Nyomtatás napi darabszám

Sziasztok !

Nem találtam a cups beállítási lehetőségében darabszám (kvóta) beállítást.

Erre egyáltalán van lehetőség?

Azt szeretném megoldani, hogy adott gépről csak egy x mennyiséget lehessen csak nyomtatni.

Köszönöm, ha tudtok segíteni ebben.

Hozzászólások

Ez nagyon limitált funkcionalitás:

The quotas are tracked individually for each user, but a single set of limits applies to all users for a particular printer. For example, you can limit every user to 5 pages per day on an expensive printer, but you cannot limit every user except Johnny.

Ha valami Enterprise-ready megoldás kell, javaslom a PaperCut-ot. (Igaz, cseppet sem olcsó, és cseppet sem opensource.)

Nem kell neki MSSQL. Ha akarod, akkor tud MySQL-be, PostgreSQL-be, Oracle-be vagy MSSQL-be dolgozni, de csak ha akarod.

Én letöltöttem a ZIP telepítőcsomagot, amiben az összes függősége benne van, kvázi "appliance" jelleggel. Elindítottam a telepítő scriptet és két perc múlva futott a program, lehetett weben menedzselni.

Indítása után pedig a Java-s processze viszi a legtöbb erőforrást, értsd: kb. 650MiB memóriát. Ez nyilván nem kevés, de a mai világban ennél bármi is képes többet enni. Ez egy SuSE Linux Enterprise szerveren van, semmi más függőséget nem kellett mellé telepíteni.

A leírások alapján megtörtént a konfigurálás a /etc/cups/printers.conf fájl így néz ki.

<Printer printer>
PrinterId 6
UUID urn:uuid:8ff05543-8eca-34fe-7334-fbe25e99b059
Info CanonIR1024_limit
Location szerver
MakeModel Canon iR1020/1024/1025 UFRII LT
DeviceURI socket://192.168.1.3:9100
State Idle
StateTime 1647688619
ConfigTime 1647688619
Type 5332
Accepting Yes
Shared No
JobSheets none none
QuotaPeriod 604800
PageLimit 10
KLimit 0
OpPolicy default
ErrorPolicy stop-printer
</Printer>

Sajnos nem működik. Végtelen számú nyomtatást engedélyez :(

a nyomtatas honnan tortenik?

 

A nyomtató egy hálózati nyomtató (Canon) ami 192.168.1.3 címen csatlakozik a routerhez Ehhez csatlakoznak a  gépek routeren keresztül.

Az egyik gépet korlátoznám darabszámmal és annak a gépnek a /etc/cups/printers.conf fájlban van megadva a kvóta. ( lehet rosszul )

A kliens gépen lett telepítve a gyári driver ( UFR II/UFRII LT Printer Driver for Linux )  ami meghajtja  a hálózati nyomtatót. Saját drivert kellett telepíteni mert a foomatic csomag nem tartalmazta a nyomtató típusát.

Ha a nyomtatás nem a CUPS szerveren keresztül történik a kliensekről, hanem közvetlenül q nyomtatóhoz csatlakoznak, azaz az egészből kimarad a CUPS, akkor mégis miért gondolod, hogy ennek működnie kéne? A CUPS csak azt a nyomtatást tudja korlátozni, ami rajta keresztül megy.

Abból indultam ki, hogy a localhost:631 (cups felületén) állítom be a kapcsolatot  a hálózati nyomtatóhoz az hozza létre a  /etc/cups/printers.conf fájlt  a kliensen amiben szerepel a pl a kvóta.

A kvótát hiába konfigurálod fel CUPS-ban, az nem a nyomtatót fogja beállítani, azaz ha a kliensek közvetlenül a nyomtatóra csatlakoznak, akkor a kvóta mit sem ér. A kvóta csakis a CUPS-on keresztüli nyomtatásra érvényes.

Hadd illusztráljam ezt:

A kliens --> CUPS --> Nyomtató <-- B kliens

Szerintem neked ez az állapotod van. Ilyenkor A kliens kvótásan nyomtat, B kliens viszont nem, hiszen a kvóta a CUPS-ra vonatkozik, nem a nyomtató firmware-t konfigurálja a CUPS, erre nem képes.

Neked az az állapot kell, hogy minden kliens az A klienshez hasonlóan a CUPS-on keresztül nyomtasson, és akkor lesz kvótád.

