Hangminta automatikus kiválasztása ~10 elemű tanulólistából

Fórumok

Sziasztok!

 

Volt valamikor egy Ericsson T28 nevű telefon. Ennek a nagy durranása az volt, hogy egy gomb lenyomásával képes volt élőszóban elmondott névjegyet felhívni.  Minden névjegyhez hozzá lehetett fűzni egy hangmintát, amivel ha nagyjából egyezett az élő szó, akkor tárcsázta. Röviden egy ilyet szeretnék csinálni, de minimum megérteni. Létező szolgáltatás volt ez, csak elment mindenki inkább a szövegértésre.

Általánosítva lennének hangmintáim, és egy sorszámot kellene visszaadni, hogy melyik hangzott el összességében mondjuk 10-20 szó felismerésére számítok. A végső cél hogy ez egy mikrovezérlős céleszközbe kerülhessen, szóval távlatok bizony vannak.

Namost. Általában nem vagyok analfabéta, de ez a terület maximálisan idegen számomra, és nem is tervezem hogy a szükségesnél jobban elmerüljek benne, csak amennyire ehhez az eszközhöz feltétlenül szükséges. Természetesen látom hogy nem lesz gyaloggalopp, és ingyen ebédre sem számítok.

Első gondolatom az lenne, hogy mint a hallásunk is, szűrés után (300Hz-3kHz) felbontanám frekvenciaösszetevőkre, és ebből valahogy gyártanék egy egyedi jellemzőt, mint egy ujjlenyomatot amit aztán eltárolva össze lehetne hasonlítani a mintával. Feltételezem hogy a frekvencia komponens időtartamát belekódolva megfelelő változatosságot lehet adni a mintáknak.

Ez csak az amit eddig agyaltam, de fogalmam sincs hogy egyáltalán az irány megfelelő-e.

Van valakinek bármilyen építő jellegű észrevétele, forrása, bármi? Lehetőleg minimális matekkal!

Hozzászólások

Köszönöm a javaslatokat! Ígéretesek! :D