NTFS cluster méret tapasztalat

3284 nappal ezelőtt valami írás hatására úgy döntöttem, hogy a 2TB-os, mentésekre használt lemezem cluster méretét 4K helyett 64K-sra állítom.

Az ok talán az volt, hogy nagy fájlok tárolásánál ez ideálisabb. Most megvonva a tapasztalatokat nem volt egy parádés ötlet esetemben. A lemezen összesen 1TB-nyi adatot tudok tárolni és azzal be is telt.

~250.000 fájl ~9200 könyvtárban sorakozik és bár a matekom nem jön ki az elveszett tárolókapacitásra, de a sok kis apró fájl zabálhatta fel, amivel nem terveztem annó. Most vettem egy 4TB-os vinyót, azon már 4K-s a méret és újraformázom a régit is 4K-sra. Próbáltam most is utána olvasni, hogy mikor mit érdemes beállítani, de már nem piszkálom.

Ha valakinek a 4K feletti méret jött be, írja meg kérem, hogy milyen környezetben használta.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 31., h – 07:55

A meghajtó gyökérkönyvtárában (összes fájl+directory kijelölve) jobb klikk, properties, size on disk VS real size kalkuláció mit dobott ki?

250.000 fájl az még 1 millió sincs, 64K worst case esetben ha csupa 1 bájtos fájl (ami megintcsak nem lenne igaz mert talán 900 bájtig ilyeneket nem külön fájlban, hanem az MFT-ben tárol a saját belső blokkméretével), akkor is "csak" 64 GB-nak a negyedét pazarolná el a nagy klaszterméret miatt, és ez mesterségesen kreált legrosszabb eshetőség. Ez sehol nincs 1TB pazarláshoz.