendszeresen visszaolvasni.

Így tudod megnézni a visszaolvasás-számlálót:

$ grep pswpin < /proc/vmstat

Bekapcsolás óta ennyi 4k lapot olvasott vissza. Nem vészes ez a szám, ha az eltelt időt is hozzáveszed. Számold ki, hogy átlag hány másodpercenként olvasott vissza egy-egy lapot.
Egyébként akkor fog még növekedni a visszaolvasás számláló, ha az alkalmazást, ami részben kimászott swapre, leállítod.

Manapság is 4k-sak a lapok? Úgy emlékszem, a FIFO már 16k a korábbi 4k helyett. Persze nem kell összefüggést keresnem, csak ez 8M bejgyzés a lapok nyilvántartásában. Már eleve fogalmam sincs, hogyan rendelik a fizikai címet a virtuálishoz, mekkora memória az, ami ezt leírja.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

x86_64 maradt fixen a 4k-nál, Aarch64 tud 4k, 16k, 64k méreteket is állítólag.
Hogy mi van a kernelben beállítva, azzal én sem foglalkoztam eddig. De ami késik, nem múlik, lássuk:

#include <stdio.h>
#include <unistd.h>

int main() {
    printf("Pagesize: %d\n", getpagesize());
}

raspberrypi:~ $ uname -m; ./teszt
aarch64
Pagesize: 4096

laptop:~$ uname -m; ./teszt
x86_64
Pagesize: 4096

Ha ezt kell kimaxolni akkor:

- 2x8GB RAM
- Izmos OpenCL-t, Cuda-t tudó videókártya

A gépet a minél több RAM és a gyors SSD tudja látványosan gorsítani. Aki nem futtat hardverigényes grafikát, játékprogikat, annak felesleges költenie drága videokártyára.

Így van, attól függ, mi a feladat. Mivel maximum filmet nézek, nem kell erős video, ezért raktam össze úgy gépet, hogy egy MSI B550M-A PRO alaplapba beletettem egy 8 magos AMD Ryzen 7 5700G with Radeon Graphics CPU-t, tettem bele 32 GiB 3.2 GHz-es DDR4 RAM-ot - 2 x 16 GiB természetesen -, meg 2 x 500 GB SSD-t RAID1-ben az oprendszernek, illetve 2 x 2 TB WD HDD-t szintén RAID1-ben az adatoknak. Kapott egy 600 W-os Zalman tápegységet, vettem gépházat, ventilátorokat, összeraktam, a régi gépről file-osan átmásoltam a már telepített oprendszert - rsync -avxHASX paraméterezéssel -, azóta már volt oprendszer verzió frissítés is, most épp Fedora 36 fut rajta 5.17.3-as linux kernellel.

C forrásból fordításhoz kellemes, combos gép, elégedett vagyok vele. De alkalmas nyilván zenehallgatásra, filmnézésre, virtualizált oprendszerek futtatására, akár egyszerre többre is. Távolról, pl. munkahelyemről vagy vonatról be tudom kapcsolni, el tudom érni a dolgaimat, utána meg leállítom. Gyorsan boot-ol, mindent gyorsan csinál, dedikált VGA-ra semmi szükségem nem volt. Ne feledjük, hiába kvázi lassú a CPU-ba rakott VGA, chip-en belül van a CPU és GPU közötti kommunikáció megvalósítva, ez viszont sokat hoz rajta.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ha jól veszem ki az itt olvasottakból 2*8GB ram az jót tenne, procit nem érdemes cserélni, mert közel plafonon járok, és egy vga. kérdéses hogy quadro mennyire lenne nekem frankó. (?)

A Quadro attól függ, hogy konkrétan milyen modellről beszélünk, és milyen játékokat szoktál futtatni, milyen felbontásban és részletesség mellett, ez a kijelzőtől is függ. Teljes platformcsere csak Win11 esetén érné meg, bár 3. genes Core i-kre is felhekkelhető, de a MS fenyegetőzik, hogy nem lesz a Win11-re frissítés, ha nem támogatott hardveren fut, szerencsére egyelőre a visszajelzések alapján jönnek a frissítések is, de ez a jövőben nem garantálható. Platformcsere inkább azért nem éri még meg, mert fent vannak az árak, érdemes megvárni a chiphiány végét, meg a coinmining teljes bukását, hogy visszamenjenek a hardverárak normálisabb szintre. Így még a plaformcserét érdemes halasztani, csak akkor vált, ha kidöglik a gép, vagy valami neked kritikus feladatra egyáltalán nem jó, még kompromisszumosan sem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben lehet valami. De szerintem lesz változás azért, azt nem tudni milyen mértékű, a jövőbe nem lát senki. A covidos korlátozások és az orosz-ukrán háború miatt egy elég csúnya gazdasági világválság is begyűrűzőben van sajnos, ennek a hatása sem kiszámítható.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tapasztalatból mondom, semmilyen processzorba nem érdemes pénzt tenni 11. generáció előttről. (Mert ezeknél érzek először jelentősebb gyorsulást a 6-7-8. hoz képest.)

még egy kérdés, mi lenne hatékonyabb és hasznosabb:

- az asztali gépemre egy webszervert tenni (win10)

- veszek egy i3-as silent irodai gépet (10eFt) és azon egy ubuntu

CSAK webszerver mert a wetransfer nem mindig jó.

Igen.., a legnagyobb probléma az, amit minden valószínűség szerint rövidesen nem kerülhetünk el, az a megugró, (esetleg 3-5-szörös?) áramdíj. PC (-számtech!) egyik legfontosabb paramétere lesz már a fogyasztás.

(És ez még azzal sem intézhető el, hogy van napelem a tetőn. - Mert minél többen telepítenek a tetőkre, annál inkább előfordul majd az országban, hogy egyes helyeken csak pár órás csúcsidőben fogadják és számítják be a fogyasztásba a megtermelt áramot.)