<Printer CanonIR1024_Limit>
PrinterId 6
UUID urn:uuid:8ff05543-8eca-34fe-7334-fbe25e99b059
Info CanonIR1024_limit
Location szerver
MakeModel Canon iR1020/1024/1025 UFRII LT
DeviceURI socket://192.168.1.3:9100
State Idle
StateTime 1647715232
ConfigTime 1647713146
Type 5332
Accepting Yes
Shared No
JobSheets none none
QuotaPeriod 604800
PageLimit 10
KLimit 0
AllowUser balint
OpPolicy default
ErrorPolicy stop-printer
</Printer>

Volt egyszer egy PyKota nevű project.
De ez már vagy 10 éve halottnak tűnik, és egyébként is erősen pilótavizsgás volt.

egyaltalan nem egyszeru a problema amit meg akarsz oldani, foleg cups-al.

volt "szerencsem" evekig uzemeltetni safeq-t (draga enterprise megoldas a fentire), es meg azzal se ment siman es megbizhatoan.

a problema gyokere az, hogy a kliensgep es a nyomtato kozott altalaban valami binaris maszlag kozlekedik, amit a cups vagy barmi egyeb print manager csak tovabbit as-is, mint egy filet. fogalma sincs rola, hogy az micsoda, szoveg vagy kep, hany oldal, szines-e stb, ehhez ugyanis ertelmeznie kene tudni azt a binaris izet, amit a printer drivere kiokad magabol...   aztan vannak olyan komolyabb nyomik is, amik tudnak "hardverbol" pdf-et nyomtatni (akar ugy is, hogy netcat-el ratolod a portjara), de a driverben megadhatod melyik oldalakat es szinesbe vagy ff szeretned, esetleg tobb oldalt egy lapra, vagy 2 oldalasan stb, es ezzel az infoval egyutt kapja meg a nyomtato az egesz pdf filet, de csak az utasitasban szereplo reszet es modon nyomtatja ki. ehhez megint csak tudni kene ertelmezni azt az utasitasokat tartalmazo, gyarto es model specifikus kodot.

altalaban ezt a problemat ugy kezelik az enterprise cuccok, hogy kikuldik a nyomtatast ahogy van, es megnezik elotte es utana a szamlalo allast a nyomtaton (snmp-vel lekerdezheto relative szabvanyos modon) es a kulonbseget hozzaadjak az user szamlalojahoz. igy viszont tul tudja lepni a quotat 1 nyomtatason belul (mondjuk 10 oldal a quotaja de kitol egy 500 oldalas konyvet)...

vagy a safeq pl. tudja a pdf-et is parsolni, de nem tul jol, sokszor belefagy, vagy tevesen szamolja ki az oldalszamot, neha a FF pdf-et is szinesnek veszi mert van az oldal sarkaban egy 10 pixeles sotetkek oldalszam/logo...

vagy az igazan advanced megoldas, amikor a nyomtato firmwarejebe epulo plugin/modul kezeli ezt, a safeq sok tipusra tud ilyet, de a fent emlitett papercut-nal is lattam hasonlot emlitve. ez az amikor a local expert telepiti... de ez mar tenyleg draga mulatsag, es nagyon ritkan eri meg gazdasagilag is, mivel a szoftver+telepites arabol kinyomtathatsz kb 1millio oldalt.

megerősíteni tudom ezt a sztorit :) Itt még külön száma volt minden  usernek a nyomtatásra, és tökmind1 hogy network vagy más nyomiként volt felvive.. a nyomtató fw kezelte ezeket.

Alapvetően Ko**ica cuccokkal volt dolgom, elvileg ott mindenféle varázslat és expert nélkül lehet beállítani ilyesmit... gyakorlatban ez azt jelenti hogy legyün a Ko*>ka expert és beüti a szervíz kódot, esteleg felrak egy másik FW-t... és onnantól majd a Kon... kezeli a beálításokat.. 

Rémes történeteket lehetne mesélni a Kon*ca* Rico*h bérléssel kapcsolatosan ...

De cupsal tuti nem fogja tudni megfogni ezt, csak és kizárólag akkor ha _mindenki_ csak a cups szerveren keresztül nyomtathat.

Egy c@non ir1024 nyomtató hálózatba kötve, múzeumi darab, de megölhetetlen. Nem találtam beállításaiban darabszámra utaló lehetőséget. Az admin felülete  remek, jól hangolható a nyomtató az igényekhez, kivétel ezt az opciót.  Olvasgattam fórumokat és "mindenki" a kliens szoftvert mondja megoldásnak.Feltételezem Windows kiadásról beszéltek.

Fedora (kde) esetében erre én sem találtam lehetőséget. Gyári linuxos driver / program van telepítve.

Amúgy mai napig fel nem bírom fogni mi olyan megoldhatatlanul bonyolult feladat ezt a kibaszott oldalszámlálást menedzselni a nyomtatókban? Pikoliteres festéket bírnak köpködni 1500 DPI precizitással pozicionálva. De azt hogy melyik kliens mennyit nyomtat, azt bezzeg nem.

Le kéne kérdezni ezt az infót a nyomtatóktól, amik lehet, hogy önmaguk nem is számolnak ilyesmit. Vagy éppen nem mondanak magukról egyáltalán semmit. Emlékeztetnélek arra, hogy létezik nyomtató, aminél az összes kommunikáció ennyi:

cat file > /dev/lpt1

Eleve pontosan mit is akarunk számolni? Mi a fontos: a papír darabszám ("hány oldal") vagy az elhasznált tinta mennyisége? Volt olyan nyomtató problémám, aminél a nyomtatás során  egyetlen oldal nyomtatódott ki, aminek a tetején volt egyetlen fekete sor (minden szöveget egyetlen sorba nyomtatott). Amikor befejezte és kiköpte a papírt, konkrétan lefolyt a tinta. És olyan is, ahol gyakorlatlag minden sor külön lapra került. Nyilván ezek hibahelyzetek, de attól még kezelni kell.

Egyet vissza tudnánk lépni, hogy láthassuk, hogy mi is az alap probléma - ami miatt korlátozni szeretnéd a mennyiséget?

Ezt így egy kicsit XY-nak érzem elsőre. https://xyproblem.info/

Ez elég sok helyen van így, főleg iskolákban lehet látni ilyet , legalábbis nálam az a legnagyobb mérés, de ott nem a cups, vagy bármi más egyéb végzi el ezt,  hanem a nyomtató maga.

Minden tanárnak van ID-ja + kódja -> nyomtatást kiküldi nyomtatóra -> odacammog beüti ID+ PIN kódot és kijön a nyomat.

De gondolom ez nem csak és kizárólag iskola specifikus történet.

Az már egy extra dolog lehet, ha esetleg azonos nyomtatok vannak + azon készletezés engedélyezve, akkor ha van pl 3 nyomtató -> ami usernél 1nek látszik kiküldi a nyomtatni valót oda sétál a legközelebbihez, beüti az ID + PIN párost és kijön a nyomat, a másik 2 nyomtató pedig ezt értelmezi és nem "ragad benn feladat".

Amúgy ezeket azért szokták alkalmazni, hogy ne az legyen hogy a 300 oldalas szakácskönyvezt kinyomtatja Marika, vagy Béla lefénymásolja a 200 oldalas manualt valamiből és utána ugye hazavigye...

just my 2 cent

van olyan ceg, ahol milliokert bevezetek a safeq-t, kb 10 nagy mfp-vel. korlatozva nincs, de monitorozva igen, per-user hogy ki mennyit nyomtat. sokaig en is kaptam a reportot rola naponta.  neztem is egyszer aug 20-an ki nyomtatott 300 oldalt szinesbe? hat a gazdasagi vezeto... megneztem a szerveren mi volt az, hat valami matekkonyv gyerekeknek :)

Köszi, sejtettem hogy ilyesmi lehet a háttérben, de csak azért kérdeztem, mert volt ahol a proxy kártyás ID (a kódot mindig elfelejtik) bevezetési és üzemeltetési költségét az összes MF nyomtatóra (cca 1000 db) összevetették egy új beszállító papír, toner és karbantartási áraival és kijött hogy nem érdemes foglalkozni a korlátozással, annyira olcsó a per lap költség így már. + ki lett az éves "acceptable use policy"-ben kommunikálva (értsd: aláíratva egyesével), hogy a magán célú nyomtatás kerülendő. Megértették a userek és nem volt belőle gond, ill a korlátozásban az üzlet is látott némi kockázatot, mert biztos akkor lesz gond vele, amikor ők nagyon nyomtatni akarnak, te meg pont nem tudsz azonnal bemenni.

Ez így van. :-)

De ha meg olyat akasztasz meg, ami miatt kapásból bukja a cég a teljes havi nyomtatási költséget (pl. nem tudsz fuvarlevelet nyomtatni és 2 órát áll a megpakolt kamion a gyárudvaron mert a user épp átlépte  a napi kvótáját) akkor már más a képlet.

Esetfüggő a megoldás, ezért kérdeztem mi a pontos "use case". Mert pl. egy (betartatott) szabályzat és monitoring/logolás is csodákra képes és biztos nem lesz "kiabálás" belőle.

Szerkesztve: 2022. 03. 22., k – 19:36

Tudja a nyomtató saját beépített szoftvere: "Advanced Operation Guide" -> "Department ID Management"
Az ID-hez pedig rendelhetsz limiteket, tehát a nyomtatás úgy néz ki, kimegy a nyomtatóra az anyag, csak akkor nyomtat ha az ID+PIN beütik a nyomtatón fizikailag.